Fualaau aina

Fugalaau tuai fualaʻau Tushon. Faʻamatalaga, feeseeseaiga, faʻatoʻaga

O fualaau muamua o le popo o kāloti e matua aoga lava, e mauoa i vitamini ma elemene. E taua tele mo i latou oe mananao e ai lelei ma tausia lo latou ola maloloina. O le mea tonu lenei o le karrot tushon.

O le tuputupu ae o ituaiga muamua o kāloti ei ai ona lava uiga. O lenei tusiga o loʻo faʻamatala auʻiliʻili vaega o le galueaina, uiga o aʻa ma le talafaasolopito o le fausiaina.

Tuuina atu fautuaga aoga mo le totoina o aganuu, galueaina ma le tausiga lelei o le laau i le fale.

Uiga ma faʻamatalaga

O a foliga foliga?

Tulaga auga:

  1. O Carrot Tushon ei ai lona foliga faʻavalanisi lautele ma e le mafai ona iloa mata.
  2. E masani lava o le umi o aʻa, o se tulafono, e oʻo i le 15 - 20 cm.
  3. O le tino o ia karoti e vaivai ma e manaia lona tofo.
  4. O le tumutumu e telē ma mausali.
  5. O le fua ei ai ona lauulu lanumeamata mafiafia.

O le a le ituaiga?

O le amataga o le fua o le kaloti tushon o le Amsterdam cultivar. E iloga i le lelei lelei ma le maualuga o gaosi, manaia manaia.

Aofaʻi o le fructose ma le peta petrot

100 kalama o ituaiga anufe O le Tushon e aofia ai le 6 - 8% o le suka, ma o le aofaiga o kararotini e tusa ma le 11.5 - 11.9%.

Talosaga taimi

O le kati otaota Tushon e afua mai i le popo. O le taimi sili mo le tulaueleele o le faaiuga o Mati ma le amataga o Aperila.

Fatuina fatu

O fua o lenei ituaiga o loʻo i ai le maualuga o le fuaina o le germination.. I le averesi, o lenei fuainumera e mai i le 78 i le 90 pasene, e fuafua i le tuputupu aʻe o le eria.

Le mamafa o le mamafa o se aʻa

E tusa ai ma le gaosiga, o le mamafa o le mamafa o le kālati e tusa ma le 95-150 kalama. O nisi fualaau e mafai ona sili atu le mamafa.

Gaioiga mai le 1 ha

O le gaosiga o kāloti Tushon e le maualalo i le tele o isi ituaiga lauiloa ma e tusa ma le 295 - 416 fale i le hectare. I totonu o itulagi ma se tulaga lelei, e mafai ona oʻo atu i le 600 senituri.

Togi tofiga ma tausia lelei

Carrot Tushon e sili ona lelei. E mafai ona faʻaaoga uma mo le faʻaaogaina patino o meaai ma le kuka, ma mo meaʻai fagafao. O le le tausia o le lelei o le mea sili lea e le lelei ai le ituaiga. O le ola papa o lenei kālati e laʻititi lava.

Atinaʻe tuputupu aʻe

Vaega o le galueaiina o aʻa:

  1. O kaloti Tushon e matua le lelei ma lelei mo le galueaina i vaega eseese o Rusia.
  2. O le mea aupito sili ona lelei, o aʻafiaga e aʻafia i le ogatotonu o le atunuu ma totonu o le Volga.
  3. I le itu i mātū ma Siberia, o le tau e sili atu ona ogaoga, o lea o le totoina o kāloti e manaʻomia ai le tausiga faaopoopo.

O fea e fautuaina e tupu?

Tushon, e pei o isi ituaiga o kāloti o le Amsterdam cultivar, e sili ona talafeagai mo le totoina i le eleele tatala. O le mea autu o le filifili lea o se nofoaga talafeagai ina ia lava le la o le la.

Faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Tuuina atu 'oloʻo maualuga tele le tetee atu i meaola faalafua, e le o noatia i faʻamaʻi eseese. Ina ia aloese mai na faafitauli, e tatau ona e mulimuli i tulafono uma o le totoina ma le tausiga o fualaau faisua.

Toto

O Tushon e afua mai i ituaiga o fualaʻau popo muamua lea na vave ona maeʻa pe a uma le taumalulu. O fua o le seleselega na iu ina tupu i le 80 - 90 aso talu ona tulaʻi fatu. Afai e te aoina mai i se taimi ua leva, 60 aso talu ona totoina, o le a maua ai e le kālati se tofo malosi.

O le a le eleele e fiafia i ai?

E sili atu le totoina o kāloti Tushon i le vaʻavaʻa, o le eleele faʻamalosia o le okesene. E lelei le lelei o le oneone ma oneone. I luga o se fasi fanua ma le mamafa o palapala palapala o se seleselega tele e faigata ona maua.

Faʻafefe o le aisa

O kātiti o lenei ituaiga e maualuga le teteʻe i le kiona, e mafai ona faʻafetaui i tulaga eseese o tau. Ae afai o le aʻa o le aʻa e tupu i se itulagi ma se malulu, e tatau ona faia i se taimi mulimuli ane, le totoina, pe a vevela le eleele.

Faʻasologa o talaʻaga

Tushon - tusitala a le tusitala, lea na fafagaina i Farani. Ona o le sopoia o ituaiga eseese, ua maua ai e Tushon le tele o mea aoga, e pei o le maualuga ma le malosi o le malosi. Na faʻapipiʻi foʻi e le au faʻatoʻa le faʻaalia o aʻa, faʻalelei ma lelei.

O le a le eseesega mai isi ituaiga?

E pei lava o ituaiga eseese o kāloti, o Tushon e iai lava ona uiga. O fualaʻau matala e mafai ona faigofie ona iloa e ala i foliga lanu mumu ma le lamolemole luga. E le pei o isi ituaiga, o le tino e toetoe lava a tutusa le lanu ma le pulupulu.

Malosiaga ma vaivaiga

E tele mea lelei e maua e tagata o le mafanafana o le mafanafana ma le faʻatoʻaga. O se togafitiga faigofie, teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, gaʻo maualuga, faʻapea foʻi ma se faʻataʻitaʻiga lelei.

O le le lelei tele o kāloti o se olaga puupuu puupuu. E sili le vave faʻaaogaina o fualaau aina, ae le o se mea umi e moe ai i totonu o le pu.

Faʻamasinoga

Amata ona totoina fatu e sili ona lelei i le ogatotonu o le tautotogo. O le taimi sili ona talafeagai o Mati ma le amataga o Aperila.

  1. Ae e te leʻi amata totoina, e tatau ona e saunia muamua fatu. Ina ia faia lenei mea, ua latou susu mo se aso i totonu o le vai poʻo se vaifofo e faatelevave ai le tuputupu ae. Ina ia tufatufaina atu i le isi itu o moega, e mafai ona e faʻafefiloi fatu ma sina oneone itiiti.
  2. O fatu ua uma ona totoina ua totoina i laina i le loloto o le 2-3 cm. E tatau ona i ai se mamao e 2 cm i le va o laina ma fatu lava ia. Ona tatau ai lea ona faasusu le moega.
  3. A uma ona totō, e tatau ona tausi lelei laau. O kāloti e tatau ona ufiufi i le paʻu ma le faapalaga e puipuia ai le tau. E mafai foi ona avea o se mea lelei lelei.
  4. O le vevela o moega e faia i ni vaega se lua. Mo le taimi muamua, o le mamao i le va o laina e faʻafetaui i le 12-15 cm. Ona mafai lea ona e faʻatuputeleina i le 25 cm.
  5. A maeʻa ona faʻafefe ma faʻafefe, e tatau ona tatala le eleele ina ia mafai ai ona maua aʻa i le maua o le okesene.

Seleseleina ma teuina

A maeʻa le 70 - 90 aso, o le a matua le karuru ma sauni e selesele. O le faapipiiina o aʻa laau e tatau ona faia ma le faaeteete ina ia le faaleagaina ai. A maeʻa le seleselega o le seleselega e tatau ona fufuluina ma faʻagogo i le la.

Soifua manuia

Tusitusi e laitiiti tele, o lea e lelei ai le faʻaaoga vave o le fua.

Maʻi ma faʻamaʻi

Eseese Tushon e le noatia i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. Ina ia puipuia faʻamaʻi, e fautuaina le fufulu o fatu aʻo lei totoina.. E le talafeagai le toto o aʻa i le nofoaga lea e faʻaaogaina ai le pi, pasili, cumin ma parsnip. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai siama faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Eseese faafitauli ma fofo

O le le tausisia o tulafono o le totoina ma le tausiga atonu e mafua ai ni faafitauli.

  1. E masani lava ona tupu ai le taʻalotika, lea e oʻo atu ai i se mea leaga i lona tofo. E mafai ona aloese mai lenei mea e ala i le fausiaina masani o fua, ae i le taimi lava lea e aloese mai le fufuluina o le eleele.
  2. O le tele o fai togalaau e feagai ma se faafitauli e pei o le vavau o foliga o le fua. E tupu lenei mea pe a faigata le palapala. O le mea lea, e taua le vaʻaia pea o le palapala.
  3. E le masani ona faʻafeiloaʻi e le aufaifaatoʻaga meaʻai e pei o se anufe. E mafai ona tupu lenei mea pe afai e te le faʻamaʻi pe totogo fatu ae lei totoina. E le gata i lea, o carotiti e tosina mai i le clover ma le laumei, o le mea lea e tatau ona faaleagaina vao leaga ao le i totoina.

Mea faapena

I totonu o ituaiga o kāloti o loʻo i ai le tele o ituaiga meaola e tutusa ma le ituaiga Tushon ma e tutusa foi o latou meatotino.

  • Kāreti Tamaiti suamalie, faʻapea foi ma Tushon, o le fatuga a le Amsterdam, o loʻo i ai aʻa mago ma tuʻuina atu fua lelei.
  • Arotsonka carrots tutusa ma Tushon ma lona manogi, suamalie suamalie ma le tetee atu i faamaʻi eseese.
  • Aʻoga Nandrin e tutusa ma le ituaiga Tushon o le vave amata, paʻu, ma foliga.

O le tupu aʻe o Karoti Tushon e le manaʻomia le avea o se tagata poto masani. Ua lava le mulimuli i tulafono o le totoina ma le tausiga, ona avea lea o fua matagofie ma suamalie o le teuteuga o le laulau.