Fualaau aina

Tiras lua pateta: faamatalaga eseese, ata, togafiti togafitiga

O le pati "Tiras" e mafai ona mitamita o se ituaiga fua tele. E tuputupu aʻe ma le manuia i le toetoe o ituaiga uma o palapala ma tali lelei i le faʻaofiina o laei pito i luga. E sili le fiafia i le faʻaleleia o vai ma e sili ona lelei le lagona i nofoaga lanu.

I totonu o lenei tusiga o le a matou taʻuina atu ia te oe mea sili ona taua e uiga i le pateta Tiras: faʻamatalaga o le ituaiga, uiga, mea taua o le galueaina ma le tetee atu i faʻamaʻi ma faʻaleagaina e faʻamaʻi.

Faasalalau

Igoa tulagaTiras
Tulaga lauteleuluaʻi ituaiga ma fua maualuga, e mafai ona maua ni seleselega se lua i le vaitau
Gestation period70-80 aso
Manatua Pule10-15%
Masima o fai pisinisi120-140 gr
Le numera o fatu i totonu o le togavao9-12
Tuuina atu210-460 c / ha
Quality Consumerlelei lelei ma le kuka lelei
Faanatinati93%
Lanu o le paʻule piniki
Pulp lanumoli samasama
Nofoaga sili ona fiafia i ai eriasoʻo se palapala ma le tau
Faʻafitauli faʻamaʻialatele tetee i le phytophthora, faʻasaʻo i le paʻu, kanesa, nematode
Vaega o le tuputupu aesiama fautuaina
FaʻatonuInstitute of Potato Science NAAS (Ukraine)

O vailaʻau faʻapitoa o le Polissya Faʻataʻitaʻiga IC UAAN.

Faʻapupulaina lafoga i totonu o le fusi ogatotonu o le atunuu ma le itu i saute. "Tiras" e tupu i le Krasnodar Territory, Moscow, Yaroslavl, Kostroma, Ivanovo, Vladimir, Ryazan, le itu o Kaluga. Fautuaina nofoaga olaola: steppe, forest-steppe ma woodland.

O faʻasalaga ua faʻaalia lelei i isi atunuu - i Belarus, Moldova, Kazakhstan, ma Iukureini. E masani ona maua i luga o togalaau aina a le au faifaatoaga, ae e talafeagai foi mo faatoaga. Fafaga mo le totoina i le fanua tatala. E talia uma tulaga tau. Faʻailo i ituaiga o le malulu.

Pototos "Tiras": faʻamatalaga o le ituaiga, ata

Busi e maualuga le maualuga. Maua se tele o laulaau. O laulaʻau e faʻaloloa, emerald, ma se pito faʻamau. Fugalaau maroon-lanu viole. O le umi o stolons e 5-6 cm. O le loloto o mata e laʻititi.

Numera o tubers i luga o le tasi togavao 9-12 vaega. Tusa faila e tutusa lelei. Fualaau aina e sili atu, ma lau lanu lamolemole. O le lau o le fua e lamolemole ma lamolemole. O le pi o loʻo i ai se paolo piniki. Le lanu o le pulupulu e paʻepaʻe.

O le mamafa o le mamafa o le fua e tasi e tutusa ma 115-140 gr. E oʻo atu i le 10-15% le malosi o le maso.

O le tofo o pateta e tele lava lona faalagolago i le aofaiga o le suka i ona fatu. I le laulau o loʻo i lalo e mafai ona e vaʻavaʻai pe o le a le mea e faʻaalia mo ituaiga eseese:

Igoa tulagaManatua Pule
Tiras10-15%
O le fagu12-15%
Svitanok Kiev18-19%
Cheri11-15%
Tiana13-16%
Tuscany12-14%
Yanka13-18%
Lilac fog14-17%
Tatala14-16%
Desiree13-21%
Santana13-17%

Mo se manatu sili atu saʻo pe o le a le ituaiga pateta "Tiras", o uiga e le lava. Vaʻai i le ata:

Tuuina atu

Manatunatu i uiga o fua o le pateta "Tiras". O le ituaiga e talafeagai mo fualaau e lua. Faʻafeiloaʻi i ituaiga masani-vave.

Mai le tulaʻi mai o tanu e oʻo i le faʻatautaia o tomai 70-80 aso. I totonu o laufanua sili ona malulu, o le ituaiga e tuputupu ae mo le 90 aso. O le vaitau o vaomatua e 60-65 aso. O le gaosia o fua e tupu i le 10-15 aso talu ona totoina.

Vaomatua na seleseleina i le 38-42 aso ina ua mavae le fuʻa muamua. 210 hectares of fruits are harvested from 1 ha. I le faaiuga o le vaitau tuputupu ae, o le fua faatatau atoa e oʻo atu i le 460 pasene i le hectare.

O le fua o fua o le oloa e 93%. O le togi o loʻo i ai se tulaga sili ona tausia lelei. I totonu o faleoloa o fualaau faisua ua sili atu i le 5 masina. E i ai se laulau i luga o le laulau. O togi e faʻatatau i le 3.7-4.0 i le 5 points..

Faitau atili e uiga ile vevela taimi ma le teuina o pateta, e uiga ile faafitauli. Ma e uiga foi i le teuina i le taumalulu, i pusa, luga o le faapaologa, i totonu o le pusaaisa, faamamaina.

Ina ia faatusatusa le fua o le gaosiga ma tausia le lelei o se ituaiga ma isi, e mafai ona e faaaogaina le laulau i lalo:

Igoa tulagaTuuina atu (kg / ha)Tausiga (%)
Tiras210-46093
Serpanok170-21594
Elmundo250-34597
Milena450-60095
Liki210-36093
Veʻa67095
Mozart200-33092
Sifra180-40094
Queen Anne390-46092

O le ituaiga e tali atu i laei. Faitau atili pe faʻapefea ona faʻafefiloi pateta, o afea ma le auala e fafaga ai, pe faapefea ona fai pe a totoina.

Lua vaiaso ao leʻi selesele, e fautuaina e aveese ia pito i luga. E seleseleina i fatu uma ma meaʻai. O lenei faiga faʻavaveina le fuaina o le fua. E le gata i lea, o lenei metotia e taofia ai le toe faʻamaʻiina o faʻamaʻi viral e ala i avega.

Faʻamasinoga

Faʻasalalau Agrotechnika. E tatau ona faia le tau i le sefulu tausaga muamua o Me. E lelei le susulu o poloka eleele. Polokalame fautuaina o le totoina: 35x60 cm O le loloto o le luluina e le tatau ona sili atu nai lo le 8-10 cm.

E tatau ona tuʻu le kuka i le taʻalo pe a maeʻa tausaga taʻitasi poʻo le lauiloa, o le taumalulu, cereals poʻo legumes. E tupu malosi le eseese luga o ituaiga uma o palapala.

Aʻo lei totoina, e tatau ona vavae ese uma totogo i luga o fatu.. A leai, o isi faʻapipiʻi e le tupu mai i le pulupulu. O le laau e mafai ona paʻu, ma se tamai laupepa ma mulimuli ane - ma le le lelei o le seleselega.

Tuputupu ae

E sili atu i le faʻaleleia o vaiinu e leai se agaga e tasi i le vaiaso. E le taliaina le gasegase eleele i le tausaga lona lua o le vaitau tuputupu ae.

Suavai e mafua ai fua e pala. I ia tulaga, o le aʻa e le mafai ona atiae lelei. E mafai ona alu Rot i luga o le laau. O le vailaau e manaʻomia ai le palapala mama, o lona uiga e manaʻomia le hilling.

I luga o le maʻa o le pateta atonu e leaga. Vaitaimi e tatau ona aveese vao. E mafai ona e faia ni poloka. O vao vao e toso ese ai minerale talafeagai. O le tele o vao vao e maua mai ai le fua tele.

E faʻapefea ona totoina pateta e aunoa ma le veleina ma le tumutumu faitau i inei.

A oʻo ina totoina pateta, o vailaʻau faʻaopopo e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le gaosiga poʻo le puleaina o manu.

Faitau uma e uiga i aogā ma mea lamatia o fomaʻi, o vaovao ma iniseti i tala aoga i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi.

Faitau foi e uiga i isi metotia o le totoina o pateta: tekinolosi a Dutch, o le totoina o ituaiga muamua, i lalo o vaomago, i pusa, i paʻu, i taga, mai fatu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O faʻasolosolo e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi eseese: kanesa, lapisi o fua. Laititi le malosi e puipuia ai le nematode ma le paʻu masani.

Faitau foi e uiga i faʻamaʻi masani faʻaleagaina e pei o Alternaria, Fusarium, Verticillis, Late Blight.

O meaola faalavela, e mafai ona aʻafia le vailaʻau i se medvedka.

O lenei iniseti o loʻo ola i le eleele. Na eliina ia fuaitau, ma agai atu i le vao o le laau. Medvedka e aʻafia i luga o le aʻa, e 'ai i le tubers, ma mafua ai faʻaleagaina faʻaleagaga i faatoaga tumaoti.

Faʻateleina le toe gaosia o meaʻai 10% le karbofosa. 50 kalama o le faʻafefiloi e faʻafefeteina i le 10 lita o le vai i le vevela o le potu. Faatasi ai ma se numera itiiti o meaola faalafua e faaaoga ai le auala lauiloa. Taʻu le legumes ma fatu, faaopoopo le suauu manogi ma vai. O taunuuga o fofo o loʻo totoina laau.

O le tele o taimi, o le Colorado potato beetle ma ona mafuaga e mafua ai le faaleagaina le faʻaleagaina o eleele. O vailaʻau faʻapitoa poʻo togafitiga faʻasamoa o le a fesoasoani e tau ma i latou.

Potatoes "Tiras" o se ituaiga vave tele. Tetee atu i faʻamaʻi eseese. E sili le fiafia i le eleele, manava. O fua e lelei tele le tausiga. E mafai ona feaveaia i mamao mamao. O lo latou tofo e fua i le 4 points i le 5.

Matou te ofoina atu foi ia te oe isi ituaiga o pateta ma ni fuaitau eseese:

FaʻamaʻaʻaLaititi vaveTaeaga tuai
PicassoBlack PrincePalaʻele
Ivan da MaryaNevskyLorch
RoccoLotoRyabinushka
SlavyankaLe Alii eNevsky
KiwiRamosLototele
CardinalTaisiyaMatagofie
AsterixLapotMilady
NikulinskyCapriceVeʻaDolphinSvitanok KievLe talimaloSifraLaeliRamona