Maota, fale mautotogi

Ola i luga o le lauulu: matou te ola vine o se aʻega gloxinia

O le tele o laau toto e matagofie i la latou lava ala. Latou te tosina mai le gauai o fugalaau matagofie po o laʻau e le masani ai, ae o le tele lava o lagona uma e afua mai i le aʻeina o laau. E foliga mai e eseese uma lava, e ese le uiga ese, ae matua ese lava le tulaga ese.

O fugalaau faapena e le gata ina fausia ai se siosiomaga o se afiafi fiafia, ae e avea foi o se ituaiga o vevela, o se pa. O se tasi o ia sui o le aʻeina o laau totino o le lophos.

O le gloxinia potu e mafai ona sili atu ma le luasefulu mai le fitu ma le afa centimita le lautele o fugalaau, e fuga mai i le taimi e tasi. O fugalaau o le Gloxinia e maua ai le tele o mea, lanu eseese, lanu ma masani - e faʻalagolago lava i le ituaiga o laau.

Faamatalaga faʻamalosi

O le faasaienisi igoa o lenei laau o lofosperm poo lofos. E toatele tagata latou te iloa o ia o se selu uʻu.

E taua le matauina o le lofosperm e foliga mai i fuga o le gloxinia i ona foliga, o le mea lea e masani ai ona taʻua o le gloxinia.

Lofos o se faʻaaliga faʻaalia lea na faʻaalia i North and Central America.

O lenei mea totino e faʻaogaina i le faʻaaloalo, sui o le laʻau. Mai le ogatotonu o le seneturi sefuluiva, o lenei fugalaau na lauiloa i le tele o fai togalaau. Na amata ona faʻaaogaina e teuteu ai laufanua, fale, moega fugalaau ma gasebos. I nofoaga o loʻo i ai se vaʻaia lelei, e mafai ona totoina sea laau i tausaga taʻitasi, ae i totonu o le fale e mafai ona avea ma se taʻusaga taʻitasi.

Faʻaaliga, foliga

O le faʻafefe i Lofos o se mea itiiti, o lea e mafai ai ona e faʻaaoga sese lenei laau mo se tamai laau. O lālā lanu lanumeamata lanu meamata, ma o latou foliga e pei o laʻau vine mama. E taua le matauina o fugalaau o lofos e foliga mai o le logo e pei o ni foliga laititi.

E le faaputuputuina fatu o Buds i ni mea e le maua, ona e tele ma e toʻafilemu lagona le tuua toatasi. O le mea lea, latou te aveina nisi minerale ma meaʻai.

O le lanu lanu e matua ese lava, o lea e mafai ai ona e maua le paʻepaʻe, sinasina ma le piniki piniki. O le mea autu o nei laau totino o lo latou amnichnost. E mafai ona latou totogo i luga o se lagolago, ae latou te lagona lelei pe afai latou te pa'ū mai se nofoaga maualuga o le tulaueleele.

O le tele lava o taimi, o nei fugalaau e totoina i totonu o pusa faatautau. E mafai foi ona mafua ona o mea e sili ona taua o le mea moni e faapea o le amataga o le kiona muamua e te manaomia e aveese ai le laau i totonu o le potu. E talafeagai le vavaeina ma le totoa o laʻau, aua a le o lea o le a latou totogo ae leʻi oʻo i le taumalulu.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi e mafai ona e maua faʻamatalaga e uiga i ituaiga eseese ma ituaiga o gloxinia:

  • Kaiser Wilhelm ma Friedrich.
  • Sonata.
  • Shahane
  • Little Red Riding Hood ma Krasnoyarsk.
  • Brocade.
  • Rosalind
  • Ioeenia.
  • White glory gloxinia.
  • Gloxinia Pink.

Faʻamasinoga

I le taimi muamua, e tatau ona filifili pe tatau ona maua se laau toto, aua, e ui lava e le lelei, e vave ona tupu. O nisi e le amanaiaina le mea moni e faapea e tusa lava pe le masani ona inu vai, o le a faaauau pea ona tupu ma oʻo atu i le toetoe lava o avanoa uma.

Afai o loʻo e filifili pea e faʻatau lenei laau, ona e manaʻomia lea ma le faʻaeteete ma le faʻatinoina le filifilia o fualaau po o fatu. Lofos ua totoina i le togalaau pe a uma le malulu, ma le taunuu mai o le tautotogo.

Malamalama ma le nofoaga

Gloxinia e faatatau i laau mama. Ae ui i lea, e fiafia i se malamalama, ae o le felafolafoaʻi ma e le taliaina le susulu o le la. O le nofoaga sili e tuʻu ai fugalaau i gloxinia o le a avea ma pupuni e faasaga i sasaʻe poʻo sisifo.

Curly gloxinia e valea le alofa i nofoaga uma e matua malamalama lelei. E taua le matauina e tusa lava pe o le a, e le o maofa o ia i le susulu o le la.

E fautuaina e tagata popoto le tuu o le laau i se auala e faasalalauina ai le moli faataamilo. I lalo o le taualuga o le fale pe faasaga i le puipui o le a matuai atoatoa lava, aua o loo i ai le lagolago mo le laau, ma o le ata e masani ona talia.

E taua le matauina o lena mea O lofos o se fua teleo le mea lea, e tatau ona tuʻu i totonu o se fagu e mafai ona tuʻu i luga o se maualuga.

O pupu o lenei fugalaau e matua matautia lava, o lea e tatau ai ona e mafaufau ma le totoa i le nofoaga e puipuia ai le malosi o le matagi. A leai, o le a faaleagaina le laau ma mafai ai ona oti.

E taua foi le amanaia o le mea moni o le a vave ona ola le laau ma agai i luga, o le mea lea e aoga ai le faia o se lagolago mo pupu. I le amataga, e tatau ona toto le vine i luga o se lagolago, ona pauu ai lea mai lalo. Pe a filifilia se fai ipu omea e tatau ona amanaʻia le mea moni e tatau i le laau ona lagona le toʻa ma le malupuipuia. E sili le filifilia o se tane taʻavale i se loloto o le 25 cm.

Manaomia o le eleele

Curly gloxinia o se laau tulaga ese e le manaʻomia ai vaega faapitoa o le eleele. Pau lava le mea e le tatau ona faʻagaloina, o le faʻaleleia o le tamaoaiga ma le eleele. E tatau ona saunia le eleele aʻo leʻi oʻo i le taimi na tuʻuina atu.. Compost ma humus o le a faʻaleleia le eleele.

O le oneone o le a fesoasoani i le faateleina o le paʻu. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le faaopoopoina o se fafie laitiiti e faamautinoa ai le vaivai o le alkalinity ma o le eleele e le faaituau. O se vaega itiiti o peat e mafai ona maua ai le susu. Mai i mea uma e mafai ona tatou manatu e tatau ona aofia i le tuufaatasiga o le palapala:

  • eleele vaʻavaʻa;
  • oneone;
  • peat;
  • laʻau humus;
  • se lima o le efuefu.

Afai e le maua e se tagata se avanoa poʻo se taimi e saunia ai le eleele, ona e mafai ona faʻatau le faʻailoga i le faleoloa, ae e tatau ona e iloiloina ma le faaeteete le paluga.

Tausia o vine

Afai e te faitauina uma fautuaga mo le tausiga o fale, e mafai ona e maua se togafitiga maloloina lea e le gata ina faamalieina ai isi, ae maua ai foi o latou teritori ma le puipuiga.

Ina ia ola maloloina le laau, e tatau ona e mulimuli i nei fautuaga.

  1. Faʻasa. O se laau e iai se tuputupu ae faigofie e manaomia ai le tele ma le faʻamaina o le suāsusu. E talafeagai le tuʻuina atu o le fale i le vai i aso uma, ma i le vevela o aso vevela e sili atu ona lelei le faʻafefe o le vai i le tele o taimi. I le taumalulu, e sili atu le faʻaitiitia o le suavaia ma faʻamautinoa e naʻo le eleele e le mago.
  2. Laʻei pito sili. O le tele o laau totō vavalalata ma vave tele le tuputupu aʻe e manaomia ai le masani ai, o lea e tatau ai ona e fafagaina le lophos 3 taimi i le masina ma le tele o fugalaʻau lautele mo togalaau e totogo. O le tuufaatasiga o ia ituaiga fugalaʻau e tatau ona aofia ai le eletise, pailani, fuamoa.
  3. Lauina o laau. O le taimi lava e maua ai le laau perezimuet, e tatau ona e faia vine tipi. Afai latou te oʻo atu i se maualuga o le 15 cm, ona e manaʻomia lea ona aveese vaega sili atu. O vaega vavae e mafai ona saogalemu ma tatali seia oʻo i le 10 cm. O le vavae ese o pine e le manaomia soo ma e aunoa ma le faʻanoanoa, aua a le o le laau e mafai ona pa'ū i se tulaga faigata.
  4. Togi. Afai o se taufaamataʻu itiiti o le maalili e lei faamoemoeina e aliali, e sili atu le gaoioi o le gloxinia i totonu o le potu i se taimi vave e mafai ai. E mafai ona e tuʻuina i soʻo se nofoaga e le o lalo ifo ai le maualuga +5 tikeri. I le taimi lea, e mafai ona e faʻapipiʻi le lophos i totonu o se fagu telē ma aveese vaʻai tetele. Afai o le potu o se nofoaga e mafai ai e le laau ona tu mo se taimi umi, ona mafai ai lea ona tuu le pupu. I lenei tulaga, e mafai ona ola seia oʻo ia Tesema.
  5. Le mea e fai i le tautotogo. O le taimi lava e oʻo mai ai aso mafanafana o aso tautotogo, e manaʻomia le faʻaogaina o le lophos ma vavae ese vine. O le laau e tatau ona faʻamamaina ma le faaeteete, ina ia aua le susu le palapala. A maeʻa ona aliali mai pepa fou, e tatau ona faʻaaoga le fugalaau. O lofos na totoina i le togalaau e mafai ona i ai i le faaiuga o le po.

Afai e te mulimuli i nei fautuaga, o le a le maʻi le fale ma e foliga mai e lanu meamata, ola maloloina, ola.

Faʻamatalaga ono tutupu

Lofos o se laau e seasea ona tupu, o le mea lea e le mafai ona faʻafetaui i moega uma o fugalaau. O le mafuaʻaga lea o le talanoa e uiga i faʻamaʻi ma meaola faalafua lea e aafia ai lenei laau e le talafeagai uma. E taua le mafaufau i faafitauli lautele o nei lanu.

Maʻi

O sui o le vao e mafai ona taofia i latou i faamaʻi matautia, lea e vaevaeina i ni ituaiga se 3:

  • fungal;
  • viral;
  • siama.

Mafaufau i auiliiliga:

  1. Fungal infections. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻaoga sauniuniga faʻapitoa. Togafitiga o le nofoaga o le lino e tatau ona faia i ni nai taimi, faatasi ai ma le vaeluaga o vaiaso e lua.
    O sauniuniga e tatau ona aofia ai le kopa. E mafai ona faʻatautaia vaega tele o le laau ma ia sauniuniga i le taimi e tasi.
  2. Vailaʻau faʻamaʻi. E na o vailaʻau faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O laau uma na aafia i lenei faafitauli e tatau ona faʻaumatia vave ina ia le salalau le faʻamaʻi. O vailaau e tuʻuina atu e iniseti, o lea e lelei tele ai le taulimaina o nei meaola faalafua.
  3. Faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma le toilalo o se siama siama, o le suauu e aliali i luga o le laau. E tatau ona aveese ma le faaeteete ia vaega ua aafia ma togafitia i latou i fualaau faasaina. Afai o lenei metotia na le maua ai se taunuuga, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa ma faʻaaoga fualaau faʻamalosi lelei e faʻatauina i se faleoloa faapitoa.

Pests

Fugalaau e masani ona mafatia mai le osofaʻiga o aphids, thrips, ticks ma whitefly. E tatau ona togafitia laau, ae e foliga mai o le a toe foi mai meaola faalafua pe a uma timuga, o lea e tatau ai ona e toe faia le faiga. E tatau foi ona e faʻaumatia oe anufe, aua a oʻo mai aphid, ona i ai lea o iniseti i soo se tulaga ua i ai iina.

Faʻavaeina uiga

E lua auala e toe gaosia ai le lophos, o lea e filifilia ai e tagata taitoatasi le mea e sili ona taliaina.

  1. Laʻau. E mafai ona e faʻapipiʻi ma le faʻaeteete laʻau ma totōina i le eleele. E tatau ona filifili tele fualaau pe a mafai, aua e le aʻa uma aʻa i le eleele susu. O le taimi lava e aliali mai ai laupepa muamua, e mafai ona e manava ma le toomaga, ona ua pipii le laau.
  2. Fatu. E mafai ona lulu lofos i le amataga o le tautotogo. O fatu e tatau ona salalau i luga o le eleele malulu ma sausau i oneone i luga. Ona manaʻomia lea ona e tapunia le atigipusa ma mulimulitaʻi muamua laʻau. I ni nai vaiaso pe a uma ona tulaʻi mai tipu e mafai ona totō totoa i totonu o le togalaau. Na o le lua tausaga o le a amata ona fuga atoa le laau.

Medinilla e talitutusa ma le telefoni i totonu o le mea lea o se aʻega maualuga foi, ae e talafeagai mo le tuputupu ae i totonu o se potu. E mafai foi ona maitauina o se laau faapena o se lotus aua e leai se eseesega i foliga o fugalaau. O Bougainvillea foi e ola faataamilo i lona tulagavae, faia o se pa puipui. O se fale faapena, e pei o lofos, e tetee i le tele o faamai. E faʻafetaui lelei lava Ipomoea i soʻo se tulaga, ae manaʻomia le tele o le suāsusu.

E mafai ona e lisiina le tele o nei laau, ia e lelei tele mo le teuteuina o pa, fao ma fale. Curly gloxinia o se fale e le masani ai. E manaʻomia ai tulaga faʻapitoa mo le tuputupu ae. E fautuaina e le au atamamai ia tutusa uma e faataitai ai ma filifilia ituaiga eseese o tagata fetolofi o le a maua ai se lagona lelei ma se vaaiga sili o mea uma o loo siomia ai se tagata.