Maota, fale mautotogi

O le begonias o le matagofie e faʻamago ai laulaau i tafatafa ma fugalaau: aisea e tupu ai lenei mea ma o le a le mea e fai pe afai ua uma uma le laau?

O Begonia e taua o le matagofie o le itu i saute. Ae afai e te iloa le auala e tausi lelei ai ia te ia, o lona uiga o le a avea le lalelei ma gauaʻi ma taofi, taofi le le fiafia, ma o le a umi le fiafia i mata. E le o se mea e tupu ai, o Begonia o se tasi o laau sili ona lauiloa, mo le fale ma le togalaau.

I le taimi nei, e sili atu i le afe ituaiga o begonias, ma latou faʻaauau pea ona faʻaalia ma le fesoasoani o le filifiliga. O Begonia e faigofie ona iloa, e tusa lava po o le a le agalelei, o mea uma lava e manaia i ai: laʻau faʻatasi ma veins, ma fugalaau matagofie o lanu eseese.

O Begonia e faaigoaina ia Michel Begone, o le na ia taitaia se malaga i Antilles i le Atu Keripeane i le 1687 e aoina ai laau toto. Ona maua ai lea o fugalaau e le mafai ona taʻua i soo se mea na iloa muamua.

O Begonia o le paʻu, o le vao ma le gaʻo. O le mea mulimuli e masani ona ola i totonu o togalaau. Ona o le tele o ituaiga i togalaau teuteu e leai se faʻavasegaina o le begonias. O le ituaiga e sili ona lauiloa i Rusia o le tautua tautupu, o se tasi o mea aupito sili ona taua. Ae oʻo lava i faʻalavelave na tupu ia te ia.

Aisea e mago ai?

Tuʻu i pito

O se tasi o faafitauli sili ona taatele i le begonias o le faʻamagoina o laʻau i autafa o pito. Ina ia faʻaumatia ma ia toe faamemelo i le matagofie o le begonias, e tatau ona e iloa muamua le mafuaaga.

Mafuaʻaga o Lea Lea Faʻamaina:

  • popolega;
  • tulaga le talafeagai (ea vevela, sun, drafts);
  • sese le faasoasoaina o fua;
  • leai o ni elemene taua;
  • faʻamaʻi;
  • meaola faalafua.

I luga o faʻasalalauga, e masani ona e maua se tala na amata ona faʻagogo le begonia i le aso na sosoo ai pe a uma ona tuʻuina atu, pe na o le feaveaʻi mai le tasi potu i le isi (faitau e uiga i le mafuaaga e mafai ai e le begonia ona faʻamago ma momoe iinei). E le o se mea e ofo ai, ona o le aʻafia o le laau. O le taimi nei e tatau ona e faʻafofoga lelei ia te ia ma taumafai e faia ni tulaga sili ona faʻalelei.

O le tele o taimi, o le begonias o laʻau matutu i luga o le pito ona o le le lelei o tausiga ma tulaga lē talafeagai. (pe aisea e mafai ai e le begonias ona lanu samasama ma lau vevela, ua tusia iinei). Atonu o le laau e mamago tele, aemaise lava pe a tuʻu i tafatafa o masini eletise. Po o le malulu foi, pe afai o le vevela e lalo ifo o le 18 tikeri. Po o le vevela, pe a silia ma le 30 tikeri. Aua le fiafia i le begonias ma le susulu o le la. E alofa o ia i le susu, moli uila ma le mafanafana tumau.

O Begonia e tatau ona faʻafeinu i taimi uma ma e le mafai ona faʻamaʻu atoa le palapala atoa. Ae afai e te faʻaaogaina le suavai, o le a amata ona liu samasama ma pala. E le fiafia foi le laau toto, mai lea mea e masani ona foliga mai.

E taua! Suavai Mo le laau ina ia maloloina ma matagofie, e tatau ona e faʻaaogaina le vai saʻo mo le fafaga. E tatau i le vai ona tu i se aso. E le tatau ona e faʻaaogaina le vai mai le tap, aua e le fetaui lelei ma faʻafefe pe kuka. O le vai sili mo le faʻaleleia o timuga o le timu timuga.

O aʻa ma laʻau mamago e mafai foi ona avea ma faailoga o maʻi o le begonia. O le mea taatele o:

  1. Mealy dew.
  2. Gau pala.
  3. Faaulu ma le le gaioiga. Iniseti e masani ona aumaia iniseti, e pei o aphids poʻo thrips.

Mo faʻamaʻi taʻitasi, ona togafitiga:

  • Mealy dew - se faʻamaʻi e faigofie ona iloa. I le taimi muamua o le laau e pei lava o le sapalai i le falaoamata, ma a maeʻa le fugalaau paʻepaʻe e ufiufi le vaega atoa o le lau, e amata ona magoto. O se fofo o le faavae poʻo le seastan atonu e fesoasoani.
  • Gau pala - laʻau mamago, lanu paʻepaʻe, pulou i luga o le ala ma fugalaau. Maea-soap solution, 1% fofo Bordeaux ma isi e faʻaaoga mo togafitiga.

Fugalaau

Fugalaau, e pei o laulaau, e faigofie i faafitauli; latou te vevela ma pauu ai mo mafuaʻaga lava e tasi: popolega, tausiga le lelei, tulaga malogo, poo se tele o vai. Ae maise lava e tatau ona e faʻaeteete i le pulumu, e le fiafia le begonia, ma e amata ona magumago uma pe a fai e susu mai le susu. Ae aua e te fefe, afai e te mulimuli i tulafono faigofie, o le a foliga mai e le mautonu le begonia.

Leaves ma Buds

Faatonuga:

  1. Faʻalu le ea pe a mago. Faʻasaʻo tuʻu se atigipusa i vai i tafatafa o le laau pe afai e leai ni mea faʻapitoa e faʻamaualalo.
  2. Tuu le laau i se nofoaga e leai se la susulu.
  3. Tausia lelei le vevela, e tatau mai le 18 i le 25 tikeri.
  4. Siaki pe o le fugalaau e lava le avanoa i totonu o le ulo. Afai e oʻo mai aʻa i luga, e manaʻomia se mea faʻapipiʻi.
  5. Vaavaai, pe ua gaoia le eleele, pe leai ni iniseti, ma pe o maʻi le laau.
  6. Faʻaaogā faʻamalolo ma fugalaʻau.
E taua! Afai e fulafula le begonia, e le tatau ona e faʻaaogaina fugalaʻau ma mea e maua mai i le maualuga o le nitrogen, e afaina ai o ia.

Fuafuaga puipui

O Begonia e fiafia i le vevela ma le vevela. E ui lava i le mea moni na fanau o ia i atunuu vevela, o le susulu o le la na fasiotia ai o ia. E sili atu le tuʻu i le mea e leai se moli susulu, ae o taimi uma lava o le mafanafana o le vevela ma le susu o le itiiti ifo ma le 60%. I le faaopoopo atu i tulaga mafanafana, ina ia aloese mai le faʻamago ma faʻamaʻi, e tatau ona fafaga pea le begonias, e tusa ma le 3 taimi i le masina, mo lenei mafuaʻaga e fetaui lelei le faʻamalosi o le suavai poo le potassium. Ma aua nei galo e uiga i le masani, ae o le masani faifai pea o le suāsusu.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i le vitio e uiga i le tausiga o le begonia:

Ae faʻapefea pe afai ua mamago le 'aiga?

Afai ua mamago le begonia, ma o laulaau ma fugalaau, e le tatau ona e togiina, o loʻo i ai pea le avanoa e teu ai:

  1. Siaki pe ogatasi aʻa, pe a iai ni faailoilo. Lafoai na o le soifua maloloina ma toto i se eleele fou (tuai ona lafo ese).
  2. Oti uma laʻau mago mago.
  3. Ufiufi le ulo ile fagu po o le ato.
  4. Tuu i tulaga lelei ma aua nei galo e fafaga.

Afai e uma mea uma, e saʻo, o le a le toe umi ae toe fiafia oe i le begonia.

Aua e te fefe, afai o le begonias ua mamago lau laʻau lalo ifo, o se faiga masani lea o le atinaʻeinamatua maliu, o mea fou e aliali mai. Ae afai o le faafitauli e ogaoga, mulimuli i tulafono faigofie ma mulimulitaʻi i tulaga faʻamalieina lelei: malamalama, faʻafefe, vevela, fomaʻi faʻapitoa, ma o le a toe faʻaleleia le laau.

E le faigata le tausia o le begonia, o le a fetaui lelei ma tagata sili ona leai ni tomai e amataina togalaau. E le o se mea faʻafuaseʻi e alofagia tele o ia i lo tatou atunuu. O Begonia e faʻamamaina le ea, o se aafiaga lelei i luga o le tino puipuia, ma e le mafua ai ona osofia ai.