Fua o le gaosiga

O le a le mea e sili atu ona aoga - pasili poʻo le tao

O le lautele o nisi mea manogi e tutusa. Ae pe tatou te faʻaaogaina ea le mea masani ma le pasili? E tusa ai ma le mea moni e sili atu ona aoga ia i latou ma oa vitamini o loʻo i ai, faitau i lenei iloiloga.

Uiga o laau

Till o se tafaʻi tausaga taʻitasi o le aiga Ualalii. O le Latina igoa mo lenei vao o Anéthum. O loʻo maua o se togavao faʻatoʻaga ma vao vevela i konetineta uma. E masani lava ona ola i nofoaga lafulemu.

Uiga o le dill:

  • maualuga - 40-60 cm;
  • afifi - saʻo, manifinifi, ogaoga i totonu;
  • laʻau - faʻavave, 10-20 cm le umi;
  • fugalaau - lanu paʻepaʻe poʻo le samasama, faʻaputuina i faamalu;
  • pale faamalu - 2-9 cm;
  • fatu - saʻo, pipiʻi faʻapipiʻi, ma le lipine, 4-5 mm le umi.

I le kukaina, o laulaʻau ma fatu e faʻaaogaina e pei o le faʻavaveina ma le faʻaopoopoga i vaʻa. Mo le taumafa i le taumalulu, o greens o loʻo malulu, faʻamago pe faamau i le masima. O le tofo o le dipo e masani lava ona faamatalaina e pei o le malu ma le mafanafana, faatasi ai ma le manogi o le anise, ma o laulaau e sili atu lona tofo nai lo fatu. Afai e gagala le fatu, o le tofo o le a loloto ma loloto. Mai fatu, e maua ai le suauu, lea e faʻaaogaina mo le gaosia o mea faʻalanuamata e faʻavae i luga, kulimi, tonics. O se mea foi mo le gaosia o le fasimoli e avea o se meaʻai.

E te iloa? O le amataga o le upu "dill" i le gagana Peretania e fesootaʻi ma le veape a le gagana Norwegian - tuu i le moe O se tasi lenei o mea totino o le laau. - maua se lagona filemu.

Pasili (Petroselinum crispum) o se tausaga faʻaletausaga mai le aiga o le Malalela. E foliga tutusa ma le cilantro, ae o se laau faapena. Ua faʻatupulaia ona o lau o laʻau, lea e faʻaaogaina e fai ai le kuka. Fausia i konetineta uma.

Uiga o le pasili:

  • maualuga - 30-100 cm;
  • afifi - saʻo, faʻalauteleina, mau i totonu;
  • laulaʻau e felafoaʻi solo, tafatolu i foliga;
  • fugalaau - samasama-lanumeamata, aoina i faamalu;
  • pale faamalu - 2-5 cm;
  • fatu - ogatotonu, fuamoa.

I le tausaga muamua, e fai ai se rosette o laulaau ma se umi o le 10-25 cm, ma i le tausaga lona lua ua fai ai se taproot. O laulaau fou e masani lava ona faʻaaogaina o se falaoa pito. O fua aʻa o nisi ituaiga o meaʻai e mafai ona taumafa ma e mafai ona 'aina e pei o se fualaau faisua. Na toesea foi e le au faʻatoʻa momo eseese laau eseese - mo le gaosia o aʻa ma fualaau aina. O le suauu taua e mafua mai i fugalaau, e faʻaaogaina e avea o se meaʻai i totonu o le gaosiga masani.

Till ua avea ma mea sili ona lauiloa i le CIS. E maualalo le kalori (43 kcal), ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai le lautele o mea e gaosi ai le phytonutrites, e pei o le maualuga o meaʻai e maua ai le kalori, e pei o nati, legumes, cereals or meat. E naʻo le 36 kalori le pasesa, ma o loʻo i ai se faʻamatalaga sili atu ona lelei o le phytonutrites.

E te iloa? O nisi o tusitala talafaasolopito ua talitonu e tatau ona salalau le pasesa i Europa ia Charles the Great, o le emeperoa o le Emepaea Roma Roma. Sa fiafia tele o ia i lenei mea manogi na ia aveina ai, ma o ana matai na ola pasili i soo se mea na malaga ai le emeperoa.

I le avea ai o se punavai o minerale, e le aoga tele le pill nai lo le pasesa, e ui i le mea moni o loʻo i ai se seti tele o minerale. O le copper e aofia ai i le faagasologa o le totoina ma le atinaʻeina o enzymes e taua mo le soifua maloloina, ae na o le 1% o le masani i aso taitasi i totonu o le fale. I totonu o le lanumeamata lanumumu o loʻo i ai le zinc. E faʻamalosia ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le tino, faapea foi ma le faagasologa o le faʻalaumalieina ma le faʻasologa o meaola o le nucleic. Ae o lona aofaiga (1%) e leai foi sona aafiaga taua i lau aso o vitamini.

Pasili o se punavai lelei foi o minerale. 100 g o le mutia fou e maua ai le 554 mg po o le 12% o le taumafa i aso taitasi o le potassium. O le vaega autū o vai inu ma se tagata auai i le intracellular ma le intercellular metabolism. O le potassium e fesoasoani e pulea le fua o le fatu ma le toto maualuga e ala i le tetee atu i le mamafa o le sodium. O le uʻamea o loʻo i totonu o le pasili e taua mo le faʻavae toto.

O le tuufaatasiga o minerale o laau toto, faʻamaonia i mg /% o le tau aogā (RDA):

Minerale Uma Pasili
Omea0.6 mg / 3%3.7 mg / 21%
Magnesium4.8 mg / 1%30 mg / 7%
Manganese0.1 mg / 6%0.1 mg / 5%
Kalaku18.2 mg / 2%82.8 mg / 8%
Vaʻalele5.8 mg / 1%348 mg / 3%
Zinc0.1 mg / 1%0.6 mg / 4%
Potassium64.6 mg / 2%332 mg / 9%
Sodium5.3 mg / 0%33.6 mg / 1%
Copper0.01 mg / 1%0.1 mg / 4%
Seleniuma-0.1 μg / 0%

O le otaota o loʻo aofia ai le tele o vailaʻau faʻasolosolo o mea totō, lea ei ai meatotino faʻasao ma faʻaleleia ai le soifua maloloina. E leai se cholesterol, ma e tele naua calories. E i ai foi le tele o vitamini, e pei o le picino, pyridoxine ma isi meaʻai, lea e fesoasoani i le pulea o le toto cholesterol levels.

Vitamin A ma β-carotene o antioxidants natura masani. I totonu o le lanu lanumeamata o latou 257% o le tupe fautuaina i aso taitasi. O le vailaʻau A e aʻafia i le tausia o le soifua maloloina o le mucous membranes, paʻu ma ia tausia lelei le vaʻaia. Fresh greens e aofia ai le 140% vitamini C. E maua ai le tino i le tetee atu i sui pipisi, e faʻaitiitia ai le mumū ma maua ai se aoga aoga i luga o le tino puipuia.

E te iloa? O toega o pulu na maua i totonu o Suiselani Neolithic, e lata i le 400 TLM. er

Pasili o le puna sili lea ona maua o vitamini K. O lenei 1366% o le mea e fautuaina i aso taitasi. O le vitamin K e taua mo ponaivi maloloina ma ponaivi. E aʻafia foi i le togafitiga o tagata gasegase o le Alzheimer, aua e mafai ona faʻatapulaaina ai le faaleagaina o neurons i le faiʻai.

Faʻafefiloi o fualaau o laau, faʻamaonia i mg /% o le tau aogā (RDA):

Vitamini Uma Pasili
A (peta petrot)7718 IU / 257%8424 IU / 281%
B1 (aliamine)0.058 mg / 5%0.086 mg / 7%
B2 (riboflavin)0.296 mg / 23%0.098 mg / 7.5%
B3 (niacin)1.570 mg / 11%1,331 mg / 8%
B4 (filifilia)-7.7 mg
B5 (pantothenic acid)0.397 mg / 8%0.400 mg / 8%
B6 (pyridoxine)0.185 mg / 14%0.090 mg / 7%
B9 (folate)150 mcg / 37.5%152 μg / 38%
C (acid ascorbic)85 mg / 140%133 mg / 220%
E-0.75 mg / 5%
I-1640 mcg / 1366%

Calorie ma mea taua

Faatusatusaga o le taua o le taumafa paleni o le dill ma le pasili:

Taumafa tau taumafa Uma Pasili
calories43 kcal / 2%36 kcal / 1.5%
squirrels3.46 g / 6%2.97 g / 5%
gaʻo1.12 g / 4.5%0.8 g / 3%
gaʻo7 g / 5.5%6.33 g / 5%
fiber2.10 g / 5.5%3.3 g / 8.5%

O aoga o le dill ma le pasili mo le tino

O le kulimi o loʻo faʻaaogaina i faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, e aofia ai le le lava o le manaʻo, afaina, afaina, ma maʻi o le ate ma faitioga o le gallbladder. E aoga i le togafitia o faʻamaʻi o le urogenital system.

E te iloa? O le igoa "pasili" e sau mai le upu Eleni πετροσέλινον (petroselinon), o lona uiga o le maataiele seleni, aua e tupu i eleele papa ma maa.

Faatasi ai ma isi mafuaʻaga mo le faʻaaogaina o meaʻai: togafitiga o malulu - fiva, tale, bronchitis, faʻamaʻi pipisi. E fesoasoani tele i le moe, le faʻavevesi ma le popole i le tino, togafiti faʻamaʻi ma gasegase faʻapitoa. O fufulu uma ma le pasili o mea manogi ia e faaaoga ai laau, fatu, ma le suauu latou te gaosia.

O meatotino o elemene taʻitasi o le a ese, ae masani i le laau atoa o le:

  • meatotino faʻamalosi ma faʻaleleia le soifua maloloina o le intestinal;
  • meatotino faʻamaoni ma le faʻaleleia lautele o le setete o faiga uma a le tino;
  • meatotino faʻamaʻi ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi;
  • analgesic ma mea faʻasao.

Till e faʻaitiitia ai foi le cholesterol toto, lea e mafai ona faʻaleleia ai le soifua maloloina lautele ma le toto, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu poʻo le stroke. E faaitiitia ai le lamatia o le kanesa ona o le gaioiga o methanol. Mo tamaitai, o le kulimi e aoga mo le faʻaitiitia o le gaogao maso.

E taua! E iloa uma e tagata le aoga o vai vai mo tamaiti. E faʻamalūlūina le faiga o le faʻamalosi i totonu o le manava. Ae 24 itula i le maeʻa ai o le kuka, o le vai o le a leiloa ona meatotino ma mafua ai le faʻamalosi. O ia vai e le mafai ona faʻaumatia.

O le pasila lanu meamata e lauiloa e avea o se auala e aveesea ai le mamafa. E fesoasoani i le aveeseina o le tele o vai mai le tino ma faʻaitiitia ai le afaina. O se togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻamalo ai le tele o le suavai e aunoa ma le afaina o le pasela. E le gata i le tele o le vai, o le pasesa e fesoasoani e paleni le maualuga o le suka. O lenei meatotino taua o loʻo i ai se matafaioi autu i le puipuia o le faʻaleagaina o aafiaga o le maʻisuka i luga o le ate.

O le pasili ua lauiloa mo ona mea faʻamamaina, o lea ua ave mo le gau o le mamafa ma le faʻamaʻaloina o toxins mai le tino.

Isi mea aoga o le pasili:

  1. Faaitiitia le lamatiaga o le kanesa o le susu, o le tino, palapala ma le prostate. O loʻo aofia ai le tele o flavonoids, e aofia ai le apigenin, lea e le gata na o mea e puipuia ai le kanesa, ae o aʻafiaga e aʻafia ai foi ma aʻafiaga.
  2. Faʻaleleia le polokalame faʻafesoʻotaʻi ma fesoasoani ia te ia e feagai ma allergies, autoimmune ma faamai pipisi.
  3. Aneti-inflammatory meatotino faataga le faaitiitia o le tiga ma le fulae fesootaʻi ma le oona.
  4. O le avea ma punavai o le vaitamini C, lea e faʻaitiitia ai radical free, pasili e mafai ona auai togafitiga o le tele o faamai - mai le atherosclerosis, maʻi suka ma le colon cancer i le fomaʻi.
  5. E lelei o ia punavai o se tasi o vitamin aupito sili ona taua o le vaega B - gaʻo pepa. O lenei vaitamini e puipuia ai lou toto toto maloloina e ala i le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le fatu ma le taʻavale.

O le pasili anufe e faʻaaogaina mo siama faʻamaʻi, fatu fatu, fatuga o le gastrointestinal, constipation, maʻi suka, tale, fomaʻi, ma le toto maualuga. O le a faʻaaogaina foi e togafitia ai le paʻu o le paʻu, o le manua, o le tino, o le iniseti, ma le faʻaleleia o le ulu.

E te iloa? Sa faia e uluai tagata Eleni ni fusi pasili ina ia faʻaaloalo ai i tagata manumalo o taaloga Nemensky ma Istmiisky, e pei foi ona maua mulimuli mai manumalo o Taaloga Olimipeka i le laulu.

Filifilia o oloa lelei

A e faʻatau le dill poʻo le pasili, faʻalogo lelei i mea nei:

  • o lanu e tatau ona susulu ma fou;
  • ia mautinoa o loʻo le faʻaleagaina lālā ma e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi - aphids ma isi iniseti.
I le fale, taofi le lau i totonu o le pusaaisa i le afifi palasiti seiloga e faʻaaogaina. E faʻamoemoe le pala ma faʻavaivai vave vave pe a uma le seleselega. Afai e te manao e teu umi le lanu - tuu le pai i se fagu vai.

Pusa faapitoa mo le teuina o laulaʻau i totonu o le pusaaisa, e mafai ona e faʻatau i soʻo se faleoloa faapitoa

Faaaogaina o le pasesa ma le dill

E masani ona matou faʻaaogaina fatu ma gusi i meaʻai - toto laau toto, ma le le iloa pe mafai ona 'ai fua. E pei o laʻau e pei o laulaʻau, ae ona o le faʻamalosi latou te taumafai e taumafa itiiti. E le gata i lea, o le pasili i meaai e faaaoga ai le aʻa.

Ona o lona tofo tulaga ese, o le dill ma le pasili e aoga tele e pei o se falaoa, teuteuga ma se vaega o salakeke. O se tamai lala o le opu o le a faaopoopo ai le tofo i soo se ipu. Greens e faʻaaogaina foi i ni susu susulu ma sau sau.

E taua! E le o faamalu uma e saogalemu. Hemlock - o se sui foi o lenei aiga, ma e matua inu lava. O pasili e matautia foi i le telē tele. - e mafai ona mafua ai le faapau pepe i ona amataga.

I le kuka

Mo le toatele, o le meaʻai o se mea manogi lea e manaʻomia pe a piʻo kukama.

E masani ona faʻaaoga i vaʻa, ae o loʻo i ai isi faʻaoga:

  • ma faʻafetaia atoatoa palu pateta, e aofia ai paluga pateta ma palu falai;
  • o laʻau fou fou e sili ona lelei i le samasami, pusa poʻo le teuteuina o le cod;
  • fennel laau e talafeagai mo le sauniuni o sauʻai o le sami;
  • greens o le a avatu ai meaʻai i le araisa;
  • O lau o le laau e mafai ona teuteu ai se omeletisi poʻo se salati.

O le pasili e faʻaaogaina foi i le kukaina o se mea e faʻaaogaina i sauga, siʻosiʻomaga mo pasta ma faʻaopoopoga i le itu o ipu. O le a faaopoopo ai foi le tofo i moa, aano o manu poo iʻa. O laau totō uma i ipu e mafai ona faaopoopo i aniani aniani.

I totonu o tagata faʻamaʻi

Ona o le tele o aʻafiaga o mea gaosia, o loʻo faʻapupulaina ai tagata i togafitiga o fualaʻau poʻo togafitiga faʻasoifua faʻasolopito. O a latou gaioiga e faʻavae i luga o togafitiga o gaʻau ma a latou faʻapotopotoga mo togafitiga o faʻamaʻi.

O le taimi nei o le tele o mea totino o togafitiga o vailaau faʻamaonia e faʻamautuina e taunuuga o suesuega faasaienisi O le mea lea, na faʻamaonia ai o le meaʻai e faʻaitiitia ai le palasi, faʻamalo le spasms i le tootoo itiiti, puipuia le mucosa gastric mai mea leaga e mafua mai i le maualuga o le malosi o le sua suamalie, o aʻafiaga leaga o le ava malosi ma fualaau faasaina, ma e iai foi sona aafiaga antibacterial.

E te iloa? Till afaina le faʻaleleia o tino o tamaʻi aphrodisiac ma togafitiga faanatura. Mo tamaitai, e faʻaaogaina e faʻatonutonu ai le taamilosaga faataamilo.

O le afaina e afaina ai le tino o le tino, puipuia mai maʻi le mafaufau e mafua mai i le matua po o le amataga o le faamaʻi o le Alzheimer. E faʻaleleia ai foi le mafaufau ma faʻaitiitia ai le atuatuvale ma e mafai ona faʻaaogaina i le togafitiga o maʻi.

Faʻaaoga vailaʻau faʻasolosolo mo le togafitiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • leai se tuinanau;
  • lapataiga faanatinati;
  • faʻamaʻi pipisi;
  • faafitauli i le gastrointestinal tract;
  • urinary tract diseases;
  • faʻasalaga;
  • gase o le intestinal (flatulence);
  • moe le moe;
  • fiva;
  • malulu;
  • tale;
  • bronchitis;
  • maʻi o le ate;
  • faafitauli i le gallbladder;
  • tiga faʻamau.

E masani lava, i totonu o tagata faʻapitoa vailaʻau, o le kulimi e faʻaaogaina i le tulaga o le lauti poʻo le teuteu.

Aotelega o le pasili e ese lava mai le kulumu. E fesoasoani i le toe faʻaleleia o le gaogao, lagolagoina le galuega o le ate, fatugaʻo, sosogi ma gutu. E le gata i lea, o le pasili e faʻamamaina ai le toto ma le tino, e fesoasoani i le puipuiga o le tino ma faʻalavelave ai le gaioiga o siama ma siama. Laveley root e puipuia le ate ma fesoasoani e faatonutonu le maualuga o le suka. E lelei tele mo le lagolagoina o le gaioiga o le tino puipuia.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i meatotino o le pasili mo le soifua maloloina o tamaitai.

I fua o togafitiga masani, o le pasesa o loʻo faʻaaoga i togafitiga o:

  • maʻa fatu;
  • urinary tract infections;
  • paʻu mago ma paʻu;
  • tuʻimomomoina;
  • susu;
  • iniseti e pipii;
  • afaina fualaau;
  • faafitauli mataga;
  • maʻi o le ate;
  • fulu;
  • tale;
  • faʻamauina o le vai ma le soona osooso.

I le cosmetology

E mafai ona tuʻuina i totonu o vailaʻau teuteu i se foliga o se suauu taua, tonic, paʻu cream, fasimoli poʻo vai vai. E le gata i lea, mai le lanu o le faletua o manu e saunia ai le aisa e faʻafefe ai le paʻu. O nei meafaigaluega uma e faʻaaogaina mo le tausiga o paʻu.

Ae o le tele o le cosmetology o le lautele o le faaaogaina o suauu taua. O le suauu paʻu e fesoasoani e toe faʻaleleia ai le faʻamautuina o le paʻu ma ona aʻa.

E faʻaaogaina i foliga o masini, o loʻo i ai mea nei:

  • faʻamama le paʻu;
  • i ai aʻafiaga e aʻafia ai;
  • faʻamaʻi le paʻu;
  • faamama avega;
  • microcaster faamaloloina;
  • toe faʻafoʻisia se faʻafitauli maloloina.

E te iloa? Na faʻaaogaina e Eleni anamua ma Roma fua o fatu e faʻamalolo ai manuʻa ma faʻamalosia ai le puipuiga, aʻo le au faitaʻaga o Medieval Europa e fiafia e faʻaaogaina o se talisman e faasaga i le taufaasese poʻo le avea o se mea e faʻaaogaina i le alofa.
I le cosmetology, o le pasili e faʻaaogaina i le auala e tasi e pei o le otaota - e toe faʻafouina ai le paʻu o foliga. E fesoasoani i le faʻamamaina o le paʻu, faʻamamafa le mimiti ma aveesea ai aʻa. Faʻaaogaina i le ituaiga o tonics, masks, tinctures, decoctions ma ice cubes.

Pasili e aoga i le tetee atu:

  • mimic rides;
  • le mautonu;
  • fulafula;
  • paʻu paʻu;
  • tele gaʻo gaʻo.

Faʻasalaga ma faʻaleagaina

O mea manogi uma e saogalemu pe a faʻaaogaina i le tele o mea e manaʻomia mo le sauniuniga o se tasi poʻo le isi ipu. E sili atu ona latou saogalemu pe afai e te faʻaaogaina se vailaʻau e faʻavae i luga ia i latou mo se taimi puupuu pe i ni vasega ma ni malologa i le va.

E te iloa? E tusa ai ma le tala, o le pasesa na sau i le mea na faʻamaligi ai le toto o le tagata Eleni o Armoremorus ina ua 'ai e gata.

Uma

Aafiaga Itū ma Faʻamatalaga mo le Susu:

  • sua suamalie e mafai ona afaina ai le paʻu;
  • o le suavai e faʻapupulaina ai foi le paʻu o le paʻu i le susulu o le la, lea e lamatia mo tagata ei ai la latou paʻu paʻu;
  • i le amataga o le maitaga, o le faʻaaogaina o fatu e mafai ona faʻaosoina ai le faʻanoanoa;
  • E faasa ona faʻaaogaina mo tagata e iai mea faʻafefe i laau o le aiga Carrot: asafoetida, cumin, seleri, coriander ma fennel;
  • E fautuaina ia maua e tagata o loʻo maua i le maʻisuka ma le lapataiga - e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto;
  • o loʻo i ai le mataʻu e mafai ona afaina ai le toto maualuga o le suka i le taimi ma pe a maeʻa le taotoga, e tatau ona taofi ina ia 'aina 2 vaiaso aʻo lumanaʻi le taotoga i le tino.

Pasili

O aʻafiaga ma lapataiga mo le 'ai o pasili:

  • e mafai ona afaina ai le paʻu i tagata ei ai le allergy i le Malala: seleri, kumumu, pasisa ma isi laau;
  • o le pasese tele e afaina ai i latou o loʻo mafatia i le uamea (anemia) poʻo le ate ma fatu fatugaʻi;
  • paso pasili e le fetaui mo tagata e maualuga le maaleale i le susulu o le la - o lona faʻaaoga e mafai ona mafua ai se vevela ma faʻalauteleina le faʻaalia i le la;
  • saogalemu pe a fai e tautalagia tautala ao maʻitaga i le tele o mea - e mafai ona mafua ai le le mautonu;
  • e le mafai ona faʻaaogaina e tagata e maualalo le toto toto, pei o le a faateleina ai le lamatia o le toto;
  • pasili e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka toto, o le mea lea, o fualaau faasaina e maualuga le maualuga o le suka, faatasi ai ma le pasesa - e tatau ona e siaki pea le tulaga o le toto;
  • pasili e mafai ona umia le sodium, lea o le a faʻaleagaina ai le tulaga o tagata ei ai le toto maualuga.

O le faʻaaogaina o mea manogi e faʻamalosia ai a tatou ipu. Faaaoga i luga o le soifua maloloina, ae ia manatua o soʻo se mea manogi i le tele o mea o le a le afaina ai, ae faʻaleagaina.