Koriander

Vaega o le faʻaogaina o le coriander e faʻavasega

A aunoa ma ni mea manogi eseese e faigata tele ona mafaufau i le tele o ipu, e ui i lea, e toaitiiti tagata latou te iloa o nisi oi latou ua faʻaaoga lelei mo togafitiga faafomaʻi poʻo mea teuteu. O Coriander o se mea manogi tele, o le vailaʻau faʻasolosolo ma mea aoga na avea ai ma vaega sili ona taua o fualaau lauiloa taʻutaʻua. O le a le ituaiga o laau, o le a le mea e tofo i ai ma pe faapefea ona sili ona faʻaaogaina mo faamoemoega eseese - faitau i luga.

O le a le coriander ma pe faapefea ona foliga

O le faʻamaina o le coriander poʻo le fualaʻau fuālaʻau o se ituaiga o le galalaʻau taʻitasi, e aofia ai le aiga o le Malalala. O le manogi malosi o fatu o aganuu ua avea ma tasi o mafuaʻaga autū mo lona populari i le togalaau aina ma mea manogi, ae o le manogi o le vaega lanu meamata (fou cilantro), pe a ese, e mafai ona tulei ese le tagata fai togalaau. Faatasi ai ma le matua, o le laau e sili atu le vaivai, ae e mafai ona e faʻaumatiaina na o le faagasologa o le faʻamagoina o laau na aoina.

O le maualuga o coriander fualaau e oʻo atu i le 70 cm, ma e mafai ona e iloaina i lau laulaau, mea e pei o le pasili. Fugalaau - lanu piniki pe lanu paʻepaʻe, laititi laʻititi, pe a maeʻa fua o latou fua e fua mai i fatu.

O i latou uma o loʻo tuʻuina i foliga o fusipaʻu ma, o le mea moni, e taʻua o coriander. E foliga mai o le cilantro ma le coriander o le tasi ma le laau e tasi, na o le mea muamua lava tatou te talanoa ai e uiga i le vaega lanumeamata o le fua, ma le lona lua e uiga i fualaau aina, e masani ona faaaoga i le kuka ma isi vailaʻau faafomai. I le cosmetology ma le mea manogi, o vaega uma o le aganuu ua faʻaaogaina.

E taua! O le fua o le faʻaaogaina o le cilantro fou i tagata taʻitasi i le aso e le sili atu i le 35 g, ao le fuainumera o fatu poʻo aʻa e faʻaumatia e le sili atu i le 3-4 g.

Mea aoga o le coriander

O fatu Coriander e iloga e le tele o aafiaga faafomaʻi, lea e faamatalaina ai le maualuga o le lelei o le laau i vaega eseese o galuega a le tagata.

O faʻamalositino autu o loʻo faʻamatalaina i ona tomai faʻapitoa:

  • le faʻamautuina o totoga o meaola e mafai ona galue malosi ona o le faʻaleleia atili o meaʻai, aveeseina lelei o gaʻo ua maua i totonu o le manava, faʻamautuina o gaosiga ma gaioiga o le talo, faigofie faʻasalaga;
  • faʻamaʻaloga o le afaina ma le faʻalavelave faʻatasi;
  • faʻafefeteina o le gaʻo (aemaise lava le taua mo le mago ma le bronchitis);
  • antiseptic ma manuʻa faʻamaʻi faʻamalolo;
  • anti-inflammatory and antiviral effects;
  • aveeseina o toxins, aveeseina o le le fiafia o faailoga o le manava;
  • faaitiitia i le vevela o le tino, faaitiitia o lagona mu i le taimi o le mumu o le paʻu;
  • aoga aoga i luga o fatuga ma le polokalama o le urinary, both for women and men;
  • tufatufaina atu o le gaʻo o le tino, lea e talafeagai i togafitiga faʻapitoa o le oona.

I aso anamua, na faʻaaogaina fatu fatu coriander e avea ma aphrodisiac, talu ai o le toʻatele o tagata na latou taʻua lana gaoioiga fiafia, ae o lenei aso ua toetoe lava a galo lenei gaioiga, e le o se mea e ofo ai le mafaufau i le tele o isi auala e maua ai io tatou taimi.

O le vailaʻau faʻasolosolo

O le tele o ituaiga o coriander e aofia ai le tele o suauu taua, protein tuufaatasia, suauu ma uila.

E le gata i lea, e aofia ai foʻi:

  • vitamini A, PP, C, vaega B (B1 ma le B2);
  • o minerale calcium, magnesium, sodium, phosphorus, iodine ma le uʻamea;
  • alkaloids;
  • suka;
  • polyphenols;
  • vailaʻau oona;
  • tannins;
  • sosolo;
  • faʻatau.

E le gata i lea, o fualaau o le coriander matutua e aofia ai le 0.7-1.4% o suauu taua, lea e tele foi vaega aoga.

E te iloa? Lusia muamua Rusia i luga o le lisi o tagata faʻatau atu i le lalolagi atoa o coriander. E tusa ai ma fua faatatau faʻatatau, i le 2018 sili atu ma le 30,000 tone o lenei mea manogi na faʻatauvaʻaina mai le atunuʻu.

Auala e faʻaaoga ai coriander

O Coriander e faʻaaogaina mo togalaau, togafitiga faafomaʻi ma faʻamalositino, e le gata i fatuga ma fualaau aina, ae peitaʻi, i fea lava e te faʻaaoga ai, e taua le iloa e uiga i tulafono mo le sauniuni ma le faʻaaogaina o meafaitino.

I totonu o tagata faʻamaʻi

I fua o vailaʻau faʻapitoa, o laʻau sili ona lauiloa o le sua sua, teuteuga ma le suauu mai se laau, i luga o le faavae e sili atu ona faigofie le saunia o togafitiga faafomaʻi. Fualaau aina atoa e mafai ona faʻaaoga i le gaosia o totogifuapauina e faʻamaonia ai le soifua maloloina o le manava ma faʻamalosia le faagasologa o choleretic. O le efuefu o ia mea e talafeagai mo le sauniuniga o meaola ma mea e faʻafefete ai le faʻamaʻi, faʻapipiʻi lelei ma fugalaau o mamele ma mint leaves. O le suauu Coriander e masani lava ona aofia ai i le tuufaatasiga o le faʻamaʻi manuʻa ma le faʻamalosia o mea manogi poo le saunia i luga o le faʻavae o la latou pata faapitoa ma lotions. O Cilantro o se meafaitino lelei mo le faia o le antihelminthic, analgesic ma le carminative action, ae ua fautuaina e faʻamago togalaau aʻo leʻi saunia le vailaʻau.

I le tuufaatasiga ma le meli, o le afifiina o fatu e mafai ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le tulaga faʻalagona ma le mafaufau o se tagata, faʻasaoina o ia mai le faʻamaʻi ma le faateleina o le popole. O le mea moni, i se faafitauli ogaoga, o nisi o togafitiga faʻa-tagata o le a le lava, ae i le faʻatasi ai ma togafitiga fualaau, e le mafai ona faafitia le aoga o le coriander.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le eseesega i le va o le cilantro ma le coriander.

I le cosmetology

E pei o isi vaega o galuega a tagata, e tele naua filifiliga mo le faʻaaogaina o coriander i le cosmetology. O fatu e masani lava ona aofia ai i le tuufaatasiga o tonics ma lotions e toe faʻafouina ma faatumauina le matagofie o le paʻu o foliga, ma faʻaaogaina foi i le sauniuniga o maso faamalolo mo le vaivai poʻo lauulu lauulu.

I le mataupu mulimuli, o lenei mea e sili ona aoga, aua e le gata ina faʻamaopoopoina le gaioiga o vaovao paʻu, ae faʻamafiesea ai foi meaʻai. Masks ma le coriander e fafagaina lelei ma faʻamalosia le lauulu ua afaina, mai aʻa i le pito i lalo.

Afai e manaʻomia, i luga o le fatu o fatu poʻo laulaau, e mafai ona e saunia se mea e tausi ai le paʻu mo le tino atoa, lea o le a fesoasoani e oʻo lava i lona leo ma aveese ai mea leaga. Mo foliga, o se fofo lelei i lenei lomiga o se tonic mai laulaau o le laau, lea e manaʻomia ona fufulu le paʻu faalua i le aso: taeao ma afiafi.

E taua! Pe a faʻaaoga laulaau coriander, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i se aofaiga tele o suauu taua i totonu o la latou fatuga. Afai e faʻafefiloi faʻatasi ma le vai ma isi mea, e mafai ona mafua ai le mu o le paʻu, o lea ao leʻi faʻaaogaina le oloa ua saunia e fautuaina e siaki lona aafiaga i luga o le alofilima o le tulilima.

E taua tele, e taua le matauina o le faʻaaogaina lelei o suāuʻu o le coriander i totonu o le mea manogi ma le aromatherapy, lea i le fale e aveese atoatoa ai faailoga o le vaivai, fesoasoani e toe faʻafoʻi le tino pe a uma ona faʻamaʻi maʻi ma vailaau. Mo se taimi e togafitiga ai, ua lava lea e faʻaititia ai nai mataua ole mea i totonu o le manogi manogi pe saunia le taʻele ma le faʻaopoopoga o se mea manogi.

I le kuka

Coriander (fatuina fatu) e masani ona faʻaaogaina mo faamoemoega o meaʻai, ma sa saunia salakeke mai le lanu lanumeamata poʻo laulaau e faʻapipiʻi i soupeti.

I le avea o se mea manogi, o le a talafeagai le mea manogi i mataupu nei:

  • pe a fufulu le kapeti ma kuka i luga o lona faavae;
  • pe a fatuina muamua ipu i le faavae o leki (lentils ma pi);
  • mo meaʻai e kukaina fualaʻau, iʻa (mo se faʻataʻitaʻiga, togafiti poʻo le faʻasaina);
  • pe a fatuina ni meaʻai suamalie, faʻapipiʻiina fatu fatu i le suka poʻo le meli;
  • mo le sauniuniga o tapenapenaga mo le taumalulu (adjika, satisibeli, tkemali poʻo saula saula).

E le gata i lea, o le coriander o se tasi o mea taua o mea manogi ua saunia, e pei o le vevela (pe tusa o le 20-30% o le aofaʻi), o le mekiiki Mekisiko, po o le Georgian hop-sunizing seasoning.

Aoao foi e uiga i eseesega i le va o le kumini ma le coriander.

Pe a faʻapipiʻi mea faʻapitoa

I le faaopoopo atu i fua masani masani mo le faʻaaogaina o le coriander, e le o ni tulaga masani e mafai ona faʻaaogaina. O lea, i nisi o atunuu, o mea manogi e aofia ai i le tuufaatasiga o liqueurs ma nisi meainu malosi, faapea foi le saunia o kofe vevela ma malulu.

O le tele o taimi, e faaopoopo atu fatu i le koria (pastices), latou te fufuluina ni meaʻai falaoamata, ma e lelei foi le tuʻufaʻatasiga lelei i palu ma keke, e mafai ona faʻaaoga i le gaosia o le kuka, iʻa ma fualaʻau. Atonu o se tuufaatasiga o mea manogi ma isi mea manogi, ae o le mafutaga sili ona manuia o le coriander - ma le kumumu.

O le lanu lanumeamata o le laau ua faʻaaogaina mo faamoemoega o aiga, lea e mafua ona o lona malosi manogi. O le mea moni e faapea o ia togavao e vavalalata ai le toʻi, o le mea lea, o loʻo tuʻuina atu i totonu o fuʻa ma isi nofoaga o se faʻalapotopotoga o manu. O fatu e le maua ni mea manaia, ae e mafai ona sasaa atu i totonu o se ato ma tuʻu i totonu o le kapoti ma lavalava e faʻafefe ai moa.

Auala e teu ai coriander

Coriander e iai le vaomatua, e tusa lava pe a uma le masimotoina e le mafai ai ona le toe maua ana mea aoga, ae a le o lea, latou te suia i se auala sili atu ona matagofie. Ina ia ausia le maualuga o le faʻaaliaina o uiga uma o le fualaau aina, e tatau ona faʻamalolo atoa, faʻavalea vave aʻo lei faʻaaogaina.

E te iloa? 100 g o le coriander e aofia ai le 225% o le tau o le vitamini A ma le 258% o vitamini K, lea e fesoasoani e faamalosia le skeletal system ma tausia le soifua maloloina o le mucous membranes ma le paʻu. I le taimi lava e tasi, o le faʻamaonia o caloric o fatu e le taua - e le silia le 25 kcal.

Faatasi ai ma le cilantro, o mea uma e sili atu ona faigata, ona e le mafai e le greens ona puipuia o latou uluai meatotino ma foliga vaaia mo se taimi umi. I le toesea o tulaga talafeagai, e vave ona mou ese laupepa, ma teu ai i totonu o le pusaaisa mo le silia ma le vaiaso o le a le aoga. I totonu o le potu ma le leai o se vai, e sili atu le puupuu le ola o le ola ma e na o le 2-4 aso.

Ina ia faʻasaoina le aoga o le lanu meamata ma lona tofo mo se taimi umi, e tatau ona e faʻaaogaina le mago pe faʻamago aʻo leʻi fufuluina, mago ma gaosi meaʻai. E sili atu ona faigofie le teuina i ni ato tuʻufaʻatasia. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e teuina laulaʻau ma totoa, e aunoa ma le taina, ae i lenei tulaga, latou te momotu pea, ma e maua tutusa lava greens.

Contraindications ma le afaina

Contraindications coriander talafeagai e pei o lona faʻaaogaina e avea ma se faʻavasegaina, ma pe a faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, aua, i se tasi auala poʻo le isi, e mafai ona ia afaina ia ituaiga maʻi:

  • afaina o le fatu o le ischemic ma le afaina o le myocardial;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • maualuga le maualuga ma le gasegase;
  • gastritis ma le maʻi oona, faatasi ai ma tulaga uma e fesootai i ai;
  • maʻisuka;
  • tatala ma afaina toto.

Matou te fautuaina oe e faitau atili e uiga i le tuufaatasiga ma meatotino o le cilantro.

Faatasi ai ma le le pulea o le faaaogaina o mea manogi poo le sili atu foi i le metotia fautuaina, ole a iai ni uiga le lelei. O le tele o taimi e solia ai lenei tulaga o le faʻalavelave i le moe, faʻaleagaina o le tino i le tino, ituaiga o gasegase eseese, ma le le lelei o le tino ma le fafine (e pei o le solia o le taamilosaga), e ui lava e seasea lava.

Afai e te tausisia manaoga uma mo le sauniuniga ma le faʻaaogaina o mea manogi, e leai se tasi o mea o loʻo i luga e le tatau ona faʻalavelaveina ai oe ma o le faʻaaogaina o le laau ua faʻamatalaina o le a na o se taunuuga lelei e aʻafia ai ma le maualuga o faʻamatalaga o ana galuega uma.