Pasili

O le pasesa o se fualaau faisua pe leai?

E faigata ona maua se tasi e le fiafia i le pasili. I le avea ai o se tulafono, e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma lenei upu, ae iloa e le faletua o aʻa o lenei laau e le o se mea manogi ma taua nai lo le vaega o loʻo i luga, o lea o le pasesa o nisi taimi e taʻua o le fualaau faisua, sili atu, o se fua o aʻa. O le a lenei aganuu, oa foliga o lona fausaga, pe faapefea ona ese mai i isi ituaiga o lauusiusi - o nei mea uma ma le tele o isi mea o le a talanoaina i lenei iloiloga.

Eseese ma ituaiga

Faʻalagolago i le faʻaaogaina o le pasesa (igoa Latina o lenei fale o le faamaluga o le Petroselinum crispum, pe a faaliliuina le upu mulimuli e pei o le "faataamilosaga" poo le "gaugau") i ni vaega autu se lua: leaf (Petroselinum crispum var.crispum) ma aʻa (Petroselinum crispum) var.tuberosum, lea o le upu mulimuli ua liua e avea ma "aʻa").

I fafo, o ituaiga uma e lua e talitutusa ma le tasi, ae o le eseesega, o laulaau o le laʻau o le aganuu e sili atu ona mautu, ma e masani ona faʻaaogaina i na ipu o loʻo aʻafia ai le greens, e oʻo lava mo sina taimi puupuu.

O le pasili laititi e tupu i nisi taimi o se seleselega faaletausaga mo le lelei o guga fou ma le manogi ua le toe aina.

O ituaiga uma o le pasili o loʻo faʻatusalia i aso nei e le tele o ituaiga eseese e eseese i le foliga o laʻau, tofo, manogi ma isi mea. Mafaufau i le sili ona lauiloa o nei ituaiga.

Leafy

E pei ona taua i luga, o le pasili laisa e le o se ituaiga, ma o se vaega o le laau. Mo ona ituaiga uma o loʻo faʻaalia i uiga autu nei:

  • maualuga o le vao - 40-50 cm;
  • o le itu o laulaau ua faʻatuina;
  • foliga lanu pepa e fuga;
  • aʻa - fualaʻau aʻa;
  • agaifanua - masani aganuu;
  • le foliga o vaega eletise i le tausaga muamua o le olaga - o se rosette o laulaau, lea e mafai ona tutupu i ni nai taimi pe a uma ona teuteuina;
  • le foliga o vaega eletise i le lona lua o tausaga o le olaga - faamalu umulu i umi, e oo i le 100 cm, ufanafana, fugalaau laiti, tele, samasama-lanu meamata.

Le masani

O lenei ituaiga e taʻua i nisi taimi o le Classic. O loʻo faʻamatalaina i itu taua uma o Petroselinum crispum var.srispum. O laulaau ua fai mai o ni itu taua ma le vavao loloto. O le laupepa laulau e lamolemole, lanu lanumeamata lanumoana ma le manogi faʻaleleia. Parsley masani ei ai le maualuga o le tuputupu ae ma fua lelei. I le 45-60 aso talu ona lūlūina fatu, e mafai ona tipi muamua lau laʻau i le letus, o le tuputupu ae o le laʻau talavou ma le tausiga lelei e matua puupuu foi.

Aoao pe faapefea ona lulu ma tausi le pasesa i le fale.

Gloria

Eseesega na gaosia e le au Dutch. Ona o le maualuga o le faigata o le taumalulu i le lauʻeleʻele, e mafai ona tupu i le 5 ma le 6 vaega, lea e fetaui lelei ma le teritori o le Crimea ma Ukraine i sasae, i nofoaga e sili ona lelei e sili atu ona talafeagai mo le totoina o greenhouses. O le Gloria e mafua mai i le vave o le taumafa ma le malosi maualuga, e tusa ma le lua masina mai le germination i le matua matua. E masani ona faʻaaogaina e pei o le fusi, o loʻo i ai se mea manaia ma le manogi lelei. Vaʻaia ma teuina mo se taimi umi.

O le maualuga ma le toe tuputupu aʻe o le gaosiga o le ituaiga e maualuga tele; e mafai ona i ai 20-25 gaʻo i totonu o le soʻo ma se maualuga e 20 i le 40 cm ma se tikeri taua o laʻau. O le lanu o le laulau lanu meamata e lanu meamata, o le lamolemole e lamolemole, o vaega e tele. O fugalaau e paʻepaʻe pe o le kulimi, o le lautele o le faamalu e oʻo atu ile 15 cm.

Astra

Vaʻaia tele, e fetaui lelei mo le galueaina i totonu o greenhouses i le gasologa o le tausaga. E tupu tele vave pe a uma ona tipi. O le fua e maualuga, ae i tulaga o le matua, o le Astra e sili atu ona itiiti ifo i le Gloria - e faamaea le auala i le taimi o le totoina o le tautotogo e tatau ai mai le 80 i le 90 aso, faatasi ai ma le taumalulu - 150-180. O foliga ma lanu o laulaau e talitutusa ma le Petroselinum crispum var.crispum. Ona o papatusi lapopoa, o le ituaiga, e ese mai le taumafa fou, e talafeagai mo le seleselega o le taumalulu - faʻamago pe faʻamaisa.

Breeze

Breeze o se isi vaeluagalemu o le vaitau o pasi lau. O le vaitaimi o le matua matuʻaiga e tusa ma le 80 aso mai le taimi na tulaʻi mai ai tipu. O le laau e maualuga ma lush, sili atu i le 70 cm le maualuga ma e oʻo atu i le 80 g, o le soʻo e saʻo. O lau lanu lanumeamata lanumoana ua tipiina i ni vaega se tolu, o nifo i luga o le pito o le ipu ua faʻafefeteina i le ogatotonu. O le laulau lamolemole e lamolemole, faʻatasi ai ma se lalelei matagofie o le lanu, pubescence i luga o le aʻa ma laulaʻai ua le o iai. O le tofo o le lanu e matua maaleale, ma sina mea itiiti o le sua.

O le lelei o le ituaiga e aofia ai le maualuga o le tofo, gaosia lelei, taofiofia o le tetee, sili atu le mafai ona feaveaia ma le lelei.

Aʻa

Afai o le taua autu o le pasili laulamu o loo i lona lanu meamata, ona i ai lea i Petroselinum crispum var.tuberosum faifaatoaga e fiafia foi i aʻa o le aʻa. O lenei vaega o le laau e sili atu le malosi o le manogi nai lo le mea o loʻo i luga, ma o le mea lea e tele fafine e fiafia e faʻaopopo i fala, pi, ma isi meaʻai autu (fualaʻau, aano ma iʻa).

E taua! Petroselinum crispum var.tuberosum e masani ona faʻaaogaina i togafitiga faʻaleaganuʻu - e avea o se mea faʻatau mo le sauniuni o teuteuga, mea laiti, mea laiti ma isi elixirs.

Suga

Vaʻa amata ma le maualuga o le gaosiga ma faʻamaoniga lelei o teteʻe. Ripens i le 3-3.5 masina mai le taimi na tulaʻi ai tipu. O le vao e malosi tele, susulu ma salalau, o laulaau e susulu, lanu uliuli i le lanu, e oo i le 40 pi i se rosette. O le aʻa e 25-30 cm, o le paʻu eleelea-paʻepaʻe, o le pulupulu e paʻepaʻe le kiona, e laʻititi lava le samasama agai i le ogatotonu, e matua suamalie, vaivai, suamalie ma manogi.

O le aoga sili o le ituaiga o le tetee atu i le tosoina o le aʻa ma le mafuaaga lautele: i le pasesa sugar, e mafai ona e faʻaaogaina le eleele, ma le pito i luga o le eleele, ma e tutusa lelei ma manogi ma manogi.

Alba

O le vaitaimi matua o Alba e umi atu nai lo le tele o isi ituaiga: e amata mai i le tolu i le fa masina e faʻatoʻa fua lelei ai aʻa. Ae o le tele o le aʻa o se mea manaia: o le umi e oo i le 25 cm, o le aʻa o le aʻa i lona maualuga e oʻo atu i le 220, ma o nisi taimi e toetoe 300 g, e ui lava o le tausia lelei o nei fuainumera e lua taimi e laiti. O le numera o laulaʻau i le rosette e laiti - e le sili atu ma le 12 'au, ae o le lanumeamata ei ai se maualuga maualuga o le vitamini C ma sili atu - carotene.

O le aʻa e matua manogi lava, e iai sona lanu matagofie, o se lanu paʻepaʻe ma e le faʻapogisa pe a maeʻa togafitiga vevela, ma - o se tasi o mea taua o le ituaiga - toetoe lava a le o se paranesi, ma o lea e matua faigofie lava i le gaosiga, e teuina lelei ma e le mafai ona taʻe.

Finale

Afai ole Alba e pei o le vaeluaga o le vaitau, ona tatau loa lea ona faʻavaeina le Faʻaiʻuga ua tuai. O le taimi matua o le aʻa e le itiiti ifo i le 130 aso mai le taimi o le germination. E le pei o le Alba, e faaopoopo atu i le aʻafiaga o aʻa, o lenei ituaiga o loʻo i ai se vaega tele lava i luga aʻe o le eleele, e aofia ai le 25-30 lau laʻau ma se lanu lanu-lanu violē. O le umi o le tasi e oʻo i le 28 cm, o le aʻa e 24 cm le foliga o le aʻa e foliga mai i le 12, i le 19 mm le lautele, o le masini e tele lava, 130-200 g O le tofo o le aʻa e maualuga tele, o le pulupulu e vaivai, manogi, ma malamalama mama.

E te iloa? I le aofaʻi o le calcium, o le pasili e faalua i luma atu o faʻamatalaga o le susu susu atoa.

O le ituaiga o loʻo i ai foi se fua maualuga.

Eagle

Eagle o se ituaiga o pasili pakiaka mai tagata faʻatoʻa mai Netherlands. E faʻatatau i le ogatotonu o le vaitau, ae e sili atu lona umi nai lo Alba, e tusa ma le 135 aso mai le aso o le faʻamaʻi. Faʻailoa i se seti lelei o le tuputupu ae, o se faʻamalosi malosi e aʻafia ai fatu laau ma paʻu paʻepaʻe, manogi, suamalie ma manogi. O fua o le tino e tutusa ma le 100-150 g. E pei lava o fualaau faisua uma a Dutch, o le Eave pasili o loʻo faamatalaina i uiga lelei o pisinisi, tulaga maualuga, lelei le mafai ona faʻaleleia, lautele o le fefaʻatauaiga ma le agavaʻa i tulaga o le faʻaaogaina (talafeagai mo le faʻatau fou , ma avanoa).

O le isi mea iloga o le ituaiga - tetee i le lafoaia o le aū.

Faamatalaga ma uiga

O lea, o le pasesa o se laau toto ma se lua tausaga o le olaga, o le vaega o le eletise o se rosette o nisi o laʻau ua teuteuina i laulaau fulufulu vevela, o le vaega lalolalo o se vaega mafiafia ma le tino e pei o le aʻa e oʻo i le loloto ile 20-25 cm.

E taua! Mai le itu o le faʻamatalaga faʻamalosi, o le pasili e tatau ona agavaa e avea o se aʻa. Ae peitai, talu ai, i le faaopoopoina i le aʻa, i totonu o le laau o le galala suamalie o se vaega taua foi, o le uiga o le lauusiusi, lea e taʻua i nisi taimi o fualaau laulaau, e mafai ona faapea o le pasesa o se fualaau laulaau.

O le vailaʻau o le Petroselinum crispum e mauʻoa ma eseese.

Lalo ua na o mea sili ona taua o le ola maloloina o loʻo i totonu o lenei laau:

VitaminiA (beta Carotene), C, E, K, B1, B2, B4, B5, B6, B9, PP
Mineralepotassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus, uʻamea, manganese, apamemea, molybdenum, seleni, chromium, zinc
Sui mea amino acidsalanine, aspartic acid, glycine, acid glutamic, proline, tyrosine, cysteine
Taua o Amino Acidstryptophan, arginine, histidine, methionine, valine, isoleucine, threonine, phenylalanine, lysine, leucine

E te iloa? I fatu o Petroselinum crispum, sa maua e saienitisi ia mea o latou aafiaga i le tino e tutusa ma nakoti. I lenei itu, i le 8 tausaga talu ai i Rusia na faʻatagaina ai ona faʻaaogaina i le gaosiga o soʻo se oloa, o le fua pasili ma ia latou suauu taua.

E le gata i lea, o laulaʻau ma aʻa o le pasesa o loʻo i ai meaola oona, o le phytosterols, flavonoids, glycosides, fiber ma isi gaʻo vailaʻau, gaʻo taua, gaʻo gaʻo, e aofia ai le polyunsaturated, faʻapea ma le tele o isi meaʻai, o lona aafiaga i le tino o le tagata e le o taimi uma (muamua o mea uma e faatatau i le apigenin glycoside o loo i ai i totonu o le laau e taua ai le suauʻu, faapea foi le apiol ma myristicin).

Le aoga ma le afaina i le tino o le tagata

O mea aoga o le pasili ua iloa e tagata mo se taimi umi.

O lea la, e mafai e lenei laau ona:

  • tuʻuina atu le faʻamamaina loloto o le tino mai toxins, oloa o gaioiga e le atoatoa, salts o metara mamafa ma isi mea leaga ma mea faʻafefiloi, lea e masani ona taua i le lautele o '' paʻu ';
  • e maua ai le malosi tele o le tino, faʻaleleia le moe, faʻamalosia le manatua, fesoasoani e faʻaitiitia le popole ma le atuatuvale, aveesea le atuatuvale (ona o le maualuga o le kulupu o vitamini vitio B).
  • faamautu le gastrointestinal tract, faaleleia le fiaai;
  • faʻamaonia le maualuga o le suka (mafua mai i le pasesa inulin, polysaccharide, o se mea e tutusa ma le inisalini ma faʻafoisia le metabolism glucose);
  • faʻaleleia le faʻamatalaga vaaia (ona o le maualuga o mea o carotene);
  • tuʻuina atu se malosi, faʻaleleia le puipuiga o le tino, faigofie ona feagai ma faʻamaʻi pipisi, e aofia ai vailaʻau faʻamaʻi ma siama, faʻatasi ai ma le vevela o le tino (ona o le maualuga o mea o le acid ascorbic);
  • faʻavavevave faiga faʻavae, o le a avea ai le oloa ma mea e sili ona aoga mo i latou e matamata i lo latou mamafa pe tauivi ma ana tupe faasili;
  • faʻamaʻi manuʻa;
  • aveese le tele o le vai mai le tino, lea e fesoasoani i le aveesea o le edema;
  • faʻaleleia le gaioiga o le ate, fatugaʻo (aveʻesea masima o le uric mai le tino, faʻapea foi le oneone mai fatugaʻo, ei ai lona aafiaga diuretic), faʻamaonia le faʻatinoina o le tino cardiovascular;
  • faʻaleleia le toe faʻafouina o le tino, puipuia lo latou liua i se mea faʻapitoa (taua mo le puipuia o le kanesa);
  • faaleleia le tulaga o le paʻu (o se vaega o togafitiga faigata);
  • faʻamalosia le gaʻo ma faʻaleleia le tulaga o nifo (ona o le maualuga o le calcium content).

Aoao atili pe o le a le pasesa e lelei mo le tino o le tagata.

Faʻatonuina ma le faʻalagolago i le faʻaaogaina o laʻau ma pakesa.

Ma le faʻaeteete e aofia ai lenei oloa i lau mea taumafa naʻo tagata e mafatia:

  • tasi le le faapalepale i soʻo se elemene o loʻo faia ai le laau;
  • urolithiasis, isi faʻamaʻi o fatugaʻo, vevela, manava, pancreas i totonu o le gaioiga ogaoga (faʻafefe epithelial sel o mucous membranes o totoga o totonu).

Faʻafefea ma o fea e tupu ai?

O le faletusi masani o Petroselinum crispum o le Metitirani. E tusa ai ma se tasi o lomiga, o tagata Eleni anamua na totoina le laau, i le isi - tagata Spaniards. Peitai, e foliga mai o le pasesa sa lauiloa ma alofa i Aikupito anamua. E ui lava i lea, o le aganuu na salalau tele le faafetai i tagata anamua o Roma, o le, o le tele o fanua fou, faatasi ai ma le faatulagaga fou, ua faafeiloai atu i totonu o se laau e sili ona fiafia i ai, o se faamanuiaga e foliga mai e le lelei ma faigofie ona fetuunai i tulaga fuafuaina o le fesuiaiga.

E te iloa? O tala e lua e uiga i le amataga o le pasili - Aikupito ma le Eleni - e matua tutusa lava. Fai mai uma o le laau na tupu mai i le toto, ae i le gagana Aikupito, o le toto o Gore, o le atua sili lea na tau ma Seti, ma le Eleni, i le atalii o le atalii o Nemean Lycurgus.

I aso nei, o le pasili ua tupu i le toetoe o atunuu uma o Europa (sei vagana ai atunuu Scandinavian). I Amerika, o le laau e sili ona lauiloa i itu i saute o Kanata ma i setete i matu o le Iunaite Setete.

Ae o Rusia, o le mea lea, i le faaopoopo atu i le Europa (agai atu i Moscow), sa masani ona masani lelei le Petroselinum crispum i itu Siberia ma Far East, ae na o itu i saute oo latou teritori.

O le gafatia e totoina laau totō i nofoaga e malulu malulu, e afua ona o le vaitau puupuu o le pasili, lea e mafai ai ona faia i se vaitau puupuu ae le o se mafanafana vevela.

O le a se mea e ese mai seleni ma cilantro?

O pasili o nisi taimi e fenumiai ai ma isi ituaiga o lanu e tutusa foliga o laʻau, seleni ma cilantro (lea e taʻua o coriander). O nei aganuu uma e auai i le aiga o le Malalela, o lona uiga, oi latou o ni aiga vavalalata, ae o la latou vaʻaiga e eseese.

E mafai ona vaʻavaʻai mai le tasi i le isi e tusa ai ma uiga eseese - morphological, kemino (tuufaatasiga), ma isi, ae sili ona lelei le taulaʻi i lou lava lagona o le manogi. O nei meaola uma e tolu e iai lava ia, soʻo ese le manogi, manatuaina, e le mafai ona fenumiai ma seisi. Mo i latou e le faʻalagolago i lo latou "manogi", o loʻo i lalo nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i laau tutusa e tolu:

Pasili

(Petroselinum crispum)

Cilantro

(Coriandrum sativum)

Seleti

(Apium graveolens)

E lua ituaiga - aʻa ma laʻauE masani ona palaE tolu ituaiga - aʻa, laʻau ma le aʻa
O fatuga aʻa e iai le foliga o se pa (pei o kāloti)Leai se fua o le aʻaO le aʻa o loʻo i ai se lapotopoto, foliga laititi (faʻapipii i laulaʻau poʻo le kesi)
Lafoaʻi laʻititi nai lo le seleni, ae sili atu nai lo le corianderLaʻau laititiO lapoa e sili atu nai lo le cilantro ma le pasili
E matua faigata lava le aʻa, ae i le taimi e tasi e mafai ona faʻaaogaina fou faatasi ai ma lau.O le ogaumu e matua maaleale, i le faagasologa o le teuina e vave lava ona vaivaiO le aʻa e matua vevela ma faigata, pe a faʻaaogaina fou, na o laulaau lava e masani ona faʻaaogaina.

Vaega o togafitiga ma le pasili

O le togafitiga, faʻamalositiga, faʻamaʻi manu, anti-inflammatory, antispasmodic, faamama, diuretic, carminative ma uiga faʻasalalau o le pasesa o loʻo faʻaaogaina lautele i vailaau masani.

E te iloa? O le mea e malie ai, o le Eleni anamua, faapea foi o tatou tuaa mamao, mo se taimi umi na mafaufau i le pasesa e pei o se vailaau togafitiga, ae le o se meaai, ma i le tele lava o mea na faaaoga ai Petroselinum crispum e saunia ai fualaau faasaina mo manuʻa faamaloloina.

O le mea lea, o teuteuga ma mea e faʻaaogaina e masani ona maua mai aʻa o lenei laau e faʻaogaina e togafiti ai:

  • manuʻa ma isi paʻu o le paʻu, e aofia ai faʻatasi ma faʻatasi ma le suppuration;
  • faigata o le tuiina, isi faʻamaʻi o gaʻo ma le vevela, faʻapea foi ma pathologies cardiovascular faʻatasi ma le faateleina o le edema (e pei o le diuretic vaivai, o lona uiga, o se diuretic);
  • vevesi mataga ma le toto toto;
  • afaina pipisi (e pei o se anti-inflammatory ma le diaphoretic);
  • prostatitis;
  • подагры, полиартрита и других заболеваний хрящей и суставов;
  • астении (упадка сил), депрессии, бессонницы, синдрома повышенной усталости;
  • метеоризма, запоров, других проблем с пищеварением;
  • gastritis ma maʻi mamai i tua o le faʻaitiitia o le gaosiga o le suka ma le suasite;
  • faafitauli o tausaga e fesootaʻi ma le leai o se mea vaaia;
  • stomatitis ma maʻi faʻasolosolo.
I le faʻaopoopoga i aʻa laau, fua o le pasesa (fatu), laʻau fou pe mamago, ma e oʻo lava i le suamalie fou mai le pito i luga poʻo lalo ole vaega o le laau e mafai foi ona faʻaaoga e avea o se mea e saunia mo le saunia o nisi o fualaau.

E te iloa? I aso tuai, na gaosia ai aʻa o le pasesa i totonu o le paʻu e aveese ai le lice, aʻo talitonuina o le auala lava lea e tasi e mafai ona e taofia ai le paʻu.

I le avea ai ma fualaau faasaina, o le pasesa e masani ona faʻaaogaina e faʻamamaina ai le paʻu, aveese le vaitau o tausaga ma taula.

Totoina, tausia, seleseleina ma teuina

O le galueaiina o le pasili e le faigata tele. O mea nei e manaʻomia mo lenei faʻatoʻaga:

Taimi faʻaleleiaLe auala taumalulu (mo ituaiga o le taumalulu) -o le 2 vaiaso aʻo lumanaʻi le amataga o gutu malulu; i le tautotogo - pe tusa o le ogatotonu o Aperila, pe a lelei le mafanafana o le palapala, ae le maua le taimi e toe faʻagogo ai.
Lelei muamuaO ituaiga uma o le uka (kukama, zucini, squash), kapisi, pateta, tamato, aniani.
Paga leagaO ituaiga uma o le faamalu (pasili, coriander, kāloka, seleri, kumumu, ma isi).
SooLafoaʻi, malamalama ma lafulemu, faatasi ai ma le le mautonu (i se tulaga masani, e le o matua faigata tele le laau ile tuufaatasiga o le palapala).
MalamalamaMo le faʻavaeina o moega e te manaʻomia e filifili se nofoaga e matala ma malamalama.
FaʻasaFaʻaauau, ae faʻalelei.
Fertilizers1 aʻa ma 2-3 faʻaopoopoga i laʻau taʻitasi i le faʻaaogaina o faʻamalaʻau o meaʻai ma gaʻo (matūa, potassium, nitrogen, o le elemene mulimuli e sili atu ona taua mo ituaiga o laʻau ma i se siʻitaga itiiti mo ituaiga aʻa).
Faʻaleleia eleeleLaʻauina (e sili atu le faʻaaoga o le humus poʻo le peat), le aveʻeseina masani o vao. I le leai o le mulching - tatalaina.
SeleseleinaGreens - ao latou tuputupu aʻe (e tolu vaega uma e tatau ona i luga o lau). Tipi le 'au i le eleele lava ia, e amata mai fafo o le pusa. O le tele o taimi e tipi ai, o le tele foi lea o le tuputupu ae o le lanumeamata fou. E selesele seleselega i le tausaga lona lua, pe a uma ona matua (o se tasi o faailoga o le matua matua o le pakasa aʻa o le faamamaina o lau pito i lalo i le rosette).
Vaomatua faʻatoʻagaE le o teuina ni laʻau fou mo le umi. E mafai ona faʻalautele lenei vaitau e ala i le tuʻuina o le fusi i le vai. Pe a selesele se fua tele, e sili ona lelei pe a faʻamago pe faʻagogo i le vevela o le potu (mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se windowsill). O fualaʻau matala o loʻo teuina i totonu o le pulou poʻo totonu o le pusaaisa i le vaega mo fualaau faisua, ae i le mataupu mulimuli e lē silia le 1-2 masina.

Maʻi ma faʻamaʻi

E ui lava i le faigofie o le aiga, o le pasesa e masani ona afaina i faamaʻi eseese ma meaola faalafua.

Faatasi ai ma le mea muamua, o le faafitauli autu mo le laau e faia i ituaiga eseese o le pala, i totonu o le mea mulimuli-o le iniseti larvae, lea e faʻaleleiina i le eleele ma fuga ai aʻa. O le masani masani o le faʻailogaina o faʻamaʻi pipisi o le faʻaaogaina lea o tapenapenaga faʻamalositino; o iniseti ma acaricides o le a fesoasoani e taulimaina mea faʻamaʻi.

Aemaise lava, o faafitauli pito sili ona taua mo le pasesa ua foia ma le fesoasoani o ia auala:

Faʻamaʻi (pest)Faailoaina o igoa o fualaau faasaina
Mealy dew"O le mea na tupu," "Topaz", "Kvadris", "Fundazol"
Black Rot (Alternaria)"Apikaila-PIK", "Alirin-B", "Acrobat"
Gau pala"Taofiofi", "Falcon", "Chorus", "Balayton"
Paʻu paʻepaʻe"Oxy", "Ordan", "Previkur"
Lafoaʻi le pala (rhizoctoniosis)"Bator", "Albit", "Vist"
Telefoni"Bazudin", "Provotoks", "Bezar"
Carrot lele"Larkoed", "Arrivo", "Sochva"
Scoops"Confidor", "Aktellik", "Antigusenitsa"
Carrot listobloshka"Aktara", "Volaton", "Decis"

Ina ia aua neʻi faʻaaogaina vailaʻau oona, e tatau ona e siakiina tulafono faʻafefe o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga, lea e aofia ai le fesuisuiaʻi o le fua, tausiga o le eleele, puleaina o otaota, faʻamautu lelei, ma isi. I totonu o auala saogalemu ma le siosiomaga e faʻafefe ai le faʻamaʻiina o faʻamaʻi ma meaola faalafua e tatau foi ona taʻua o le faʻaaogaina o meaola faʻapitoa faʻapitoa, e pei o Fitosporin, Bicol, Dendrobatsillin, Fitoverm, Nemobact ma isi.

O le pasili e sili ona saʻo e mafua mai i laʻau laʻau lauolaola, aua o se tasi lea o nai faʻatoʻaga e mafai ona gaosi uma - o tumutumu uma ma aʻa.

I le faaopoopo atu i le manogi manogi ma le tofo tulaga ese lea e mafai ona faʻaolaina ai soʻo se ipu, sei vagana ai, atonu o le tele o faʻatoʻaga, pasili, ona o ona vailaʻau ma minerale, e tele mea aoga, ma o lea, e faʻaaogaina lelei e le gata i le kuka, togafitiga masani.

E itiiti lava faʻasolega i le faʻaaogaina o lenei togalaau, o le mea lea o le tele o lauulu fou i luga o le laulau, o le sili atu!