Laʻau i totonu

E faʻapefea ona tausia le tiger begonia i le fale?

O Begonia o se laʻau lauulu lauiloa lea o loʻo faʻatupulaia ma le totoa e tagata fai vine mai atunuu eseese. Faatasi ai ma le tulaga e le masani ai ma i le taimi lava lea e tasi ituaiga eseese o ituaiga fugalaau, o le togavao e taua tele, ma o lona igoa ona o lona lanu le masani ai laulaau. Matou te valaʻau atu ia te oe e aʻoaʻo atili e uiga i lenei malo tele, ma taulai faapitoa atu i mea taua o lona galueaiina i le fale.

Faamatalaga faʻatau

Tiger begonia e masani lava ona maua i lalo ifo o igoa "Bauer begonia" poʻo "tiger", ae i soo se tulaga, o le laau lava ia e tasi, ma se lala uamea (e oo atu i le 35 cm le maualuga) ma lau fatu, faatasi ai ma foliga vaaia i itu. I le averesi, o le umi o le laulau laʻau e le sili atu i le 6-8 cm, ma o lona lanu e tosina ai mata i lanu enaena ma lanu meamata, o loʻo tulaʻi lelei i luga o se lanu lanumeamata lanumoana. O le maualuga o le matagofie o lau o le laau e matua taua tele e le au faifaatoʻaga, talu mai le fufuluina o le taumalulu e le avea ai lenei begonia ma mea mataga tele. E le gata i lea, e tele fugalaau fugalaau e vave ona aveese fugalaau e aliali mai ina ia latou le toso ese mai sua mai fafo o le lanu lanumeamata. E maitauina le faʻapupula saʻo mai o aʻafiaga paʻepaʻe mai le aʻa o le laau, o se vaega o loʻo i luga ae o le pito o le meaʻai. O le a le mafai ona fetaui ma le laka i le natura natura, talu mai le 1970 na maua mai i le fausiaina, faafetai i taumafaiga a le saienitisi Siamani R. Bauer.

E te iloa? O le muamua taua o le begonias e fesoʻotaʻi ma le igoa o le fomai Farani o Charles Plumier, o le sa auai i le malaga faasaienitisi o le 1687 i Antilles. O ia lea na ia mauaina se ituaiga laau fou i le teritori o West Indies, ma o le 1690 na taʻua ai le fugalaau "begonia".

Tulaga manaomia ma le tausiga i le fale

O totoga taʻitasi o fale e manaʻomia ai se faʻagasolo tasi ma le filifilia o tulaga talafeagai, aemaise lava pe a tatou talanoa e uiga i ituaiga o taumafa vaomatua e le lelei ona fetuutuunai i tuutuuga o se itulagi maualuga. E ui lava i le mea moni e le mafai ona taʻua le Begonia o Bauer o se faʻafitauli sili ona faigata o le lauolaola ese, e tatau i tagata uma ona nofouta i faʻaaliga o lona atinaʻeina o le fale.

Malamalama

O le fofo aupito sili mo le tuʻuina o pusa ma begonias o le a avea ma faamalama faamalama i saute-sisifo ma faamalama i sasaʻe, talu ai i le faatulagaina o le moli o se laau e tatau ona e tausisia i taimi uma le "mea auro". O le susulu ma le susulu o le la o le a fesoasoani i le susunuina o papatusi laupepa, ma o lo latou le lava o le a mafatia ai i le matagofie o le begonias. I le tau vevela, o se nofoaga lelei e ola ai se fugalaau ese o le a avea ma faapaologa pupuni po o le terrace, o lona uiga o se nofoaga malulu ma se mea e sili ona lelei, puipuia mai le lafo.

Lave malulu ma le susu

Talu ai le mafuaʻaga o le tele o ituaiga begonias, e le o se mea e ofo ai latou te manaʻomia uma le maualuga o le vevela. E faʻaaogaina foi lenei mea i ituaiga o tiger, e lagona lelei pe afai o nei faailoga e sili atu i le tau o le 50-60%. Ae o le vevela, o faʻamaoniga sili ona lelei o le a taua i totonu + 15 ... + 26 ° C, e faʻatatau i le vaitau.

Faʻasa

I le mafanafana (mai le ogatotonu o le tautotogo seia oʻo i le taimi o le autumn), e taʻi 2-3 aso ile vai o le begonia, e taulai i le tulaga o le eleele papaʻe (e tatau lava ona susu sina taimi). Mo le faʻaleleia o le vai, na o vai malulu ma faʻamamaina i le vevela o le potu e lelei, ma pe a filifilia se metotia mo le faʻaaogaina o se vai, ia mautinoa o le susu e le pau i lau o le laau.

E taua! O le fufuluina o le eleele e matautia tele mo laau toto, pe afai o ni nai itula pe a uma le faʻagasolo i totonu o le apa, e tatau lava ona faʻafefe.

I le taumalulu, e malolo ai le begonia tiger, o le mea lea e fautuaina ai le faʻaitiitia o le faʻavaivai i le 1 taimi i le vaiaso, peitaʻi, pe a fai o le vevela i totonu o le fale i le 15 ° C poʻo le laʻititi ifo. O Begonia e le mafai ona sosoloina, ae ia faʻalauteleina le susu, e mafai ona tuʻuina le ulo i luga o se fata ma susu susu pe susu susu. I tulaga ogaoga, o le a aoga le tuu o se fagu avanoa i vai i talaane o le fugalaau.

Laʻei pito sili

O le taimi o le vaitau o le Begonia e amata i le taunuu mai o le tautotogo ma tumau i le vaitau o le taumafanafana, e le sili atu ma le faatasi i le masina. I le taumalulu, o le eleele e faʻamaʻaina pe tasi i le 2 masina, pe taofi le fafaga seia oʻo i le tautotogo. O faailoilo lelei o le tuputupu ae o laau ma le atinaʻe e mafai ona ausia faatasi ai ma fesoasoaniga o mea maʻaleʻale faʻalavelave mo fugalaau i totonu, peitaʻi, e manaʻomia le faʻaitiitia o le metotia fautuaina e le gaosi oloa i le 2 taimi.

Teuteu

O le seleseleina o le begonias e faia e le gata mo le tumama, ae mo le totoina o se laau matua pe afai e tatau ona faafou. Ina ia faʻafetaui vave le aʻa ona o ni tulaga fou, o le fugalaau e ave i fafo o le ulo ma e selesele aʻa, ma tuʻu ai na o latou pito i luga ma lau. O nisi taimi e ave e le au faifaatoʻaga ni lapisi lau.

Aoao pe faʻapefea ona tausia le faletua tupu i le fale.

Suiga

O le gaosiga o laau laiti e faia i tausaga taʻitasi, i le amataga o le tautotogo, ma ua lava le ave o le tagata matua i se potopoto fou e sili atu ma le tasi i le 2-3 tausaga. A aunoa ma se mea e faʻaaogaina, o le a faʻaitiitia le faʻaaogaina o le laau, o lea ia aua le amanaia fautuaga mo le faʻatinoga:

  1. Muamua, ia saunia se ipu talafeagai fou (e le afaina le meafaitino), o lona lapoa e 2-3 cm le sili atu nai lo le muamua.
  2. Faʻasaʻu le centimeter layer of clay expanded or other drainage material into it, lay a thin layer of moss on top of it and fill the container with half the volume of the substrate prepared: either with ground prepared for begonias, or prepared prepared of equals proportion of peat, perlite, humus and sandy sand .
  3. Aveese le laau mai le gaosiga tuai o le totoina, ma, a uma ona tipiina aʻa, tuu i totonu o se mea fou, ona faatumuina ai lea i le mea o loo totoe.
E taua! Aua nei tumu le ipu. O aʻa o le tiger begonia e vave ona tolotolo i luga o le meaʻai, o le mafuaʻaga lea latou te momoe ai i le palapala i taimi uma. O le fofo sili ona lelei e 2 cm le avanoa avanoa mai le eleele i le pito o le ulo.
A maeʻa le gafa, ia fautuaina e aveese le begonia i totonu o se potu pogisa, ma tuu ai iina mo le itiiti ifo ma le aso. I le lumanaʻi, e mafai ona toe faʻafoʻi le ulo i lona nofoaga muamua.

Vitio: pe faʻapefea ona faʻavasega le begonia i totonu o se fagu fou

Tofiga

O le toe gaosia o le tiger begonia e mafai ona maua e ala i le faaaogaina o laau (vavae poʻo le vaeluaina o le vao), poʻo le auala o le fatu, e ui lava i le mataupu mulimuli e le tatau i se tasi ona faʻamoemoe e vave vave ona tupu. Mafaufau i nei vaega taitasi i auiliiliga sili atu.

Laʻau

I le tulaga o le vavaeina o lenei tulaga, e talafeagai lelei le laulauina o laulaau lapopoa, foliga maloloina lelei. I le tipi, e tatau ona i ai se mea e le itiiti ifo ma le 5 inisi le umi. E mafai ona mauaa i le vai, ona vave totoina lea i totonu o le eleele. E faigofie le saunia o eleele talafeagai: mo le tasi vaega o le lau (sod) fanua, e tatau ona e faia le aofai o le oneone ma le peat. E fautuaina le faʻamamaina o le eleele aʻo leʻi totoina saʻo le lau.

Faitau foi e uiga ile auala e tausia ai le begonia elatior.

O le faasologa o faʻatinoga uma o loʻo faia e pei ona taʻua i lalo:

  1. 'Otiʻoti le pepa filifilia i se naifi ma le faʻamaʻi pipisi i le maualuga o le 45 °.
  2. Tuu i totonu o se tamai ipu vai poʻo se fagu, ae na o le pau lava le mea e le paʻi ai le petiole (e mafua ai ona pala).
  3. Tuu le lau mo le aʻa i totonu o se potu mafanafana ma malulu seia oʻo ina aliali mai lou aʻa.
  4. A maeʻa ni nai vaiaso, e mafai ona faʻapipiʻiina le laau talavou i totonu o le mea ua saunia.
E i ai foi le filifiliga o le vave aʻa i totonu o le palapala, ma o le a le palaina lau, e le tatau ona e tanumia le tipiina i totonu o le palapala mo le silia ma le afa o le umi atoa. A maeʻa ona totōina, e aoga e faʻapipiʻi faʻatasi ma se pusa paʻu, ma maua ai ni fale lauʻeleʻele. O le vaʻaia o le lumanaʻi o le laau o loʻo faia i aso uma, ae o le suamalie ile palapala e mafai ona naʻo le faʻamago atoatoa. E mafai ona faʻaitiitia le vevela ile potu i + 17 ... +19 ° C. O le a ave le 1-1.5 masina.

Vaeluaina o vao

O le vaevaeina o le vao begonias - o se isi auala faigofie e maua mai ai laau fou mai le fugalaau tina. E masani ona faia i le taimi o le toe faʻafoʻiina, pe a oʻo ina ave le aʻa i totonu o le mea e sui ai. Ae peitaʻi, afai e te manaʻomia le vavaeina o se fugalaau e oʻo i lenei tulaga, e le mafai ona e maua mai le tane, ae na o le tipiina o le vaega manaomia, faʻalautele le naifi i totonu o le palapala ile loloto o loʻo manaʻomia. O le meafaigaluega na faʻaaogaina e tatau ona matua mataʻituina, ina ia aua le tuua ni pa i luga o le mea o totoe o tina.

E te iloa? I totonu o atunuu Asia, o fualaau o le begonia e aina e ala i le faaopoopoina i latou i meaai ma meainu. Latou te maua se manogi manaia o le citrus ma faaopoopo i ai le fiafia i le tele o meaʻai matagofie.

O le fualaau ua taua i luga ua fetaui lelei mo le vaega o le eleele, ma o se pusa mo le totoina o laau laiti, ua mafai ona saunia ni ipu ua gaosia i le palasitika, i le pito i lalo e manaomia ai le tuu o le pulu pulufana poo soo se isi lava alavai. O le vaega o le laau o loʻo tuʻuina i totonu o se mea malolo i totonu o le mea faʻafefiloi, ma faʻafefeteina i le vaega o totoe, ufiufi i se pusa palasitika. Ina ia faatelevaveina le germination o rhizomes i luga o le vaega valavala, e aoga tele le sosolo i le faatupuina o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe mo le 1-2 minute aʻo lei toe totoina.

Tuputupu ae mai le fatu

O lenei metotia o le totoina o laau e le o lauiloa e pei o isi, ae o loʻo faʻaaoga pea e le au faifaatoʻaga e maua ai begonias fou. E mafai ona faʻatau mea totō ile toetoe o soʻo se faleoloa fugalaau, lea e masani ona tuʻuina i ni mea se lua: masani (e aunoa ma se faʻaopoopoga o mea) ma mea e faʻaputuina (pei o ni timu).

Matou te fautuaina oe e aʻoaʻo atili e uiga i le gaosiga o le begonia pipisi.

O le filifiliga mulimuli e sili atu ona faigofie le galulue ma, ae ui i lea, o le faʻaleleia o fuafuaga i soʻo se mataupu e maua ai le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga masani (lūlūina o fatu e fai i le amataga o le tautotogo):

  1. Muamua togafitiga o meaʻai o le fatu ma se tasi o le pasene o le paluga o le palamati (o fatu o le begonia e faʻafefeteina i le fofo mo le 30-45 minute, a maeʻa ona mulumulu lelei i lalo o le vai inu).
  2. Laluina o fatu i laʻau moli faʻamamaina ua tuʻuina i luga o se pale (pe a uma ona totoina le paleti e tatau ona ufiufi i le tioata poo le kiriata palasitika).
Aʻo tausia le tipi i totonu o le apa, e tatau ona e faʻaopopo pea le vai ina ia tumau pea le susu o luga o le laulau. E manaʻomia le faatumauina o le vevela o le potu i totonu + 20 ... + 22 ° C pe laʻititi foi maualuga atu, ma a maeʻa pe a ma le 2-3 vaiaso e tatau ona aliaʻe pine muamua. I le taimi lava e 3 laʻau moni e faia i luga o fualaau laiti, e mafai ona faia se togi e ala i le totōina taʻitasi i pusa eseese ma eleele talafeagai (o le faʻafefiloi o le eleele e faʻaaogaina mo le totoina o laau totō o le a faia). 2 masina pe a uma le suʻe muamua, e mafai e le begonias talavou ona faalua i le taimi lona lua, ae o loʻo i ai i totonu o fagu tumau.

Faigata i le tuputupu ae

I le fuafuaina lelei o au mea uma e fai e tausia ai totonu o le fale, o le a leai ni faafitauli i le begonias, ae o le soliina o se faiga talafeagai o le gataifale poo tulaga mo le tausiga o fugalaau e mafai ona oo atu ai i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Mafaufau i faafitauli autu e ono tulai mai ma auala e faʻaaoga ai.

Maʻi

I le natura masani o le begonia o loʻo i luga o nofoaga e afaina ai, o le mea lea o le faaputuga faaputuga o le taika i luga o le faamalama sill e mafai ona faatupuina ai le pala o le rhizome poʻo le atinaʻeina o microflora pathogenic i luga o le vaega. E mafai ona e fuafuaina le i ai o se faʻafitauli i le foliga mai o se mea lanu enaena ile pito i luga o le rhizome o se laau, ma ina ia faʻamaonia le tulaga o le fugalaau, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamalosi mo sina taimi.

E taua! Faʻatasi ai ma se siama matuia, laveai le begonia e le toe mafai, ma na o le pau lava le ala e alu ese ai o le lafo ese lea o le fugalaau.

I le tulaga o se liona tele, e tatau ona togafitia i se tasi o sauniuniga sili ona lauiloa i le fungicidal: mo se faataitaiga, o le 0.1% fofo o Fundazol o le a fesoasoani i le tau faasaga i le paʻu vevela; oxychloride.

Pests

Faatasi ai ma meaola faalafua, o le faateleina o le gauai atu i le begonia o le lakapi e iloga i tala, mealybugs, moli vavave, aphids ma felts, lea e matua fafagaina ai le laau toto. O tulaga lelei mo lo latou atinaʻe ma le toe gaosia o le a faʻamago i totonu, vaʻaia o le faʻavaivai, faʻapea foi ma le leai o se taimi faʻatapulaʻaina talu mai le faʻatauina o laau fou.

O le ae fia iloa e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le begonias.

O nisi o fualaau lauiloa (faʻataʻitaʻiga, soap solution) e mafai ona aoga i le pulea o manu, ae o le tele o taimi e tatau ona faʻaaoga e le tagata ni sauniuniga faapitoa mo insecticidal: mo se faʻataʻitaʻiga, Actellic, Aktara poʻo Decis. O le metotia o le talosaga ma le fua o loʻo manaomia mo le tuufaatasiga o loʻo faʻaalia i luga o le afifi.

Faailoga ma talitonuga taufaasese e uiga i le fugalaau

O le tele o talitonuga taufaasese ma talitonuga e fesootaʻi ma le begonia (e le o le tiger), lea e le o tagata totō uma e gauai i ai. O le lauiloa e aofia ai mea nei:

  1. O Begonia o se fale lelei tele mo i latou oe mananao e faʻauʻu a latou taimi ua tuanai ma amata se olaga fou. O le laau o le a fesoasoani e aveesea le manaʻoga e toe foʻi ma aveese ni ata le talafeagai mai le mafaufau.
  2. Fugalaau aoga mo tagata mamai, aemaise lava pe a latalata i le moega.
  3. O Begonia o le a fesoasoani i tagata tuua toatasi e feiloai ma o latou agaga, ma mo ulugalii o le a avea le togavao o se fesoasoani tele i tulaga feteenai, aua e fesoasoani e faateleina ai le malamalamaaga tutusa.
O le fuga laau e folafola ai mea e ono maua i tagata e ona, o le mea lea, o loʻo taʻuina mai i talitonuga Saina. O le vailaʻau oona e tupu mai i le laau i na taimi e moni lava e i ai se aafiaga oona, ae o le lapataiga autu e sili atu ona fesootaʻi ma le le lelei o sau mai le laʻau.

Aoao atili e uiga i le eseesega o begonias.

Talitonu i mea uma pe leai - o se faaiuga a le tagata lava ia, ae a le o lea, o le tiger begonia o le a avea ma fofo lelei mo le faaleleia atili o totonu o le potu, aemaise lava pe afai e te faʻaaogaina togalaau ma tausia oe e le afaina ai oe.