Geranium

Meadow geranium: mea tau vailaau ma togafitiga, togavao

O le toʻatele o faifaatoʻaga e fia iloa le auala e ola ai lau geranium ma faʻaaoga i le fale. O le a matou faʻamatalaina atili auiliiliga o mea e faʻamalolo ai lenei fale totino, pe faapefea ona saunia ma teu oloa mai ai, ma mafaufau foi i le faagasologa o le totōina o geranium ma tausia.

Faamatalaga lautele

Meadow geranium (grouse, geraneium fanua) - o le vailaʻau faʻamalosi o le genius Geranium, aiga Geranium. Faaliliu mai le upu Eleni o lona uiga o le "kiona". Ua talia e taʻua le fugalaau "soifua malolo maloloina" i Bulgaria ona o le tele o ona faʻamalolo. O laulaau o le paolo lanu-paauli e taua tele i falemaʻi ma togafitiga masani.

Saili pe faapefea ona ese le geranium mai le geranium.

Faamatalaga faʻapitoa o le fugalaau

O le fugalaau ei ai le mafiafia, malosi malosi o le lanu enaena, mai le mea e alu ese ai. O le maualuga o le siva e eseese mai le 60 i le 80 cm. O fugalaau e tele, o loʻo nonofo i luga o uumi uumi, e aofia ai lanu lanumoana-lanu viole, faatulaga i paga ma faia ai se faʻaoga faamalu. O laʻau ma pedicels o le laau e ufiufi i lauulu lauulu. O lau e umi, vaevaeina i le 7 sea. E manaomia e le laau le felafolafoaiga. Geranium fuga mai ia Iuni ia Setema. O le faagasologa o le fuaina o fualaau taumafa e tupu i le vaitau mai ia Iulai ia Setema: e foliga mai o se manoa o le pope, lea, pe a matua, ua vaevaeina i ni fua se 5 sela.

Vailaau faʻamaʻi

O le laau i ona vaega uma e aofia ai le tannin (mea tanning), lea ei ai le astringent, hemostatic, antimicrobial, ma aafiaga e tetee ai i le tino o le tagata. O le aʻa o le eleele o le geranium e tamaoaiga i tannin - i le malogogo sili atu i le 30%, o lona vaega maualuga e aofia ai le 16%.

E te iloa? Ina ia puipuia le foliga mai o moa, e fautuaina e tuu ni fugalaau piniki piniki i totonu o le kapoti. Ma mo le puipuia o le mamanu i totonu o le fagu lapisi pepa faʻaaogaina o lenei laau.

O le aʻa o loʻo i ai foi le tuufaatasiga o meaola, phenol carboxylic acids, starch ma catechins. O le mutia o le eleele o le geranium o loʻo aofia ai ona minerals (mine, zinc, manganese), o suauu taua, glucose, raffinose, vitamini K, acid ascorbic, keratin ma sili atu.

Faasalalau

O le tele o vaomatua o loʻo tele, e aofia ai vaega eleʻele o Eurasia. Ua totoina i soo se mea. E tupu i le susu o laufanua, fiafia, vaomatua ma vanu o vaitafe mauga. O le kiona e sili ona taatele i totonu o vaomatua-steppe, vaovao vaovao, itiiti ifo - i vaomatua.

Talosaga faʻaoga

Ua faailoa mai i suʻesuʻega o fualaau oona e maua i luga o le eleele o geraniums, e iai le tele o feʻau fai. Mo togafitiga faafomaʻi, e mafai ona faʻaoga uma le eleni o le laau ma le rhizome. E faʻaaogaina foi le paʻu o se laau meli ma se vali masani.

Mea tau vailaau

O le tau o le laau e le gata i ona fugalaau manaia, o loo faailoa mai ai le sau o le taumafanafana, - o togalaau geranium o loo i ai le tele o togafitiga faafomai na faaaoga e tagata masani faaleaganuu talu mai aso anamua.

Faitau foi e uiga pe fesoasoani fesoasoani i le geranium i ni meaʻai.

O vailaʻau vai faʻavae e fautuaina e faʻaogaina mo le faʻaaogaina:

  • i le cardiology i togafitiga o angina ma tachycardia;
  • i le gynnecology i le togafitiga o le faʻaogaina o le faʻaleagaina, faʻamaʻi masani o le faʻaleleia o le fafine, le faʻamautuina o tulaga o le hormonal;
  • i luga o le oncology i le taua faasagatau i maʻi mama;
  • i le togafitiga o maʻi le mautonu;
  • i le pulmonology i le togafitiga o le angina ma le pharyngitis;
  • i le gastroenterology i togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

Contraindications ma le afaina

O le vailaʻau e faʻaopopo atu i le faʻamalologa o meatotino e iai faʻamaoniga mo le faʻaaogaina. O auala e saunia i luga o le faʻavae o le vao o le a le faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le thromboembolism, gastritis, gasegase gastric, faʻapea foi i latou o loʻo i ai le vavalalata o le intestinal ma le faʻasologa masani.

E taua! E fautuaina le vao o le geranium e fai i le taimi o le maitaga ma le lactation, ae muaʻi tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi.

Recipes o togafitiga masani

I totonu o tagata faʻapitoa, o loʻo faʻaaogaina le geranium i foliga o tinctures, decoction ma le paʻu.

Sei o tatou tilotilo totoa i fualaau sili ona lauiloa:

  1. Fofo o togalaau mai le gau o lauulu. Manaomia 2 tbsp. l otaota mago e sasaaina le 0.5 lita o vai malulu suamalie, e tumau mo le 8-9 itula i le vevela o le potu. I le tele o le gau o lauulu, e tatau ona fufulu le ulu i le vaifofo filiga i isi aso uma mo le 3-4 vaiaso.
  2. Decoction o rhizomes ma faʻamaʻi totoʻa ma le maʻi o le tina failele, faʻapea foʻi ma le manava toto. Ina ia saunia le fua muamua e te manaʻomia 3 tbsp. l gaosia aʻa e sasaa atu le 250 ml o le vai ma aumai i se vevela, vela i le afi mo le silia ma le 5 minute. O le mea e mafua ai le suka e tatau ona mautinoa ma faʻaaoga 1 tbsp. l 2 itula uma seia oʻo i le faʻamutaina o le toto. O le fua lona lua mo le tuiina - e tatau ona 2 tbsp. l rootlets e solo i le 0.5 lita o le vai inu, e kuka mo le 5 minute. A maeʻa ona fofola le fofo o le a saunia mo le faʻaaogaina. Mo le fua lona tolu, e tatau ona faʻaaogāina le sua o le laau fou i le 20-30 drops i se vaitaimi 2-3 2-3 itula seia maeʻa le maeʻa o le uterine poʻo le toto o le hemorrhoidal.
  3. I le tulaga o se faʻamaʻi o le pito i luga o le respiratory tract, 1 tbsp. l mea matutu matagogo Liligi le 200-250 ml o vai inu. Ona tatau ai lea ona aumai le vaifofo e maua ai i se vevela ma taofia i le afi mo le 5 minute. E fautuaina le faʻaaogaina o le manava ma le faʻafefeteina i le taimi o taumafataga 2 tbsp. l 3 taimi i le aso.

Sauniuniga ma le teuina o vailaʻau faʻasaina

Mo le teuina lelei o vailaʻau, e tatau ona aoina le lauusiusi o le geranium i le taimi o le vavao. E tatau ona faʻamagoʻaina meafaitino i totonu o se nofoaga ua tapunia ma vaʻaia lelei poʻo i se mea faʻaleleia eletise eletise. O le maualuga o le vevela e tatau ona mai le +40 i le 45 ° C. I le maualuga o le vevela, o le a faʻaaoga uma ai suauu taua mai le laau. Ina ia faʻaleleia ana meatotino faʻamalolo, e tatau ona aoina i le timu matagi ina ua uma le sau.

E taua! E tatau ona seleseleina meafaitino mataʻutia e aoina i luga o nofoaga e fiafia i le siosiomaga, ae le o se mea e tupu i luga o auala tetele ma lata i atinaʻe gaosi oloa.

O mea e maua ai avanoa e tatau ona faʻapolopolo mo le 2 tausaga i totonu o se fafie poʻo se ipu tioata. E fautuaina e eli i luga le rhizomes mo le teuina i le autumn. E tatau ona faʻamamago muamua faʻamalo mai le eleele ma aʻa.

Tuputupu ae i le fale

E mafai ona totoina vao vao i le togalaau mo togafitiga ma mo togafitiga faafomaʻi. O vao vao geranium e le lelei i le totoina ma e le mafai ona maʻi.

O le ae fiafia e iloa pe sili atu le lelei o le totoina o geraniums i le fale.

O ituaiga eseese

I totonu o le togalaau e mafai ona e totoina ituaiga o ituaiga o togalaau o geranium:

  1. Summer Skye (Tausaga o le Taumafanafana). O le maualuga o le toto e eseese mai le 60 i le 90 cm Fugalaau o le laʻau, e masani ona sinasina lanu ma le lanu sinasina-sinasina.
  2. Black Beauty (Black Beauty). O le maualuga o le eletise e mai le 40 i le 50 cm. O fugalaau o le laveva lanu i lanu ma lanu matagofie. E faʻafeiloaʻi le penumbra, e fiafia i le eleele lafulemu.
  3. Silver Queen (Silver Queen). Maualuluga e oo atu i le 130 cm le maualuga. Lea o se foliga tele. Fugalaau faʻatasi ai ma le paʻu o le violulu ma le uʻamea uliuli-aniuli.
  4. Striatum (Striatum). Laʻau o loʻo maualalo le alualu i luma i le maualuga mai le 15 i le 20 cm. Fugalaau fuga lanumoana lanumoana ma laumei piniki. E tupu i luga o le faʻafefeteina o sina oneone laʻititi.

Faʻamasinoga

Faʻamanatuina o faʻalauiloa mo le tuputupu ae i le lauʻeleʻele avanoa e manaʻomia ai se avanoa tele ma se nofoaga lelei. I lalo o tulaga e sili ona lelei, o le togavao geranium o le a fiafia ia te oe i ona fua i le taimi atoa o le taumafanafana. O le eleele mo le totoina e tatau ona faʻaleleia, fai sina manogi ma faʻafefe lelei.

Faitau atili pe faʻapefea ona ola faʻatasi le pelargonium mai le fatu.

E tatau ona totō le laau i ni lua e leʻi saunia, o lona lapoa e le tatau ona itiiti ifo ma le 20 cm. A uma ona totō, e tatau ona faʻatumu le laau i le maualuga ma lelei le vai. Aua le faʻamaʻaina i le manulele e le faʻafefe.

Tausiga

E le manaʻomia e togafitiga faʻapitoa le togavao geranium, o le mea autu o le faia lea o le veleina ma le faʻavaivai i se taimi tatau. O le veleina e sili atu ona lelei ia Me, pe a le tele ni lau laʻau. E tatau foi ona tatala le eleele, ona o le aʻa e manaʻomia ai le ea. Afai e leai se taimi mo le tatalaina, ona totoina lea o laau totō i le maualalo i le va o vao o le geranium ma mulumuli masani ile palapala. E le mafai e Kele ona faapalepaleina le lamala, e tatau ona totogi faapitoa le tausiga i le pulega o vai. Ona o le tele o le suāina o le laau e mafai ona pala ai aʻa. Talu ai e lelei le vaʻaia, e le aoga ona ufiufi mo le taumalulu.

E te iloa? Talu ai o le geranium o se laau faʻataʻitaʻiga talafeagai, e masani ona taliaina o le mauaina o se meaalofa ia fugalaau paʻepaʻe e fesoasoani i le faaauauina o le ituaiga ma o se taligalu o le gaumativa.

O vao vao geranium e le lelei i le tausiga ma e le tele se faʻalavelave. O le mea moni e mafai ona faʻaaogaina e le gata mo mea teuteu, ae faʻapea foi o se vailaau, e tele ni fai togalaau.