Laʻau i totonu

Fugalaau o Brighamia fugalaau: tausi fale

O le fale o le peteriaka e foliga e le masani ai ma e pei o le pama po o se kapisi. O lenei laau toto ua tupu i le fale e le o toe mamao, ae o lona lauiloa i le au faifaatoaga o loo ola mausali. Faitau i le auala e tausi ai pulu.

Faamatalaga lautele

O Polika Iaga o se laau totō muamua mai motu Hawaii o Kauai ma Niihau. Faʻatapulaʻaina nofoaga e nonofo ai manu i Hawaii.

E tele igoa o le Brigamy, mai le lanu i le moni moni Samoa:

  • Pama tamaʻi;
  • mauga mu;
  • kapisi i luga o se laau;
  • alula (leo).

E te iloa? Faʻamaumauga o le Faʻasaoina o Punaoa Faanatura a Amerika i le 1994i totonu o le natura natura e tupu mai i le 45 i le 65 brigamies, ma faaputuputu io latou ituaiga lamatia. I le 2014, i tulaga masani, e na o le tasi le kopi na tusia ai e tagata fai togalaau. E tusa o le 2018, atonu o le a masalomia le muta.

O fugalaau fugalaau fomai e galulue i le fausiaina o le brigamy mo le faatauina atu. E mafai foi ona e tupu laʻau pama ma fale.

Faʻaaliga

O Polika Iaga o se lala totogo. O lona maualuga e 1-5 mita, e fuafua i tulaga tuputupu ae. O le pito i lalo o le ogalaau e mafiafia, pito i luga e faʻamalomilo. I le pito i luga o le au o se rosette compactia o laulaʻau. O le pusa pepa e ola i le 30 cm le umi.

Poto palm o loʻo tupu mai ia Setema ia Novema. O fugalaau e aofia ai palu e lima, samasama lanu samasama poʻo le kulimi, e aoina mai i vaega laiti o 3-8 fasi. i totonu o le lau. O le umi o le petal - 7-14 cm. Pe a faʻafefeteina e faʻafefiloi se manogi manaia. O le pusa fualaau e pei o se capsule ma e 1.3-1.9 cm le umi. I totonu o loo i ai fatu.

Faʻasologa autu

Botanists e iloagofie ituaiga e lua o le brigamia:

  1. Polika Iaga e matagofie e lauiloa foi o le vale, po o le matagofie. O le ogalaau e matua mafiafia lava, e ui lava ina faʻalautele i lalo, o le paolo o fugalaau e latalata i le samasama, o fatu e ufiufi i paʻu lelei.
  2. Brighamka roka - o le ogalaau e mafiafia i le faavae, o fugalaau e tele lava o kulimi-lanu, o fatu e lamolemole. Faʻateleina mo le faʻaleleia o totonu.

Mea aoga

A maua le laau i le vaomatua, e sauniuni le vasega mai laulaʻau ma faʻaaogaina fualaau. E talitonu tagata o le motu o le suavai e faʻamalolo ai manuʻa ma faʻamaluluina le paʻu o le tino. Ae ui i lea, o fualaau faasaina na faia na o fomaʻi lauiloa, talu ai o le sua mai le laulaau e matautia tele i se foliga faʻapitoa.

E taua! Aua le faʻatagaina le vai mai lala o le alofilima o le Paʻu i luga o paʻu ma mucous membranes. Afai o lea, fufuluina lelei le vaega na aafia i le vai.

Auala e filifili ai pe a faʻatau

O se brigamia soifua maloloina lelei o loʻo i ai mea nei:

  • ogalaau mafiafia ma atoatoa;
  • lafoaʻi e aunoa ma se faʻaleagaina
  • ua malogo le eleele;
  • e leai ni meaola faalavela i luga ma pito i totonu o le pepa.

Tausia pe a faʻatau

O le inisiua o se mea e manaʻomia tele e manaʻomia ona faʻaleleia ma toe faʻaleleia pe a uma ona faʻatau. O nei fua taua e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le ola maloloina o le pama.

Fetuunaiga

O le taimi o le fetuutuunaiga pe a maeʻa faʻatau mai le 2 aso i le 1 masina. O se vaega tāua i le faʻalauiloaina o loʻo masani i le malamalama susulu. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai le la. I le aso o le faʻatau, o le fagu e iai se fugalaau e tatau ona tuʻu i lalo o le paolo, ona faasolosolo malie lea ona tulei le laau i le faamalama.

Aua e te popole pe a maeʻa le faatauina o le pama a le Paʻu o le a pa'ū lauʻau. O le paʻu o le paʻu o se faiga masani lea pe a suia suiga. A maeʻa le faʻamalosaga mulimuli, o le a toe ola le laau i lau laʻau.

Suiga

I faleoloa fugalaau, e masani ona faʻatau atu le pulufana i le peʻa, pe a uma ona faʻatauina, e tatau ona totoina i se mea talafeagai. Ae ui i lea, e le taliaina e le laau suiga, aemaise lava i le vaitau o fetuunaiga, ma e le aoga i le toe totoina o le puluʻavale i le taimi lava e maeʻa ai. O le faʻasalalauga lava ia e mafai ona faʻalavelaveina le atinaʻeina o meaʻai, ma o le faʻavave vave o le a faʻaleagaina ai le tulaga.

O fugalaau e eseese o latou manatu e uiga i le totoina o le pama i totonu o le fatu. O faleoloa e masani ona tausia fugalaau mo le faʻatau atu e leai se aoga. O nisi tagata faatau ma le tele o vai i le laau, e le o le amanaiaina o ona manaoga, ma o lenei mea e amata ai le aʻa.

Faitau foi e uiga i le tausiga o nei laau toto e pei o le pachypodium, alokaziia, vailaʻau ma le pandanus.

E le faatagaina le fugalaau e fesuisuiaʻi masani i tulaga fou. O se taunuuga, ua mate le laau. O se gaioiga e mafai ai ona iloa le fesuiaʻi aʻa i le taimi. I le taimi lava e tasi, ua suia le eleele i se mea talafeagai. O le lamatiaga e tele lava ina faʻamaoniaina ia lava - o se suamalie ma aʻa mama i le eleele lelei e manuia ma manuia.

I le lumanaʻi, o mea e gaosia e talafeagai mo le laau toto: o le rhizome e tupu ae pe a tupu, o lea e avea ai ma mea maumau i totonu o le fagu tuai. E ui lava o le pama a le alo o le talavou ma o loʻo tuputupu ae malosi, e faʻatuina i tausaga taʻitasi. Mo tagata matutua, e tatau ona sui le ipu ma le eleele ia le sili atu ma le 1 le taimi i le 2 tausaga, faʻaitiitia le tele. O le taimi tatau mai Mati ia Me. O le eleele mo le brigami e tatau ona e kukaina oe. Maualuga maualuga - pH 5.5-6.5

Faatasi ai ma se metotia faigofie e kuka ai, faʻafefiloi:

  • tapena sauni mo le cacti (1 vaega);
  • oneone (1 vaega).

O se mea e sili ona faigatā e aofia ai le fesoʻotaʻiga:

  • perlite poʻo oneone (3 vaega);
  • fanua faʻatoʻaga (2 vaega);
  • humus pe laʻau lauʻeleʻele (2 vaega);
  • koala (1 vaega);
  • ponaivi o le ponaivi, lime, poo fuamoa nutimomoia.
Filifili se ipu papaʻu, 1-2 cm le lautele atu nai lo le muamua.

E te iloa? Na maua e Polika Iaga lona suafa e faamamaluina ai William Tufts Brigham, o le faatonu muamua o le Falemataʻaga o aganuu ma le natura i Honolulu.

I le gafa, mulimuli i laasaga nei:

  1. I le pito i lalo o le ulo, taoto le alavai o le elela ua faateleina po o piliki malepe.
  2. Liligi le afa o le sui.
  3. Faʻalu le eleele o le pulu.
  4. Aveese le laau mai le fagu tuai.
  5. Aveese le potu omea mai le rhizome.
  6. Vaʻai le aʻa o le amio saʻo.
  7. Tuu le pama Pama i totonu o se fagu fou.
  8. Liligi i totonu o le atigipusa le toe vaega.

E fautuaina e faʻaleleia le fugalaau i le 5-7 aso pe a uma ona faʻavasegaina.

Isi tausiga

O Polika Iaga o se laau taua tele, ma o le lelei o lona palealii e faalagolago i le tausiga lelei, ma e taaalo i se tulaga sili ona matagofie i ona foliga vaaia. Faʻalogo lelei i le nofoaga o le pusa ma le laau, vevela, faʻamafanafana, faʻafeinu ma faʻamala.

Filifilia se nofoaga

Poto palm o loʻo lagona lelei i luga ole windowsill o se itu i saute, sisifo poʻo sasaʻe. E manaomia e le laau le tele o le malamalama, ae e manaʻomia le faʻatulagaina mo ia o se moli susulu le malamalama. Faʻasala le susulu o le la i laʻau. O le ata lafoai foi e aʻafia ai le tulaga o le brigamy - e mafai ona paʻu laulaau.

E le taliaina le faʻataʻitaʻiga mo lenei laʻau - e tatau ona puipuia mai le vave faʻafuaseʻi o le matagi. I le tautotogo o le tautotogo ma le taumafanafana, e mafai ona ave se pusa e iai se laau i le togalaau po o le faapaologa, aua o le ea mafanafana fou, e le pei o ata, e aoga mo le brigamy.

Tulaga o le vevela

O Polika Iaga e faasino i laau vevela.

E manaʻomia e ia se tulaga vevela:

  • i le taumalulu - e le o lalo ifo o le 15 ° °;
  • i le taumafanafana - aulia + 24 ... + 27 ° С.

Faʻamamaga o le ea

E tatau ona tausia le suavai i le 70-75%. E tāua le fufulu suavai mo le lelei o le maualuga o le ea. Moisturize le palealii o le alofilima o le atomizer i aso uma i le faʻalelei.

Faʻasa

Mo le fagavai e faʻaaogaina vai e faʻaaoga le vai malulu i le vevela o + 23 ... + 25 ° C. Ae leʻi faʻaaogaina e sili atu ona puipuia.

Le manaʻoga mo le faʻaleleia o vai, fuafua le mago o le palapala.

O taimi masani o le susu e pei o:

  • i le taumafanafana - tasi i le vaiaso;
  • i le taumalulu - 1 taimi i le masina.
O le auala e sili ona lelei e faʻaleleia ai le eleele o le faʻavaivai.

E taua! E tusa ai ma le iloiloga a le au faifaatoʻaga, o le alofilima o le alofilima o se laʻau faʻamalosi ma lavelave e mafai ona pala e tusa lava pe le lelei le suā. Aua nei faʻamamaina le palapala, ia faʻamago.

Laʻei pito sili

Fertilize le brigamy e tatau ona i ai i le vaitaimi mai ia Mati ia Aokuso. Le tele o meaʻai - 1 taimi i le masina. I le pito i luga, o soʻo se oloa gaosi mo le cacti ma le suauu e talafeagai. I le tuufaatasiga e tatau ona avea ma faʻamalama - o lenei elemene o le a faʻatagaina ai le alofilima o le tupu ia tupu malosi. O laʻei pito i luga e manaʻomia ona aumai i totonu o le eleele, faʻamaʻapeʻa se faʻalaʻau i le vai mo le fafagaina.

Manatua foʻi nisi faʻaoga faʻapitoa o laʻei pito i luga:

  • afai o le pitonuu na ola i totonu o se fale gaosi oloa, o le a mafai ona faapaleni le fugalaau pe a mavae le 2 tausaga;
  • pe a uma le gafa, e fautuaina e fafaga le laau i le 1.5-2 masina.

Teuteu

E le manaʻomia e le pama niu le teuteu.

E faʻafefea ona teuteuina se fugalaau i le fale

Fugalaau e totoina le prygamy i auala e tolu: tipi, vine mama ma lulu fatu. O le tipiina o se metotia faigofie lea e fetaui lelei mo le amataina o le faʻatoʻaga.

E tatau ona aveese le tipi e tusa ai ma faatonuga nei:

  1. Saunia le oneone e ala i le susunuina i le ogaumu.
  2. Sasaa le oneone i totonu o se ipu poʻo se tamai fagu.
  3. Tipi le lisi lau laulaau.
  4. Tuu le 'au i le oneone.
  5. Ufiufi le fagu i le ata.
  6. Taofi seia oʻo i le vevela o + 25 ... + 27 ° С.
  7. Vaʻavaʻai i lea taimi ma lea taimi le 'au ma fufulu i se fagu moli.
  8. A maeʻa le laʻau, faʻapipiʻi i totonu o le eleele talafeagai.

O le auala o weni laʻitiiti e sili atu ona faigata, ae mo se tagata e galue malosi, o le a le avea ma faafitauli.

Faatonuga:

  1. Otioti i se naifi o se vaega.
  2. Faatali seʻi oʻo mai sina faʻagasologa laitiiti.
  3. Oti ese ma le faaeteete ma tuu ia faamago mo le 24-48 itula.
  4. Saunia se oneone oneone ma sasaa i totonu o se ipu.
  5. E tutusa ma le tipi, tuu le tipi i le oneone ma ufiufi le fagu i se ata.
  6. A o lei maua, ia tumau pea le vevela o + 25 ... + 27 ° C, i taimi uma le ea ma felafoaʻi ma se fagu sulu.
  7. A maeʻa le taina o le fana, faʻapipiʻi i totonu o le eleele talafeagai.

Saili i alofilima aloaʻia.

Le auala aupito sili ona faigata mo faʻatoʻaga masani o totonu o fale - fatuina o fatu.

E mafai ona faatauina fatu i faleoloa faapitoa, ae o la latou gaosiga e matua faigata lava:

  1. Sook le fatu mo se aso i totonu o le vai.
  2. Saunia se meaʻai o le perlite, oneone ma le peat.
  3. Toto le eleele fatu.
  4. Ufiufi le fagu i le ata.
  5. Tuu mea totō i se nofoaga pogisa ma le vevela o le 25 + + ... 27 ° C.
  6. Vaʻaia faavaitaimi le palapala ma fufulu i se fagu moli.
  7. A maeʻa 2-3 vaiaso, pe a oʻo mai laau, aveese le ata ma toe fetuunai le fagu.
  8. Tuu le puleaina o le vevela tumau i le tulaga lava lea e tasi, ia faʻafefeteina foi fatu laau.
  9. A oʻo ina ola le fatu laau i le 3 cm, ia sasaa i totonu o ipu eseese i se eleele talafeagai.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O faʻamaʻi pipisi o le peteriaka o le sili ona taufaasese o:

  • vavae;
  • vaʻavave mite;
  • aphid

E tusa ai ma tagata e ona, e tele lava ina aliali mai i luga o le laau le apogaleveleve, ma o le mafuaʻaga e matua faigata lava ona iloa. Afai e tupu se meaola, faʻaaoga le iniseti "Fitoverm". O se maʻi taatele o le pala, e tupu ona o le tele pe masani ona faasusu. Mo togafitiga, faʻapipiʻi le laau. A oʻo i le toe totoina, asiasia le rhizome, aveese vaega palau ma faʻagasolo vaega i le paʻu o le koale.

Faatasi ai ma le faʻaeteete atili, taumafai e aua le togi le fugalaau. Talu ai o le pama a le pupuʻu o loʻo aʻafia ai tulaga, ma le le faʻaeteete atonu e paʻu le lau. Mo le toe faʻaleleia o le laau, iloilo le tausiga, faasaʻo mea faaletonu ma fetuutuunai le auala e tupu ai. O Polika Iaga o se laau mataina, ae o se mea e sili ona faigata. E le o tagata uma e mafai ona taulimaina lenei mea. Ae peitai, o le tausiga lelei ma le onosai o lē e ona o le a faatagaina mo se taimi umi e fiafia ai i foliga matagofie ma le manogi o le fugalaau.