Taumafa

Goat Mastitis: mafuaʻaga ma togafitiga o le maʻi

O le tausia o 'oti i se faatoaga e sili ona aoga, e ui lava i faafitauli. E manaʻomia e tamaʻi manu le tausiga faʻaeteete, talu ai ona o le le lelei o le fale e faʻaosofia ai le faʻaalia o maʻi o le pipi, ona o le mea e mafai ona gau tele i tupe mama ma e leʻiloa ai foi manu. O se tasi o nei faamaʻi o le udder mastitis. Pe o le a lenei faʻamaʻi, pe faʻapefea ona iloa, togafitia ma puipui i le lumanaʻi - ia tatou mea.

Etiology o le maʻi

Mastitis o le mumū o le susu na mafua mai i se faʻamaʻi viral. O meaola leaga e ulu atu i totonu ole uila poʻo le mea e faaleagaina i fafo ile susu. Latou te vave faʻavaveina i totonu o masini, ma mafua ai le faʻaogaina o le faʻaoga. E masani lava o togafitiga o meaola ninii ia o loʻo i ai i le lau o le u. Ona o le faʻavaivaia o le puipuiga malu, o le aofaʻi o meaola leaga e faʻatuputeleina.

O faʻapogai nei o mastitis e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • meaola;
  • masini;
  • vevela.
E mafai e siama ona ulu i le tino o se 'oti ola maloloina:

  • mai le tamaitai susui le fesootai atu i manu mamai;
  • mai le povi - aʻo suʻi le uila;
  • toto mai isi totogape a fai o le faʻalauiloaina o le faagasologa o loʻo faia;
  • mai tagata mamaʻi - i le tulaga o le le tausisia o tuutuuga o le taofia, e ala i manua i luga o le u.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i faamaʻi o 'oti ma foliga o latou togafitiga.

Eseesega o mastitis

O le mastitis o manu e tupu i ni fesuiaiga eseese e fa. Mafaufau loloto ia i latou taʻitasi.

Faʻaauau

O se faʻamatalaga natia lea o le maʻi, lea e leai se faʻamatalaga faʻataʻitaʻi faʻapitoa ma e masani lava ona faʻasolosolo.

O taimi nei e tatau ona mataala le faifaatoʻaga:

  • pa'ū le fua o susu;
  • suia le tofo o oloa gaosi susu;
  • vave vave o le susu.
Afai e te mauaina nei faailo e manaʻomia le faʻatinoina o auiliiliga o le susu.

E te iloa? O foliga masani o le mastitis o le mea taatele. Na ia feiloai i le 70-80% o mataupu.

Taimi

Mastitis e masani ona pasi mai lenei pepa, lea ua le amanaiaina, e le o malosi tele. Faatasi ai ma se atinaʻeina o le faamaʻi, e le mafai ona i ai se tautalaga o le toe faaleleia atoatoa, o le mea lea e tatau ai ona foʻia le faʻamaʻi ao leʻi amataina le maitaga, ina ia mafai ai ona faʻagasolo le faʻaiʻuga e aunoa ma ni faʻalavelave.

E mafai foi ona fai lenei pepa e aunoa ma ni faʻailoga faʻalauiloa.

O popolega e tatau ona mafua ai:

  • faamaufaʻailoga;
  • mūmū i le susu;
  • susu susu pe a uma ona kuka;
  • lanu piniki o susu.

Faasoa

I se foliga laititi, o le 'oti o le tino e vave ona faavaivaia:

  • faʻafefe faʻafuaseʻi o le gaosiga o le suāsusu i le leai atoa o le susu;
  • faateleina i le vevela o le susu, suia lona lanu;
  • o le i ai i totonu o le susu o mea faʻalavelave i le faʻaogaina o fagu, pus, flakes, toto;
  • uʻu manogi, paʻu paʻu;
  • sosolo mai le susu e faigata ona o le fesuiaiga o le alalaʻau.

Mafaufauga

E masani ona tupu o le uʻu o le tusitusi, o le paʻu e faigata, e le lelei le susu, ae e leai ni mea e faʻaaogaina i totonu, ma o le vave faʻataʻitaʻiga e sese. O lenei tulaga e faʻaalia ai le i ai o le sese ma le mafaufau mastitis. E masani ona tupu pe a uma le fanau. O le mafuaʻaga o lona faʻaalia e le o viral, ae e fesootaʻi ma le faʻamaʻi pipisi.

E taua! Mo le togafitiga o mastitis mafaufauina e le mafai ona faʻaaoga massage ma suauʻu, aua o le mea e ese mai ai, naʻo le faʻamalosia atili o le tulaga. O le a fesoasoani i le teuteu masani o fatu kulumu.

Faʻamatalaga autū

Faailoga masani o le maʻi o:

  1. E tasi le vaega o le uila poʻo mea uma e lua o loʻo faʻatulagaina, ma o le 'oti na tali lelei atu i latou massage.
  2. A lagona e le uila, ona lagona ai lea o ona lagona.
  3. O le i ai o pupuni, faʻapipiʻi faatasi ma le amataga o le taʻavale o le nipple milking.
  4. A uma ona faʻamamaina le susu i luga o le gaʻo, faʻapipiʻi vaaia, pulou, vaʻa.
  5. O le susu, tusa lava pe a uma le kuka, e teuina mo se aso.
  6. Le manava o le susu, le manogi le lelei pe le masani ai.
  7. Ua faateleina le vevela o le tino o le manu.

Faʻasalaga faʻamaʻi ma mafuaʻaga

O le mafuaʻaga o faʻamaʻi o le faamai o ni microorganisms:

  • Staphylococcus aureus;
  • streptococcus bacteria (Str agalactiae ma Str. dysgalactiae);
  • Bacillus cereus;
  • Corynebacterium bovis;
  • Pseudomonas aeruginosa;
  • Proteus vulgaris;
  • Klebsiella oxytoca;
  • E. coli.

Tulaga le lelei o le taofia

O tulaga le mama o le manu e fesoasoani i le atinaʻeina o meaola ninii, lea, e ala i le palapala palapala ma moega, ulu atu i le uila, lea e amata ai ona latou faʻamalosia vave. O le ata atonu o le a faateleina i le maualuga o le maualuga o le vevela, o le maualalo o le vevela, faʻataʻitaʻiga, lea e faʻavaivaia ai le faʻaogaina o le lafumanu.

Faʻasalaga o tulafono faʻavae mo felauaiga

E masani lava o le tamaʻi susu, pe a amataina lana galuega, galo ona faʻaoga le manua talafeagai. I le tepa muamua, atonu latou te foliga mai e le taua, ae latou te aafia ai le isi tulaga o le manu. O le mafuaaga lea ao leʻi faʻamalosiina le suamalie e taua tele le fufuluina ma le faʻamaʻiina o nifo o le 'oti. O le le faʻaaogaina o mea uma e aofia ai i le gaioiga, faʻapitoa foi ma lima o le teine ​​susu, e tatau foi ona faia. O le suamalieina o ia lava e tatau ona faia ma le faʻaeteete, faʻaeteete ma le faʻaeteete i le taimi faatulagaina, ma le faʻamaʻamuina atoatoa o susu. A maeʻa le faʻatinoga, e tatau foi ona e fufuluina le uila ma salalau i le kulimi. O le solia o nei tulafono uma e taʻitaʻia ai i se faʻafitauli i le tulaga lautele o le manu, faʻapea foʻi ma foliga vaaia o faʻafitauli i le uila.

Faitau foi e uiga i faailoga o faaaliga ma le togafitiga o le kosamo i 'oti.

Meaʻai le paleni

I le toesea po o le le lava i le taumafataga o fualaʻau fou, tumutumu maualuga o le vao, e pei foi o le fausiaina o se lisi i luga o pata ma meaola manu, o le puipuiga o le manu e faaitiitia. E le gata i lea, o loʻo i ai se toilalo i le faagasologa o le faʻapalapalaina. Meaola leaga leaga, ona o le faʻavaivaia o le puipuiga, faigofie ona salalau i le tino atoa.

Faʻamatalaga inflammatory

O faʻamaʻi e pei o le tuai ona tuai, vaginitis, gastroenteritis ma le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi tutusa e mafua ai ona salalau le microflora pathogenic i le tino atoa, ma mafua ai le fofo fou o faʻamaʻi pipisi.

E mafai foi ona mafua le afaina ona o tulaga le lelei, lea e mafua ai ona maua e se manu se malulu ma faatupu ai le edema.

Faʻamau mea faʻapitoa

O manua, faʻamaʻaloga, iniseti e faigofie ona avea ma mafuaʻaga o le amataga o le faʻaogaina o le manava o mammary.

Faʻailoga

Afai ei ai ni uiga masalosalo, e muamua suʻesuʻe muamua le u. E masani lava, o ona lobes e foliga tutusa, ma o le vevela e tutusa ma le vevela o le tino. I le i ai o vaega eseese, e afaina ai muamua aʻo leʻi maeʻa. Ona o le faamai, faaputuga, edema, lymph node thickening ma le paʻu o le tino o le a matauina.

Ina ia faʻamaonia le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino, ia faia se suʻega vave. O le kulimi mai laupepa taʻitasi e faʻapitoa i siaki faʻamaonia faʻapitoa. O le vai faʻatasi ma le tagata e faʻafoʻi ma vaʻavaʻai i le ituaiga o tali.

Mo le faia o se faʻamaoniga saʻo, o loʻo faʻatinoina se gaioiga e pei o le totoina o susu. O le auiliiliga e 5-7 aso, ae e mafai ai ona e filifilia saʻo se vailaau e mafai ona togafitia ai se meaola.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i le faʻaogaina ma le filifilia o masini milisi mo 'oti.

Togafitiga o mastitis i le fale

I le fale, o togafitiga faʻaleaganuʻu faʻapitoa i vailaau faʻamaʻi ma antimicrobials ma vailaʻau faʻasoifua (decoctions, ointments) o loʻo faʻaaogaina.

Faatasi ai ma le fesoasoani a vailaau

O le meafaigaluega autu i le tau faasaga i le faʻamaʻi o vailaʻau. E masani lava ona faʻafeiloaʻiina i totonu o le u, aua e mafai ai e oe vave ona galue i luga o microorganisms. O le mea e leaga ai, afai o le meaola e fesoʻotaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi, o lona uiga o le aʻafiaga o fualaau oona o le a matua vaivai.

O le auala lea e mafai ai ona togafitia se manuʻa faʻamaʻi (intramuscular):

  • "Penicillin" (50,000 IU) ma le Streptomycin (0.5 g), faʻaitiitia i Novocaine - 2 taimi i le aso;
  • "Cefazolin" (1 g) ma le 5 ml o le "Novocain" - 2 taimi i le aso;
  • 300 mg o le "Dorin" ua faʻafefe i le vai mo inisi - 1 taimi i le aso;
  • 3 ml o le "Cobactan" - 1 le taimi i le aso;
  • "Nitoks 200" (1 ml / 10 kg) - tasi 2-3 aso;
  • 1 ml o le "Ceftriaxone", 2 ml o le "Lidocaine", 2 ml o le suka - 1 le taimi i le aso.
Fautuaina e faaopoopo atu i vailaau faʻamaʻi ma vailaau faʻasaina, lea e faʻatautaia pe a uma le suamalie, faʻamafanafana i le vevela o le tino.

E masani ona faʻaaoga le "Novocain" i le tulaga 0.25-0.5% faʻafofo pe fefiloi ma le "Penicillin", "Streptomycin". O le fualaau faasaina e faia i le aofaiga o le 40-50 ml i se vaitaimi o le 12 itula. O le umi o togafitiga e faalagolago i le natura o le maʻi.

O injections e faaopoopoina i le massage o le tino maʻi i le maeʻa ai o le suamalie. Mo le massage, e tatau ona e faʻaogaina mea manogi ma vailaau faʻamaʻi ma sulfonamides.

E taua! A maeʻa le fananau mai, o vailaau faʻamaʻi ma antimicrobials e faʻafefe ai mastitis e lē manaʻomia ona o le mea moni o le susu e le talafeagai mo tamaiti. O le auala o togafitiga e tatau ona faʻatuina ai se fomaʻi.

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻapitoa e faʻamalolo atoatoa ai le maʻi e le mafai. E aoga na o le amataga. Togafitiga o mastitis mimiti i lenei auala e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le faʻamaʻi o le maʻi.

Ae o suʻega a tagata e fesoasoani tele e faʻaitiitia ai le tulaga o le 'oti maʻi, o lea e tatau ai ona faʻaogaina faʻatasi ma se vailaʻau o vailaau faʻamaʻi poʻo isi vailaʻau:

  1. O le a le mea e fai i mastitis sese: 20 tbsp. l kulimi pati mo le 30 lita o le vai inu ma le tumau 2 itula. O lenei gaʻo e talafeagai e faʻafeinu ai le tagata maʻi. I le aso e tatau ona ia 'ai 15 lita o tupe.
  2. "Chlorophyllipt" e mafai ona faia se isi mea i vailaʻau. O le vailaʻau faʻatau i le fale talavai e faʻafefiloi ma le 0.25% fofo o Novocain (1:10). A maeʻa le suamalie, o le 10 ml o le vailaʻau e faʻalua faaluaina i totonu o le suʻa faalua i le aso. O le taimi e tatau ona 12 itula. A maeʻa le 3-4 itula, e toto le manu. O le umi ole togafitiga e 3-5 aso.
  3. Kaleula ma vaseline. Fugalaau totogo po o mea inu ava ua tuufaatasia ma le salu o le suauu i le fua faatatau o le 1: 5. O le faʻafefiloi e tatau ona afaina lelei i totonu o se koneteina tioata e faia ai se suauʻu toniga. E faʻaaogaina i manua na faia ina ua uma le tuʻuina atu o tulei.
  4. Kaleula ma le plantain. Liliina poʻo le kofe kofe e tipi nei laau toto fou. O le mea na mafua ai le mamafa o le sua. O loʻo faʻafefiloi ma le petrolatum ma nofoaga faʻaputu i luga o le uila.
  5. Faʻamālōlōina le ala o le mastitis masani e ala i le faʻaaogaina o kulimi pepe, lea e faʻaaogaina e togafitia ai le vaega na aafia o le tino, ma le faʻaaogaina o se diuretic (o le fuga o laulaau fou o lingonberries).

Tausia togafitiga pe a uma ona gasegase

A o maʻi le manu ma ua toe malosi mai se maʻi, e tatau ona vavae ese mai le lafu atoa ma faamautinoa le malologa atoa, faapea foi ma se nofoaga lelei, lea e masani ona faia ai le faamamaina. E tatau ona faʻamago le palapala ma e le tatau ona i ai ni kopi i totonu o le potu.

Talu ai o fefaʻatauaʻiga e mafua ai le lactation (fualaʻau manogi, fualaau 'aina, pateta, greens fou, susu, fafaga) e le aofia mai le taumafataga mo le taimi o maʻi, e tatau ona e toe faʻafoʻi atu i latou i le lisi ma faʻafesoʻotaʻi i se fafaga fafaga masani.

E tele mea e mafai ona tuʻuina i le vai i le 'ava malosi.

E te iloa? I totonu o le Iunaite Setete o Amerika, i nisi o faatoaga, o loʻo galueaiina le 'oti o myotonic. O se igoa manaia e fesootai ma le mea moni e faapea pe a fefefe, e "lelava" le manu (o ona maso ua paʻu mo ni nai sekone, ae tumau pea le mafaufau). E afua ona o le soliina o le gaioiga ole gaioiga, o se faʻasologa o gasegase e le masani ai. - myotonia.

Fuafuaga puipui

Ina ia aua neʻi totogi se tauiviga malosi ma le mastitis, e tatau ona faia ni puipuiga faʻapitoa:

  • tausia le mama ma le mafanafana i totonu o le potu e ola ai le 'oti;
  • o le manu e tatau ona faʻataʻiina e se tagata ei ai le poto masani ma ia tausisia tulafono uma o le tumama;
  • faatulaga kulupu i taimi faatulagaina;
  • tuʻuina atu se fua eseese;
  • vai naʻo le vai mafanafana;
  • suʻesuʻe ma faʻapipiʻi le uila;
  • taʻitasi taʻitaʻia le totoina o susu.

O le mastitis o se faʻalavelave taatele ma sili ona faʻafitauli i le lafu manu. E tele mea e leiloa i le faatoaga. E le faigofie ona togafitia, e le gata i lea, e le o taimi uma lava e faʻamaonia ai o le maʻi o le a solomuli atoa (suiga i le tulaga masani). O le mafuaʻaga lea e sili atu ai ona lelei le faia o puipuiga e taofia ai lenei faʻamaʻi pipisi.