Lafumanu

Vaʻavaʻai Cow: faailoga o masaga

O se taunuuga lelei o le fafagaina o povi povi o se mea e maua ai se tasi povi mai povi taʻitasi i tausaga taʻitasi. O nisi taimi o lenei taunuuga e faalua, ma o le povi e aumai ai masaga. Ae, o le mea e leaga ai, o lenei mea e mafua ai le tele o faafitauli nai lo tupe mama.

Seʻio tatou tilotilo pe mafai faapefea ona e fuafuaina o se povi e toʻalua faʻanoanoa, ma le auala e mafai ai e se tagata ona fesoasoani i se manu i le taimi o le paʻu.

E mafai e se povi ona fananau masaga

O le maitaga lona lua i povi e seasea, e mafua mai i le 2 i le 4 pasene o le lafu manu. E ui lava e seasea, e tupu lenei mea, ma o se povi ma pepe pepe faatoa fananau mai e manaʻomia le tausiga faalua. O le mauaina o ni tamaʻi povi se lua mai le paʻu e tasi e manino lava, talu ai o le lafu povi ua faʻavavevave.

Ae peitai, e le o le auala sili lenei e faateleina ai lafumanu, e pei o le maitaga faaluaina e masani ona fesootaʻi ma nisi o faafitauli, e amata mai i le fanau mai faigata ma faaiuina i faafitauli i le soifua maloloina o le povi. O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le maualuga o le susu o le aʻafiaga e aʻafia ai le amataina o le faʻafefe lua.

E te iloa? I le Setete o Initia o Madhya Pradesh, o tulafono sili ona manino mo le puipuiga o manu paia a le Hindu. Soo se tagata ua molia i le fasiotia o se povi o le a faasalaina i le falepuipui mo le fitu tausaga.

O le pasene o le faʻaluaina o le vavao i povi sili ona lelei na fuafuaina i le tusa ma le 20%. Faʻapena foi togafitiga faʻasalalau o le le iloa o povi, lea e taʻitaʻia ai nisi taimi i le faʻateleina o le sili atu ma le tasi le fuamoa, e mafai foi ona fesoasoani i le faʻaalia o le maitaga faalua.

O le maʻitaga o se avega tele mo le povi. Ma o tamaʻi atinaʻe e lua e manaʻomia le tele o le konisini e fai ai skeletoni, lea e mafai ona faʻavaeina ai le elemene o lenei elemene i le tino o le tina, ma, o le iʻuga, e taʻitaʻia ai le maʻi pipili. E tele taimi e mafai ona tuʻuina atu lenei mea i le faatumauina o le placenta, faʻapea foʻi ma le mumū o le tasi. E masani lava, faatasi ai ma le tele o maitaga, o faʻafitauli e tutupu. E masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le fua. E mafai e tamaʻitaʻi uma ona taumafai i le taimi lava e tasi e ala i le fanau mai o se povi. I lenei tulaga, o le vailaau togafitiga masani e manaʻomia.

E te iloa? O le povi sili ona taugata i le lalolagi na faatauina atu i le 2009 mo le $ 1.2miliona i le Royal Agricultural Winter Fair i UK.

E faʻapefea ona fuafua o se povi o le a iai masaga

I le luasefulu tausaga talu ai, e mafai ai e se fomaʻi ona tuʻuina atu se manatu i le maitaga o se povi moa pe a uma ona faia faʻamalologa saʻo pe tuusao i le paʻu. O le auala o le palpation faʻamaonia na maua ai le maualalo o le faʻamaoniga o le tele o maitaga i povi, i lalo o le 50% o le numera o suʻega uma.

I faʻatoaga faʻaonapo nei, o tamaʻi maitaga e faʻaaogaina mo faʻamatalaga o ultrasound e faʻaaogaina ai se masini e suʻe ai le ultrasound (USG). O lenei faʻatinoga e sili atu ona faʻatinoina i se vaitaimi o le 6.5-8 vaiaso. I le taimi nei, o le manava o se povi maʻitaga e le tele tele, e faigofie ona vaʻaia e le fomai manu lona lima, o loʻo avanoa mo le suʻeina i itu eseese ma i se isi vaalele. I le taimi nei, ua matua tele lava le lapopoʻa, o le umi e mai le 2.7 i le 5 cm, e faigofie ona latou matauina ma le fesoasoani a le ultrasound.

E faʻafefea ona fanau masaga i povi

Afai e iai se masalomia o le povi (pe iloa mautinoa, e ala mai i le ultrasound) o lana povi ua maʻitaga ma masaga, e tatau ona ia gauai atili ma tausia le manu: savali masani i le prenatal, meaʻai lelei ma atonu, fesoasoani i le paʻu.

Faitau atili e uiga i le tele o aso na ave ai e le povi se tamaʻi povi ma pe faapefea ona tausia le pepe i luga o le meaʻai, ma ia iloa ai le mea e fai pe a uma le paʻu.

Faailoga o auala

Faailoga masani o le lata mai o le fanau mai o se povi:

  • o le a leai se mea e gaogao i ni nai aso ao le i momoliina, o le a sili atu ona piniki;
  • pe a faʻapipiʻiina mai le alofilima e foliga mai mafiafia ma paʻu;
  • uʻamea vaʻai foliga foliga fulafula;
  • gaioiga vavalalata vavalalata - faʻamalosi vavalalata vavalalata mai vaʻavaʻa;
  • eleelea vevela ma mumu;
  • 1-2 aso aʻo leʻi faʻapipiʻiina, vevela ligaments (faanoanoaga latalata i le pito i lalo o le siʻu) malolo;
  • o le manava e tuʻuina atu i lalo, o laumei e iloga i vaʻa manino;
  • meaola e leai ni mea, e masani ona taʻoto i lalo, tulaʻi i luga, tautala maualalo;
  • o loʻo i ai le tele o taimi e maua ai vaega laiti o urine ma feces;
  • o le meaola e faʻavae le pito i lalo o le siʻu mo ni nai minute.
Vitio: Muamua o le fanau mai o se povi Aʻo leʻi amataina le galuega, e tatau ona mulumulu le manu i le vai mafanafana ma 0.1% vai faʻafefeteina.

Auala e ave ai le tufaina

O le fananau mai e amata i le amataga o galuega. Mai lea taimi i luga, o le paʻu e mafai ona tumau mai le afa itula i le tolu itula. Afai o le tulaga o le fualaau aina e masani ma o le galuega galue e manino lava ona iloa, e le manaʻomia e le povi se fesoasoani. E le tatau i le faifaatoʻaga ona faʻalavelave i le faagasologa lautele i se taimi vave, ae tatau ona e latalata ile fesoasoani pe a manaʻomia.

E taua! Taumafai e faʻalautele le tamaʻi povi i tafatafa o vae, o le taimi lava e aliali mai ai i totonu o le potu, e mafai ona taʻitaʻia ai le pepe o le a pipili pe o le a leai se paʻu o le perineum po o le faʻaolaina o le matua.

Fesoasoani i le taimi o le paina o masaga

Afai e le matauina e le faifaatoʻaga ni faʻalavelave mataʻutia i le fafine o loʻo faigaluega, e tatau ona e faʻatali ma le faʻaali seia oʻo mai vae o le tamaʻi povi. A maeʻa lena mea, o le tulaga vavalalata o tamaʻi povi e siakiina ma, pe a manaʻomia, o le vevela o loʻo faʻafefiloi ma le gel. E taua le tumau o le toʻa i le taimi o le paʻu, aua le faʻafuaseʻi oso, aua le 'alaga, aua le fefe. I le amataga o le paʻu, o tamaʻi tama e toʻalua o loʻo i totonu o le ogaumu o le tina ina ia alu atu le tamaʻi povi se tasi i le ala mai le gafa o le pepe ma le paʻu ma luma o vae, ma le isi ma vae mulimuli. O le tulaga e masani lava pe a fanau le tasi povi i luga ae o le lona lua.

O se tagata na te tuuina atu le tausiga e faʻapipiʻi lima i le alalaʻau fanau ma fuafua pe o fea o vae o le fetus i luga. Afai e lelei mea uma, e tatau i le faifaatoaga ona ave le tamaʻi povi ma faanatinati ese. Ia fesoasoani loa ia e fanau mai, filemu ma tosoina ma le faaeteete le tamaʻi povi. Pe a fanau mai le tamaʻi povi muamua, e tatau ona toe tuleia le isi pepe i totonu o le faga o le povi.

E taua! I le taimi o tausiga faʻapitoa, e taua le aua nei fenumiai vae o tamaʻi povi e lua. Aʻo leʻi amata ona e tosoina le tamai povi i tafatafa o vae, e tatau ona e mautinoa o latou o se tasi o le pepe fou.

A maeʻa foliga o tamaʻi povi i totonu o le malamalama, latou te vaʻaia auala vaʻavaʻa, pe afai e le manava manu, latou te faia le maso o le pusa ma le faʻamalosi o le mama. Afai o le fanau mai e faigata, o nisi taimi e manaomia e tamaititi le lagolagoina i le pito i lalo. E fesoasoani ia i latou e aveese faʻamaʻi i luga o vaalele. I ni nai itula pe a maeʻa, o le povi e masani ona milipolo. Ma tuu i autafa o tamai povi mo aso e lua, ona sosoo ai lea o le milf ma le lafu. I le taimi lea, latou te tausia o ia - pe afai e 'ai lelei, ma pe a leai se fiva.

O le a le va i le va o tamai povi

O le pepe muamua o le povi na fanau mai i le tasi pe lua itula ao lei fanau mai lona lua. I le va o tina fananau e fainuina. A maeʻa le fanau mai lona lua, e faʻafeinu le manu (pe afai e mafai ona aoina) faatasi ma lona vai o le ola mama pe a uma le fanau mai.

O vai o le amniotic e mauʻoa i hormones ma avea o se mea e faʻamalosi ai mo se mea e leai se faʻaletino ma faigofie o le placenta (afterbirth). Afai e le aoina le suavai amniotic, ona fafagaina lea o le manu i se vai mafanafana, sina suamalie i le aofaiga o le 40-60 lita.

E toafia e mulimuli i se povi pe a faalua

O masaga pepe i se povi e mafai ona dvuyaytsevoy ma tutusa. Twin masaga o le taunuuga o le taimi e tasi poʻo le faasologa o le fertilization o le 2 fuamoa. E le gata i lea, o tamaiti taʻitasi e atiaʻe faʻatasi ma ei ai lona lava placenta (afterbirth).

Saili pe o le a se mea e fai pe afai e le alu le povi mai le mea mulimuli pe na te 'ai.

Faatasi ai ma masaga tutusa, o atigipusa e atiina ae i le taimi e tasi i le tasi placenta masani. O le mea lea, o le fuainumera o le o ese mai pe a uma le paʻu e faalagolago i le a le maitaga (foliga tutusa poʻo le dvuayaytsevoy). Afai o le tosoina o fanau e le oʻo mai na o ia lava, e tatau ona faʻaaogaina le fomaʻi poʻo le aveese faʻamalosi o le placenta. O nei taualumaga e tatau ona faia na o se fomaʻi, o le mea lea, i lenei tulaga, valaʻauina se fomaʻi.

E taua! O povi, e pei o le tele o isi meaola, e faigofie ona 'ai le placenta pe a uma ona fanau. E taua le aua le faatagaina lenei mea, talu ai o le meaola o le ai ai se gasegase gastrointestinal. Ae afai, e ui i lea, na tupu lenei mea, e tatau ona e tausia le povi e aunoa ma se meaai mo le 24 itula, na o le tuʻuina o le vai e inu ai ma faʻatali seia oʻo mai le placenta.

Vaega o le atinaʻe o le itupa e tasi ma le masaga faʻafeagai

Fai mai tagata veterinarian e tusa ma le afa o le masaga fanau na faia i le povi ma le povi. O se teineitiiti e fanau mai i sea paaga e le tatau ona tuua i le ituaiga, talu ai o le a tauaveina ai siama le atoatoa.

O le Freemartinism ua aloaia o se tasi o ituaiga sili ona ogaoga o le feusuaiga i le va o povi, e mafua ai le faalēmataʻu i le tele o povi. Pe a vaeluaina e le matuamoa le tagata matua faatasi ma se povi mo le lua, o le paʻu o le placental e faʻafesoʻotaʻi le fetus i le maea uʻamea ua vavaeese.

O le tuufaatasiga o membranes membranes e mafua mai i le 40 aso o le maitaga, ma ua maeʻa ai le vavao o le lua masini. O lenei mea e mafua ai le fesuiaiga o le toto ma antigens e maua ai uiga e tulaga ese i lafu ma povi taʻitasi. Pe a faʻafefiloi nei meaola, latou te faʻaaloalo le tasi i le isi i se auala e atiaʻe ai ei latou taʻitoʻatasi ni uiga patino o le isi itupa. E ui lava e seasea ona faʻaitiitia le fausiaina o tamaʻitaʻi masaga, i le sili atu ma le 90% o mataupu, o le masaga masaga ua matua leai lava.

E te iloa? I le 2009, na suʻesuʻeina ai e saienitisi le povi kenera ma iloa ai e tusa ma le 22,000 ituaiga o manu, e tusa ma le 80 pasene e tutusa lelei ma le tino.

O le faʻaliliuga o hormones poʻo sela e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o le faʻataʻitaʻiga a le masaga tamaʻitaʻi, ma o nisi taimi e aofia ai foʻi elemene o le gaʻo o le povi. O lona uiga, freemartin o le genetically female, ae e tele uiga o alii.

O Freemartin ovaries e le atiae lelei ma e masani lava ona tumau i totonu o se setete. O aʻafiaga i fafo o tamaʻi moa e mafai ona tutusa lelei ma tutusa ile vavalaʻau.

E le mafai ona taofia Freemartinism. Ae ui i lea, e mafai ona maua i le tele o auala, e ala mai i se iloiloga faigofie o le placental membranes ma faaiu i se suʻesuʻega chromosomal. Afai e naʻo le lua povi po o le lua tamaʻi fanau na fananau i masaga - o manu masani ia e mafai ona tuʻua se tamaʻi soʻo.

Auala e fafaga ai masaga pe afai e le lava le susu

E le sili atu i le tasi le itula talu ona fanau mai, o pepe e auina atu i le tina, o le e licks i latou ma tuu i latou i le uila. E le gata i lea, o tamaʻi povi taʻitasi e sili atu i le tasi ma le afa lita o le lanu. O aso muamua talu ona fanau mai, o le povi e fafagaina pepe 5-6 taimi i le aso.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i le auala e fafaga lelei ai tamai povi, o a fualaʻau e tuʻuina atu ia i latou, ma ia iloa ai le mea e fai pe afai o le tamaʻi povi ua le lava ma e le lelei ona 'ai.

E fanau mai calves e aunoa ma le puipuiga mai faʻamaʻi. Seiloga latou te atiina ae lo latou tomai e tetee atu ai i faamaʻi, latou te faalagolago atoa i le puipuia o le puipuiga mai le gaʻo. Colostrum o se laumei lanu samasama mafiafia, faʻaleleia e le toto totoʻa ma vitamini, o le muamua pe a maeʻa.

O le colostrum o loʻo i ai faʻamalosi e talafeagai e pasia ai le puipuiga a le tina i pepe, ma maualuga le palatini ma eletini eletise ua siitia. Afai e leai se pepe a le pepe, ma mulimuli ane susu, o mea lava ia e tasi e talafeagai lelei mo i latou, ae e maua mai i isi povi ola maloloina. E fafagaina e tamaiti le colostrum fou ma ua vevela le colostrum i le +37 ° C. E le mafai ona fafagaina tamaʻi povi mo se taimi umi, aua i le lona fa o aso pe a maeʻa, o le a le faʻaaogaina le meaʻai. I totonu o faatoaga tetele e maua mai ai lenei oloa mo le faʻaaogaina i le lumanai, e ala i le auala e faʻafefe ai.

E te iloa? O povi ei ai le lagona lelei o le sogisogi ma mafai ona sosogi i se mamao e oo atu i le 9 kilomita.
O le fananau mai o se taimi taua lea e aʻafia uma ai le soifua maloloina o le tina ma le soifua maloloina o masaga. Faʻalagolago tele i tulaga e faia ai le paʻu, aua i le taimi o le fanau mai, microbes e mafai ona ulu i totonu o le tino e ala i le pepe ma le auala fanau. O loʻo iai foi faʻafitauli i le tele o lamatiaga i lenei vaitau. O le mea lea, o le sauniuniga o se povi mo le fanauina o fanau e taua tele ma e tatau ona amata i ni nai vaiaso aʻo leʻi faʻauʻu.