Lafumanu

Salmonellosis (paratyphoid) tamai povi

E masani ona fetaiaʻi ma faifaatoaga i aso nei faafitauli ma le faʻaalia o faʻamaʻi pipisi o manu feʻai i luga oa latou faatoaga.

O lenei tusiga o le a talanoaina ai se tasi o faʻamaʻi pipisi matautia - salmonellosis, ma ona faʻaaliga i taimi o faʻamaʻi o tamaʻi tamaʻi.

O le a lenei maʻi

O le salmonellosis o le Calves o se maʻi pipisi, o le mafuaʻaga o le salmonella Dublin, lea e tupu i se mea e foliga mai o le faaleagaina o totoga o le digestive tract ma le faiga o le tali atu, ma i le foliga masani e aafia ai foi mama. E le gata i lea, o soliga e masani lava ona toe fetuunai. E mafai ona ausia faʻamalologa o faʻamaʻi e faʻaaoga ai le tele o antibacterial, non-coroidal anti-inflammatory and disinfectants.

E te iloa? Salmonellosis o se faʻamaʻi lea e aafia ai e le gata o artiodactyls ma tagata, e matautia foi mo pusi, taifau, solofanua, puaa, ituaiga ituaiga o moa ma iʻa foi!

Faʻalapotopotoga faʻamaʻi ma mafuaʻaga o faʻamaʻi

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei maʻi, o Salmonella Dublin, e aʻafia i le ituaiga siama salmonella, lea e foliga mai e pei o laau, e leai se malosi e teu ai le susu susu ma mafua ai faʻafitauli faʻapitoa pe a faʻaogaina i totonu o se tino poʻo se tino. O lenei siama e le gafatia aafiaga o le susulu o le la ma pe a faʻaalia i le maualuga o le vevela. E le afaina i nei meaola ninii. O sui o le salmonellosis e mafai ona tumau i le siosiomaga, aemaise lava i meaʻai, mo se taimi umi lava. O le tele o taimi, latou te ulu atu i le tino o le tamaʻi povi i le auala e ola ai, o lona uiga, faʻatasi ai ma mea e afaina ai poo vai, o nisi taimi e ala i le le lelei o tagata e inu ma inu. E masani foi ona iai i le faagasologa o le fafagaina o se pulu, o le povi matua e tuuina atu ai le sui soona o le faamaʻi i le susu (pe afai o ia lava e aafia i le salmonella) pe ala mai foi i se mea faaleagaina.

E taua! Salmonellosis e mafai ona feaveaia mai le povi i le tagata e ala i le susu, o le mea lea o le faagasologa o le milisiina o ia mea e fautuaina ina ia faia i totigilima ma mai lea taimi i lea taimi e tatau ona tofotofoina le susu.

O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻiina o tamaʻi tamaʻi laiti e le faʻamaʻi o loʻo fesiligia o le le tausisia o tulaga talafeagai mo le tumama i nofoaga ma fale o loʻo tausia ai. O le le lava o le iloiloga o le vaovao ao leʻi faʻaogaina, o le le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina (e aofia ai ma le le faʻataunuʻuina o le faʻatagaina), lea e mafua ai le faʻavaeina o siama faʻamaʻi i togafitiga, ma le mea moni o le mafai ona faʻamaʻi faʻatasi ma isi ituaiga meaola ma tagata.

Faiga ma faailoga

O lenei togafitiga e faʻaalia i le i ai o ni ituaiga eseese, e ese mai i le ogaoga o suiga o le pathological, le mamafa o le tulaga o le meaola, o aʻafiaga e ono tupu ma togafitiga talafeagai. Ina ia mafai ona e iloa tonu le mea e tatau ona e faia pe afai o le amataga o faailoga o lenei faʻamaʻi i lau uarota, e tatau ona e suʻesuʻeina ma le totoa ituaiga uma o le faʻaaliga. Faʻaleagaina o sooga o le tamai povi ma le fiva parasaila

Aute foliga

O faʻafitauli o le tino o le faʻamaʻi faʻamatalaina na tupu i se taimi puupuu. Atonu e tupu i le taeao o lau tamaʻi povi o le a faʻaalia amioga masani, ma i le afiafi o le a ia atiina ae se ata tele o le falemaʻi o le faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai le faʻaogaina o se fomaʻi.

Faitau atili e uiga i faamai matautia o tamai povi.

O le tino o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo atoa pe avea o se mea e masani ai, e faʻalagolago i le malosi o togafitiga, o lona manuia ma uiga patino o le totoga o le manu mamaʻi. O le lisi lenei o faʻamaoniga o salmonellosis:

  • maualuga le vevela o le tino;
  • faaitiitia le malosi o le manu;
  • suiga o amioga (faʻaleagaina tele pe, i se isi itu, toafilemu);
  • mumusu e 'ai ma inu;
  • agavaʻa o le loto (faʻalogo, faʻalautele le fatu);
  • serous conjunctivitis;
  • lapataiga;
  • ogaoga gaogao ma le tele o siaki ma le toto nai lo le 5 taimi i le aso.

I le mea e tupu mai ai le faamai i ituaiga ogaoga ogaoga, i le aso lona tolu talu ona amataina, o faafitauli ma le gaioiga e mafai foi ona amata i le manu maʻi: o le numera o le urination e faateleina, e amata ona mafua ai le le mautonu, ma o le numera o le urine e faaitiitia. Afai ole togafitiga salmonellosis e le lelei togafitiga, o le a afaina mo le tamaʻi povi ile 5-10 aso.

Aoao pe faapefea ona fua le vevela o le tino i povi.

Supacute form

O loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o faʻamaoniga, lea e toe faʻafeiloaʻi atoa ai le tele o faailoga o le foliga lapopoa, ae i le taimi lava e tasi e sili atu le faʻailoa ma tiga mo le manu.

I le tele o auala, o le auala o le subacute form e manatuaina le taimi masani, ae e le afaina ai totoga o le tino, ma o le faʻaogaina o gaioiga e sili atu ona faʻaalia. O le subacute form of this disease can develop in these animals in many cases:

  • afai o le tamai povi e ala i le natura ua i ai se puipuiga lelei tele i lenei siama o siama;
  • pe afai o le siama o loʻo faʻaaogaina i se aofaiga maualalo (itiiti ifo ma le 100,000 siama i le taimi);
  • pe afai o le tamai povi na tuiina faasaga i le salmonellosis, ae o le inoculation e le lava le lelei;
  • pe afai o lenei manuʻa e leʻo le taimi muamua lenei;
  • pe afai o le povi lea na fanau mai le tamaʻi povi sa maʻi ma le faʻamaʻi na fesiligia aʻo maʻitaga.

O le subacute forms, e le pei o le foliga lapopoa, o loʻo faʻaalia i le faʻalauiloaina o le masaniga, ona o le tele o taimi o ē e ona le manu, ma matauina le mea moni e le o faʻaalia e manu le tele o faailo o le maʻi, taofi le tuʻuina atu o vailaau tatau. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻavaeina o aʻafiaga ma le le lelei o siama e matua faigata lava ona togafitia i le lumanaʻi.

Taimi

O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻatulagaina e avea o se mea muamua, e tatau ona muamua muamua i ai se mea mataʻutia pe faʻapitoa. O se taunuuga o le tuufaatasiga o le tele o itu eseese (o le setete o le puipuiga a le tamai povi, ona tuutuuga o le taofiga, saʻo o togafitiga, ma isi mea), pe a uma ona mafatia i se vaega o le faamai, pe atoa le toe faaleleia poo lona suiga i se faiga masani.

E te iloa? Salmonella toxin, lea o loʻo i ai se faʻaleagaga matuia i le tino o se manu mamaʻi, ua taʻua o le TTSS-1 ma ua na o na siama e aofia ai puipui o le intestinal, ma e le o iai i totonu.

O nisi taimi o foliga masani o le faʻamaʻi e mafai ona taʻu mai ai le bacteriocarrier, e aunoa ma se tele o faʻamatalaga faʻapitoa, ae o le tele lava o ona faʻamaoniga e aofia ai:

  • nai faʻafitauli laiti o le gastrointestinal tract;
  • lafoaia o siaki mai le isu, e masani lava i se vaega o le purulenti;
  • susu, leotele, masani ona tupu;
  • fafagu i luga o le vevela o le tino i faailoga laʻau;
  • vaivaiga, faaitiitia le malosi o le manu;
  • teena o meaʻai ma vaiinu;
  • suiga o amioga (gaoioiga soona fai pe, i se isi itu, le faʻamalosi);
  • o nisi taimi o le faateleina o le lapoa ma le tiga o sooga tetele.
O se ituaiga masani o le salmonellosis i se tamai povi e mafai ona avea ma mafuaʻaga e matua uma lava a outou uarota i luga o le faatoaga, e aofia ai e le gata o manu, ae o tagata foʻi, o le a lamatia i siama. Ina ia faʻaaogaina atoatoa le tulaga e ono mafai ona faia ai sea atinaʻe, ua fautuaina e faia togafitiga e tusa ai ma fautuaga a le fomai manu ma ia le tuʻu le tuʻuina atu o sauniuniga talafeagai i manu mamai.

E taua! Faʻasologa maʻi i le salmonellosis o povi pe a maeʻa taumafaiga e le manuia o togafitiga e masani ona fasia. O aano o ia ituaiga povi e talafeagai mo meaai pe a maeʻa togafitiga vevela.

Faʻailoga

Salmonellosis e mafai ona maua i le tele o auala. O le muamua o nei mea, o le mea e masani ona faʻaaogaina ma sili ona faigofie, o se faʻatusatusaga o le tulaga vaaia o le manu faatasi ai ma faʻamatalaga iloga o le maʻi na mafua ai. Ae ui i lea, e le fautuaina e faʻaaoga lenei metotia mo i latou e leʻi vaʻaia lava manu i salmonellosis, ona o lona autu. I le faʻaopoopoga, o lenei metotia o suʻesuʻega e masani ona taʻitaʻia ai mea sese, talu ai e tele isi faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai ma foliga tutusa. O se auala e sili atu ona faʻatuatuaina o suʻesuʻega o le suʻega lea o le toto ma fecesi o se manu i lalo o suʻesuʻega e faʻaaoga ai le ELISA, PCR, chromatography, poʻo le taimi o suʻesuʻega o aganuu faʻaleaganuʻu o loʻo totoina i luga o ipu Petri. O lenei metotia e mafai ai ona e faʻaaogaina atoa le faʻamaonia o mea sese ma faʻamaonia lelei togafitiga.

E le gata i lea, ao faagasolo suʻesuʻega o mea faaleaganuu, e mafai foi ona fuaina le lagona o siama i ituaiga vailaʻau antibacterial, lea o le a fesoasoani e filifili ai se togafitiga sili atu mo tamaʻi maʻi mamaʻi.

Suiga faʻaleaga

O le auala sili ona saʻo e faʻamaonia ai le siama o le salmonellosis o se suʻesuʻega autopsy o se manu na maliu ao faagasolo le maʻi. O le faʻatinoina o sea suʻesuʻega e talafeagai e faʻalavelave ai le ono mafai ona faʻamaʻi pipisi o isi meaola e ala i mea masani a le fale, nofoaga o le taofiga ma le gaosiga o meaʻai faatasi ma le ua maliu.

E taua! Afai o le siama o le salmonellosis ua faʻamaonia le pathoanatically, ona tatau ai lea ona fai le gaioiga o mea uma na aʻafia ai le manu ua maliu, ma ona fale, ma ia siakiina lenei maʻi ma lona tina ma ana paaga uma na faʻafeiloaʻi ia te ia.
O le tele o taimi i le autopsy mo le salmonellosis, o le afaina ma le vevela o le iniseti e aofia ai mea vevela, e masani lava o se uiga o le purulenti, e le o se mea e tupu ai le masani, e pei foi o le afaina o le lymphodes ma vaa e latalata i le inumaga. I mataupu sili atu ona maualuga, o faailoga o le sepsis e lauiloa. A oʻo mai le oti mai se faʻagasologa masani o le faʻamaʻi, lea e seasea lava, e mafai foi ona e maua suiga i le fausaga o le tino o le tino - o le i ai o le flammatory foci i le pachyyma pulumu ma faailoga o le bronchitis.

Metotia o le tauivi ma togafitiga

Aʻo le i faia togafitiga faafomaʻi, o tamaʻi maʻi mamaʻi e vavae ese i se potu ma se mafanafana lelei ma se nofoaga talafeagai. O le togafitiga lava ia e faia ai ni galuega i le taimi e tasi - o le faʻamaogaina o siama, o le faʻamautuina o faiga o le faʻamaʻiina ma le metabolism, le aveesea o le inxication syndrome, ma i le tulaga o se aʻoga masani - o le toe faʻaleleia o le manava masani. O togafitiga faʻaonapo nei o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina - vailaau faʻamaʻi, antitoxic serum, faʻapea ma fualaau oona (sorbents, antipyretic, antitussive, vailaʻau, ma isi).

Antibiotics

E mafai ona faʻaaogaina fualaau faasaina i le togafitiga o le salmonellosis e pei o le monotherapy, peitaʻi, o isi faʻafitauli e mafai ona tupu ona o le faʻasaʻoina o vaega faaopoopo o toxins e siama i le taimi o le oti. Afai e faʻaaogaina vailaau faʻasaina faʻatasi ma le antitoxic serum, o le a mafai ona faʻaitiitia le faʻapitoa o se atinaʻe.

Faitau e uiga i vailaau faʻamaʻi mo povi o loʻo faʻaaoga i fomaʻi faʻasoifua maloloina faʻaonapōnei.

O le lisi o vailaʻau e sili ona fautuaina e veterinarians mo togafitiga o salmonellosis:

  • chlorotetracycline hydrochloride. Tuʻu 3 taimi i le aso, i / m, i le fua faatatau o le 0.02 g mo le 1 kilokalama o le mamafa o le tino o le tamai povi;
  • "Sintomitsin". E inu, fefiloi faatasi ma le susu, 3 taimi i le aso, i le taeao i le 0.04 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino, ma le toe lua feedings - i le 0.02 g mo le 1 kilokalama o le mamafa;
  • sulfonamides (na o le faʻatasi ma isi vailaau faʻamaʻi). Tuʻu 4 taimi i le aso, i / m, i le fua faatatau o le 0.025 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino;
  • nitrofurans. Fafagaina susu, 3 taimi i le aso, 0.25 g i le fafaga;
  • "Clamoxyl LA". Ulufale i luga o le iniseti po o le intramuscularly, i se metotia o le 1 mililita mo le 10 kilokalama o le mamafa o le manu mamaʻi;
  • "Terramycin LA". Faʻatinoina loloto loloto, 1 ml mo kilokalama uma o le mamafa o manu.

Vailaau Antitoxic

O lenei vailaʻau e manaʻomia muamua ina ia mafai ai ona faʻamagaloina le tele o faʻamaoniga o le inupia, faʻaleagaina o se manu mamaʻi, faʻapea foi ma le faamautinoaina o se tulaga mautu i taimi o togafitiga faʻamaʻi. O lenei manaoga e mafua mai i le faagasologa o le faʻafanoga o le pa puipui o siama-pathogens, o le tele o toxins e ulufale i totonu o le luminaʻi o le intestinal ma oʻo ai i totonu o le toto, mafua ai le faʻaitiitia o le soifua manuia lautele ma le faʻalauteleina o uiga o le inisua.

E taua! O vailaau faʻamaʻi i vailaau vailaau faʻaonaponei e faʻaaogaina i na o mataupu faigata tele, talu ai ona o lona fausaga vailaʻau e le atoatoa, ma o lona faʻasuaga e mafai ona faʻaosofia ai ni mea e afaina ai.
O le vailaau Antitoxic i totonu o lona fausaga vailaʻau o se vaifofo mo nei toxins, e fusifusia uma ai, ma liua ai i se tulaga le toaga, ma i le faaiuga latou te tuua le tino o le manu maʻi, e aunoa ma le afaina ai. E taua le folasia o le vevela mai i faʻamaoniga a tagata taʻitoʻatasi, lea e na o se fomai vailaau faʻapitoa e mafai ona faʻatatau sao. Ioe, ma ia faʻatau faʻatau fualaau nei i totonu o se falemaʻi vailaau e le mafai ona manuia - maualuga tele le ono mafai ona faʻaaogaina e afaina ai manu i taimi o togafitiga.

Vaʻaia ma le puipuia

Ina ia mafai ona puipuia faapitoa le salmonellosis, e tele ni tui eseese o loʻo faʻaaogaina nei. I le faʻaopoopoga, o loʻo i ai tui e faʻamatau i le tui puipui e le gata i meaola laiti, ae faʻapea foʻi ma povi ua maʻitaga.

Faʻasalaʻau oe lava i faʻamaoniga o tui puipui.

I le avea ai o se tulafono, e naʻo totonu lava o na nofoaga ma nofoaga o faatoaga e faʻamaonia e le lelei mo salmonellosis. O tui matutua ua tui 50-60 aso aʻo le i faʻatulagaina i vaitau o 10-12 aso i se vailaau 10 ml mo le taimi muamua ma le 15 ml i le lona lua. O loʻo tui tuilaʻau i le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina mo le 1-2 aso o lo latou soifua ma le vaccolkvastsovoy tui e tusa ai ma le tolu-lima aso le va. Faatasi ai ma isi metotia e taulai i le puipuia o le atinaʻeina o le faamai i tamaʻi povi, e taua le faailoaina:

  • mama i le nofoaga o le tausia o povi ma povi;
  • siakiina masani o le soifua maloloina o le lafu atoa;
  • vavaeeseina o manu mamai mo le vaitaimi o togafitiga;
  • siakiina e le aunoa lau susu o manu ma feces mo siama;
  • lava le faagasologa o le taina o le lafu;
  • faia o tulaga talafeagai e fafagaina ai tamai povi ma povi, e le aofia ai le mafai ona maua i siama.

O lea, matou te faʻamoemoe o lenei tusiga ua fesoasoani ia te oe e maua ai tali uma i au fesili e uiga i tamai mamoe salmonellosis. Manatua o nisi taimi e na o se fomaʻi agavaa e mafai ona ia iloiloina saʻo le faʻataʻitaʻiga lautele o le soifua maloloina o manu ma tuʻuina atu ia i latou le togafitiga saʻo.