Lafumanu

Anatera i povi

Ae paga lea, e masani lava o pusi e maua i faʻamaʻi eseese e mafai ona afaina poʻo le manaomia e faʻaumatia uma lafumanu. O se faʻamaʻi faapena o le anthrax. I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i ituaiga o le faamai, o ona faailoga ma metotia o togafitiga.

O le a lenei maʻi

Anthrax o se faʻamaʻi pipisi, lea o loʻo faʻaalia e ala i faailo o le septicmia ma le ogaoga o faʻatulagaga o sikeri. O le faʻamaʻi e mafai ona afaina uma ai fale ma manu feʻai.

O loʻo faʻaalia i le vave tele o le salalau ma i le tele o tulaga e mafua ai le oti o le manu. O le faʻapogai o le siama e le naʻo le tagata maʻi, ae o le eleele foi e mafai ona ola ai le patho mo ni nai tausaga.

Tala faasolopito

Muamua na taʻua lenei faʻamaʻi na oʻo mai aʻo lumanaʻi lo matou vaitaimi. O le faamai na taʻua o fomaʻi anamua o Arapi o le "afi Peresia", ma i Eleni anamua ma Roma anamua, na taʻua ai le faamai o le "afi paia".

E taua! Ona o le mea moni e faʻapea o manu laiti o loʻo i ai pea le puipuiga vave, o lona faʻamaʻi e tupu tele lava nai lo tagata matutua. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona tui uma tamaʻi alo.
I le Vaitau Tutotonu, o le afaina o maʻi na tupu i le tele o taimi i atunuu Europa. E tusa ai ma faʻamatalaga, o le anthrax na amata ona tupu mai i Rusia talu mai le 978, ma le malosi o le faʻamaʻi na amata mai i le senituri XVIII-XIX. O se sao taua i le suesuega o le faamaʻi na faia e S. N. Vyshlessky, N. A. Mikhin, F. A. Terentyev, S. G. Kolesov, Ya. E. Kolyakov. Amata i le 1944, na amata ai ona faʻaaogaina le tui puipuia o le STI e N. N. Ginsburg mo faamoemoega faʻasolosolo. Sa faʻavae i luga o se faʻavaivaia, leai se sao o le tino o le sui soona. I le 1956, na faia ai e S. G. Kolesov ma isi saienisi le tui alumini hydroxide GNKI.

Faʻasalaga Faʻasalalau ma Auala o le Onosaʻi

O le mafuaʻaga o le anthrax o le Gram-positive stick stick. O lona toe gaosia e vave ona tupu i potu e iai le ea, aemaise lava pe a fai o le ea vevela i totonu + 15 ... +42 ° С.

Faamasani oe lava i faailoga ma metotia o togafitiga o faʻamaʻi eseese o povi.

O le siama e mafai ona tumau le mafai e oʻo lava i se tino oti i le tulaga o le faʻavae - ua malosi mo aso e fitu. O le vevela i le 60 ° C e mafai ona faʻaumatia ai i totonu o le 15 minute, faʻasalalau o le la - i ni nai minute, pe a faʻapipiʻi vave loa. E le gata i lea, o siama e mafai ona faʻaaogaina e faʻaaogaina ai se faʻasologa o faʻasologa.

O le Bacilli e puipuia i le maualalo o le vevela ma mafai ona ola i le 10-14 aso ile -15 ° C. Pe a faʻamalu le ufi ma faʻamago aano o manufasi, o le siama o loʻo teuina i totonu o le oloa gaosia. O le ala autu o le faʻaleagaina o povi o se meaʻai. O le faʻaleagaina e le aerogenic auala e seasea. Bacillus Bacillus anthracis O le tele o taimi e tupu i le taimi o le faʻafesoʻotaʻi ma le palapala aʻo e 'ai meaai e afaina ai e le pathogen, poʻo le vai e ala i le mucous membrane o le gutu ma le meaʻai. I se tulaga e le masani ai, o se faamaʻi e mafai ona tupu mai i le mucosa mu, conjunctiva, poo le faaleagaina o le paʻu.

E te iloa? Faaliliu mai le Latina anthrax bacillus o lona uiga: "bacillus" - bacillus, "anthrax" - coal. E mafua mai i le mea moni e faapea o le paʻu, lea e aliali mai i le taimi o le maʻi, ona o lona lanu uliuli, foliga foliga tutusa lava ma le coke.

Faʻailoga ma le faʻamaʻi ile intrauterine. O le faʻaliliu atu o anthrax e mafai ona tupu e ala i felauaiga. I le taumafanafana, faʻatasi ai ma le fesoasoani a arthropods, lea e suʻeina ai le toto ua afaina o manu, o le gasegase e mafai ona feaveaiina i mamao mamao.

Fomu

E tele ituaiga o faʻamaʻi, mafaufau i ai i auiliiliga.

Setema

I lenei fomu, o loʻo i ai le vave faʻavaveina o le vevela o le tino i le 40 tikeri, ma o nisi taimi e maualuga. O le mea e leaga ai, atonu o le taimi lenei ua uma ona salalau le siama i le tino atoa, ua ulu atu i le toto. Atonu ei ai ni faʻamaoniga o le niumonia, o le palamorrhagic huhumama, o nisi taimi e maʻi ai le faiʻai, tupu aʻe ai le peritonitis, ma le toto gasegase e mafai ona tupu. O le maliu o le meaola e tupu i le 1-3 aso talu mai le atinaʻe malosi o le maʻi. O nisi o subforms ua iloa foi, lea o loʻo lisiina ai le leona i se nofoaga faapitoa.

E aofia ai:

  • respiratory. O faʻamatalaga uma e iloa ai le paʻu o le niumonia lea e atiaʻe ai i luga o le edema pulmonary i le aluga o taimi;
  • faʻailoga. O loʻo faʻaalia tele e ala i le tafe mai. E le suia le tino o le tino, e faigata mo se manu ona foloina meaʻai, tale e amata, o le a aliali mai. O le faai atonu e matua vevela, lea o le a faalavelaveina ai le avanoa o le okesene;
  • tuila. O loʻo aʻafia le iniseti, e iloa ai le faʻailoga, mulimuli ane ua aliali mai se totoa toto, lea e mafai ona faʻaalia le foliga mai o palatini poʻo le peritonitis.
Faitau atili e uiga i mea e manaʻomia fualaau mo le togafitiga o povi.

Kurbunkuloznaya

O foliga vaaia o le paʻu o loʻo maua i le 90% o mataupu o le maʻi. O le tele o taimi, e faʻaalia ai lava ia i le mea na aʻafia ai e le tino le pathogen, e mafai foi ona avea o se mea lona lua pe afai oi ai se aʻoga faʻapitoa poʻo se maʻi faʻapitoa.

O na vaega o le paʻu na aʻafia e ufitia i le fulafula, latou te lagona faigata ma vevela i le paʻi. A o paʻi atu ia i latou, e tiga le manu. A maeʻa sina taimi, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le vevela o le tino i totonu o nofoaga ua fulafula, i nisi tulaga e sili atu le maualalo nai lo le masani ai. O loʻo i ai se mea e leai se mea mai le ogatotonu, nai lo i latou, o se ulutala lapotopoto ua faia, lea e lanu uliuli. Ia maitau foi se laʻititi laʻititi i le vevela o le tino.

Faailoga ma le faʻavae o le maʻi

Ina ia mafai ona iloa le faʻamaʻi i se taimi tatau, e taua le iloa poʻo le a le uiga e faʻapitoa i ai ma pe faʻapefea ona tupu.

Lulu faʻamafanafana

O le atinaʻeina o lenei ituaiga anthrax e vave ona tupu, ma e mafai ona mate faafuasei manu. Le mafai ona iloa le faʻamaʻi ma togafitiga o loʻo misi.

E taua! A maeʻa ona ave le toto mai le taliga o se manu ua oti mo le talaʻaga, e tatau ona faʻatautaia le upega tafaʻilagi ina ia le toe salalau le faʻamaʻi.
O le auala sili o le faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaoniga nei:
  • ua maualuga le vevela o le tino i le 41 tikeri;
  • o loʻo i ai le tele o le fiafia i povi, lea ua suia i le le fiafia atoa;
  • o le manava ma le manava faʻavavevave, o le povi e manava malosi;
  • o le mucous membrane e avea ma mea mataga.

O se taunuuga o le toilalo o sea ituaiga o povi na paʻu'ū lelei i luga o le eleele, o le oti e tupu i le vevesi. A maeʻa le taunuʻuga leaga, e aliali mai le afu toto i tafatafa o mataʻitusi ma le gutu.

Faasoa

O le atinaʻeina o lenei fomu e fuaina. E mafai ona fuafua fua i le taimi ma faʻagasolo i togafitiga togafitiga.

O le a fesoasoani ia te oe le faitau e uiga i auala e togafitia ai ia faamai pipisi e pei o chlamydia, pupule, necrobacteriosis, pepe, vailaau, leptospirosis, fiva vevela, anaplasmosis, parainfluenza-3 ma actinomycosis.

O faailoga autu o le anthrax aano:

  • le i ai o le manava vave ma le malosi o le fatu;
  • vevela o le tino e oʻo atu i le 42 tikeri;
  • fulafula o le 'ie;
  • matelaina o le manava, ma e mafai e le manu ona matua faʻasaina meaai;
  • i le mammary gland ua taofia le faʻavaeina o le susu;
  • le faʻaalia o toto toto ma le toto i le mimi;
  • mucous membranes o le a faʻavaivaia, latou te faʻaalia le faʻaalia o leona faʻamau;
  • o loʻo i ai se osofaʻiga ogaoga o le faai poʻo le manava.

O le oti o se meaola e mafai ona tupu i le 2-3 aso, e pagatia povi i faʻavevesi.

Subacute

O loʻo faʻaalia i tutusa lava faailoga e pei o mataupu muamua e lua. Ae ui i lea, i le i ai o se tulaga o le gasegase o le gasegase, e ono tupu le oti i totonu o le vaiaso talu ona maeʻa. E taua le taulaʻi atu i le mea moni e mai lea taimi i lea taimi ua le toe i ai faailoga, lea e mafai ona taufaasese ma faafaigata ai le faʻamaʻi o le maʻi.

Taimi

O faailoga o le anthrax ma lenei ituaiga o lekige ua soloia, ae e faigata ona aua le matauina o le faaleagaina o manu ua faasolosolo malie ona faateleina. O le maʻi e mafai ona tumau i le 2-3 masina. Muamua, e tatau ona lafoai meaola, ona fasi lea, ma pe a mavae lena, i lalo o auvae, o loʻo i ai maso o loʻo i ai le gelatinous o loʻo i ai le vai. E mafai foi ona afaina i le vaega o le lymph.

Faʻailoga

O faʻataʻitaʻiga e aofia ai le tele o ituaiga o gaoioiga. O le mea muamua e tatau ona e gauai atu i faailoga. O le tele lava o taimi, o loʻo maua mai i luga o le paʻu le kalakeke. I le faaopoopo atu i ai, o le maliu vave o manu e amata ona faia pe a uma ona filifilia se nofoaga fou mo le gaosi, e lata ane i ai nofoaga o loʻo fausia ai fale poʻo solofanua.

E te iloa? Antare bacteria spores e mafai ona tumau i le eleele mo le oʻo atu i le 100 tausaga.

I le masalosaloga muamua o le anthrax, e tatau ona vave faʻafesootaʻi se fomaʻi. I se tulaga faapena, e taua tele le faia o suʻesuʻega i fale suesue, lea e talafeagai ai le ave o le toto o se tagata ua pisia pe na maliu. O se pathogen o le a vavae ese mai le toto ma o se aganuu mamā o le a tupu e faʻaaogaina ai se meaʻai paleni. I le i ai o ni faʻataʻitaʻiga o le paʻu o le faʻataʻitaʻiga o meaola manu ua maliu, e faʻavae i luga o le faʻaalia o le gaioiga. Faatasi ai ma lenei metotia, e mafai ona iloa le microbe, tusa lava pe le mafai ona vaaia i se microscope.

O le isi togafitiga faʻamalosi aoga o le faʻaofiina lea o se allergen i totonu o le paʻu. Afai ei ai se tali, e mafai ona tatou fai atu o loʻo iai le patho i totonu o lenei tagata. I se tulaga faapena, e tatau ona tapunia le faatoaga ma taʻutaʻu atu le farantine.

Suiga faʻaleaga

Afai ei ai se masalosaloga o loʻo i ai se faʻamaʻi e pei o anthrax, ua matua faasaina le faia o se autopsy. O le gaioiga o tino maliu o tagata maʻi e vave ona tupu mai, o loʻo faʻamalamalamaina e ala i le fulafula, masini moa, pe leai foi. O le toto toto po o le toto e mafai ona faʻamalolo mai avanoa.

E taua! E mafai ona aveese le faʻamalosolo leai muamua nai lo aso e 15 talu le oti mulimuli o manu poʻo le maeʻa foi o le toe faʻaleleia mulimuli. I le taimi lava e tasi, e le tatau ona i ai se tali i le tui.

O le tele o taimi, o le fulafula e ono mafai ona matauina i le pito i lalo ifo o le avanoa, o le ua, saula, le manava. O le toto ei ai se lanu uliuli ma e le o faʻatautaia. O loʻo i ai le faʻalauteleina o le pipisi o le pipili, faʻafeiloaʻi, o le i ai o seous and hemorrhagic exudate i le sternum ma le vevela. O le meaola e iai le ate focci, o loʻo lauiloa i le fatu fatu. E i ai le edema pulmonary. Afai o le maliu o le manu na tupu i le taimi o le uila-vave o le maʻi, ona leai ai lea o suiga taua mo lenei maʻi.

Metotia o le tauivi ma le puipuiga

I le tele lava o tulaga, e le mafai ona laveai se manu ua pisia, ae i le noatia ma le fai fuafua i le i ai o se puipuiga malosi, o nisi togafitiga togafitiga e mafai ona ave.

E taua tele le vavalalata o povi maʻi ma mafai ona faia taga nei:

  • tuʻuina atu ma le faʻamalosi se serum hyperimmune faapitoa o le 100-200 ml mo le tagata lava ia. Ina ia aloese mai le afaina anaphylactic, ia muamua togi le 1 ml, ma a uma le 30 minute mea uma. E taua le vevela o le vailaʻau e 37-38 tikeri. Afai o le vevela o le tino o le meaola e le pa'ū, pe a uma le 12 itula, ona latou toe faia lea o fualaau;
  • ia tuʻuina atu i ai meaola aeto, e pei o le "Penicillin" poʻo le "Streptomycin". Faʻailoaina i latou i totonu o le faʻataʻitaʻiga faʻatolu i le aso i le fua faatatau o le 500,000 IU mo 100 kilokalama o le mamafa o le tino. O le va o le folasaga e tatau ona 4 itula, ma a maeʻa ona faʻaleleia le tulaga o tagata taitoatasi, e mafai ona faʻaleleia i le 6 itula.
O le togafitiga e 3-5 aso.

Ina ia puipuia le salalau o faʻamaʻi, e tatau ona e mautinoa:

  • ulu atu ile farantine;
  • tuʻu i totonu o le auaunaga o vailaʻau i luga o le resitalaina o eria faʻatasi ai ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi;
  • tui puipui mo le puipuiga;
  • tino maliu o tagata mamaʻi, faapea foi ma le mu mumu ma fafaga.
A maeʻa ona aveeseina le vaalele, e tatau ona tusia se gaioiga e aofia ai gaoioiga uma o loʻo faia i lenei teritori. E tatau ona aofia ai nofoaga o loʻo i ai le otaota, faʻapea foʻi ma nofoaga na susunu ai tino.

E mafai e se tagata ona pisia

O le gasegase o se tagata e ala ile gasegase e tupu ile taimi e fesootaʻi ai ma se tagata maʻi poʻo le fesoasoani a mea lanu poʻo mea gaosia. Microbes e mafai ona ulu atu i le tino o le tagata e ala i le paʻu, pe afai e gaosia ma faaleagaina, pe a faʻafeiloaʻi ma povi pisia, paʻu manu poʻo le toto i le taimi o le fasiga.

Mo le tausiga o povi, o le a taua ia te oe le iloa pe faapefea ona tausia povi, po o le a le ituaiga o povi e sili ona lelei, o le a le mamafa o le povi i le avefeʻau, pe faapefea ona susu le povi, pe faapefea ona togafitia le uila muamua ma le maeʻa o le suamalie, aisea e taua ai le tipi o atigivae o povi .

I lenei tulaga, o le a pisia se tagata i foliga o le paʻu, ma o le anthrax o le a faʻaalia mai i le foliga mai o sikerikeke i luga o le paʻu. Afai o se faʻamaʻi pipisi na tupu e ala i le 'aiina o fualaau oona, ona maua ai lea o se tagata i se tui, ae e seasea lava ona tupu lenei mea.

I le tele o gaosiga, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaliliu atu i tagata e ala i le aerogenic, ona latou talanoa lea e uiga i le elemene o le fuʻa. O le tele lava o taimi, e maualuga le maualuga o le faʻatupulaia o tagata i le vaitau o loʻo maʻi tamaiti - mai ia Iulai ia Setema.

Vitio: felauaiga, faailoga ma togafitiga o anthrax

Vaʻa puipuia ma le anthrax mo pusi

O le puipuia o le tulaʻi mai ma le salalau o anthrax e aofia ai gaoioiga nei:

  • Ole tui o le vavalalata e tatau ona faia e le aunoa i pisinisi tumaoti ma pisinisi. E taua tele le faʻaaogaina i vaega o loʻo afaina ai faʻamaʻi;
  • e tatau ona iloa, tausia faamaumauga ma faʻamalo le foci o faʻamaʻi i luga o le palapala;
  • o siaki taimi e tatau ai ona faia siaki vailaau, e tatau ona suʻeina aano o manu ma meaʻai susu mo le i ai o microbes;
  • le faʻapalapalaina e tatau ona faia i lea taimi ma lea taimi i totonu o potu, nofoaga e savali ai, ma laʻau manu e faʻaaoga ai sodium hydroxide;
  • pe a mavae le maliliu o manu, e susunu i latou i meaʻai, mea e momoe ai ma isi mea;
  • le palapala lea na susunuina ai manu ma o le fola i le fale e tatau ona togafitia. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se vaifofo o le suamalie gaosi poo formaldehyde, lea e vevela i se vevela vevela.
Matou te fautuaina oe e te faamasani i mea aupito sili e 10 e fiafia i ai e uiga i povi.

O tui i itulagi e manatu e ono afaina ai e tatau ona faia i tausaga taʻitasi. Afai ei ai se lamatiaga faʻafuaseʻi o faʻamaʻi, o le tui puipuia o le vavalalata e faia ile ono masina. O le tuiina o tamai povi e faia mo le taimi muamua i le 12-14 vaiaso, ona sosoo ai lea ma le 6 masina.

O le tele o taimi mo tui e faʻaaogaina ai se mea e ola ai le ola 55-VNIIVViM. O le vailaau faʻamalosi e tui faʻafuaseʻi e faʻaaogaina ai se injector. O le faʻavaeina o faʻamaʻi i le tino o le manu e tupu i le aso lona 11, ma e mafai ona faʻamalosia pea le puipuiga mo le 12 masina.

E te iloa? O le afaina tele o anthrax i tagata i le XX senituri na faamauina i le 1979 i Sverdlovsk - ona maliliu ai lea o tagata e 40 mai le faamaʻi.
Anthrax o se faʻamaʻi sili ona ogaoga lea e lamatia ai le lafu, ae faapena foi i tagata. O le mafuaaga lea e tatau ai i faifaatoʻaga ona mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le ola maloloina o meaola ma i le masalosaloga muamua o le i ai o se faʻamaʻi, ia faʻafesoʻotaʻi vave le auaunaga o vailaʻau.