Lafumanu

O mafuaaga na avea ai le lapiti ma mea e le faʻaaogaina ma taofi le 'ai

Pe a taofi e le lapiti le 'ai ma le inu, e le maua e se tagata e popole i ai se nofoaga mo ia lava, ma e faamaonia lenei mea: o se soliga, ma sili atu foi le taofia o le gaioiga, o se tulaga lamatia matautia e le gata mo le soifua maloloina, ae mo le ola foi o le manu. O mafuaaga mo lenei setete o le a talanoaina i le tusiga.

Aisea e le 'ai ai pe inu ai le lapiti: o mafuaaga

Malunga i le faʻaogaina o meaʻai a se fagafao, e aofia ai le taofi o le gaioiga, o se faafitauli matuia. E masani ona tupu i le tele o taimi, ma e mafai ona mafua mai i le tele o mea, o le a talanoaina atili.

Tulaga mativa o le oral vavao

O le tele o taimi, o le lafoaia o le lapataiga o meaʻai e faʻatasi ma se mea ofoofogia e pei o le lilivau o nifo. E naʻo ia lava, ma se manaʻoga lelei, o lenei faʻailoga e le mafua ai le popolega - e pei ona faaalia e le fagafaʻai fiafiaga. Ae ui i lea, o le teenaina o meaai o se mafuaaga lea e mafaufau iai.

E taua! O le leotele tele o ou nifo po o se faʻamaumau tumau o loʻo faʻaalia ai o le lapiti o loʻo tiga.

Afai o le fulafula e i ai le tiga i le tino, o laulava i le gutu, o loʻo i ai le vavae ese o le auvae, po o le faʻalauteleina o meaʻai, e taofi le 'ai. O nifo umi e afaina ai le laulaufaiva ma alafau, ona o le mea e le maua ai e le manu mea le lelei ma tiga ogaoga. E taua foi le siakiina o aʻa o nifo ma le pulupulu mo mea e faaleagaina - o le tele o nei mafuaʻaga e afaina ai le manu. Le tuputupu aʻe le lelei ma le atinaʻeina o nifo nifo i le tootoo ua taʻua o le malocclusion. O lenei togafiti e faʻaalia ai lava ia i le paʻu o le auvae, ona o le mea na fai saʻo ai le faʻailoga. Foʻia lenei faʻafitauli i le vavae ese o mea e faʻalavelave ai e faʻaleagaina ai le tino.

Le lelei le fafaga

O oloa e le talafeagai (fafaga i luga o mea e solia i lapiti) o se mafuaaga taatele o le fafagaina o se fagafao. O le le lelei o le taumafataga e fesoasoani i le fesuiaiga o le manava, o le faaputuputu o gaʻo ma le taofi o le tino.

I le faʻaopoopoga, e tatau ona fafagaina mea masani o le faʻaogaina o le lapiti e avea o se meaʻai suamalie ma tele. Afai e naʻo le tasi le ituaiga o meaai e maua ai se fagafao, o le a vave loa pe i se taimi mulimuli ane o le ai ai sana maʻi le lelei, ma o le a ia musu e 'ai.

E taua! O le auala ese o le paleni lea o le meaai (80% roughage ma le 20% siliva).
O se suiga faafuasei o fafaga (o le folasaga o oloa fou, o le fesuiaiga i vao fou i le tautotogo) e aofia ai le le lava o nisi elemene, ma e amata ona 'ai e le fagafao lana lava fulufulu mamoe. O vai fou e taua tele mo le lapiti, o lea e tatau ai i tagata e ona ona gauai atu i tagata inu o meaola. Afai e fia inu le manu, o le a faʻavaivai.

Faʻalavelave tulaga

I le mataupu pe a suia e le lapiti le nofoaga o le nofo ai, o tagata e ona, o loʻo i totonu o se nofoaga pisapisao pe o loʻo feagai ma togafitiga faʻamaʻi, e mamafa lava ia te ia. E foliga mai e maloloina le manu i le taimi muamua, ae taofi le 'ai ma inu.

E te iloa? O lapisi o ni mea matamuli latou te feoti mai le fefe ma le faʻafuaseʻi o le gaioiga, latou te le fiafia i le fefe ma o se taunuuga e mafai ona oti mai se osofaʻi fatu.
Afai o se suiga o le fale o le mea moni lava, aua e te popole - o lenei setete e mafai ona na o ni nai itula e mafai ai: e tatau ona fetaui le manu i le fou fou. Afai o le mafuaʻaga o le atuatuvale o le pisa poʻo isi meaola, e tatau lava ona e faia se fagafao lelei.

Faamai pipisi

O le mafuaaga lona lua e mafua ai ona teena e le lapiti meaʻai o le gaʻoina o siama faʻamaʻi. Iniseti e maua ai le toxins matautia mo le tino, ma le manu e taofi le 'ai.

Aoao atili e uiga i togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi masani a le lapiti.

O faʻamaʻi pipisi masani e aʻafia ai ma le leai o se manaʻo:

  1. Colibacteriosis Called E. coli. O nei siama e masani lava ona ola i totonu o manava o tagata ma manu, faapea foi ile palapala ma vai. O fagafaʻi manu e afaina i taimi o taumafataga. O le iʻuga, o meaola e avea ma mea e le faʻaaogaina, aua le 'ai, aua le inuina, faʻaitiitia le mamafa vave ma o se taunuuga e ono oti i le 3-7 aso. E na o se fomai vailaau e mauaina le maʻi.
  2. Pasteurellosis. O se faʻamaʻi matautia e afaina ai totoga o le vaʻaia ma le faalogoina o le lapiti. I le avea ai o se tulafono, e tupu i le tulaga o tulaga le talafeagai o le taofia, ma le le lelei o le tumama ma le le lelei o meaai. E mafai ona tuʻuina atu e tina i fanau. O manu ua afaina e le fiafia i meaʻai, sneezing, suavai vai mai le isu. I le faʻaleagaina, faʻapupulaina o siama ma le niumonia.
  3. Salmonellosis. Maʻi e aʻafia ai le faʻaogaina o le respiratory and digestive system. Tagata mamaʻi e laʻititi lava, i le matua o le tolu masina. O le siama e salalau i meaai, vai, ma mea e tausi ai. I le faʻaopopo atu i le vevela ma le leai o se manaʻoga, o le manu ua manava, ma o le maitaga o le lapiti e muta i le le mautonu. O le gasegase o le maʻi e vave, i le 2-5 aso e mate le manu.
  4. Aspergillosis. Faʻaleaga faʻamaʻi e mafai ona pisia e ala i le faʻaogaina poʻo le manava. Faʻailoga autū: faigata le manava, sneezing, faʻafefe. E mate tele le manu ona o le vaivai.
  5. Coccidiosis O le faʻamaʻi e aafia ai le ate ma le loto. O le tuputupu ae talavou i le matua o le 3-4 masina ua maʻi mo le tele o vaega. O le afaina e mafua mai i le vai ma le fafaga. O se manu mamai e maua lona manava, mafutaga, faʻavevesi, afaina, faʻafefe, ma le mumusu e 'ai.
  6. Faʻafefe. E tolu ituaiga: alkaline, sour, cold. O ituaiga taʻitasi e ō mai faatasi ma le leai o se manaʻo. Faʻamatalaga ma togafitiga e na o se fomaʻi.

E te iloa? E tusa ai ma tulaga faʻale-tagata, lapisi ua manatu ua leva ona soifua. O nei fagafao e ola i le tusa o le 6-8 tausaga, ma isi ituaiga - 12-14 tausaga.

Faʻamatalaga faʻaogalua

O le musuina o meaai i le tootoo e mafai ona matauina ma faafitauli i le gastrointestinal tract. O le pito i lalo o le lapiti e sili atu le maʻaleʻale i le tino o meaʻai ma o mea e taofia ai le manava e le seasea.

O mea nei e mafai ona fesoasoani i faafitauli i le faʻalainaina:

  1. Ua faaputuputu fagu i le manava. Talu ai o manu felelei e fufulu o latou laulaufaiva, latou te foloina le ofu mafanafana. O le tele o le fulufulu e paʻu i le manava i le taimi o le molimoli. Afai o se lupe lapoa ua faia i totonu, ua taofia le gasegase, ma o nisi taimi e taofi ai. O le faʻamalamalamaina o lenei faafitauli e le faigata - e tatau ona e mafaufau i ni mea. Afai ole laiti, o le peʻa e laʻititi ma fesoʻotaʻi, e foliga tutusa ma paʻu, o lona uiga o le manava o le manu e pipii i lauulu.
  2. O mea mai fafo na ulufale i totonu o le gastrointestinal tract. O lapisi o ni roi, o lona uiga o le fafagaina o mea mai fafo e le masani ai.
  3. Fesoasoani O le taua tele o nei parasite e mafua ai le le mautonu, vaivaiga ma le leai o se manaʻo.
  4. Faʻasolo ma maso. O nei faʻalavelave faʻaleagaina e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le vaega o meaʻai. O manu e vaivai, e le aunoa i tiga ma le musu e faʻaaoga soʻo se mea.

Afai ei ai ni faafitauli i le meaʻai i meaʻai, o nei faʻamaoniga e taʻu mai ai:

  • malosi malosi;
  • sosolo i totonu;
  • le lava le fiaai, teena o le vai;
  • le fefefe, le fiafia;
  • fagafao i taimi uma i se mea e lafi ai.

E taua! Le lava le fiaʻai i lapiti o se tulaga oti, lea e faʻamautuina e le leai o fecesi.

Fuafuaga puipui

Afai e teena e lau fagafa meaai ma vai, e tatau ona e faafesootai lau fomaʻi. Ae ia taofia le teenaina o meaʻai mai meaʻai ma vai inu.

Ina ia faia lenei mea, ia fai taga nei:

  1. Tuʻu lau fagafaʻai meaʻai, e aofia ai vaovao. O le faatapulaaina o lea mea e le aoga - o ia oloa e tatau ona lava mo le manu e 'ai tele.
  2. Vaʻai le fagafao ma mai lea taimi i lea taimi faʻaali atu i se tagata poto faapitoa ina ia iloa ai le faafitauli i le taimi.
  3. Ia faʻamautinoa o le moa e le o faʻataunuʻuina le kata ma le pepa. Rabbits e fiafia e faʻasala ma tufatufa atigipusa pusa pepa, ae afai e amata ona 'ai le pusa penisini poʻo le fale fale, e tatau ona e gauai i le meaʻai. Atonu o lau fagafao ua misi ni elemene.
  4. Tuʻuina se avanoa lelei e ola ai. E manaʻomia e le lapiti le tele o avanoa mo gaioiga galue e le gata i totonu o se paaga - e tatau ona tuʻu ese atu mo se savaliga. E le gata i lea, e le tatau ona faʻanoanoa le fagafao: nofo toatasi i totonu o se fale, o le a amata ona galo le manu, o le a leai sona manaʻoga. I le avea ai o se tali i lenei faafitauli, e mafai ona e faʻatau ia te ia se paga.
  5. Afai o se lapiti e maualalo lona faʻaoga, e tatau ona fufulu ona nifo.
  6. Puipuia lapiti mai mea e mafai ona mafua ai le atuatuvale.
  7. Le faia o tui puipui masani.

O le a manaia mo oe le faitau e uiga i mea e aʻafia ai le vavau o lapiti, pe faapefea ona faateleina a latou puipuiga, pe aisea e tupu ai le lapiti ma le maua ai le mamafa, ma aoao ai foi pe faapefea ona vavae ese le mama o lapiti ma pe faapefea ona puipuia i latou mai namu.

Aisea e 'ai ai e le lapiti le sisi

O se tasi o foliga o lapiti o le coprophagy (eating feces). Ma e masani ona 'ai le tele o feʻau vaivai, e pei o fuifui vine. O na ituaiga otaota e naʻo le ao, ma o le faagasologa o feʻai e taua mo le lapiti.

O le faʻaaogaina o otaota e mafai ai e oe ona faʻaleleia lelei meaʻai. E tusa lava po o le a le ese o le leo, ae o le tino o manu felelei ua matua tuufaatasia. I le faaiuga, ou te fia faamamafa atu o le le lava o le manaʻo i le lapiti o se faailoga mataʻutia lea e mafai ona talanoa uma e uiga i le soliga o aiaiga o le taofiga ma le i ai o faʻamaʻi.

E te iloa? O le lapiti feititi fecesoa e mauoa i vitamini, mea e gaosi ai le eletise, pulu, macro ma microelements. O manu feʻai o loʻo faʻamaʻaʻaina a latou manu, o lea e tatau ai ona e toe faia ma faaumiumi aafiaga i luga ole microflora o lona intininal.
Ae ui i lea, o le soifua maloloina o se tamaʻi fagafao vaivai e mafai ona mafai. O le mea autu iinei o le faʻapalepale, ia mataala i uarota ma tali lelei i suiga i amioga.