Lafumanu

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafiti le vai o le susu i povi (tamaʻi mamoe)

O se taumafa atoatoa ma paleni o se vaega sili lea i le soifua maloloina o povi. Ae ui i lea, o meaola e le masani ona maua uma vitamini talafeagai mai le fafaga poʻo le tamoe, ole'ā iai se manaʻoga mo nisi faʻaopoopoga.

Sei o tatou vaʻai pe faʻafefea ona aʻafia gaioiga o le vaitama i povi ma tamaʻi povi ma pe faapefea ona taulimaina le le atoatoa o fualaau.

O le a le mea e leai se vailaʻau manu

O gaioiga uma i totonu o le tino o meaola e faalagolago ile paleni saʻo o vitamini, micro-ma macronutrients. Latou te pulea le metabolism, aʻafia ai le gaosia ma le fuaina o povi.

E maua e le faga manu vitamini talafeagai mai le fafaga, ae o lenei aofaiga, aemaise lava i le taumalulu, atonu e le lava. O le iʻuga, o le gaiola e tupu - leai o vitamini, poʻo hypovitaminosis - o latou leai.

Saili poo a mea e manaʻomia ona ola ai tamai povi.

I le tulaga o le le atoatoa o nei elemene, o le alualu i luma o manu, o le gasegase o le gaosiga, o le galuega toeitiiti o totoga uma ma tino o le tino ua faʻaitiitia, faʻaitiitia le libido, faʻaleagaina ovarian ma le maʻi spermatogenesis ua faʻaalia. E i ai foi le faʻaitiitia o le puipuiga o le tino, gasegase i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi, ma e oʻo lava i le maliliu o manu laiti.

Aisea ma e masani ona tupu

Avitaminosis e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o meaʻai, pe a itiiti ifo nai lo le manaʻomia o vitamini i totonu o le tino. E masani lava ona atiae i le faaiuga o le taumalulu, i le taimi o le taumalulu, na gaosia e le povi se sapalai o mea aoga ma mo se taimi umi e le lava le malamalama o le ultraviolet.

I le taimi lea, o le le mautonu, vaivai, teena o meaai ma isi suiga uma o loʻo faʻaalia ai le le lava o vitamini e amata ona aliali mai.

E te iloa? O le meli gaosi, lea e manatu i ai o manu sili ona taugata i le lalolagi, e maua mai i povi vao. Mo le tele o seneturi, ua fafagaina i na o le aai o Kobe i Iapani. I lenei tulaga, o tamaʻi povi e matua lelei le siakiina, latou te tuʻuina atu na o meaai sili ona lelei, latou te lafoaia le paʻu o le aso i aso uma ma faʻainu i le pia.

Ae maise lava i lenei mea matautia, o povi ma susu povi, tamaʻi meaola ma siʻosiʻomaga. O le mea lava e tasi e faʻaalia pe a tausia tamai povi i tulaga le lelei - i totonu o se potu malulu, pala palapala ma susu.

Ma o se taumafataga lelei foi o le a le mafai ona totogi mo le taumafaina o le malosi i totonu, lea e tausia ai le vevela o le tino ma le galuega a totoga uma.

O le tele o taimi, e matauina beriberi ia Fepuari, Mati, Aperila

Eseesega

Le leai o se fualaʻau se tasi i totonu o le tino ua taua o le mono-vitamini. Ae ui i lea, o le tele o povi e mafatia i le le lava o le tele o vitamini i le taimi e tasi - polyavitaminosis.

Aoao pe faapefea ona fafagaina povi vevela.

Vitamin A A

O le le lava o le vaitamini A i le taumafataga o loʻo taʻu mai ai le leai o se pati. E masani ona aafia ai tamai povi ma povi ma le faateleina o lactation. I le i ai o se meaʻai faʻamalosi-silasila i vitamini ma fualaʻau tuʻufaʻatasia - oe manaʻomia e siaki le galuega o le gastrointestinal tract. O nisi gasegase gastrointestinal e leaga mo le faʻaaogaina o le koko mai meaai. E tolu masina le matua o le povi ma ni faʻailoga o le vaitamini A leai

Faailoga:

  • leai se fiaʻai, faʻaitiitia le tuputupu aʻe o talavou;
  • mago o le mucous mata o mata;
  • faʻanenefu le vaʻavaʻai - manu a manu i mea eseese, faʻalavelave tele i le eleele;
  • afaina o gaioiga ma le gasegase;
  • taofi le gaogao i povi ma faʻaitiitia le tulaga o le fatu i totonu o povi;
  • o le taufaʻamataʻu o le faʻanoanoa, o le okesene ma le matelaina o le fia inu o le tamaititi, vave fanau mai.
Saili pe faapefea ona alu le povi.

Togafitiga

I le faʻaopopo atu i meaʻai masani, e tatau ona e ave le vailaʻau A. Mo le faʻatumu o le koko ma le saoasaoa o le tuputupu ae, e faʻaogaina foi e tamai povi togafitiga nei:

  • "Biovit 80" - faʻaleleia le faʻaogaina o meaʻai ma faʻamalosi ai le muso;
  • "Eleovit" - faaleleia le puipuiga ma mafai ona faʻaaoga mai le fanau mai;
  • Vilofoss - manu o soʻo se vaitausaga ua tumu i aʻafia ma vitamini.
Vilofoss e maua mai ai faʻasalaga mo lafumanu ma lafumanu ma povi

O kaloti, gaʻo iʻa, alfalfa vao, meaʻai fefiloi ma le vaitamini A o loʻo faʻafeiloai atu foi ia latou meaʻai. I le faaopoopo atu i ai, e lelei le tuʻuina o le oatmeal ma kāloti kuka ma o pateta ma oatmeal.

Afai e le mafai ona faʻatumu le vailaʻau A i le faʻataʻitaʻiina o meaʻai, o lona faʻaaloalo i aso taʻitasi i tamaʻi maʻitaga (50-100,000 IU) ma le taimi e tasi mo tamaʻi (1 miliona IU i le uluai fafagaina poʻo le fagu). E mafai foi ona faʻatulagaina povi 500,000-1,000,000 IU o le vailaau faʻatau fualaʻau ma toe faia 1.5-2 vaiaso.

E taua! O le suʻesuʻega, o le tofiaina o soʻo se vailaʻau ma a latou tui e tatau ona faia faapitoa e se fomaʻi agavaa - o se fomaʻi.
Puipuiga

Ina ia puipuia le faʻamaʻi, i le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ai ona saunia le fafagaina o fualaʻau, faʻapea foʻi ma le tele o kāloti, beets ma pateta. E le gata i lea, e taua tele le tausia o se fale mo manu vaefa lelei. E tatau ona mama, faʻafefiloi ma malamalama lelei.

Vitamin B

O lenei ituaiga o beriberi e sili ona taatele i manu laiti, i tagata matutua e seasea lava.Mo le puipuia o le avitaminosis i tamaʻi povi, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le fafagaina o le povi pe a maeʻa.

Faailoga:

  • popolevale, le lelei le gaioiga, gaogao;
  • o loʻo i ai le tetete i maso ma ataxia (faʻaletonu le faʻamaopoopoina o gaoioiga);
  • o le manu e sii maualuga ona vae ma punou malosi, e peiseai o savali i tafatafa o le eleele;
  • o le faaletonu o le fualaau oona, leai o le fiaai, vaivai, le faatuai ona tupu;
  • faafitauli o le paʻu - paʻu, lauulu lauulu;
  • fula i le sooga.

Saili pe aisea ua le fia ai le tamaʻi povi ma ua le lelei.
Togafitiga

E tatau ona gauai atu i suiga o le amio a le manu, e aunoa ma le faatali mo le faʻaalia o faʻafitauli. I uluai faailoga e tatau ona faaopoopo i le taumafataga o se povi polati taʻalo, fasi falaoa a le faʻatoʻaga, lala.

Pe a faailoa mai faailoga o le avitaminosis, o fualaau o le vaega B ua faatonuina. O le masani lava, 0.1% palulotini chloride solution i se vailaau o le 100ml ua faʻaaoga mo togafitiga.

Puipuiga

E tatau ona i ai pea vitamini B i le taumafa o povi. E maua i le laulaʻau, vao vaovao, kāloti, fafasi poʻo le mea faʻafefete a le fai meaʻai. I le taumalulu, e tatau ona e faʻaopopo i sauniuniga o vitamini o vaega B.

Saili po o le a le mea e avatu ai le pipi pipi.

Vitamin D

Vitamin D o loʻo gaosia e le tino o povi i lalo o le gaioiga o lipine ultraviolet. E nafa ma le calcium ma le phosphorus metabolism, ma o lona le atoatoa e mafai ona oo atu ai i le osteomalacia (faamaluluina o le ponaivi).

O le tele o taimi, o laʻau talavou ma lava vavalavaʻa maualuga e mafatia i le le atoatoa o le vitamin D. E mafua ona o le faʻavaveina o le metabolism i nei vaega o meaola. Rickets i le povi

Faailoga:

  • mea maualalo meaola manu, lafoaʻi;
  • rickets, faʻalavelave faʻapitoa o lālā laiti;
  • leiloa o le mamafa, itu e le i totonu;
  • tiga i le palpation o ivi, o ponaivi oona, sooga;
  • 'ai meaai e le masani ai - maa, ponaivi;
  • lūlūina o mea eseese - puipui, paʻu, urine;
  • lafoaʻi auvae, gingivitis, tofo le nifo.

E taua! O le amataga o lenei ituaiga o avitaminosis e agamalu, o lea e tatau ai ona e mataʻituina lelei ia meaola ina ia le misia ai muamua faailoga o le maʻi.
Togafitiga

E tatau ona vavae ese le manu mamai mai le lafu manu, o lona tausiga ma meaʻai e tatau ona faʻaleleia, ma ia savavali i aso uma, aemaise i le vevela o le tau, e tatau ona faia. Fesoasoani sili i le avitaminosis - o le mutia vao mutia.

Afai e leai se vitamini D, o le togafitiga fualaau faasaina ua faatonuina. I le taimi muamua, ina ia iloa ai mafuaaga o le maʻi, o le manu na te aveina le toto mo mea o loʻo i totonu o le eletise.

O le togafitiga atonu e:

  • sunbathing i aso taitasi ma lamepa ultraviolet tumau 10-15 minute;
  • injections i le intramuscular o se suauu o le vailaʻau D i le aofaiga o le 100-200 IU;
  • ma faʻasolosolo i luma, faʻamalama o le intramuscular 20% o le calcium gluconate solution;
  • o le puleaina o le 10 pasene o vaifofo o le calcium chloride.

E te iloa? O le falemaʻi o povi na tupu i le tusa ma le 8 afe tausaga talu ai, ma talu mai lena taimi, o nei meaola e taua tele fesoasoani fesoasoani mo tagata. Na faamaonia ai o le susu o le povi e mafai ona fusifusia ai toxins i le tino o le tagata, o le mafuaaga lea e tatau ai ona tuʻuina atu ia i latou uma o loʻo galulue i fale matautia.

Puipuiga

I le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona teuina se aofaiga ole silasila - o sana, clover, alfalfa. Ua faaopoopo i ai le falaoa ma le fala oona. Afai e le mafai ona teuina le silasila i le taumalulu, o le mutia mago ma fafaga i povi e pei o vaovao.

Avitaminosis E

O lenei vaitamini e nafa ma le gaioiga o totoga o totonu, metabolism, metabolism gaʻo ma le faʻaleleia o manu. O lona le atoatoa e mafua ai ona faʻafitauli i le foliga mai o tamaiti ma le atinaʻeina lelei o le tupulaga.

Faailoga:

  • afaina o le tino;
  • faanumeraina o manu;
  • faʻagesegese o galuega a le au faipese ma le leai o se vevela i tamaʻitaʻi;
  • le lelei o le lelei ma le faaitiitia o le fuainumera o fatu i povi;
  • faʻanofo e leʻi leva ona fanau ma fanau mai;
  • le faapau pepe na natia i le amataga;
  • enzootic muscular dystrophy i tamai povi;
  • i faʻasalaga ogaoga - lema, paralysis, faiga o le degenerative i le cardiovascular system.

Saili pe o le a le mea e fai i le le mafaufau, faʻalauiloa vavalalata, vaginitis, lafoaʻi paʻepaʻe mai le povi.
Togafitiga

O le faʻaleleia o le tuʻuina atu o le vaitamini E i le tino e masani ona faʻaogaina ai le suauʻu - "Trivitamin." O lona fualaau e faʻatinoina taʻitoʻatasi ma e na o se fomaʻi.

Puipuiga

E maua le vitamini E i le maualuga maualuga i fatu saito ua seleseleina ma fualaʻau lanumeamata, o le mea lea e tatau ai ona mautinoa le tele o meaʻai i mea taumafa a manu. E le gata i lea, i le taimi o le taumalulu e tatau ona e tuʻuina atu nisi vailaʻau faaopoopo.

Saili pe o le a le mea e fai pe afai e maua e le povi le anaplasmosis, atony of the stomach front, babesiosis, abscess, parainfluenza, fiva, maʻa susu, mastitis, lice, versicolor.
O lenei ua e iloa le uiga o le le lava o vitamini i le tino o povi ma tamai povi. E pei lava o soʻo se faʻamaʻi, e lelei tele le puipuia o le fualaʻau, ma fai togafitiga i le taimi. O le tuʻuina atu o manu i paleni paleni, tausiga lelei ma savali i le taimi vevela, e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe lenei faʻamaʻi.