Lafumanu

Maʻi ono maua i le ate i lapiti ma a latou togafitiga

Ua faʻamaumauina e faapea e sili atu ma le 25% o tagata taʻitasi e maliliu mai faʻamaʻi o le ate i lapiti, ma e tusa ma le 10% o loʻo aʻafia i le fasioti tagata. O manu e matua nofouta lava i maʻi eseese, o lea e tatau ai ona e mataʻituina le setete o meaola ma tuʻuina atu ia i latou le soifuaga lelei. Ae ui i lea, e oo lava i le tumama ma le paleni taumafa e le mafai ona avea ma se faamaoniga e le mafai e le lapiti ona maua le ate. O le a se mea e mafua ai faʻamaʻi, pe faapefea ona togafitia i latou ma puipuia le maliu o se fagafao, sei tatou mafaufau.

Le tau o le ate mo le lapiti

O se tasi o totoga pito sili ona taua o soo se meaola ola o le ate.

O loʻo faʻatino ai le tele o galuega mamana e manaʻomia e faʻamautinoa ai le tulaga masani o le manu:

  • faʻamaʻaloga - tuʻuʻesea mai mea oona;
  • Faʻasalalauga o metabolic process - metabolism ma gaʻo gaʻo, o le metabolism o protein ma vitamini;
  • toto toto;
  • faʻasologaina o le faʻaogaina o le tino;
  • faʻasologaina o le faʻaogaina o le tino.
Aoao atili e uiga i le lapisi o le tino.

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu i le talaaga o le tele o togafitiga faʻapitoa, e afua mai i faʻalavelave i le gaioiga o le faʻaogaina o meaʻai e pagatia i meaai paleni, ma faʻamaʻi faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i latou i se foliga masani, talu ai e leai se taimi latou te atiaʻe ai i maʻi faʻapitoa.

Faailoga o faʻamaʻi ate

O faʻamaʻi faʻamaʻi i meaola e foliga mai o faailoga iloga.

E tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa pe a fai e iai le manu:

  • o loʻo i ai le le fiafia, faʻafefe, teenaina o meaai;
  • Faʻateleina le mamafa o le mamafa, e oʻo lava i le faʻaitiitia o le tino;
  • faateleina le galala poʻo le tuʻuina atoa o vai;
  • faafitauli i le gastrointestinal tract: manava manava poʻo le faʻamalosi, afaina, tiga o le manava;
  • paʻu o le paʻu: faʻaleagaina o le paʻu, mea vevela mamafa, ufiufi, o le fausiaina o vaega o le pala, ma le faʻamamaina o le paʻu;
  • samasama ma le mago o le mucous membranes;
  • o le lanu o le urine ua suia, ua mama pe, i se isi itu, ua pogisa tele;
  • afua mai le afaina;
  • afaina toto;
  • foliga mai o le "paʻu o le tino" - ascites, faʻaalia i le tulaga o le faʻaputuina o le vai i totonu o le manava. O ia togafitiga, e pei o se tulafono, e atiina ae pe a faaleagaina le ate, gaʻo po o le loto.
E te iloa? O lapisi o lapiti, faʻamalosi e fasiotia e le coccidiosis (o le ate sili ona masani), e mafai ona 'ai, ae aua le faʻaaoga le ate ma le fatu. Pepa o manu e mafai ona faʻaaoga e aunoa ma se faʻatapulaʻaina.
Afai o le lapiti ei ai le itiiti ifo ma le tasi o faailoga o loʻo i luga, e tatau loa ona faʻaalia i le fomaʻi.

Maʻi ono mafai

O mafuaʻaga o faʻamaʻi o le ate atonu e ese mai le afuaga, e fuafua i mafuaʻaga e mafua ai soliga:

  • e le o le pipisie mafua mai le inupia o le tino;
  • afaina - atiaʻe i lalo o le gaioiga o toxins mafua mai i siama poʻo siama;
  • osofaʻi - mafuaʻaga e mafai ona avea ma otaota o helminths ma isi parasite.

Seʻio tatou tilotilo i faʻalavelave masani o le ate i lapiti.

Matou te fautua ia e faamasani i auala o togafitiga ma le puipuia o maʻi o le lapiti, ma ia iloa po o fea faamaʻi o nei meaola e lamatia ai le soifua maloloina o tagata.

Gastrointestinal Inflammation

O le afaina o le gastrointestinal tract e masani ona masani ai i lapiti, ma o tagata talavou e sili ona faigofie i ai. O faʻamaʻi pipisi i le tele o mataupu o le "faaoso" mo le atinaʻeina o pathologies o le ate ma fatuga. O le a latou mafua ai le le atoatoa o le tino, inu o le tino ma lona faʻaumatia. O le mumū o le gastrointestinal e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • o le faʻamaʻaloga o le manava - e tupu pe a 'aina e manu manu meaʻai le lelei, o le vao leaga, o mea feʻaveaʻi, ona o le tele o gaʻo e aoina i le manava o le manava. I le taimi lava lea, e lagona e le lapiti le faʻasauāina, teena meaai, manava malosi, faateleina le maualuga o le manava;
  • manava manava ma le pulou;
  • afaina - o le pala, lea e masani ona tupu i le afaina;
  • malosi.

Mo le togafitiga o se fomai vailaau e faatonuina ai vailaau faʻapitoa. E mafai foi ona e manaʻomia se massage o puipui o le manava po o le faʻaaogaina o se enema i le tulaga o le taʻavale.

E taua! Afai e le o faia ni mea faanatinati e togafitia ai se fagafao, ona maliu ai lea o ia i se mataupu o aso.

Maʻi faʻapitoa

E masani lava, o maʻi o le ate e afua mai i aʻafiaga leaga o meaola eseese.

E tele faʻamaʻi parasite:

Eymerioz po o coccidiosis o le taunuuga o le faʻaalia i meaola faigofie. O ona faailoga autu o:

  • toilalo o le tino;
  • le mautonu o le fualaau oona;
  • afifi faʻafuaseʻi;
  • anorexia, atuatuvale;
  • paʻu faafuasei mamafa;
  • o foliga vaaia o le faoa faamalosi.

O le faʻamaʻi o loʻo i ai se aʻoaʻoga gasegase ma le tumau. O le taimi e faʻaolaina ai e 2-3 aso. I le togafitiga o faʻamaʻi, o le sili ona aoga o fualaau faasaina e faavae i "Sulfanilamide."

Cysticercosis, poʻo Finnoz: O se faʻamaʻi lea e mafua mai i le tele o le oona (flaworms) ma o loʻo faʻaalia i le atinaʻe o le hepatitis ma le peritonitis. O punaoa o pathogens o taifau ia e sili ona manaia meaʻai.

E taua! Ina ia aloese mai faʻamaʻi, ua fautuaina e aua nei faatagaina ni taifau na o ese mai i laʻau o manu, ma ia faʻaumatia anufe leoleo uma i taimi uma ma sauniuniga faʻapitoa.
O le mea e leaga ai, o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma faʻamatalaga faʻaalia. I lapiti, o le le lava o le fiaai, atuatuvale, samasama o mucous membranes, manava manaia e mafai ona maitauina. O se vaega o le pusi pipisi na maliu ina ua mavae le 6-7 aso. Hepaticolesis: Diseases caused by nematode Hepaticola hepatica (roundworms). O le faʻamaʻi e afaina i le faaleagaina o le ate, o loʻo i ai le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi, o lona uiga, cirrhosis.

O se vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai o le solia lea o tulaga mama i le tausiga o manu ma le le lelei o meaai. O punavai o faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea ma moa po o manoa. I le taimi nei, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e le o malamalama atoatoa. E le gata i lea, e leai ni auala maʻoti mo lona siama.

O le a aoga mo oe le faitau e uiga i mea e avatu i lapiti mai anufe.

Faamai pipisi

Faatasi ai ma faamaʻi e mafua mai i siama eseese, e mafai ona tatou matauina nisi o mea sili ona taatele:

  • afaina faʻafomaʻi (UHD) - faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi e afaina ai totoga i totonu, e aofia ai le ate. O loʻo faʻaalia mai i ni faʻamaoniga e pei o le: teenaina o le lapiti e 'ai, le faʻafefe, faʻafefe, le i ai o le faʻavevesi, toto mai le gutu ma le isu, ma le vave vave o le fatu. O le lamatiaga o se gasegase o loʻo taoto mai i le vave faʻafuaseʻi ona tupu. Na o se lapiti ola maloloina, pe a mavae ni nai itula e ono oʻo i le oti. 32 itula ao lei maliu, o le tino o le meaʻai o le tino e oʻo atu i le 32 tikeri ma o loʻo i ai se lafoaʻiga mamafa mai le isu o se lanu mumu-samasama;
  • pasteurellosis - o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le rabbit pasteurella, e faʻaalia i le afaina o le tino o gaʻo uma. O faʻamatalaga muamua e laʻititi ma e matauina 7-10 itula pe a uma le faʻamaʻi. O punavai o faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea ma mea taua, mo se faataitaiga, vai faʻaleagaina;
  • listeriosis - Faʻafitauli e mafua mai le Listeria microbe. E tele ituaiga o faʻamaʻi: hyperacute, lea e mate faʻafuaseʻi ai le manu, e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia; ogaoga - e tele ni aso ma e faʻaalia i le teenaina o meaʻai ma vai, o le tele o le fulufulu mamoe. I le leai o togafitiga, e mate le fagafao pe a uma le 4-5 aso;
  • staphylococcosis - o se faʻamaʻi pipisi lea e tele foci o le purulent inflammation ma le septicemia. I le tino, o le staphylococci e faatelevave ma salalau solo i le toto, ma mafua ai le afaina tele. Faatasi ai ma le toilalo o le manu, o le tele o lupe pustular i foliga o capsules ma se vai ua maua - abscesses. I lenei tulaga, o meaola latou te le maua le mamafa, taumafa leaga, amio leaga, e le mafai, ona o lagona tiga, o loʻo taoto i le nofoaga e tasi.
E te iloa? O lapisi o ni meaola mama ia e lūlūina o latou suʻa faalima i le aso, o le foliga mai o se manogi manogi e salalau mai le paʻu o le manu e ono taʻu mai ai le amataina o le maʻi.

O le a le togafitiga o faʻamaʻi ate i lapiti?

Togafitiga o maʻi o le ate o le ave lea o vailaʻau eseese.

Muamua lava, o togafitiga e faʻatatau i:

  • aveesea o le inisua;
  • le faʻamautuina o le faʻatinoga o le faʻaogaina o le tino;
  • faateleina o meatotino puipuia e ala i le faaaogaina o vitamini-mineral complexes.

Ma i nisi tulaga, togafitiga ma metotia a tagata.

Vailaau

Faatasi ai ma fualaau faasaina i le tau faasaga i maʻi o le ate o le sili atu lea ona malosi:

  1. "Sulfadimetoksin" (poʻo le "Sulfapyridazin"): se fualaau faasaina ma se telefoni lautele o gaoioiga ma le maualuga o le antimicrobial activity. Tuʻu atu i manu i vai. O le fua o le fualaau faasaina ua fuafuaina e fuafua i le mamafa o le manu: 0.2 g i le 1 kg o le mamafa o le tino ua faatonuina i le aso muamua, ma le 0.1 g i le 1 kilokalama o le mamafa i le isi aso e fa. O le togafitiga e 5 aso, ona tatau lea ona e faia se aso malolo lima ma toe faia le togafitiga.
  2. "Ftalazol": E sau i le foliga o se paʻu paʻepaʻe, lea e tatau ona faʻasaʻa i le vai. O loʻo i ai se aʻafiaga o le antimicrobial, ma e fautuaina e faʻaaogaina i le tuufaatasiga ma le Norsulfazole e faʻaleleia ai le aafiaga. Tofi se fofo i ia ituaiga o doses: 0.3 g o le "Norsulfazol" ma le 0.1 g o le "Ftalazol" i le 1 kg o le mamafa o manu. O le togafitiga e pei ona taua i lalo: 5 aso o togafitiga, 5 aso malolo, ma toe 5 aso o togafitiga.
  3. "Furazolidone": Ole fualaau faasaina, lea ei ai lona aʻafiaga o le antimicrobial, ua fuafuaina mo le togafitiga o coccidiosis, endometritis, pasteurellosis, fivaphoid fiva, ma isi. E faatonuina i aso taitasi mo le vaiaso e tasi i se fua faatatau e 30 g i le tagata lava ia. E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina le fualaau mo le puipuia o faʻamaʻi i se fua tutusa e tutusa ma le afa o le fua fautuaina.
  4. Baycox: o le fofo pito sili ona aoga mo coccidiosis, lea e mafai ai ona foʻia uma le faʻamaʻi. E mafai ona faʻamalosia le vailaau i le vai ma tuʻuina atu i le lapiti i se vailaʻau e 10 ml i le aso. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona pulea i totonu o le 2 kupita, ona faaopoopo ai lea o le fualaau faasaina i le fua faatatau o le 0.2 ml i le 1 kilokalama o le mamafa i se tagata inu vai. O le faiga masani o togafitiga e sili ona lauiloa mai le fomaʻi.
  5. "Levomitsetin": vailaau faʻasaina faʻasaina ma se gaioiga tele o antimicrobial. E mafai ai ona e taofia le gaioiga o le tele o siama o siama ma microbes. Faʻasoloina togafitiga 40 g i aso taʻitasi ma meaʻai poʻo inu vai. O le umi o togafitiga e mai i le lua i le fa vaiaso. Faatasi ai ma togafitiga puupuu (5-9 aso) e masani ona toe foʻi mai.
  6. "Sulfadimezin": vailaau mo togafitiga faʻamaʻi, faʻamatalaina e ala i le umi o le gaioiga. Tuuina atu le vailaʻau 150 mg i le aso. O le vasega o le vasega e 5 aso, ae peitaʻi, a maeʻa le fa aso malolo, o le togafitiga e toe fai.

Pe a tago i fualaau oona, e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli, e tatau ona maua le lapiti i le tele o le inu.

Faʻatau auala

Faatasi ai ma togafiti a tagata mo le togafitia o faʻamaʻi ate i lapiti, e aofia ai le coccidiosis, o le metotia ma le faʻaaogaina o le iodine ua avea ma sili ona lauiloa. Iodine o se sui soʻo lelei ma le faʻaaogaina o visepic ma mea faʻamaʻi.

E taua! O le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e tatau ona fetaui lelei ma togafitiga faafomaʻi talafeagai. Naʻo le vai inu vai na o le le lava lea e faʻamalolo ai le lapiti.
O togafitiga o le Iodine e faʻavae i le faʻamauina o le manu ma ni vai faʻapipiʻi sauniuni. A faʻaaogaina sea ituaiga vaifofo, o le a faasolosolo malie lava ona le toe maua le gaioiga, e le toe faʻateleina, ma o loʻo i ai nei e amata ona faʻamavaeina.

Fuafuaga puipui

O le mea moni, e sili atu le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, nai lo le faia o ni metotia ogaoga e fofo ai.

Mo le puipuia o faʻamaʻi ate e tatau ona:

  • vave lapisi tui;
  • faʻaleagaina le potu i mea e nonofo ai manu, togafitia ma le faʻaeteete sela;
  • manu le-worming;
  • faatulaga le faʻamafanafanaga o peti, tulaga maualuga o soifua maloloina;
  • tuʻuina atu lapiti faʻatasi ma se taumafa atoatoa, paleni;
  • manu mamai e totō ma faʻasaʻo vave i latou vave;
  • mataʻituina le mamā o le vai ma le fafaga ina ia leai ni fecesi, urine ma isi mea leaga.

Ae paga lea, o le tele o faamaʻi ate e afaina i manu. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo i ai se lafu laititi ma mo latou o loʻo tele a latou faatoaga, talu ai e le gata ina galo le aano o le lapiti, ae o le ate foi, lea e matua manaʻomia lava i totonu o tagata faʻatau.

O le mea lea, e tatau i faʻatoʻaga uma lava ona iloa ana faailoga muamua, togafiti togafitiga lelei ma auala puipuia e faʻafetaia ai le faʻamaʻi.