Lafumanu

Lionhead rabbit: faʻamatalaga o le ituaiga, amio, uiga o le anotusi

I le 50 tausaga ua tuanaʻi, o lapiti teuteu ua maua le lauiloa e pei o fagafao i luga o le pa ma pusi. O nei mea matagofie, o meaola faʻanoanoa e mafai ona vave faʻaleleia ma aʻoaʻoina. O se tasi o ituaiga lauiloa lapiti teuteu o se lapiti liononaa, manu manaia ma matagofie le manu.

Talafaasolopito o le amataga

O le au faifaatoaga a Peretania e ala i le umi o le gaosia o le gaioiga ua faia ai lenei ituaiga o mea teuteu e foliga mai. I le taimi muamua, o le sini o le faia o se lapiti laititi ma se peleue fulufulu ofuvae ma se ofu mafanafana manaia, o lea na faia ai le sopo i le va o ituaiga teuteu o le lagogo o Dutch ma sopo o Swiss. O se taunuuga o le gaosiga o gaʻo ma mulimuli ane faʻaleleia suiga, o le mea na mafua ai ona maua e lau fanau ni lauulu uumi e pei o se "leona" i luga o le ua ma o se vaega i luga o ulu o manu. E lei umi ae maua le lauiloa o le lapiti lapiti i le gagana Peretania o faila o lapiti, ona iloa lea i Amerika. O le mea lea na amata ai ona salalau atu le pepe fou i le lalolagi atoa. Talu mai le 2002, o le lioniona na aloaia aloaia o se ituaiga fou o lapiti, ma na amata ona faatagaina ai manu e auai i faaaliga. Na faʻataonia e le Faalapotopotoga a le Breeders Association o Amerika tulaga faʻavae i le 2004.

E te iloa? I le ogatotonu o le 20 seneturi, sa faia le suʻega Friedmann mo le vave iloa o le maʻitaga. Mo nisi mafuaʻaga, o se manatu sese e faapea o le manu o loʻo faʻataʻitaʻiina mo le maitaga o le a oti pe afai o le taunuuga e lelei. O lenei mea na mafua ai le faaupuga "lapiti oti" i Amerika mo le tele o tausaga ua avea ma se euphemism mo se suega lelei o le maʻitaga.

Faʻamatalaga tuʻufaʻatasia

E pei foi o isi ituaiga, o lapeti ulu e iai a latou lava tulaga faatonuina. O se vavaeesega malosi mai ia i latou e avea o se faavae mo le faalumaina o tagata taitoatasi.

Faʻaaliga

O le pito i fafo o le sui o lenei ituaiga o fanau:

  • tino fetaui lelei;
  • leai se aoga i mea lelei;
  • o le mamafa o le lapiti lapiti lapisi e oʻo ile 1 kg 700 g;
  • o le mamafa o le tino o se pepe e ono masina le matua e ese mai le 1 kg i le 200 g i le 1 kg i le 400 g;
  • o le ulu faataamilo o loʻo siʻosiʻoina i se pulou uumi umi e oʻo atu i le fatafata (ulu uumi - 50 mm);
  • e le o se umi umi (e oo i le 5 cm) le taliga o taliga ua tu saʻo, ei ai le pito i fafo;
  • mata le vaeluaina;
  • mata lanu e mafai ona lanumoana, lanumoana pe mumu.
O le tulaga o le ituaiga ua sili atu i le ono ituaiga o lanu, ua aofia ai foi le tuufaatasiga o lanu o lanu sili, lea e aofia ai:

  • agouti;
  • Marder;
  • uliuli
  • paʻepaʻe;
  • faun;
  • moli;
  • siam;
  • Turegen.
E taua! O le matagofie ma le faʻamaualuga o meaola a lenei ituaiga o fanau - o le "mania" le manaomia i aso uma e fefinauai ai, o lea e tatau ai i lē e ona ona gauai atu i le fagafafusi i aso uma.

Uiga masani

Lapatai Lionhead e matua fefefe lava ma e fefefe tagata ola ma le maualalo o le tetee atu i le atuatuvale. E fiafia manu i le filemu ma le filemu, latou te fefefe i leo leo, latou te fefefe i tamaiti laiti, anufe ma pusi. O le lapiti na sao mai se fefe tele e mafai ona maʻi.

E faʻapefea ona filifili se lapisi liononaa

A maeʻa ona faia se filifiliga i le filifilia o se fagafao moa, e fautuaina oe ia faamasani oe lava i tulaga faʻataʻitaʻiina aʻo leʻi faʻatau.

E tatau i le meaola ona faia se suiga lelei i le va o le lauulu pupuu ma le paʻu liona umi. O le umi o le kola i le ua o le ua e tatau ona itiiti ifo ma le 50 mm. E tatau ona gauai atu i foliga o le tino ma le ulu: i se lapiti ola maloloina o le a le umi pe vavalalata. E tatau ona faataamilo le laulau, o le faaputuga i taliga e le tatau ona umi.

O se faailoga o le soifua maloloina o le fulufulu mamoe paʻu, o le leai o ni mea afaina i luga o le paʻu. E tatau foi ona e suʻeina taliga ma le isu o le manu mo mea leaga po o le faaleagaina.

E te iloa? I le 50s o le seneturi talu ai, o lapiti na avea ma tasi o mea sili ona matuia-o mamanu i Ausetalia. E tusa ai ma le faaleagaina na latou mafua mai i lenei taimi e silia ma le 50 miliona pauna i le tausaga. I le 1950, o le Myxoma virus e mafua ai le salalau ma le iloa o le myxomatosis i le aofai o le lapiti, lea na mafua ai ona paʻu tele i le numera o nei manu.

Faʻailoga tulaga

Faʻasalaga lelei, lapiti lapiti o le leona e ola mo le tusa ma le valu tausaga. E tusa ai ma faʻamatalaga a veterinarians, e ola umi se manu pe a faʻasalaina ma ua faʻaitiitia le ono mafai ona maua le oncology o le gaioiga. I lapeti e leai ni siama, pe a oʻo atu i le lua tausaga le matutua, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le kanesa i lenei eria e faʻapupula.

Faʻatau manaʻo:

  1. E fautuaina e faʻatau se fale mo le lapiti i le tulaga o se avanoa tatala ma vavao. E tatau i se tamai meaola ona maua se avanoa e savali ai i totonu o le fale.
  2. Mo le fale lapiti e pei ona fautuaina mai ia tulaga: umi - 100 cm, lautele - 80 cm, maualuga - 70 cm.
  3. E lua ni fafaga ua faʻapipiʻi i totonu o le fale. O le muamua o loʻo i totonu o se vaʻaiga loloto mo vaovao mago, o le lona lua o loʻo i ai i se pepa lautele ma papaʻu mo taumafa ma fualaʻau tetele.
  4. E tatau foi i le fale o le lapiti ona inu vai ma inu vai ma se tamai fale i totonu mo le moe ma le malolo (fale laupapa).
  5. E manaʻomia le tuʻuina atu o le i ai i totonu o le pa o se mea e mafai ona aveeseina poʻo le palanikeke maualalo, o le a faafaigofieina ai le faamamaina o le fale lapiti.
  6. E sili ona lelei le faʻapipiʻi o le fale o le lapiti i luga o le fola ile potu masani, lea e masani ona faʻapotopoto ai le aiga atoa. E mafai e se manu ona faʻagasolo solo e savali faataamilo i le fale, ia faamasani i le tulaga ma ona tagata. E te le manaʻomia faʻalavelave le manu i lona teritori, e tatau ona lagona le puipuia i lona "pu".

Siaki i ituaiga o lapiti teuteu.

E tele taimi i le vaiaso e sui ai le moega i totonu o le potu. Vaitaimi, e mafai ona fufulu le manu i le vai mafanafana e faʻaaoga ai faʻamalosi faʻapitoa e faʻatauina i se falemaʻi vailaʻau. E masani lava e le mafai ona e fufuluina le manu, e 2 - 4 faiga i le tausaga. Ae a faʻapea o le fale o le a faʻamamāina i le taimi ma ua suia le fale, o le fulufulu uumi uumi o le a mama pea. Lē o le lapisi Lionhead e maʻi pe a iai ni tusi i totonu o le potu. Latou te le fiafia foi i ai pe a oso le susulu o le la i le fale, pe o le ea i totonu o le potu ua matua matutu. O le faafitauli i le malulu i le taumalulu ua foia faigofie - e na o le tasi i le aso e manaʻomia e tagata e faʻafefeina le ea i se pamu moli ma vai. +23 ° C o le vevela sili ona lelei mo le tausia o nei mea teuteu, ae e le talafeagai le tausisia o lenei taimi vevela, o le a fafagaina lelei ia meaola i le tasi itu po o le isi i le 5-6 tikeri.

E taua! A faʻamamaina se lapisi lauulu lauulu e fautuaina e faʻapitoa i le mea moni e le pa'ū le vai i le isu o le manu ma taliga. O le auala e sili ona talafeagai o le aau i se vaega itiiti o le vai i le pito i lalo o le taele - o le saogalemu lea mo le manu, ma o puipui o le taele o le a avea ma pa puipui e puipuia ai le lapiti mai le sola ese mai vai.

Tausi tausiga

O nei meaola e matua mamā ma vave ona faʻamaonia, vave ona aʻoaʻo e faʻaaoga le fata, lea e faigofie ai mo i latou ona fausiaina i totonu o le fale. A maeʻa ona tuʻuina atu le lapiti pe a uma ona faʻatau i le fale, tuʻuina i totonu o se fale ma e le faʻalavelave mo se taimi, e mafai ai ona e faʻaaogaina i le siosiomaga fou. E le gata i lea i le vaiaso muamua e fautuaina e le ave le tagata fou i ou lima, aua o le alu mai lea nofoaga i lea nofoaga o se popolega tele mo le manu. O lapisi e matataʻu ma matataʻu i tagata ese ma leo leotele, leo leo. E faigofie le masani i se mea teuteu i se manava i totonu o se fata, ae i ni tulaga fou atonu e le mautonu mo sina taimi. Pulu ma se mea faʻapipiʻi ua tuʻuina i totonu o le fale o le lapiti. O le taimi muamua o le a tatau ona mataʻituina e le e ona le uarota ma taofi taumafaiga e faʻasolo i lalo. E fautuaina e feaveaʻi le lapiti o loʻo faʻalogo i le falemaʻi ma tuʻu i totonu o le fata, pe a mavae ni nai taimi o le a faʻaaogaina le manu e asiasi i le atigi faletala na o ia lava.

Aoao pe faapefea ona tausia lapisi teuteu.

Mo le ofutele

O sui uma o lenei ituaiga o manu mai le natura ei ai le atamamai e teu ai a latou fulufulu mamoe, o lea la e masani lava ona fufulu ma fufulu o latou ofu mafanafana. O le iʻuga o togafitiga mo togafitiga mo le tausiga o le fulufulu mamoe, o le lapiti "e 'ai" ma le fulufulu mamoe. O le iʻuga, o le manu e amata ona vevela, e i ai lona malosi, e tupu aʻe ma e amata ona afaina le manava. O nisi taimi ona o le le amanaiaina o tagata e ona, oe na le o mai e fesoasoani ia latou fagafao i le taimi, o le a galo le fagafao. O le manu mafatia o le a faʻaleagaina, e le lelei, ma e masani ona manava malosi, i lenei tulaga, e tatau ona manaʻomia togafitiga faanatinati vave.

E manaʻomia e tagata e manaʻomia i aso taʻitasi uma le puʻupuʻu ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete, ina ia le faʻaleagaina le paʻu o le pepe, faʻamafu le peleue o le lapiti teuteu, ma ufiufi le pito i lalo o le lapiti o loʻo nofo i luga o le lapisi lapisi.

E te iloa? O le puleaina o lapiti na amata i le Vaitau Tutotonu, ina ua amata ona tausia i totonu o fale i monasteries. Na taloina e le au monike ia manu mo meaai, talu ai e le o ni lapiti faatoa fananau mai e pei o aano o manu, ma na faatagaina i latou e aina i le taimi o le Fagafulu.

Tua i nifo

E tupu pea nifo o le lapisi i le olaga atoa, o lo latou tuputupu ae e le mafai ona taofia. O le taumafa malosi (beets, kāloti) naʻo se vaega e foia ai le faafitauli. O lea e mafai e le manu ona solo i lalo le uumi o nifo, o se lapoa lapoa ua faʻapipiʻi i totonu o le fale.

O le a le mea e fafaga ai le lapiti

Pe o le umi o le soifua maloloina e faalagolago i meaʻai talafeagai, o le mea lea i lana meaai e tatau ona i ai ni oloa:

  1. Laʻau vao (vao), pe a mafai mai lemu. I le tasi le kilokalama o fualaau fou o leki (soya, pi, pi, chickpeas) e 25 kalama o polotini, lelei digestible e lapiti. I luga o lenei faʻataʻitaʻiga, o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae olaola, ma o le lauulu o le fagafao e susulu ma susulu. E fetaui lelei mo le faʻamago: laʻau vao, faʻatoʻa toto le vao, tamai upega.
  2. Faiga fafaga - meaʻai po o laulaʻau laʻau ma kāloti, lapisi, kapisi, zucchini ma squash. O le taumafaina o meaʻai malosi, o manu e tilotilo o latou nifo, ae i le taimi lava e tasi e maua ai fualaʻau mai le protein, vai, minerale ma vitamini.
  3. Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le auala e fafaga ai lapiti i le vai, o le a le mutia e mafai ona e fafaga ma e le mafai, ma le auala e fafaga ai lapiti i le taumalulu.

  4. Faʻailoga - saito o saito ma karite, saito i luga o le pulu ma vaega laiti o meaʻai gaosia.
  5. Fuga fou - o le vaega pito i luga o le laumei, o le uila fou fou.
  6. Minerale. E manaʻomia le i ai o se penisina tele (o le tele o se moto) e masani ona taoto i totonu o se fale. O le tosoina o nifo e uiga i le penisina, o le manu i le taimi e tasi e toe faʻatumu ai le palasima i totonu o le tino.
E taua! E leai se mea e tatau ona fafaga ai manu i palapala pe susu. A o lei aofia i totonu o le taumafataga o fualaau faisua e fufulu muamua, faʻamago ma na o le ofoina atu i le fagafao. Gagana e aoina i luga o le mutia i totonu o le aai e tatau foi ona fufulu ile vai ma faʻagogo lelei.
E tatau i le lapiti teuteu ona maua i taimi uma le inu vai fou, e pei o tagata ua leva ona fia inu tele. E tatau ona suia le vai i le tagata inu i aso uma mo le fou. E te le manaʻomia le tuʻuina atu o lau fagafaʻai i le taimi e tasi, se tele o meaʻai, e ono maʻi mai le gasegase. Mo le tasi 'aiga, 1/4 (pe tusa ma le 100 karamu) o se vaega o kāloti fou poʻo isi fualaau faisua o le a lava, 1-2 vaimuni (faʻatatau i le tausaga o le manu) fatu faʻatoʻaga po o sana (sana), se fulufulu vao fou po o vao mutia. O se vaega fou o fafaga o loʻo tuʻuina i totonu o fafaga pe a maeʻa ona 'aina le vaega muamua, poʻo le faʻapalapalaina o le feeder (lea e mafai foi ona avea ma tulaga).

Faʻavaeina uiga

Ina ia mafai ona maua mai i le lionhead dwarfs, e na o talavou ma malolosi o sui o le fanau e tutusa. O lapiti lapiti e avea ma tagata matutua i le va o tausaga e valu masina.

Matou te fautuaina le faitau i le auala e fuafua ai le feusuaiga a le lapiti, o le a le umi e tumau ai, ma le auala e fuafua ai le sugaryness o le lapiti ma le taimi e faʻataga ai le lapiti ona faʻatasi.

O le lapiti laititi e mafai ona ave mai i le 3 i le 6 pepe mo le maʻitaga. O le maʻitaga e tusa ma le masina (28-30 aso). 3-4 aso ao le i fananau mai, o le tina o loʻo faatalitali e saunia se ofaga mo le mauaina o pepe. Ina ia faia lenei mea, na te toso ese le fulu mai itu ma le manava ma ufitia le pito i lalo o le fale i totonu mo le moe. A oʻo mai le taimi, o le a alu aʻe le peni i totonu o le fale ma amata ona fananau mai. Rabbits ua fananau ma e le lavalavā, e laʻititi lava, pe tusa ma le tele o se maunu.

Vitio: lapiti launiuni lapopoʻa ma lo latou tina lapiti

O le tausiga o le tina i le taimi lava talu ona fanau mai, na afifi ai le pepe fou i le fulufulu ma le ulu. I le gasologa o le aso, o le lapiti o loʻo i fafo o le fale ma lapiti lapiti, aʻe i luga na o le fafagaina o tamaiti. E aina e le lapisi le susu a tina i ni nai aso i le aso. I le mavae ai o le 10 aso, sa tamoe faʻatasi tamaiti i le fale puipui ma taumafai e taumafai e "fuck up" le kalama a le tina.

E te iloa? O le faalogoina o lapiti e taua tele aua e fesoasoani ia i latou e iloa ai mea tutupu i le taimi. O taliga taliga e pei o mata, e mafai ona latou gaioi i le taimi lava e tasi pe tutoatasi mai le tasi ma le isi. O taliga o le manu e avea foi ma pito sili ona taua o le tino - e ala mai i lenei okeni, o le tino uumi e faʻasao ese le vevela mai le tino.

I le vaitaimi o le maitaga ma le lactation, e fafagaina le tina i le lumanaʻi, lea o le a fesoasoani ia te ia e maua ai le malosi ma maua saogalemu ai ma fafagaina ai fanau ola maloloina.

Mo mating of rabbits of this breed e tele tulaga e ao ona ausia:

  1. E le tatau ona avea ni meaola e tasi ma mea e puipuia ai vavalalata vavalalata.
  2. O se paga o meaola eseese o feusuaiga e mafai ona nonofo faʻatasi, ae a maeʻa ona maitaga le lapiti, o loʻo nonofo i latou, pei o tamaʻitaʻi i lenei vaitau e mafai ona faʻamalosi.
  3. Afai ua faia le faaiuga e maua mai se fanau mai sui o ituaiga eseese ma o le fafine o loʻo i ai, e le tatau i le tane ona auai i se ituaiga tele, talu ai o le a tele foi le fanau, ma o le a faigata pe leai foi se gaioiga saogalemu.

O le a le mea e mafai ona maua ai le lapiti lapisi

E pei lava o isi tagata o lenei aiga, e mafai ona gasegase lapiti i le myxomatosis poʻo le maʻi faʻamaʻi viral viral. Le puipuia o le faamai mo le tui o meaola. Mo lenei mea, e tasi le tui tui e maua mo lua faʻamaʻi poʻo se tui tuʻuese mo i latou taʻitasi.

Faʻafefea ma le taimi e faia ai tui puipui mo le lapiti e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi o vailaau faʻamaʻi (UHD):

  • 1 - faia tui i totonu o le masina ma le afa, o le mamafa o le pepe e tatau ona itiiti ifo ma le afa kilo;
  • 2 - toe faʻasaina le manu pe a mavae le 3 masina talu ona faʻamaʻi muamua, toe faʻasaʻoina le sao i le faʻamalosia o le iuga;
  • o isi tui puipui uma e tuʻuina atu ile ono masina.

Aʻo le i faia le tui, e tatau i lē e ona ona faamautinoa e le maʻi lona peti teuteu. E fautuaina le faʻaalia o le manu i le fomai manu ma fai tui i le falemaʻi vailaʻau. Afai o le fagafao e lagona le le mautonu (sneezes, coughs), ona tatau loa lea ona tolopo le faʻatulagaga mo sina taimi.

Saili po oa ituaiga o faamai e tupu mai i lapisi teuteu.

Faʻafefea ma le taimi e tui ai le lapiti mo myxomatosis:

  • 1 - o le afa lona lua o le tautotogo (faaiʻuga o Aperila-Me) ua filifilia e fai ma taimi mo le umiaina. O le tausaga ole gasegase manaomia e le itiiti ifo ma le 4 masina;
  • 2 - o le tui e toe faʻaaogaina i le masina e tasi mai le aso o le tui muamua;
  • 3 - ono masina talu le tui muamua;
  • Mulimuli ane, o le faʻamalositino faʻasaina e faasaga i myxomatosis e faalua ona faia i le tausaga, i le tautotogo ma le autumn.

O isi faʻamaʻi viral e lamatia ai le ola ma le ola maloloina o lapiti lionionaed:

  1. Pasene
  2. Salmonellosis (paratyphoid).
  3. Tali
  4. Listeriosis

Ina ia puipuia le fagafao mai nei faʻamaʻi, e tatau ona e faia tui puipui i le taimi lava e taunuu ai le manu i se nofoaga fou e nofo ai. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga se tui atoatoa, ae afai e le o faʻatau, faʻaaoga se tui mai se tasi vaega mo faʻamaʻi taʻitasi. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautu se lua vaiaso i le va o tui.

E le gata i lea, o lenei ituaiga o meaola e faigofie ona faʻafefe i le malulu, maʻi, paumonia. E mafai ona aloese lenei mea e ala i le matauina ma le faaeteete o le vevela i totonu o le potu o loo tausia ai le fagafao, e siaki ai ma aveese uma tusi. Ae afai, e ui i lea, e maʻi le lapiti - e le manaʻomia e tagata e ona le auai i togafitiga, e tatau ona e sailia le fesoasoani mai tagata atamamai.

E te iloa? I le gagana Peretania, o le lapiti o le lapiti ua leva ona mafaufauina o se talisman e tosina atu ai le manuia, lea e tatau ona ofuina i taimi uma ma ia.

Afai o le a amata ona sogisogi le manu, o le peleue e amata ona vaivai ma paʻu, e faigata ona manava, manuʻa i luga o foliga - o nei mea uma o faailoga manino ia e leaga le fagafao. I lenei tulaga, e ave le maʻi i se fale fomaʻi pe valaau se fomaʻi ile fale.

Afai e filifili e faʻatau se tamaʻi lapiti lapoʻa lapopoʻa, o le a avea ma mea e fiafia i ai le aiga atoa ma le teuteuga o le potu malolo.Faatasi ai ma se tau vevela e alu i le tacha o se peti laitiiti, e te le manaʻomia ona tuʻuina oe i lalo o le vaavaaiga a se tasi, e naʻo lou manaʻomia e tuʻuina o ia i totonu o se fale puipui ma e mafai ona e alu faʻatasi i luga o le auala.