Lafumanu

O le afaina o le Rabbit: o le faʻaalia, pe faapefea ona togafitia, e lamatia i tagata

E tupu ai le maʻi o le lapiti. Faʻailoga mai fafo o lenei faʻamaʻi (paʻu o le ua, leai se faʻaogaina, mata mataʻutia) faʻaalia le encephalosis. Mafaufau pe faʻapefea ona tupu le siama i lenei faʻamaʻi, pe faʻafefea ona togafitia ma pe o le a le mea e puipuia ai.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma le matautia o lapisi

O le gasegase o se faʻamaʻi lea e taatele i lapiti, o le igoa lona lua o le maʻi o le torticollis. O le maʻi na mafua mai i le microscopic intrasellular parasite o le microsporidium aiga. E masani lava o le parasite e afaina ai lapiti, ae o siama puaa, roi, maile, pusi, manuki ma tagata ua afaina foi.

E faapefea ona tupu le siama?

O le tele o lapiti e mafai ona pisia mai i le urine o lapiti pisia. E mafai ona tupu i le ono vaiaso talu ona fanau mai. E le gata i lea, o se tina ua pisia e mafai ona afaina ana pepe ile utero. Spores, poʻo le foliga faʻafefeteina o le parasite, e mafai ona ulu atu faatasi ma le ea faʻaleleia.

O manu ua afaina e amata ai le faʻamalosi o spores i le urine i le masina talu ona faʻamaʻi, o lenei faʻaauau pea mo le lua masina talu mai le amataga o faʻamaʻi. A mavae le tolu masina, ona taofi lea o le filifiliga o le feeseeseaiga. Spores e mafai ona ola i le siosiomaga mo le ono vaiaso i le vevela o le potu. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaleagaina e matua aoga tele i le le faʻaaogaina o spores. A maeʻa faʻamaʻi pipisi, e salalau faʻasalalau ma le toto toto i totoga e pei ole mama, ate ma fatuga. O le parasite e faʻalauteleina i totonu o siama afaina, lea e iu lava ina taʻitaʻia ai i latou i le vaeluaina. O le malepelepe o le tino o le mafuaʻaga lea o le mumū masani, lea e mafai ona iloa i faʻamaumauga a le falemaʻi.

A faʻalauteleina le palapisa i le tino, o le a faʻaalia i totonu o se tino ola. O le mea lea e faʻagata ai mea faaleagaina o mea ma faʻaogaina ai le faʻatagaina. O se faʻafitauli puipuia ole soifua maloloina e puipuia ai le palasi mai le toe gaosia, ae o feeseeseaiga e tumau pea le aoga mo le tele o tausaga. Afai i le lumanaʻi o le ai ai le puipuiga o le lapiti, o nei feeseeseaiga e mafai ona ala mai ma oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻi.

E te iloa? E masani lava ona fai e Rabbits se mea, e pei ona faaauau ona tuputupu ae nifo o nei manu. Afai e lei gasegase manu (meaai, fafie poʻo maʻa), o latou nifo e 150 cm le umi pe a uma ona oʻo atu manu i tausaga e tasi..

Uluai faailoga ma le alualu i luma o le faamai

O le faʻamaʻi faʻatasi ma le encephalosis e mafai ona faʻaleagaina ai mata poʻo le tino o le tino.

Faailoga o le faatoilaloina o le encephalosoniasis:

  • malosi lona ulu
  • otaota i luga o mata po o le mumu o le vai i le va o le pene ma le tioata (mata mataga);
  • leai se faʻatonuga i avanoa.
Faafetai i suega suʻesuʻe suʻesuʻega, o loʻo iloa ai o siama e afaina ai le mama, ate ma fatuga o le lapiti pe a ma le tasi le masina talu ona faʻamaʻaina. I le taimi lava e tasi, o lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le faiʻai ma mata o se manu. Afai e manumalo le lapiti i le faʻamaʻi, o le a leai ni faailoga i fafo o loʻo afaina ai le manu.

Afai o le a le mafai e le lapiti ona faʻaaoga le lapiti, o le a mafua ai ona sili atu le lautele o le afaina e mafua mai i le spores. A oʻo mai le mumū i le vaega o le faiʻai e nafa ma le tulaga o le ulu ma le paleni, o le faailoga autu o le a avea ma se ulu e le masani ai le ulu o le manu. O se faʻalavelave e mafua mai i le faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i le mata e tasi pe lua foi.

E te iloa? O le fatu o le lapiti e faia mai le 130 i le 325 pa i minute taitasi e faalagolago i le tulaga faaletino o le manu. Mo le faʻatusatusaga: o le leo o se tagata soifua soifua maloloina mai le 60 i le 100 pa i minute taitasi.
O nisi taimi o le faʻaleagaina o le gaioiga e mafua mai i le parasite e aafia ai vaega o le faiʻai po o neura.

I le taimi lava e tasi, o faʻamatalaga patino e sili atu:

  • faigata faʻafefe pe 'ai i taimi o taumafataga;
  • suiga i le nofoaga o vae;
  • maʻi pipili poʻo vaivaiga o vae vae;
  • e le pulea le faʻamalosiaga ona o le faʻamaʻi e aafia ai neura e pulea le vevela.
Afai e le tali atu le faamaʻi i togafitiga ma toe atiina aʻe, e ono tele le tulaga o le meaola: o loimata e tafe, o le paʻu e pulatoa ai mata ma ua pala, o le a faasolosolo le tino ma e oʻo ai i le tauaso, o nisi taimi pe a mavae sina taimi, e mafai ona vavae mata o le mata mai le maʻi.

E te iloa? I le Middle Ages i Falani, sa avea lapiti ma iʻa. I le anapogi malosi, e faatagaina ai e le ekalesia ia iʻa e 'ai, o lea e mafai ai e monokeni ona' ai le aano o lapiti.

I isi lapiti o loʻo aʻafia i le encephalosis, o faʻafitauli o fafo o le faʻamaʻi e ono le manino, ae o manu o le ai ai le mativa paʻu, o le mamafa o le mamafa poʻo le momoe, le vave faʻavave le manava, ma le malosi tele. Mo le faʻamaonia saʻo, o se manuʻa mamai e tatau ona faʻaalia i se fomai manu, faʻapea foi ma le faia o se suʻega faʻamaʻi e fuafua ai le encephalosis.

Faʻailoga

I lenei tulaga, o le faʻamaʻi e le o taimi uma e maua ai le faʻamaonia saʻo, e pei o isi faʻamaʻi e mafai ona tutusa o latou faʻaʻailoga, ma o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e taugata tele. O nisi taimi o le lapiti e mafai ona maua i le olaga atoa o le fatu gase fatu, ma o mafaufauga e foliga maloloina lelei ma faia se galuega lelei ma a latou galuega, aua o suiga na mafua mai i microsporidia e laiti. Ina ia faʻamaonia le faʻamaʻi, e tatau ona faia suʻega faʻamalosi faʻapitoa, e pei o faʻataʻitaʻiga o le faʻasolosolo o le polymerase chain (PCR) mo le siakiina o le DNA encephalosis. E masani ona masalomia e tagata veterinarcephacephalosis, e faʻavae i suiga o mata, tulaga, gaioiga poʻo isi faʻafitauli faʻaleagaina.

O le metotia o le faʻasolosolo faʻasolosolo o le urine ma le suʻesuʻeina fecesi o le a fesoasoani i le sailia o le DNA o le encephalosis ma faʻamaonia ai e iai feeseeseaiga i le tino o le lapiti. O se suʻega sili atu suʻesuʻega e aofia ai suʻesuʻega toto mo suʻega eseese e lua:

  • enzyme immunoassay, lea e fuaina ai le maualuga o auupega i le iniseti,
  • protein electrophoresis, lea e iloilo ai le ituaiga o protein i le toto rabbit.

Aoao pe faapefea ona togafitia togafitiga o le lapiti ma pe latou te ono lamatia le soifua maloloina o le tagata.

O se folasia o le immunoassay e faʻaalia ai pe na faʻaalia le lapiti i le parasaite, ae o le electrophoresis protein e mafai ona iloa pe o loʻo maʻi le maʻi pe o loʻo i ai i se laasaga le tumau. E mafai ona iloa faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo (CT) poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnesia (MRI).

E ui lava e le mafai e nei suega ona faʻamaonia le faʻamaʻi e avea o se mafuaʻaga o le faʻaleagaina, e mafai ona latou iloa e ala i le nofoaga ma le tele o luko o le faiʻai pe mafai ona faʻamalolo le manu ma pe o le a maua e le lapiti ni faʻafitauli o le neurological tumau i le lumanaʻi.

E te iloa? E ao ona fufulu lapisi pe a faamalieina. O lenei leo e le pei o le pusi o se pusi, ae, e foliga mai o le suluina o nifo po o se miti lemu. E iloa uma e taʻitaʻio le lapiti le manaia o lenei leo.

O le mea e le lelei ai, o nei suʻega e manaʻomia ai le gasegase ina ia maua ai le faʻamaʻi (lea e taugata tele) ma mafai ona misia ni manua laiti e mafua ai suiga loloto i le amio ma le soifua maloloina o le lapiti. E le gata i lea, o le MRI ma le auivi e faʻaaogaina e faʻatusatusa ai le natura masani o le mafaufau o le lapiti ma le ata na maua mai se manu maʻi.

Auala e togafitia

E mafai e le fomai manu ona fautuaina togafitiga ma Fenbendazole mo le 28 aso. E le mafai ona faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory. Corticosteroids o loʻo faʻaaogaina foi e fai ma sui i fualaau faʻamalosi e tetee i ai. I le tulaga o le faʻamaʻi lona lua, o le a faʻataʻitaʻiina ai mea faʻamaʻi.

O nisi taimi ei ai tulaga e le tali atu ai le lapiti i togafitiga poʻo se vaega o tali, ma o loʻo tumau pea le suiga o le manu i le ogatotonu o le tino. Rabbits faatasi ai ma aʻafiaga o totoe e mafai ona i ai se ulu e le aunoa poʻo se vaega o le leiloa o le gaioiga. I nisi o tulaga (mimitiina o le tino, pala), e fautuaina e moe le manu.

Faitau foi e uiga i le auala e tausia ai lapiti ma auala e fafaga ai.

Fualaau oona

Lafo mo togafiti

  1. "Fenbendazol" - 20 mg i le kilokalama o le mamafa, i aso uma, tautala, o se togafitiga mo aso e 28.
  2. "Dexamethasone" - 0.2 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le olaga, inisiua subcutaneous poʻo le faʻafofoga faʻafofoga, e tasi i le aso.
  3. Togafitiga "Chloramphenicol" - 30 mg i le pauna o le mamafa o le ola mamafa faalua i le aso, inisiua gaʻo mo le 14 aso.
  4. "Enrofloxacin" - 10 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le olaga, e tasi i le aso mo aso e 14, i le tautala poo le avea o se faʻamaʻi pipisi.
  5. "Oxytetracycline" - 20 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le ola, i se mea faʻafuaseʻi i le aso, o le togafitiga - 14 aso.
  6. "Marbofloxacin" - 4 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa i le aso mo aso e 14, e faia i le tautala pe faʻapitoa.
  7. "Trimethoprim", "Sulfonamide" - 20 mg i le kilokalama o le mamafa o le tino i le tasi aso i le aso, o le togafitiga e 14 aso, tuiina i se mea faʻafuaseʻi.
  8. O le faʻalavelave o vitamini o le vaega B - 0.5-1.0 ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le soifuaga, i se mea faʻafuaseʻi, tasi i le aso, o le togafitiga e 14 aso.
  9. O se tali tioata tioata (mo se faʻataʻitaʻiga, "Sterofundin") i le ituaiga o laumei - 20-40 mg i le kilokalama o le mamafa o le mamafa i le aso mo aso muamua e 3, ona fai lea i aso uma aso e lua mo le 10 aso.
  10. Puipuiga o le fausia o mea e momoe ai - faʻaaoga i totonu o nofoaga saʻo o suauu e faʻavae i le tetracycline poʻo le cortisone.

I totonu foi o tulaga ogaoga, e tatau ona faʻaoga togafitiga faʻapitoa ma faʻasolosia faamalosia.

E te iloa? O lapisi o manu vave lava, i le vao, o lo latou saoasaoa e oʻo atu i le 38 kilomita i le itula.

Lafoaʻi o le Cell

Mo le faʻapalapalaina o vaega uma o le cell, faʻapea foʻi ma fafaga, meainu ma isi masini latou te togafitia i vaifofo faʻamaʻi. I le avea ai o se faʻamaʻi pipisi na faʻaaoga:

  • vai malulu lelei;
  • 70% vaifofo;
  • 1% solution formaldehyde;
  • 2% vaifofo o lysol.

E taua! E leai se tulaga e tatau ona e taumafai e faʻasaʻo le lapiti ma le fesoasoani o le malosi faaletino, o le a faʻaleagaina ai le manu.

Tausia, fafaga ma fafaga

  1. O se manu maʻi e faigofie lava i osofaiga faʻafuaseʻi, lea e ono faʻafuaseʻi ona afaina ai ia lava. I le puipuia o lenei mea mai le tupu, o puipui o le papu lapiti e ufiufi i mea mama, aua le fefefe i le manu i leo malolosi ma leotele, ma talanoa lemu ma le filemu. I le taimi o le gasegase o se fagafao, latou te le taofia le fesoʻotaiga, e matua manaʻomia lava e le manu se faʻaiuga.
  2. Suavai mo le inu o le tagata gasegase e sasaa atu i totonu o se alalaʻu papaʻu ma tuu ile fola ole fale. Afai e le mafai e le tagata gase ona onā, ona faʻafeinu lea i le vai e aoina i se tuila, aemaise lava tulaga ogaoga o le faʻaaogaina o le vaifofo i totonu ole manu.
  3. Afai o le manu ua matua leiloa lona manava, ona tatau lea ona fafagaina e le malosi, lea e mafai ona faigata ona fai i le ua le piʻo.
  4. O le otaota, vai, ma meaai i le mailei o le lapiti maʻi ua suia i le fou i le aso.

Pe o le fiva e tuʻuina atu i le tagata?

O lapisi ma le lelei o le puipuiga, ma le fafagaina atoatoa, e mafai ona tumau pea le taofiofia o le spores ma fafo atu e leai ni faailoga o le faamaʻi, pe ave foi le faamaʻi i se foliga filemu. E taua le iloa o E. cuniculi o se maʻi pipisi, o lona uiga, e mafai foi ona pipisi tagata i lenei siama. O le masani lava, oi latou o loʻo i ai se tino faʻavaivaia, e pei o faʻamaʻi ma le AIDS, o le muamua lea e maʻi. Spores e aveesea mai le tino o le manu mamaʻi, lea e mafai e se tagata soifua maloloina ona inu faatasi ma le ea. O le auala lenei o le faʻamaʻi pipisi o le lapiti faʻatasi ma le encephalosis. Ia mautinoa e fufuluina ou lima pe a uma ona faʻafesoʻotaʻi ma se fagafao, ma ia faʻamamaina lau lapiti ma lona potu.

Puipuiga

Mo le faʻamoemoe o le faʻamaʻi, faalua i le tausaga, o le manu i taimi taʻitasi (i le 35-40 aso poʻo le faalua i le tausaga) ua tuʻuina atu ia Fenbendazol, o loʻo i ai mea taua, e tusa tonu ma le vailaʻau ua faʻamatalaina i totonu o faatonuga. E tatau foi ona e gauai faapitoa i le tumama: o le mama o le lapiti lapiti, faapea foi ma le mama o nofoaga ma fale mo tagata o loo i ai le lapiti. E manaʻomia le faʻaitiitia le faʻafesoʻotaʻi o le lapiti ma manu a isi tagata.

E taua! O nisi punavai ua faailoa mai ai le manaomia ona faia se togafitiga o togafitiga i aso uma e 35-40 aso, ao isi e faailoa mai le vaeluaga o le vaeluaina i le va o le tagofia o vailaʻau. Ina ia sili atu le faʻamaonia o le auala e puipuia ai le faʻamaʻi, e fautuaina e le tagata e tausia pusi e saili le fautuaga a se fomaʻi.
Fai mai tagata veterinarian e toetoe lava o lapisi uma ua feiloaʻi ma o latou aiga e afaina i le gasegase. I meaola e vaivai le puipuiga, o le faʻamaʻi e aliali mai ma alualu i luma, ma o manu ola maloloina lelei e le maʻi i latou uma i le ola, ae latou te tauaveina le spores o lenei parasi i totonu o le tino ma i sina mea vaivai o lo latou soifua maloloina latou te ono lamatia. Ina ia mafai e se fagafao ona malosi ma soifua maloloina, e tatau ona faʻaauau pea ona togafitiga togafitiga.

Faʻamatalaga

Sa ou feagai foi ma se tiga, na aumaia ai le "faifaatoaga" lapopoʻa "ma lapiti ... e tele lapiti na tigaina i le taimi e tasi, taumafai i le tele o mea, o le laau telegrin na fesoasoani, ona susunuina uma ai lea o lela i se afi mumulu ma gaosia i tafatafa seia toe fai. I le taimi o se gasegase i lapiti e faigata ona matamata ia i latou, o le ulu e afifi, savali i tua, pau i ona autafa, puupuu nai lo se moe.
sahon61
//krol.org.ua/forum/7-558-73881-16-1341385342

O le siama o le lapeti o se faʻamaʻi o lapiti na mafua mai i le Encephalitozoon cuniculi - o se mea itiiti, parasitic, ma le tino leʻo. O lenei mea ole palapoto intracellular e toto i totonu o sela manu ma faʻaumatia ai. Muamua e afaina ai le fatugalemu o le tino (faiʻai ma le vaeluala). E mafai foi ona afaina ai fatugaʻo, ate, tui, fatu, manaʻoga, mama ma mata. E aʻafia ai le lapiti, ae o loʻo i ai tulaga o le faʻamaʻi ma isi meaola.
Beso
//fermer.ru/forum/zdorove-krolikov/144019