Faatoaga faatoaga

Marek i faamaʻi i moa

O chicken e masani ona nonofo i le fale ma le faatoaga, ae masani lava o manu felelei e aafia i faamaʻi eseese, o le mafuaaga autu o le tele o mea e leiloa, aemaise lava mo faatoaga tetele. O se tasi o nei faʻamaʻi o Marek o le faʻamaʻi, lea e seasea lava, ae mafai ona faʻaumatia le tele o moa. I lenei tusiga o le a tatou tilotilo i faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei maʻi, ona foliga ma auala e faʻafefe ai faʻamaʻi.

Faiga o le maʻi

O maʻi o Marek o se faʻamaʻi pipisi o moa, lea na faʻamatala muamua e le tagata suʻesuʻe Hungary Jozsef Marek i le 1907. Sa taʻua e le saienitisi o le polyneuritis moa, ae i le aluga o taimi sa lauiloa le maʻi i le lalolagi e pei o le maʻi o Marek.

E te iloa? O uluaʻi afaina o le tele o siama ma le maliliu o manulele mai maʻi a Marek na tusia i le 1949. Talu mai le 60 o le 20 seneturi, o le teritori ua ufitia i le faamai ua faatupulaia i tausaga uma. I le taimi nei, latou te mafatia mai faatoaga moa ma faatoaga o loo i Amerika, Siamani, ma Egelani.

E tele ituaiga o faʻamaʻi, lea o loʻo faʻaalia e le tulaga faʻafeagai o le tino o le manulele, o le mea lea, matou te mafaufau i ai i auiliiliga auiliili ina ia mafai ai ona iloa foliga taʻitasi ma ave faʻataʻitaʻiga talafeagai i le taimi.

Neural

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le tino o le manulele. O le setete o moa e tuʻufaʻatasia ma le atinaʻeina o se vaega poʻo le faʻamaʻi atoa, faʻaitiitia le gaioiga, faʻaleagaina le afi ma le tino. I lenei tulaga, o moa ua salalau o latou vae i itu eseese, o le setete e fesootaʻi ma le leai o se malosi e gaoioi ai ona o le toilalo o vae.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i faʻamaʻi o moa ma auala o togafitiga.

Ocular (ocular)

O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e faʻatasi ma le faaleagaina i mata o manulele, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tauaso. I lenei tulaga, o le iris o le mata e foliga mai o le a faʻafefeteina, o le masani masani o le tamaititi ua faʻalavelaveina, ma faasolosolo malie lava ina faʻaumatia.

Visceral

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻapupulaina o fulafula o le fulufulu manu, o le tupuga o le tino o le pipisi i totonu o le ate ma faʻafeiloaʻi. O le faʻamaʻi faʻatasi ma se faʻafitauli i le tulaga lautele o le manulele, e le o le gaogao ma momoe, le toaga.

Mafuaaga o faʻamaʻi

O maʻi o Marek e tupu i lalo o le aafiaga o le herpevirus o le kulupu B. E mafai e le herpevirus ona faʻamauauina lana gaioiga i le manulele o manulele, moe, fuamoa ma mea faitino i totonu o le fale mo se taimi umi, ae ia maua mai le malulu o le ea ma e +25 tikeri.

O le siama, e aʻafia ai le manulele, e mafai ona tuʻuina atu i isi tagata e ala ile vaalele, e ala i le gastrointestinal tract or follicles feather. I le vave lava, o le faitau aofaʻi o tagata e afaina i le siama.

E taua! O le tele o taimi, o maʻi o Marek e faʻaalia i tagata taʻitoʻatasi i le 2 tausaga, i lenei tulaga 85% o moa o le a aafia pe a ulu le siama ile fale.

I totonu o le moa moa ma manu felelei e mafai ona ulu atu i anufe, lago, togi, lea e manatu o ni tagata e galue malosi i le faamai. Mo aso e fitu talu ona faʻamaʻi, o le moa e le o faʻaalia ai ni faʻamaoniga o le maʻi, o le mea lea mo se taimi umi o se tino malosi o le siama ma e aafia ai isi tagata.

Faailoga

E pei lava o isi faʻamaʻi, o le maʻi o Marek o loʻo iai uiga lelei e fesuisuiai ma faalagolago i foliga o le kosi - faʻapitoa pe faʻapitoa.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i faailoga ma metotia o togafitiga o faamai e pei o le bronchitis oona, gaosia o fuamoa, aspergillosis, mycoplasmosis, conjunctivitis, pasteurellosis, colibacillosis ma le Newcastle maʻi.

Aute foliga

O le gasegase o le faʻamaʻi e fesoʻotai ma faʻamaʻi faʻafitauli o le falemaʻi e faamatalaina e:

  • emaciation;
  • puupuu le manava;
  • feʻeseʻeseaʻiga e leʻi faʻaopoopoina;
  • taoto i ou tafatafa;
  • maualalo le hemoglobin ma le toto mumu mumu;
  • se laʻititi laʻititi i nisi toto toto (pseudo-eosinophils, lymphocytes poʻo monocytes).
E masani lava o le gasegase o le maʻi e mafua ai le vave vave ona maliu o le manulele.

Vasega masani

O le tele o taimi, o le faʻamaʻi faʻatasi ma le foliga masani o le faʻamaʻi, e taʻua foi o le suʻapalaga.

O foliga vaaia o le vasega masani e agamalu ma tuuina atu:

  • tele faafitauli i le afi;
  • faamaopoopoina ma faafitauli tau felauaiga;
  • ese uiga ese o vae (latou te tutu ae ma faifai lemu);
  • vaega ole paʻu o totoga i totonu, faafitauli i vae, apaʻau, siʻusiʻu ma le ua;
  • toilalo o le nerve sciatic ma le nasu o le pumbus lumbosacral;
  • leona o le nerve opic, tauaso mulimuli ane;
  • le lava le fiaai po o le teena atoatoa o meaai;
  • le suiga o le lanu o le iris ma le foliga o le tamaititi (o le iris e lanu uliuli-paʻepaʻe poʻo sinasina-lanu, o le tamaititi e foliga mai o se fetu polygon, foliga paʻu-foliga poʻo se mea e pei o se fusi);
  • se faaitiitia o le gaosia o fuamoa po o lona toesea atoa;
  • popole ma le gastrointestinal disorders.

Togafitiga

I le taimi nei e leai ni vailaʻau o le a faʻamalolo atoatoa ai le manulele mai le maʻi o Marek. Afai ua maua se suʻesuʻega faʻapitoa, e faʻaaogaina ai le antiviral, e faʻamautu le faamai, e masani ona fasia le manulele mo aano o manufasi e puipuia ai le salalau o le faamai i le va o isi tagata soifua maloloina.

E taua! O le auala e sili ona lelei e faʻafefe ai le siama o le puipuia lea o le moa, lea e laveaiina ai le tele o tagata mai faʻamaʻi poʻo faʻafaigofie le ala o le faʻamaʻi ma laveaʻi ai le ola.

Mafaufau pe o le a le mea e fai i le faʻamaʻi o moa ma moa.

I moa matua

E mafai ona togafitia le faʻamaʻi i tagata mamaʻi na o le amataga lava, pe a oʻo i le tino o le manulele e leʻi oʻo i le maʻi pipili. O se vailaau aoga antiviral o le fualaau faasaina "Acyclovir", ae e le o mautinoa ai le 100% o le taunuuga e tusa lava pe faaaoga i le amataga o le liona.

O le a fiafia tagata e ona le aoga e faitau pe aisea e pala ai moa ma pau i luga o latou vae, faapea foi ma mea e sili ona taatele o mata ma vae i moa.

O fualaau faasaina i nisi tulaga e le maua ai se aafiaga lelei ma e le faasaoina ai le manulele mai le maʻi pipili, e faaosofia ai le vave maliu o le tagata. O le vailaʻau e faʻaaogaina ai le papalama e 200 mg i aso uma mo le 2 aso, ona faʻaititia lea o le fualaau ma faʻaaoga le 0.5 paʻu mo le 5 aso.

Ina ia faamaluluina le aafiaga o le fualaau faasaina ma tausia le gastrointestinal tract i se tulaga masani, e tuuina atu i le chicken ia Bifidumbacterin tasi le fagu i lea aso ma lea aso, ma o le faaaogaina pea o le vailaau e faaauau mo le 5 aso talu ona togafitiga ma Acyclovir. I le faaiuga o le togafitiga togafitiga, ua ufiufi ai le mafiafia i le vavao o le herpes, maua mai ai se lanu enaena, o se faailoga lelei ma taʻu mai ai le amataga o le togafitiga o le manulele.

U faʻatau

Ole togafitiga ole aano o manufasi e masani ona le maua ai se taunuuga lelei, o le mea lea, pe a totoina ni tagata e ola i luga o se tulaga tau alamanuia, e faaaoga le tui puipuia, lea e faia i le aso lona lua o le olaga o le moa. O nisi taimi e tui ai moa mo le 10-20 aso i le maea ai o le tui muamua.

Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga ile auala e mafai ai ona maua le moa moa, o le a le mea e mafai ona tuʻuina i moa, auala e tausia ma tausia ai moa broiler, pe faʻafefea ma pe faapefea foi ona togafitia faʻamaʻi pipisi ma le leai o ni faʻamaʻi o moa, faʻapea foi ma mea e maua ai ma moa.

Afai e leʻi faia le tui ma faʻalautele le maʻi, e aofia ai le 5 i le 10% o tagata taʻitoʻatasi, ona leai lea o se mea e amata ai togafitiga, i lenei tulaga o moa uma na faʻafeiloaʻi ma maʻi e alu i le fasiga. I le maeʻa ona tausia o tagata mamaʻi, o le fale ua maeʻa faʻamaʻiina e aloese ai mai le faaleagaina o le vaega fou o fasi faʻasalalau talavou o le a tuʻuina iina.

E te iloa? O faʻataʻitaʻiga faʻapisinisi muamua mo le maʻi o Marek na faia i le vaitau o le 1970 ma sa faʻaaogaina lelei e avea ma faʻamaʻi pipisi i se faʻamaʻi viral.

Vaʻaia

Mo le tuiina o manulele e faʻaaoga ai vailaau faʻateʻa ola. A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, o le au faʻamaʻi e afaina i le maʻi e maua i totonu o le tino o manulele, lea e mafai ai e oe ona taulimaina lelei le faʻamaʻi pe a toe ulufale mai i le tino.

Vitio: tui o moa mai maʻi a Marek Ole tui ole manulele, ole tui ole siama, lea e faʻavae i luga ole maʻi o le herpevirus, i ia faaputugatupe e aofia ai:

  • faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi mai le toto M 22/72;
  • faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi "Nobilis";
  • fualaau faasaina "Intervet";
  • faamalositino tioisa i le ituaiga o tui "Vaksitek", "Mareks", "Rispens".

A maeʻa le folasaga o le tui, o le tino e puipuia e le 90%, o le puipuiga i le maʻi i moa ua faia i le 10 aso talu ona uma le tui. O ni nai faʻafitauli laiti i le tui i le tulaga o se malo moe ma le faʻalavelave faʻafefe.

A maeʻa le tuʻuina atu o le tui mo aso e lua, ona fautuaina lea o moa ia tuʻuina i se nofoaga mafanafana ina ia faʻamalofia ai le ono tupu mai o le malulu ona o le faʻavaivaia o puipuiga.

Auala puipui

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi i totonu o le fale, e tatau ona e tausisi i tulafono faavae o le puipuiga, o:

  • tausisia o vailaau ma mea mama i totonu o le potu o loʻo nonofo ai manulele, ma i totonu o mea faʻavevesi;
  • faia faʻamalosi tino lelei ma faʻasalaga aʻo leʻi amataina tagata fou;
    Aoao pe faʻapefea ma pe faʻapefea ona faʻamaʻi lelei le moa chick.
  • faʻasalaina ma faʻaumatia o tagata taitoatasi o loʻo i ai faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi ma ua masalomia le afaina;
  • tausia o manulele i le matua, o lona uiga o manu laiti e tatau ona vavaeese ese mai moa, ma o moa e tatau ona tuuina atu i ai le tele o le gauai i le 30 aso muamua o le olaga;
  • tausia i tulaga faʻasaina o le itiiti ifo ma le masina o manu fou faatoa maua;
  • totoina manu ma faailoga o soʻo se faʻamaʻi i totonu o le potu puipui.

Afai o tagata taʻitasi e iai faʻamaʻi o le maʻi o Marek o loʻo iloa, o loʻo iai faʻamalosi ogaoga:

  • se faʻatagaina o le faʻatau atu o fuamoa mai mea faʻalavelave ma le faʻatau atu o manu ola;
  • faamutaina o le veleina o fasi laau laiti sei vagana ua uma ona tafiesea le faamai;
  • o le incubator lea na faʻaaogaina mo le faʻatoʻateleina o loʻo faʻamaʻi atoatoa;
  • Ua faʻamamaina ma faʻamaʻi faʻamaʻi fale moa.
E taua! I le avea ai o se vailaau mo le togafitiga o le potu, o faʻafitauli o formaldehyde, chlorine, phenol, ma le malifa saogalemu e faʻaaogaina.

O le mea lea, o le faʻamaʻi Marek e sili ona matautia mo moa, o lea o le tui faʻasolosolo e masani ona faʻaaogaina i faatoaga moa ma faatoaga, lea e mafai ai ona e aloese mai le tele o mea e leiloa. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi o tagata taitoatasi, latou te faʻaogaina ni togafitiga puipuia, e peiseai ua tausisia uma tulaga mama, o manu felelei e le mafai ona maua i siama.