Tuputupuina tipu

Kapisi "Dzhetodor": uiga, togavao agrotechnology

Mai fualaau aina uma o loʻo i ai nei, o fualaau faisua e nofo i le nofoaga autu i meaʻai a tagata. E 'aina faʻatoʻa, faʻaopoopo i meaʻai e saunia, ma ua tipi i salakeke. E vaevaeina fualaʻau i totonu o fatu ma aʻa, melons, fatu, tomato. O agaifanua vavalaʻau, e aofia ai le Cabbage family, e iloga i totonu o se vaega vavae ese.

O fualaau laʻau lau laʻau ia e sili ona taua mo a latou meaʻai ma meaʻai. O se nofoaga faapitoa i totonu o lenei aiga o le kapisi paepae. E ala mai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga, o le tele o ana ituaiga na fafagaina. O le uluai ituaiga o kesi paʻepaʻe "Dzhetodor f1" e fiafia tele i ai. O lenei tusiga o le a talanoaina ai mataupu faavae o le totoina o laau faila o "Dzhetodor", o faavae o lona tulaueleele i luga o se nofoaga tumau, o tulafono faavae mo le tausiga o laau ma mea iloga o lenei ituaiga.

Kapisi Faamatalaga

O lenei laʻau paʻepaʻe paʻepaʻe o se sui masani o lona ituaiga. O se ulu laʻititi, e aofia ai laulaʻau lanu 'aloʻese. O le ulu e faʻavae i luga o le uumi o le umi (e oo i le 10 cm) le umi.

E taua! "Jetodor" i le iai o se manaʻoga faapitoa mo le faʻamautuina o le kulimi ma le faʻamalati. Mulimuli i le faʻailoga ma faʻamautinoa e faʻaopopo le ammonium nitrate i le mineral composition.

Ulu

O le mamafa o le "Getodor" e 1 kg. I le laasaga mulimuli o le fua o fualaau faisua e mafai ona mamafa mai le 0.8 i le 1.6 kilokalama. O laulaau e lamolemole, pala, lipine, ma vevela vevela. Le lanu o le laʻau e ese mai le paepae ma le lanu lanumeamata i luga o laulaau laʻitiiti i le lanu meamata ma se ufiufi mumu i luga o laʻau i fafo.

Faamoemoe

O se fua e totoina mo le taumafa tagata. Faʻaaogaina uma i le faʻasalalau ma le faʻamaeʻaina (fugaina, tineina, faʻaputu).

Faʻafitauli i tulaga tau siosiomaga ma faʻamaʻi

O lenei kulupu e le fefe i soʻo se faʻamaʻi, masani ona aafia ai sui o le aiga kapisi. E faʻasaga i fusarium, thrips, rot, paʻu paʻu, necrosis ma bacteriosis. E faʻafeiloaʻi ai le faʻaleleia o timuga (e oo atu i le 1 le vaiaso), o le tele o le susu ma, ona o laulaau i fafo, o le a ola i lalo o le timu.

Ae paga lea, o faʻamaʻi o kāpeti e mafai ona faʻaleagaina le tele o seleselega. Mafaufau i togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi pipi.

O loʻo i ai se tulaga ese lezhkost: pe a uma le matuitui e mafai ona faamoemoe le seleselega ile eleele mo le tolu vaiaso. Tetee i le osooso i taimi o suiga vave o le vevela.

Tuuina atu

Le maualuga i isi ituaiga o kāpeti paʻepaʻe. Mai le tasi hectare o fanua e mafai ona ao mai mai le onosefulu i le ono sefulu lima afe ulu o "Dzhetodor".

Siaki ituaiga sili ona lelei o kāpeti paʻepaʻe mo le totoina, ma faʻatasi ai ma le ituaiga "Meaalofa" ma aʻoaʻo mea aoga o le kapisi paʻepaʻe.

Muamua

O le fatuga muamua lea o ituaiga uma o ituaiga o kāpeti paʻepaʻe. E matu ¯ a fua i le 45-50 aso talu ona mavae le tafe mai.

Tuputupuina o laau

O le eleele mo le totoina o laau e fautuaina ina ia saunia ia Oketopa-Novema. O sauniuniga mo le seleselega e tatau ona faia i le amataga o Mati ina ia totoina ai i totonu o le eleele i numera sefulu. Tatou te lūlū fatu o le kapeti mo fatu

Mauaina ma le saunia o fatu

Aua le faʻasaoina le lūlūina o meafaitino, aua e iloa ai le lelei o lau seleselega i le lumanaʻi. Filifili fatu na uma ona teuina nai lo le valu masina talu ai. Ia mautinoa ua maeʻa le afifiina, mama, e aunoa ma ni faailoga o le susu. Afai e mafai, ave ni fatu mai le faʻatoʻaga faʻamaonia.

Ina ia maua se seleselega tele, o se mea taua tele o le usitaia lea o le autu autu mo le filifilia o fatu kate.

E masani lava, o fatu palu na faatauina i se faleoloa poʻo i se tulaga talafeagai ua maeʻa ona sauniuni tapenaga. O loʻo faʻaalia lenei i luga o le afifi. O ia fatu e le manaʻomia ona faʻamafa e ala i luga. Kapisi fatu fatu "Dzhetodor" Afai e le o gaosia fatu, tuu i luga o le gau, ia vili le gau i totonu o se pu ma lalo ifo mo le sefululima minute i totonu o se fagu vai mafanafana (50 ° C). A maeʻa lenei taimi, aveese le gau ma tuu i lalo mo le lua minute i totonu o le vai malulu.

Tatala le siaki, taofi le mea i le potu vevela mo le aso, ona tuʻu lea i le pusaaisa mo se isi aso. Ave ese fatu sisi mai le gaosi ma faʻamago i fafo.

E taua! Ae e te leʻi amata galue ma fatu, faitau faʻamaumauga i luga o le afifi. O le tele o gaosi oloa e totoina fatu aʻo leʻi afifiina e puipui ai mai faʻamaʻi ma siama. Faatasi ai ma fatu ua totoina, ia galue faapitoa i totigilima.

Laʻau ma le gafatia mo fualaau

O le eleele mo le kapeti e tatau ona matala ma lafoaʻi. E mafai ona e faʻatauina le faʻafefiloi o eleele palapala i se faleoloa faapitoa, pe mafai ona e kukaina oe lava ia. O le lanu o le palapala e maua ai le paʻu, o le mea lea e tatau ona faapenei: mo le sefulu lita o le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona e ave le 7 kilokalama o le peat, 2 kilokalama o le eleele masima ma le 1 kg o le oneone. Mo kilokalama taʻitasi o le faʻafefiloi palapala, faʻaopoopo 1 lepp. minerale ma faʻafefiloi uma le lapisi atoa i le 2 tbsp. l efuefu. O Ash o se puipuiga lelei o vae uliuli i luga o laau.

O le gafatia mo le luluina e tatau ona lautele, papaʻu (e leai se maualuga e sili atu nai lo le 10 cm) ma maua ni pu ile pito i lalo e faʻafefe ai vai. Aumai se fata i lalo o le tane taʻele lea o le a tafe ai vai ma palapala.

E te iloa? E lua lomiga o le amataga o le upu "kapisi". E tusa ai ma le gagana Eleni, o lenei igoa na mafua mai i le upu "Kaputum", na faaliliuina mai le upu Eleni "ulu." O le Celtic foi e fesoʻotaʻi ai le igoa "kapisi" ma se foliga uiga ese o se fualaau faisua, e ui lava e fai mai o le upu Celtic "pupuni", e tutusa lona uiga, na avea ma faavae mo le igoa.

E i ai le laʻau faʻapolofesa mo ni fatu, ae mo le fale e faʻaaogaina se palasitika masani poʻo se fafie. Ia mautinoa e teu i luga le kulimi o peatati ina ia oʻo i le totoina o laau toto, e mafai ona e sosolo.

Lelei taimi ma fatuina

"Dzhetodor" - o se vasega amata muamua. Ina ia maua ni fatu laau i le taimi, ia toto fatu i le faaiuga o Mati. Sasaa le paluga o le eleele i totonu o se pusa talafeagai ma se laulau o le 5-6 cm ma faʻamalamalamaina lelei. Otioti ile eleele ile loloto ile senitimita ma le laina 4 cm ma toto i totonu o fatu fatu ile centimita.

Ufiufi puʻu ile uila, sasaa le tele o vai mafanafana ile palapala. O fatu i le taimi o le germination e manaʻomia tele le vai.

E te iloa? O le lauiloa o kapisi i Rusia na avea ai lenei fualaau o se elemene taua o aganuu ma faataatia le faavae mo tu ma aga masani. O lea la, aʻo lei amataina le seleselega o le kuka i le aso 27 o Setema, o le aso talu ona faamanatu le falesa o le Faʻaeaina o le Koluse. O le seleselega ma tausamiga e faʻatatau ai na tumau mo le lua vaiaso ma sa taua o sikola. Mulimuli ane, o le igoa "skit" na malaga atu i le olaga o tamaiti aoga ma maua ai le taua o se tala e faia e le tagata lava ia.

Tausia o mea totō

Ufiufi le atigipusa i se ata mafiafia ma tuu i totonu o se fata i luga o se vevela vevela. Afai e timu le tau, faʻapipiʻi ni afi se lua pe tolu i luga atu o le gafatia e faʻalautele le malamalama i le 12 itula. Tausia le vevela ile + 18-21 ° C. Lafoaʻi aso uma le ata tifaga mai le tagata faʻamalo mo le 5-7 minute ina ia faʻasaʻa le palapala ma tumu i le okesene. Faʻasalaga lelei, o le a faʻapipiʻi fualaau i le aso lona fa po o le lima. I le taimi o le germination, e le talafeagai le fausiaina o fualaau, a leai o le eleele eleele faʻapitoa o le a faʻaosofia ai lo latou aʻafia.

O le taimi lava e totogo ai le totogo, vevela i fafo, ma tuu ai le 2x2 cm le avanoa mo mea taʻitasi. Aʻo leʻi faʻafefe, faʻamalu le palapala i se fagu moli ma faʻatali mo le fitu i le sefulu minute. O le eleele susulu o le a sili atu ona lelei, ma o le ae tosoina mai ni tupuga e aunoa ma se lamatiaga o le faaleagaina o aʻa o le aoga o fatu. A maeʻa le mimiti ona faʻafefeteina le palapala ma toe fufulu i le vai.

E taua! I le sefulu i le aso sefululua ao leʻi seleseleina, ia faʻamutaina le fafagaina o moega e puipuia ai le kāpeti mai le togiina o le necrosis ma le paʻu paʻu.

Faʻatau le faʻaalu ao faʻapala le palapala. E tatau ona susu pea, ae aua le fafati. Faʻaauau le vevela i totonu o le 20 ° C i le taimi o le germination. O vao mamago e taofia le aso i le sefulufitu, ma i le po i le sefulu tikeri. O lenei vevela o le a fesoasoani e faʻamalosi tupuaga ma saunia i latou mo le tau i le eleele. Lua vaiaso talu ona lulu, fai se piki. Faʻalautele fualaʻau i ni ipu eseese. Faʻaauau ona faʻafeinu i latou e pei ona masani ai, ma le sefulu aso talu ona pikiina, fai le laei muamua. Mo le tasi le lita o le vai mafanafana, ave le fa kalama o le superphosphate, lua kalama o le masima ma lua kalama o le suauʻu palu. O lenei aofaiga o le fafagaina e lava mo le ono onisi.

Ua fautuaina le faifaatoaga ina ia iloa pe faapefea ona piki se kapisi ma pe aisea e manaomia ai.

Faʻaalu le fafaga faalua i le sefululima aso pe a maeʻa le muamua, faʻaluaina le aofaiga o le vai ma le faʻamalaʻau. Tolu, o le laei mulimuli o le a manaʻomia mo le totoina i aso e tolu ao le i toe totoina ile eleele. E ese le eseesega o le fua: faaopoopo i le 6 kalama o le superphosphate ma le potassium faamamaluina i le 1 lita o le vai ma faaopoopo i ai le tolu kalama o le kulimi.

Faʻamaʻaina fatu

O le faʻamalosi o le a fesoasoani i le totoina o le aʻa ae leʻi totoina i le eleele ma faʻaaoga i suiga o le vevela. Amata ona tineia le sefululua aso ao lei totoina. Amata i le bath bath - mo aso muamua e tolu, tatala se faamalama i totonu o le potu malolo lea e te i ai ni fatu. O aso e fa na sosoo ai, ave lauʻau i luga o se faletala poʻo se faʻaoga mo le lua po o le tolu itula e faʻaaoga i le susulu o le la. Amata i le aso lona valu, faʻaititia le faʻafeinu i le afa ma aumai ia laau i le terrace poʻo le faapaleni ina ia tupu ai iina. Aʻo le i faʻafeiloaʻi le ipu o le peat i le eleele, ia faʻafefete le tele o fualaʻau.

Totoina o laau i se nofoaga tumau

O se faʻamaoniga mautinoa o loʻo ola sauniuni mo le totoina o le i ai o laʻau moni fa po o le lima i luga o lona aʻa.

Faitau e uiga i le tuputupu aʻe o ituaiga ituaiga kāpisi: paʻepaʻe, savoy, pak-choi, kāpuni mumu ma kale.

Taimi sili ona lelei

Talu ai ona o le "Dzhetodor" e faatatau i ituaiga vavalo vave, e tatau ona totō i le eleele i le ogatotonu poʻo le faaiuga o Aperila. I le taimi nei, o le a oʻo atu i le tasi le masina le toto, e atiina ae ai se aʻa e lava mo le eleele palapala, ma o le a mafanafana le palapala i le 15-16 ° C.

Filifilia se nofoaga i luga o le saite

O le mea taua, o le nofoaga ua tuʻuina mo le kapisi e tatau ona malamalama lelei, puipuia mai le faʻataʻitaʻi ma maua ai le eleele lafulemu matala. Afai e te leʻi saunia le eleele i le tautoulu, ona toe tasi lea o le vaiaso aʻo leʻi totoina, faʻamalo ma faʻamalo le eleele mo moega mo kapeti, ma tuʻuina atu i sikuea mita taʻitasi. m fa kilokalama o compost ma le 250 kalama.

E taua! O le lanu samasama samasama o laʻau tipi e faailoa mai ai le leai o le gaʻo. Ina ia totogi, faaopoopo 5 g o Urea (urea) mo le 10 lita o le vai i le isi fafaga.

E tatau ona faʻamavaeina eleele eleele suamalie, faʻaopopo faaopoopo 100 g kilokolo paʻu i le sikuea mita. Le filifiliga sili - ia totoina le "Dzhetodor" i luga o moega, o le tausaga mulimuli na tupu ai pi, aniani poo le alfalfa. O laau faasatauroga o ni mea leaga muamua ona o lenei ituaiga, o lona uiga, afai o le sinapi, fuʻu suamalie, kapisi asparagus, horseradish po o le radish na tupu i luga o moega, e tatau ona e sailia se isi nofoaga mo le toto.

Faʻamasinoga faʻalelei

O le mea lea e le faalavelaveina e le tasi le isi, togi ese laulaʻau lapopoa ma fai ni lalaga masani, e tatau ona momotu le moega i sikuea ma se itu o le 40 cm ma o latou tulimanu e eli fafo pu 7-10 cm loloto.

Faʻafefea ona tausi

O le Kapisi e fiafia i le mafanafana ma le vevela o le tau. Tuʻuina o laʻau ma le tele o vaiinu, puipuiga mai matagi ma le susulu o le la.

Matou te fautuaina oe e mafaufau i auiliiliga uma i le tausiga o kapisi pe a uma ona toto i luga o le eleele.

Faʻasa

Amata amata lelei le fafagaina o fualaau aina mai le taimi na totoina ai i latou ile laufanua. Liligi le 1 lita o le vai i totonu o vaieli taʻitasi ma faʻatali seʻi oʻo ina faʻapalaina muamua aʻo leʻi eliina i totonu o fualaau. O se aganuʻu alofa tele, faʻapena i le timuga, faʻafefe ia faʻatasi i aso uma e fa, ma i le taimi vevela tasi i aso uma e lua, ma mautinoa i le taeao. E tolu vaiaso talu ona tulaʻi mai, faʻaitiitia le faʻavave o le faʻamaʻi faʻatasi i aso taʻitasi mo aso vevela ma le tasi i le vaiaso mo le timu. I le averesi, o le tasi laau talavou e tolu lita o le vai e tasi mo le vai e tasi, ma le iva lita i laau taitasi i le vaega mulimuli o le vaitau tuputupu ae.

E te iloa? Mo le taimi muamua, o mataupu faavae o le tuputupu aʻe o kāpeti na faʻatautaia i ana feagaiga e Mareko Cato, o se faipule faaupufai Roma ma le tusitala. Na faʻasalalau togafitiga i le II senituri ao lumanaʻi Keriso. Musuia e ala i faataitaiga a se tagata maoae, i le seneturi lona 1 TLM Na tusia foi e Pliny ma Columella e uiga i le kapisi. - Tagata suʻesuʻe anamua a Roma.

Lafoaia o vao ma le palapala

Teu laʻau i le taimi e tasi e pei o le matala. O le eleele mama o le a sili atu ona faigofie le tuʻuina atu vao, ma o le ae le faʻaleagaina le aʻa o laau tipu. Tatalo pe a uma ona faʻamusu, i le taimi lava e faʻapalapala ai le susu ile palapala. O se palapala papaʻe o le eleele o le a faʻagesegeseina ai le faʻasao o le susu. Vaʻaia le alalaʻau ma se faʻailoga e masani ona i ai nifo, faʻamalo le palapala i lalo o laau ma se sap i se loloto e le silia ma le sefululima senitimita.

Laʻei pito sili

Fafaga, na e tuʻuina atu lau laau aʻo lei totoina ile laufanua, ia lava mo le tusa o le vaiaso ma le afa. O le vaega muamua "Dzhetodor" e faʻaalu i le lua vaiaso talu ona totoina. Ina ia mafai ai ona tuʻuina le faʻalaʻau faʻasaina, ia faʻasaina le 500 g o mullein i le sefulu lita o le vai mafanafana.

I le tekonolosi mea taufaatoaga e gaosia ai ni lapoa lapoa e leai ni ofu e le mafai ona faia. Faitau le mea e fafagaina ai le kapisi mo le fausia o se ulu o kapeti ma pe o le a le togafitiga faʻalapotopotoga e faʻaaogaina mo le fafaga.

I lalo o laau taʻitasi e tatau ona sili atu i le 0.5 lita o le fafaga. Faaopopo mullein i aso uma e sefululima (o le aofaʻi faatolu).

Ua saunia le mineral fertilizers mai le 30 g o le superphosphate, 50 g o le ammonium sulfate ma le 250 g o le pefu. E tatau ona faʻafefete i le 10 lita o le vai mafanafana. Faʻasagaina ma le faʻaaogaina o mineral e faia i le vaiaso pe a maeʻa taumafa masani. Mineral fertilizer irrigation

Hilling

A oʻo i le iva po o le sefulu ona laʻau i luga o le kapisi, o le a amata ona tafe le matagi ona o le tele o le tetee. E afaina tele ai le faʻapipiʻiina o ulu ulu. Ina ia tuʻuina atu le 'au e sili atu le mautu, faʻaleleia i le sipuni laʻititi. Tufo le eleele e latalata i le au o le uluaʻi fua i luga o le ogalaau.

E taua! Afai e ufiufi uma e le pito i lalo eleele i totonu o le alalaʻau, e le mafai ona e fofoa ia laau. O le eleele e ufiufi i laʻau e tumau pea le susu ma lelei le vavalalata e taofi ai le aʻa.

O lenei faiga e faʻaleleia ai le faʻavaeina o aʻa faaopoopo i luga o le ogalaau ma le tele o le malosi o le fale. Paluga Spud i le palapala susu, e tatau ona faia le mea e fai i le aso lona lua pe a uma le timu poʻo le susu.

Malosiaga ma vaivaiga

Soo se ituaiga o kapisi ei ai ona lelei i luga o isi hybrids. "Dzhetodor" o se tasi e manumalo tele, ona e sili atu lona lelei nai lo mea le lelei.

E te iloa? E leai se tasi na te iloa lelei le atunuu ma le nofoaga na afua ai lenei fualaau faisua. Ua suʻesuʻeina e tagata suʻesuʻe o aso nei le uiga o le faʻapupulaina o kāpeti i faʻatoʻaga o nofoaga anamua a Eleni ma i le teritori o tagata anamua Iberians (Sepania o aso nei). O nei nofoaga na amata mai pe a ma le 2500 TLM. er

Mama

  • Taimi vave le taimi. O se ituaiga muamua lava lea o le ituaiga vine, lea, e le pei o isi ituaiga o kāpeti paʻepaʻe, e matua i le 45-50 aso.
  • Laʻau. I le vaega mulimuli o le vaitau tuputupu aʻe, e mafai e ulu o kapisi ona faamoemoe e selesele i le togalaau mo le tolu vaiaso e aunoa ma le leiloa o latou meatotino.
  • Resilience. O totoga o lenei ituaiga e le o aʻafia i osofaʻiga o gaʻo ma siama. E puipuia i fusarium ma pala. O le maualalo o le vevela "Getodor" e faʻafeiloaʻi foi.
  • Laufanua o le tau. I le tasi le hectare e mafai ona e oʻo atu i le ono sefulu lima afe ulu ulu.
  • Faʻatasiga masani. O totō uma e totō ulu i le taimi e tasi. O lenei mea e mautinoa ai le aoina o meaʻai maualuga.

Faʻafitauli

  • Tatau. O le "Dzhetodor" ua iloga i se malosi malosi i totonu, lea ei ai sona aafiaga lelei i le matua ma le mago, ae ua avea ma mafuaʻaga o le mamafa tele o laupepa. O lenei ituaiga e talafeagai mo le tapeina ma le salting. E le fautuaina e faʻaaogaina i salakeke ma soupeti.
  • E manaʻomia le faʻatau. I le leai o se pusa masani masani, e faʻapipiʻi ai e le uʻamea maʻau, ma laʻau e avea ma lanu viole.
O le "Dzhetodor" o se popo tulaga ese o le kopa paʻepaʻe. Он устойчив ко многим заболеваниям, типичным для Капустных, и хорошо переносит неблагоприятные погодные условия. Для того чтобы получить богатый урожай, нужно подготовить рассаду этого сорта.

E te iloa? O mea teuteu o kapeti e talisapaia i Iapani. O lenei atunuu ofoofogia i sasaʻe ua faamanuiaina i le fausiaina aemaise o ituaiga matagofie o kāpeti, lea ua faʻaaogaina nei i le totoina o togalaau e fai ai ni fugalaau ma fusi. O laʻau o ia fualaau faisua teuteu pe a oʻo i luga o laʻau papaʻe, e valiina i lanu paʻepaʻe ma le lanu violē. O se mea uiga ese o le kapisi teuteu e sili atu le "fuga" i le vevela i lalo +10°Ma.

Amata ona lūlūina fatu i le ogatotonu o Mati, tausi ma le faaeteete ma matau le taimi o le totoina i le laufanua. Talu ai o lenei ituaiga o kāpeti e sili ona le lelei, e mafai ona e tupu tetele lau laʻau faisualaʻau, ma faia ai se taumafaiga itiiti.