Faʻatoʻa totoina laau toto

Haltonia (Cape Hyacinth): totoina ma tausia

Whitish Galtonia (Galtonia candicans) - o se laau matagofie o le aiga o Lileins, lea e faigofie ona manatuaina ona o le tele o fugalaau-logo. I lalo o le natura masani, e fa ituaiga ituaiga haltonia, ae naʻo le tasi oi latou na maua i luga o la matou moega fugalaau. Sei o tatou aoao atili e uiga i lenei laau ma pe faapefea ona ola ma faʻapipiʻi.

Faamatalaga faʻamalosi

O Whitish haltonia, lea e lauiloa foi o le Cape Hyacinth, o se mea e sili ona lelei, e maualuga lona maualuga i le 0.5-1.5 mita ma fuga mai ia Aokuso ma Setema. O lona uiga masani o:

  • pulu - lapoa e oo atu i le 7 cm, i le foliga o se paʻu ma se pito i lalo, e ufiufi i se fuainumera tele o fua maʻagogo;
  • o lau - uʻamea, lauulu-lanumeamata, le lavalava, mea malie, basal, fusipaʻu foliga, e oʻo atu i le 90 cm le umi ma oʻo atu i le 8 cm le lautele;
  • fugalaau - paʻepaʻe-paʻepaʻe, paʻu, faʻapipiʻi-ulu-ulu, e oʻo i le 6 cm le umi ma oʻo atu i le 3 cm le lautele, faʻalavelave i le foliga o se pulumu e 20 fugalaau pe sili atu;
  • le fua - se pusa faʻalanuga o foliga e tolu;
  • fatu - uumi, pala, tafatolu ma uliuli.
E te iloa? O le fugalaau pito i tele o le lalolagi - Rafflesia Arnoldi - tupu aʻe i le vaomatua Malaysia. O le telē e oʻo i le mita e tasi, ma le mamafa - e oo atu i le fitu kilokalama. O lenei fugalaau matagofie o se mea taufaasese, e pei o se manogi e pei o le pala, lea e tosina ai iniseti eseese.

Faasalalau

Aferika i Saute o le fanau mai o galtonia papae. Na maua lona igoa i le igoa o se tagata suesue o le tagata Igilisi Farani Peretania Galton. O le igoa lona lua o le laau e fesootaʻi ma lona vaega tufatufaga faʻapitoa - Cape Mountains i Aferika i Saute.

I lona natura natura, o le haltonia mama e tupu i luga o mauga papaʻe e ufitia i vao ma mutia. O aso nei, e masani ona faʻaaogaina i Europa, lea na amata ai ona fanauina i le 70s o le XIX senituri.

Faʻaaogaina i le togalaau ma le faʻasologa o laufanua

Talu ai ona o lona le mautonu ma foliga vaaia, o le galtonia e malosi lona sui i le mamanu. E ese le matagofie i ituaiga eseese o le totoina o fugalaau - i totonu o laau teuteu teuteu ma fugalaau e fuga i le autumn. E faʻaaogaina e avea o se lauusiusi tuaoi i luga o ni fugalaau fugalaau poʻo ni fatuga tutotonu i tafatafa o moega fugalaau.

Aoao pe faapefea ona fai le rabatka, moega fugalaau, alpine slide, mixborder.

Haltonia e lelei mo le tipi ma o nisi taimi e ola ai i totonu o ipu. E aoga pe a totoina i ni vaega faatapulaaina i le kamupani o le phlox, gerenini, faʻatau, asters, gladioli, cannes ma peonies.

E le gata i lea, e mafai ona totō le laau i fualaau o bulbous punaoa e le manaʻomia ai le eli mo le taumalulu. O le Cape hyacinth o le a ufiufi ona laʻau ma tulipi tulimanu ma daffodils ma o le a matagofie le taofi o mea teuteu i le taimi o le taumafanafana.

Tuputupu ae i le fale

E ui lava i le afuaga o Aferika, o le galtonia mama e lagona le lelei i le ogatotonu o vaitau ma e le manaʻomia ai se tausiga faigata. E pei o isi fugalaau togalaau, e manaʻomia le fausiaina o le vai, laei ma le vavave taimi o le palapala.

E taua! Faʻaauau le siakiina o mea totō e teu ai, vavaeese mea na faʻaleagaina ma togafitia le manganese ua faaleagaina ma le potassium. Afai e le totogo le pulu i le tausaga muamua pe a uma ona totō, e ono mafai ona vaivai ma o le tausiga lelei o le a maua ai le lanu i le tausaga e sosoo ai.

Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai

O Whitish haltonia e fiafia e ola i le la po o se vaega o le paolo, o le itu i saute o le togalaau e fetaui lelei lava, aemaise lava pe afai e tu i luga o se mauga. I nofoaga taalaelae, e tatau ona nonoa ia u fanafana e aloese ai mai le nofo. I le faaiuga o le fuga, e sili ona lelei ona aveeseina lau o fugalaau, ina ia aua nei aveesea le pusa.

O le laau e malulu ma le malulu, e masani i tulaga masani - vevela vevela ma le malulu. Ae ui i lea, i le vaeluagalemu e sili atu le nana. Mo lenei mea e mafai ona e faʻaaoga ai le peat or the sanddust with a layer up to 20 cm ma ufiufi ai i laʻau mumu poʻo laʻau malogo.

Saili po o le a le tausiga e manaʻomia: suauu, hyacinths, lilies, montbretias, candiks, gladioli, chionodoxes, marshmallows, pike, levkokorin, crinums, paluga, autumn autumncuses, hazel grouses, tritles, tigridia, ixia, crocuses.

I nofoaga e sili atu ona vaivai, e faʻataʻapeʻapeina pamu i le pito o Oketopa ma teuina i le vevela o le 6-12 tikeri Celsius. Fufulu le laau ma le faaeteete ina ia le faaleagaina le aʻa. E le tatau ona e faanatinati, o le galtonia māmā o le a faʻafeiloaʻi lelei fulu ninii, o lea e sili atu ai le tuʻuina atu o le riki i se taimi umi lava ma ia lava meaʻai mo se taumalulu umi. Afai e tele naua pupuvao, e mafai ona e suʻeina ma eli i luga nisi o na mea, ma tuʻu ni mea e toso i le eleele.

Lafoaʻi laau ma laulaau mo le 7 aso o loʻo totoe i totonu o se vaʻa lelei mo le faʻamago. A maeʻa ona tipiina lea o laulaau 1-2 cm mai le ua i luga, ma o aʻa e totoe. O le isi 1-1.5 vaiaso ua faʻamago i le vevela o le potu, ona tuʻuina lea i le oneone poʻo le paʻu i totonu o se potu malogo i le vevela o le 10-15 tikeri Celsius. O nisi o fai togalaau latou te teuina ia pusa i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa, ae e tatau ona e mautinoa e le o latou manava.

Sola ma le faʻapala

O le Whitish halton e tatau ona totōina ile palapala eleʻele ma le faaopoopoina o le humus. E fiafia o ia i eleele suavai ma maua lelei le okesene i le aʻa. O le mea lea, o le fanua e tatau ona totoina loloto, ma aʻo le i totoina, faʻalelei lelei le peat.

Aoao pe faʻapefea ona fuafua le aoga o le eleele, pe faapefea ona faʻataʻoto, pe faʻapefea ona faʻaaoga peat ma isi faʻamaʻi faʻasamaʻi.
I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona fafagaina laau i le 1-2 taimi faatasi ai ma se faʻalavelave o fugalaʻau o minerale mo fualaau o bulbous.

Lafoa ma le susu

O le Whitish haltonia e manaʻomia ai le faʻamautu tele i le vaitau o le tuputupu aʻe, o le taimi atoa lava e lava e faʻafeinu ai. Ia mautinoa ia e faʻaeteete e puipuia vai e le lelei ma fesuiaiga o aʻa. O le aso e sosoo ai pe'ā uma le suāsusu e tatau ona vaʻaia le eleele, i le taimi lava e tasi e veleina vao leaga na aliali mai.

E te iloa? O se laau o le legume Tseratoniya e masani lava ona aumaia fatu tutusa e tutusa ma le 0.2 g. I aso anamua, na faaaogaina e tagata faatau mea mamafa, ma o lenei laasaga taua o le "carat".

Tofiga

O le Whitish haltonia e toe faaluaina i ni auala se lua:

  • pulu;
  • fatu.

Lauina o fatu ile laufanua

O le toto i le eleele lafoaia o loʻo faia i fatu fou. E lūlūina i le faaiuga o Aperila, ma a maeʻa le tatupuina o vine i le masina o Mei, faʻavave pe nofo i se mamao e 10-15 cm mai le tasi. Pe a toto fatu, e amata ona fuga le laau i le 2-3 tausaga.

O fualaau e matua le lelei, ae o le tuputupu aʻe malie ma e manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaeteete. I le avea ai o se tulafono, e le masani ona faʻaaogaina lenei auala faʻaleleia.

O le vaevaeina o le vao

I le tautotogo ae lei totoina, o vavae pipi e vaevaeina i ni vaega se 2-3 pe leai foi i luga o le kulupu tutoatasi ma totōina. E taua le faia ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa. E tatau ona totoina mai le taufaʻaiʻuina o Mati ia Me, faatasi ai ma le faʻaleleia mulimuli, o le a oʻo mai le lanu.

A oʻo ina tupu aʻe ile lauʻeleʻele eleele, e totō le laʻau i le loloto o le 15-18 cm i le va o le 30 cm. O le aniani ua totō e tatau ona fafagaina lelei, ae aua le faatagaina vai inu. E foliga mai o le 2-4 vaiaso talu ona totoina.

E taua! Ua tupu lelei Haltonia i le tasi eria o le 4-5 tausaga, o loʻo tupu ai vao vao. Ae ui i lea, e le fiafia o ia e masani ona toe totoina. O nisi taimi, aemaise lava i le itu i saute, o le fale e faʻaleleia e le totoina o le tagata lava ia.

Fatuina fatu

O fatu e tatau ona aoina i le tautoulu pe a uma ona totō laau i le taimi e tasi ma le aveeseina o ponuncles. O meaʻai e tatau ona faʻaaogaina mai na o le ola maloloina ma malolosi, e aunoa ma ni faailoga o soʻo se faʻamaʻi. O fatu na aoina e tatau ona faʻamago. Ina ia faia lenei mea, tuʻu i fafo i luga o le tasi papa i luga o le fogafale ile pepa eleelea ma tuʻu i totonu o se nofoaga mafanafana ma se mafanafana lelei. O fatu faʻamago lelei e tumau lelei seia oʻo i le tautotogo. Ae ui i lea, e tatau ona latou "manava" lelei, o lea e sili atu ai le teuina ia latou i le palasitika poo le polyethylene, ae i totonu o teutusi pepa.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O le fugalaau e matua puipuia mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi. O le lelei lelei o le eleele e maua ai le puipuiga e puipuia ai mai le afaina o aʻa.

Ae ui i lea, i le malulu o le tau, o le Cape Hyacinth atonu e amata ona osofaia gata ma slugs. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona togafitia le saite i fafie laupapa mo faamoemoega o le faamai. Ma faʻaalia gastropods e aoina ai lima.

O Whitish haltonia e faatatau i na laau totő e le mafua ai le tele o faafitauli ma avea ma se matagofie matagofie o togalaau. Ma i le amataga o le tautoulu, pe a uma ona fuga o laau autu ma o sauniuni mo malologa, o le manogi pupula o galtonia papaʻe o le a toe faafoi le lagona o le tautotogo ma maua ai se lagona lelei.

Vitio: auala e tupu ai le halton