Fua o le gaosiga

Barberry Ottawa Superba: faʻamatalaga ma tausiga

Ina ia fatuina se tulaga tulaga ese o le 'upega tafaʻilagi, e tele laau e faʻaaogaina e faigata ma e le fetaui lelei i lo tatou tau. Ae e tele naua le matagofie ma i le taimi lava e tasi e le o ni laau e sili ona matagofie e mafai ona teuteuina moni ai soʻo se togalaau. O se tasi o nei mea teuteuina o le barberry.

Faʻamatalaga

Barberry o Ottawa Superba - o se ituaiga o loʻo i ai le sao mai le English Horticultural Society.

Matou te fautuaina e te faitau e uiga i le auala e tupu ai se barberry i lau eria, o a ituaiga ma ituaiga o barberry ma le auala e aoga ai lenei mea.

O le laau o se laau laʻau lapopoʻa tele (i le lautele ma le maualuga e mafai ona oʻo i le 3-4 m). E televave le ola o le vao ma oʻo atu i lona maualuga i le matua o le 8-10 tausaga.

I le taimi muamua, o le totogo e tupu ae i luga, ae i luga o le taimi e maua mai ai le uiga o le paʻu. O le paʻu ei ai se lanu mumu-lanu enaena, ma o lona fogaeleele e ufiufi i le tolu-vaega o le mama e oo i le 2 cm le umi. O laulaau ei ai le laʻau po o le lapotopoto ma le maualuga o le 3-5 cm le umi. O lanu lanumoana, lanu mumu po o le lanu enaena e foliga matagofie i le gasologa o le vaitau, e aunoa ma le aveesea o lanu lanu, e tusa lava pe latou te ola i le paolo. I le tautoulu e maua ai e le vao se pale mumu po o se moli.

Fugalaau e tupu ia Me. Lanu samasama-lanu mumu e aoina i racemes pe tusa ma le 10 fasi vaega. O le manogi o fugalaau e manaia ma e le maluelue.

E te iloa? E oʻo atu i le faaiuga o le tautoulu, pe a pasia muamua gutu, o fua o le syberry e fai ma mea e le oona ma inu. O le mea lea, aua le faanatinati atu i la latou aoina.

O fua e faia i le lanu mumu ma le lautele (umi mai le 0.8 i le 1 cm). Ripen i le faaiuga o Setema po o le amataga o Oketopa. O le susulu, le malie ma le manaia, latou te faatumauina o latou uiga lelei ma tautau i luga o lala mo se taimi umi. E aoga mo tagata. Barberry Superba

Faʻamasinoga

A e totoina le barberry, e tatau ona e mafaufau i ni mea taua ma galue e le aunoa:

  • tulaʻi lelei i le tautotogo po o le tautoulu. I le taimi o le totoina o le tautotogo, e tatau ona ave le tausiga e le mafai ona faataapeapeina pamu i luga o le fatu, ma vevela le eleele i le +15 ° C. Afai e te totoina se togavao i le tautoulu, ona le sili atu lea i le 3-4 vaiaso aʻo lumanaʻi muamua le kiona. Totoina i le tautoulu ua sili atu ona lelei;
  • o le nofoaga e tatau ona tatala pe se vaega i le paolo, mafanafana ma puipuia mai le malosi o le matagi;
  • eleele e tatau ona siaki mo le malosi. Afai e sili atu le maualuga nai lo le pH 7, ona aoga lea ona gaosia;

    Saili pe o le a le taua o le eleele elemene mo laau toto, auala e iloa ai le elemene o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi, pe faapefea ona faʻamaʻapeʻa le palapala, faʻapea foi pe faʻafefea ona faʻaleleia le faʻaleleia o eleele.

  • o le totōina o le faʻafefiloi e aofia ai le eleʻele, peʻa, humus ma le pefu laupapa. O mea uma e faʻamaʻaina ai e faʻafefiloi ma eleele ma tumu i le vai;
  • o le tele o le lua e tulaʻi mai ai mo le tele o le vao e 40x40 cm;
  • afai e tele ni togavao e totoina, ona vaʻaia lea o le mamao i le va o le 1.5-2 m;
  • aʻa maua i luga o le eleele;
  • o aʻa e ufiufi i eleele eleele lelei (e le tatau ona aloese mai i mea e le masani ai);
  • pe afai mai le vao i le lumanaʻi o se pa puipui, ona tatau lea ona toto laau i luga o le faavae e 2 laau toto e faaaoga i le 1 mita taamilo.

Vitio: tulaʻi barberry Superba

E taua! Faatau na o ni fualaau maloloina, e aunoa ma ni faaletonu ma faʻaleagaina, mai tagata faʻatau faamaonia. O le lelei o le totoina o mea totino e afaina pe o le a totogo le laau ma pe o le a le lelei o le ai ai i le lumanaʻi.

Tausiga

Ina ia lelei le ola o le laau, matagofie ma ia e fiafia i ona foliga vaaia, e tatau ona e mulimulitai i tulafono patino mo le tausiga o laau toto. O le barberry e le faʻasalaga, ma o lea o le tausisia i se tulaga talafeagai e le mafai ona e galue.

Eleele

O le laau e le lelei i le eleele. E talafeagai mo eleele vevela, suamalie ma alkaline ma le eletise pH 6-7. I le faateleina o le eletise, ua lava lea e faʻaleleia atili ai le eleele.

Nofoaga

E fiafia Barberry i le malamalama, ae e faʻafeiloaʻi foi le penumbra. E i ai le teteʻe i na mea:

  • maualuga ma maualalo le vevela;
  • faʻamaualuga;
  • faʻamasinoga;
  • tulaga o le taulaga;
  • tagata e tetee i le ulaula.

E faʻatatau i nei foliga, e tatau ona filifili le nofoaga e sili ona talafeagai i luga o le 'upega tafaʻilagi.

Faʻasa

I le tau vevela o le tau vevela, e tatau ona faʻataʻitaʻi le vai i le vaiaso. Mo le tasi vaomatua o le masani o le vai e 5-10 lita. A maeʻa ona faʻafeinu, e tatau ona e faʻalelei le laʻau o mulch.

O le susu-totoina le suavai (ao lei amataina le taumalulu) e tatau ona faia i le tautotogo 2-3 vaiaso aʻo lei oʻo i le malulu. I se tulaga faapea, e oo i le 20 lita o le vai i le vao e faʻaaogaina.

Laʻei pito sili

A maeʻa ona totō, e le manaʻomia le faʻamagoina seia aulia le tautotogo e sosoo ai. O le taimi muamua e faʻaaogaina ai le vaifofo o le urea. 10 lita o le faʻaaogaina o loʻo faʻaaogaina i sikuea mita taʻitasi o le lio. E faʻaolaina ai le tuputupu aʻe o tipu ma faaleleia ai o latou uiga. I le lumanaʻi, e tatau ona fafagaina le nitrogen e sili atu ma le tasi i le 4 tausaga.

I le tautoulu, 15 g o superphosphate ma le 10 g o le sulfuric potassium e faʻaaoga e saunia ai le fale mo le taumalulu.

Aʻo lei oʻo i le taimi o le a tupu mai ai lau vaovao e mafai ona faʻafefiloi ma mea faʻalaʻauʻau (manure po o humus).

Teuteu

O le faatumauina o le matagofie o le laau e manaʻomia le teuteuina faaletausaga. O lenei mea e faʻaolaina ai le tupu aʻe o ni togi laiti, lea e sili atu ona teuteuina ai lau laʻau. E taua foi mo le toe faʻaleleia o le fale.

O le teuteuina e faʻaitiitia ai le avega i luga o vao ma fesoasoani e puipuia le faʻaalia o faʻamaʻi eseese. O le teuteuga mama e faia i le tautoulu, ia le itiiti ifo ma le 2 vaiaso aʻo leʻi oʻo muamua le kiona. A o faagasolo lenei vaitau, e alu le laau i se tulaga malolo. Faʻalagolago i le tulaga maoti, o lenei faagasologa e mafai ona faʻatino mai ia Setema ia Novema.

Ina ia mafai ona teuteuina le lelei, e tatau ona e tape:

  • tuai ma ua mamae;
  • nofoaga e afaina i faamai ma meaola faalafua;
  • pulupulu fufulu;
  • pale ua tupu i totonu.

E tatau ona galue i laʻau vevela faʻasalaina, ma lapisi tetele e gaosia ai se togalaau togavao. O vaega uma e seleseleina (aemaise lava i latou e aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi) e tatau ona lafoaia.

Faitau le tulafono mo le filifilia o se mea teuteu mo le togalaau.

Afai e te manaʻo e fai se pa puipui pe tuʻuina atu se foliga faapitoa i le vao, ona tatau loa lea ona fai le teuteuina e le aunoa:

  • o le faʻatinoga faʻapitoa e faʻatinoina vave lava pe a uma le vaomatua;
  • mo le 2 tausaga talu ona totoina le laau ua faapuupuu e le 1/2 po o le 1/3;
  • Ua tafeina vao i luga o le mataupu faavae lava e tasi, pe afai e le tapunia ia palealii o laau tuaoi;
  • mulimuli ane i luga o laau toto e tutusa i le pito i luga ma luga aʻe o le tuputupu ae.

Togi

I le taumalulu, e manaʻomia ona ufiufi vao, aemaise i nai tausaga muamua. E faia lenei mea e pei o lenei:

  • o le eleʻele o le mulch e oʻo i le 10 cm;
  • lala ua nonoa i maea. O lenei mea e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina ia aua neʻi momotu le tipu;
  • o vao vao uma ua ufiufiina i se ufi paʻu po o isi ituaiga o mea ufiufi;
  • o le laau ua siosiomia e lala paʻu;
  • i le taumalulu, o le kiona ua puʻe i le vao.

E te iloa? Barberry e masani ona faʻaaoga mo le puipuia ma togafitiga o faʻamaʻi eseese. O se tasi o ana tusi manaia o le tau faasaga i le anorexia, ona o le laau e le afaina i le tino o le tagata ua faateleina ai lona manao.

Faʻatauga auala

E mafai ona toe faʻaleleia le suāsusu i le tele o auala:

  • fatu fatu: o le totoina o fatu e faia i le tautoulu. Mo lenei, o fatu e maua mai i fualaau 'aina suamalie ma tuʻuina mo ni nai minute i se vaivaiga vaivai o le potassium. A maeʻa lena e manaʻomia ona faʻamago lelei. I le tautoulu, o fatu e tuʻuina i se moega le tumau, ma i le tautotogo e mafai ona e amata faʻafeiloaʻi pe vevela (e mafai ona faia pe a tele ni laulaau i luga o le vavago). O le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo nai lo le 3-5 cm. O le mea lea, e tatau ona tupu i le 2 tausaga. A maeʻa lena mea, e mafai ona latou gaosia i se nofoaga tumau o le tuputupu ae; Barberry Superba Seeds
  • e ala ile vaevaeina o se togavao: faia i le tautotogo. O le auala e talafeagai mo laau toto ua oʻo i le 3 tausaga. O le togavao ua eli ma vaevaeina i ni vaega tutusa. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete i le lima e faʻaaoga ai se hacksaw. A maeʻa ona tuu lea o vaega taitasi i le eleele ua saunia. Afai ua matua le vao ma ua i ai se pusa masani, ona le mafai lea ona toe gaosia i lenei auala;
  • toso: I le ogatotonu o Iuni, o le laau o loʻo faapipiiina. E faia lenei mea i le vaveao. Mai le tipi ese na aveeseina le laʻau maualalo, ma o le pito i luga e tipi i le afa. A maeʻa ona latou alu ifo lea i totonu o le vai mo ni nai itula (pe a manaʻomia, soʻo se aʻa e faʻamalosi ai e mafai ona faʻafefe i le vai). O le fufuluina o le aʻa mai le vaifofo, e tatau ona fufuluina ma tuu i totonu o le palapala faʻamaʻaina ma le peat poʻo le humus ma sina oneone faʻaopopo. O le seleselega ua totoina i totonu o le fale kiona pe ufitia foi i se tioata faapitoa poo le pusa palasitika;
  • lafoaʻi: I le tautotogo, o le laʻititi e tasi tausaga le matua e tupuga mai i totonu o se tamai faʻavaivai i le eleele ma ufiufi ile eleele. I le pau o lea mea e fausia ai se fale fou fou.

Masalo e faigata ona mafaufau i se fale e aunoa ma ni pusi vao. Faitau foi e uiga i le tuputupu ae o raspberries, honeysuckle, lemonia lemoni, cranberries, actinidia, gooseberries ma le sea buckthorn.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le i ai o le tele o le tele o mea faʻaleleia o loʻo faʻaaogaina ai le laau i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae o loo i ai pea le tele o faafitauli e ono tulai mai.

Pests

O le tele lava o le laau e aafia i moa ma aphids. O nei iniseti e gaosia ai fuamoa i le tautoulu, lea e lelei le taumalulu, ma i le tautotogo latou te faia ai ni meaʻai ma ni anufe. Moths Latou te faʻaleagaina laulaʻau, ma le faʻaumatiaina e le manaia ma faʻaleagaina lona tulaga. E tatau ona tau ma nei meaola faalafua pe a latou maua.

I mataupu e le malosi ai le faaleagaina, e tatau ona faʻatapulaʻa le taina o vao. E faia lenei mea i le fesoasoani a se fofo pulu. Ina ia mafai ona kuka lelei, o le a e manaʻomia:

  • 400 g o le pefu e tafe 5 lita o vai;
  • fofola ile vevela vevela mo le 30-40 minute;
  • pe a uma ona foia le fofo;
  • faaopoopo vai e fai ai le 10 lita o le vai;
  • solo 50 g o le fasimoli i le vaifofo sauni.

Afai ua salalau le laumei, ona tatau lea ona togafitia i sauniuniga inisetiidal. E mafai ona avea Bankol, Confidor, Aktellik poʻo Karbofos. E tatau ona faʻaaoga ia taʻitasi e tusa ai ma faatonuga, lea e faʻapipiʻi i sauniuniga.

E taua! A e galue i vailaʻau faʻapitoa vailaʻau, aua neʻi galo le faʻaaogaina o se puʻupuʻu ma ufiufi vaega uma o le tino ma lavalava, ma le tuʻuina ai ni nofoaga vavalalata.

I le avea ai o se sui solasolo mo le togafitiina o le filogides, ua faʻaaogaina. O le taofiofia o lenei mea na tupu i le taimi o le autumn. 500 g o urea e faʻaaogaina i le 10 lita o le vai. Faʻatasi ai ma lenei fofo, o meaola uma lava e felafoaʻiina e puipuia ai faʻamaʻi eseese (aemaise lava le mea e sili ona lelei).

Maʻi

O le vaivaiga o le barberry o faʻamaʻi faʻamaʻi (otaota ma paʻu paʻu). O nei faamaʻi e masani lava ona aafia ai laulaau, ae o nisi taimi latou te paʻi foi i latou lava.

O faailoga autu o le 'ele o laʻau lauolaola ma le fausia o se paʻu, lanu moana lanu moana. Afai o le vevela e mama ma laiti mataua o le vai i luga o le paʻu, o le paʻu paʻu. Mealy i luga o laulaau o le barberry Superba. O le faʻafefeina o nei faʻamaʻi, e faʻaaogaina ai fomaʻi ("Fundazol", "Topaz", "Vectra", colloidal sulfur, copper sulfate, Mixed Bordeaux). Faaaoga fualaau e tusa ai ma faatonuga. I le averesi, o se faagasologa o le 4-6 auala e manaʻomia e aveesea ai faʻamaʻi.

Afai e leaga le leaga o le laau, ona faia lea o le teuteuina mama, ma vavae ese ia tipu.

O le faʻaleleia o le tausiga faigofie, e mafai ona e tupu aʻe ai se barberry, lea o le a e fiafia ai i lau lanu susulu, fugalaau manaia ma fualaau teuteu matagofie. O ia ituaiga laau toto o se auala lelei e faʻafefe ai se laina lanu meamata poʻo le fausia o se uluaʻi puipui.