Lafumanu

O le a le vai i lapisi vai

O le tatau lelei o le gaosia o le lapiti o loʻo i ai se vaega taua i la latou gaosiga masani, ma toetoe lava o faifaʻalapotopotoga uma e ono iloa lenei mea. Ae ui i lea, e leʻo latou uma e mafaufau e uiga i le maualuga o le inu ava, o lea e masani lava o le mafuaaga autu o maʻi. Sei o tatou iloa po o le a le mea e fiafia i ai e faatatau i le filifilia o le vai ma pe fia le tele e mafai ona latou inuina.

O le a ma le tele o le vai e manaʻomia e lapiti

O le vai e taua tele i totonu o le tino o mea ola, ma o lapiti e le o se mea e tasi.

Latou te manaʻomia ina ia:

  • faʻatau le 'ai;
  • faʻagofieina le faʻaaogaina o meaʻai mai le fafaga;
  • tausia le mafanafana lelei o le tino;
  • tufatufaina atu i oloa fesuiaiga i fafo.

I le taimi lava e tasi, o le le lava o le ola faʻatafunaina o le faʻafitauli o le faʻaogaina o le tino, o le solia o fatuga ma le toto. O le le lava o le inu i le lapiti e taʻitaʻi atu ai i le fafagaina o pepe faatoa fananau mai, ma le leai o se vai i totonu o le paaga ma tamaiti e mafai ona mafua ai maʻi.

E te iloa? E ui lava i le mea moni o le vai o se tasi o vaega sili ona taua o tatou tino, e mafai ona mafua ai le inupia. O le mea lea, o le tele o le vai e faʻaumatia mo sina taimi puupuu e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le sodium i totonu o le toto, lea, i le itu, e oʻo atu ai i le le atoatoa i le mafaufau. E mafai ona mafua ai le ulu o le ulu ma fatu fatu.

O le mea moni, mo vaitausaga taʻitasi taʻitasi o manu vaefa e eseese tulafono mo le faʻaaogaina o le vai.

Mo tagata matutua

Aʻo le i fuafuaina le aofaʻi o le suavai o manaʻoga o le lapiti, e taua le mafaufau i ni mea taua:

  • pe o le a le tele o meaʻai susugo;
  • o le a le vevela i le potu;
  • tausaga, ituaiga ma mea faʻale-tino o le meaola.

I le averesi, o le lapiti e tuʻu faalua i le aso - i le taeao ma le afiafi, e ui lava i aso vevela e sili atu le faʻaleleia o lenei fua faʻatatau i le tolu taimi i le aso. I le averesi, o manu matutua e manaomia le 60-130 ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso, e ui lava e mafai e le lapisi lapisi ona 'ai le 250-350 ml.

O le a e fia iloa po o le a le ituaiga o lapiti o le aano o aano o manu, i lalo ma fulufulu, e teuteuina. Ma ia e faamasani foi i tulaga o le tausiaina o ituaiga lapiti e pei o le tagata lanu enaena, NZK, le Soviet chinchilla, lapiti lanu uliuli, le flander, le anufe Angora, le mamoe poʻa, le paʻepaʻe papaʻe, marder, Kalefonia, rex.

Afai e te tuʻuina atu vaega laiti o le vai, o le a vave ona e matauina faafitauli i le tuputupu aʻe: mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻaititia le masani i le 30-40%, o le faateleina o le mamafa o le tino e faʻaitiitia i le 10-12%.

Lapatai ma pepe tausi

I le taimi o le maitaga, o fafine e maualuga le manaʻomia mo vai mamā, lea e fesoʻotai ma manaʻoga o lapiti pepe ma le faʻavaeina o le vai o le amniotic. O le fua faatatau o le suavai i lenei aso e tatau ona faateleina i le 1 lita.

I le taimi lava e tasi, pe a fafagaina le fanau, o le tele o le vai e faʻaaogaina e le lapiti e lua ma e 2 lita i le aso, aemaise lava pe a vave ona faʻaaogaina mo le toe vaʻai. O le leai o se vai i totonu o le fale e mafai ona faʻaumatia ai le fala, lea o le a naʻo le 'aina e le tina fou faatoa faia.

Young stock

I totonu o se tino talavou, o gaioiga uma o le gataifale ma le tuputupu ae o le ola e vave tele ona tupu, ma o le mea lea o le tele o vai e manaomia. O le mea lea, o le aofaiga o le suavai mo le lapisi o lapiti e tatau ona 0.1 l i le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa, ma i le vevela (pe a sili atu le vevela o le ea +30 ° C) ma sili atu - e oo atu i le 1.15 l i le 1 kilokalama o le mamafa.

I le leai o ni vai, o le a paʻu pepe, foliga lelava ma vaivai.

Aisea e inu ai le lapiti i le tele o vai pe le inu tele

O le fua faatatau o le faʻaaogaina o le vai i lapisi taʻitasi e ono fesuisuiaʻi i aso uma. O lona uiga, afai o le aso nei o se meaola manu e lua lita 2, a taeao o le tau e mafai ona paʻu i le 1 lita pe sili atu foi. Aiseā tatou te manaʻomia ai le vai - ua uma ona tatou iloa, o loʻo tumau pea e saili mafuaaga mo le lafoaia.

Mo le tausiga lelei o lapiti, o le a aoga mo oe e iloa ai le umi o lapiti o ituaiga eseese o ola, o le a le umi e ola ai le lapiti, o afea ma le auala e mafai ai ona e faʻatagaina le paʻu e paʻu, pe faapefea ona fesoasoani le lapiti i le sunstroke, auala e fai ai le lapisi ma ou lava lima, i le fale, pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei le palapala o le lapiti e pei o le faʻamala.

O le pito sili ona taua e aofia ai mea nei:

  • palapala ma leaga manogi manogi;
  • mamanu faigata a le tagata inu, lea e le faatagaina ai manu e faigofie ona maua mea latou te mananao i ai;
  • se fuainumera tele o meaʻai suamalie ma lanu meamata i le taumafataga;
  • peti faʻamaʻi, aemaise lava pe afai o le le fiafia ma le mumusu e taumafa e avea o ni faʻauiga faaopoopo.

Ina ia suia le tulaga, e taua le mafaufau ma le totoa i le ono mafai ona faia mea taitasi ma, pe a tatau ai, sui vai, suia le fagu vai pe valaau se fomaʻi. Afai e leai se mafuaaga manino, ma o meaola e faaauau pea ona mumusu e inu, e ono aoga le faaopoopo o ni salē faapitoa poo le suka masani, lea o le a mafua ai ona alu soo le manu i le ipu inu.

E taua! Suavai i le inu pusa e tatau ona suia i aso uma. Ma i le taimi vevela ma le faalua i le aso, o taimi taʻitasi e faʻamamā lelei ai le gafatia lava ia.

E mafai ona ou avatu susu i le lapiti?

O lapiti laititi e inu moni le suāsusu o tina, ae e le o lona uiga o lenei oloa e mafai foi ona tuʻuina atu i tagata matutua. Faatasi ai ma le matua, o le manava o manu ua toe fausia, ma o enzymes e mafai ona talepeina ai le paʻu manu ma lactose e mou atu i ai.

O lona uiga o le a le mafai ona latou suʻesuʻeina lelei, ma o le a latou le maua mai le afaina ma le le fiafia.

Saili foi pe ono mafai ona tuʻuina atu lapiti lapisi, upega, wormwood.

I le tulaga o le maliu o le lapiti, e mafai ona faʻaaoga le susu susu o le povi e tausia ai fanau, ma le tele o lapiti, e tusa lava pe tolu vaiaso le matua, e mafai ona faigofie ona faʻaalu lenei oloa mo sina taimi. O nisi tagata faifaatoaga e faaopoopo le susu i le lacting o lapiti pepe e faateleina ai le susu o susu latou te gaosia io latou tino.

O manatu e uiga i lenei mataupu e le mautonu: o nisi faifaatoʻaga latou te talanoa e uiga i aoga o sea inu, ae o isi e fautuaina e aua le faʻalavelave e le faʻaosofia se manava ita i le tina faatoa faia.

E taua! O le susu o le susu e matua gaʻo lava mo lapiti pepe, o le mea lea i le tulaga o le fafagaina o le fanau, e sili atu ona lelei le faʻatau o le "susu susu" i le faleoloa pusi. O lenei vailaʻau eletise o loʻo aofia uma ai vitamini ma minerale talafeagai ma sili atu ona faigofie le tataina o se tino.

E faʻafefea vai lapisi i le taumalulu i fafo

O le feteenaʻi ma le talitonuga lauiloa, o le taumafaina o le vai e lapiti i le taimi o le taumalulu e le gata ina faaititia, ae e mafai foi ona faateleina, lea e fesootaʻi ma tupe alu a le tino i le vevelaina o le tino. Ma o le vai i totonu o le pusa pusa e le malolo, e mafai ona e suʻe i se tasi o auala e lua e foia ai le faafitauli: faʻatau se vai vevela pe faʻaopopo pea le vai mafanafana, ma mataʻituina lona lava aofai.

Afai e foliga mai ia te oe o se tane vevela o se otaota o tupe, o lona uiga e le o le tulaga lenei. O mea inu eletise e matua faafaigofie ai le galuega o le ea, e faaitiitia ai le taumafaina o meaai ma vai.

E mafai ona faʻatau sau ituaiga masini i le toetoe o soʻo se faleoloa faapitoa poʻo le faʻatonuina i le initaneti, lea o nisi taimi e foliga mai o se tali e sili atu ona aoga. O le mea autu o le faʻamautinoa o lea ituaiga mea saogalemu e saogalemu ma o elemene uma e faʻavevelaina e lelei ona faʻapala.

O le sili atu ona taugofie, ae faʻaletino faaletino, fofo i le faafitauli o le faʻafefeina o le vai i pesini, o le faʻapipiʻi pea lea i le vai mafanafana. Faʻalagolago i le vevela i fafo, o nisi taimi e manaʻomia ai le suia e tusa ma le lima taimi i le aso, e tele se taimi. Afai e le mafai e tagata o loʻo i ai lapiti ona tuʻuina atu ia i latou le faʻaauau pea ona gauai atu i ai, o lona uiga o le faʻatau mai o se meainu eletise o le a avea ma fofo tau tupe.

E te iloa? E le o laʻau paʻu paʻu lamolemole. O se sui o le Angora ituaiga o le umi o le ulu o le 36.5 cm na ulu atu i le Guinness Book of Records, ma e le o tagata uma na vave iloaina o totonu o le polo lea o loo i ai moni lava se mea ola.

E mafai ona tuʻuina atu le kiona nai lo le vai

Snow po o le aisa e mafai ona faʻaaoga e avea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma se taimi le tumau e toe faʻatumu ai le suavai o manu i le taumalulu. O o latou tino ua faigofie ona faʻaaogaina i lenei auala e faʻaaogaina ai le susu, ae o le malosi e manaʻomia mo le faʻamausalisa o le kiona e manaʻomia tele atu nai lo le faʻamalieina o le mafanafana.

I se mea faigofie, e mafai ona faʻaaogaina le kiona, ae e le aoga lava le suia o le vai mafanafana, talu ai o le a amata ona 'ai e manu meaʻai tele ma o le a le mafai lava ona faʻaolaina. E le gata i lea, o le kiona (poo le aisa) e pau i totonu o le lapisi e tatau ona mama e pei ona mafai ai, e aunoa ma ni otaota po o palapala.

Aisea e faaopoopo ai le lapiti i le vai?

O le tele o taimi, o le inu malosi o loʻo faʻatusalia mai i vai mamā, ae o nisi taimi e mafai ona faʻaopoopo nisi mea. O le mea lea, i le avea ai o se mea e puipuia ai, o lapiti laititi, oe faatoa vavalalata mai lo latou tina, ua fafagaina i le vai ma ni nai mataua o iodine ua soloia i totonu.

O le mea lea, e mafai ona matua faʻamalosia le puipuiga o meaola ma puipuia ai le tele o mea leaga o manu laiti.

E taua! Ole vai ma le iodine e le mafai ona sasaa i ni mea uamea, talu ai o le taunuuga o le faʻaalia o mea faʻainisinia e le mafaamatalaina ma mafai ona afaina ai le ola maloloina o meaola.
Afai e mafai, o lenei auala e puipuia ai o le a aoga foi mo tagata matutua, aemaise lava pe a faʻaaoga soo - i le ono masina (o le umi o le inu vai ma le iodine e 2 vaiaso).

O le a le mea e tuʻuina atu mo le puipuia o faʻamaʻi

Lapatai lapiti e puipuia ai maʻi eseese e ala i le faʻaaogaina o fualaau oona, faʻamaʻi muamua i le vai mama masani.

O filifiliga sili ona lauiloa i fualaau faasaina i lenei mataupu o mea nei:

  1. O le "Faamagaloga" o se fualaau faʻapitoa lea e faʻaaoga i le puipuia ma togafitiga o le tele o maʻi masani. E faʻaofiina i totonu o le tino o lapiti e ala i le inisiua i lalo poʻo le fafagaina i totonu, ma i le mataupu mulimuli, faalua le aofaiga o le vailaau faʻasaina e tatau ona solo i le 1 lita o le vai nai lo le mea e manaʻomia mo le puleaina o tui. O le mea aupito sili ona lelei, o le vailaʻau e faʻaaogaina i le 1-1.5 itula i le fafagaina o le manu.
  2. "Solikoks" o se meafaigaluega sili ona lelei mo le fafagaina o lapiti laiti i lalo o le tolu tausaga. I lenei tulaga, o le puipuia o le coccidiosis ma le faʻailoga e ala i parasite o pepe ua susu ma le susu ua faia e tusa ai ma le polokalame o loʻo i lalo: i le aso muamua 0.2 ml o le kulupulu ua onā i le ulu, i le aso lona lua - 0.3 ml, ma le tolu - 0.4 ml i le tasi pusi fagafa. A maeʻa lenei vasega, e fautuaina e tuʻuina atu i tamaiti le 2 ml o le vailaʻau i masina taʻitasi, lea o le a fesoasoani e puipuia faʻamaʻi. Mo tagata matutua, faʻaaoga le 2 ml o le fualaau faasaina ile ulu. E sasaa saʻo i totonu o le gutu, pe solo i totonu o le vai i le fua faatatau o le 1 lita o le tuufaatasiga i le 10 lita o vai inu mama. O le togafitiga i lenei tulaga e 2 aso.
  3. Vaʻaiga faʻapitoa O le gaosiga o le gaosiga o le a sili ona aoga mo manu o loʻo mafatia mai le le lava o le maʻi poʻo le iai o se faʻafitauli i lenei faafitauli. Mo le faʻamalosi o le tino ma fesoasoani e taulimaina meaola leaga o loʻo faʻaaogaina, e aoga le fafagaina o manu i le 1-2 taimi i le vaiaso ma se vaivaiga vaifofo ole potassium. I se isi itu, e mafai ona faʻaaoga le chamomile e tusa ai ma le faiga lava e tasi.
O le tausiga sili ona lelei ma taimi e puipuia ai e le gata ina puipuia ai lafumanu mai faʻamaʻi, ae fesoasoani foi e taofia le mate tele o manu, ma o mea uma e manaʻomia, o le na o le matauina o le pulega, aemaise lava, inu.