Fua o le gaosiga

Moa Moss i vaomatua - e pei ona i ai

E uiga i mosses ma lichens, o le toʻatele oi tatou e iloa na o ituaiga faigofie ia o laau totō, ma e tusa ai ma le itu o loʻo tupu ai le fatu, e mafai ona e alu ese mai le vaomatua pe afai e te leiloa. Ae o faaupuga e pei o le poto masani po o le sphagnum atonu e le mafai ona malamalama i ai soo se tasi e le o se tagata poto faapitoa i meaola, fugalaau po o le aquarist. Faatumu le va i le malamalama, aua e manaia!

O a mea e tutupu ma o fea e tupu ai

O Mosses (sili atu le saʻo, moa-pei) o se vaevaega o le malo o le laau, e faʻapipiʻi ituaiga ituaiga, i le toe gaosia o le gametophyte (faʻavae feusuaʻiga ma se seti o chromosomes e leʻi totogia) e pule i le sporophyte (tupulaga faʻaleagaga).

O le faʻamatalaga faasaienitisi o meaola o bryophytes, o le mea lea o le igoa ole vaega ole mea e suʻesuʻeina ai latou - fomai. O le tele o le faʻaaogaina o ituaiga o ituaiga e pei ona masani ai, e aofia ai le vasega o meaola pala.

O fua o nei laau totő, o loʻo i luga aʻe o le fogaeleele, ua tumu i laulaau laiti, ae o le vaega lalolalo e tele ni filamentous filamentous, o mea e taʻua o rhizoids. O sui o lenei ituaiga mea e tutusa ma eseesega eseese mai o latou aiga i le malo.

Mosses, pei o pulou ma siama, faʻateleina i le spores. I lenei laasaga masani ma le tumau o la latou taamilosaga o le olaga, o foliga mossy e fai ma sui o se mea sili ona faigofie (sporophyte) i le foliga o se pusa i luga o se vae, e faatatau i le physiologically i lona tina. O le sporophyte e na o le tasi lava le galuega e faia - e mautinoa ai le matua matua o le spores, a maeʻa ona vave faʻapala ma oti.

O le fausiaina o feusuaiga briophyte - o le laasaga lona lua o le taamilosaga o le olaga - o se laau lauiloa (gametophyte), lea ei ai le tutusa o aʻa ma faagasologa o fualaau aina. Ae peitai, o lenei mea ua na o se foliga foliga le lelei i laau laʻau.

E taua! E leai ni aʻa o Mosses, poʻo ni lanu, poʻo ni mea e faʻaaogaina ai le vaʻaia i le malamalamaʻaga faʻaleaganuʻu o nei faaupuga.

Talu ai ona o le leai o se aʻa moni, o loʻo i ai i le tagata le tele o le faʻalagolago i le malulu o le ea, e oʻo lava i le faʻamalolo atoa o le olaga i taimi faigata. O le taimi lava e toe faʻaleleia ai le maualuga o le la, o le a ola le laau. E faigata ona mafaufau i le laufanua, po o fea lava e tupu ai meaola.

I lalo o tulaga lelei, o nei laau totō e mafai ona faʻamalosi ai vaega tetele i vaomatua ma togavao, nofo i eleele, laau, isi laau toto, maʻa, oneone, i soo se afā - mai le Arctic i le toafa. Latou te le naʻo le vai vaimalie.

O le taua o Mosses

O le taua o meaola i le fausiaina ma le atinaʻeina o le biosphere i le lalolagi e faigata ona faʻaleʻaleʻa. Mai i aso anamua, o tupuaga anamua o laasaga o aso nei, namu ma ferns na faasolosolo lava ona nofoia fanua e leai ni ola, fausia o le palapala mo isi laau toto, o se taunuuga oa latou gaoioiga i le olaga, ma avea ai ma ituaiga "paionia" i le totoina o la tatou paneta.

E taua! Mossy o le faavae lea o meaola faanatura. I nofoaga laugatasi, ona o le meatotino e pei o le omomi, e faaputuputu ma tausia ai le tele o lapisi vai, o vaovao moa e taofia ai le agai i luma o le toafa.

I nofoaga o lo latou tupuga tuputupu aʻe, o bryophytes e mafai ona ufiufi ai vaega tetele o le fogaeleele, ma avea o se sulufaiga masani mo manu ma manulele. I vaega o le tundra ma le permafrost, o mea ia e puipuia ai le faʻafefe o lalo o le aisa, o le fausiaina o eleele solo ma vaitafe, e fesoasoani i le faasaoina o le fanua.

Vitio: le taua o meaola

Afai tatou te talanoa e uiga i le taua o le lipine mo se tagata, ona matua eseese lava lea o le latou talosaga. O nisi o ituaiga o nei laau e mafai ona faʻaaogaina i le cosmetology ma vailaʻau e pei o tonic, antisepic ma le hemostatic agents.

Centaury, yellowcone, o le muti o le muti, o le togi ma le pulu foi e i ai se aʻafiaga faʻapitoa.

Mo tagata o le Matu Mamao, e mamao ese mai le aganuʻu, o le galu e matua taua lava e pei o se faʻamalamalamaga masani o fale, ma, fai mai, i le taiga e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea faʻaofuofu i le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi.

O meaola teuteu o moa - o se tasi o elemene sili ona taua o mamanu o le laufanua ma le mamanu o fugalaau. Ae ui i lea, o mea uma lava, o le peʻa o loʻo faʻaaogaina i le olaga o le tagata - o mea faʻapitoa o meaola o sphagnum vaivai.

Ole laumei, vine, pine, vine, uila, hydrangea, magnolia, thuja, pine, lilac, jasmine, spirea, forsythia, rhododendrons, violets, daisies, lili o le vanu, roses, marigolds, irises ma peonies e masani ona faaaoga i le mamanu.
Faʻaaogaina le peʻa:
  • e pei o le suauʻu i le mana;
  • e pei o se meafaitino ma se mea e faʻapipiʻi ai mea faʻafefiloi palapala ma fugalaʻau, faʻapea foi ma le mulch i mea tau inisinia ma faatoaga;
  • e pei o le faataatiaina o faga uʻu ma moa;
  • e pei o se faʻavevela i le fausiaina;
  • i mea tau metallurgy, vailaau, vailaʻau kemisi, eletise ma le tele o isi pisinisi.

Vaomatua vao

Vaomatua - o se nofoaga lelei mo le tuputupu ae o le galu. O iinei latou te ola ai i luga o laau, maa, i tafatafa o auvai ma vaituloto, e sili ai le paolo, nofoaga susu, e masani ona ufitia ai avanoa tetele ma se kapeta mafolafola.

O i latou uma lava e aofia ai le vasega o musea e gaosia, ma, o le mea lea, ei ai se fatu, i luga o le eleele (i luga aʻe o le vai) vaega e ufiufi i laulaau laititi, ma i le pito i lalo, o taimi uma lava e mate, e faʻamalieina e le tele o fua. O ituaiga eseese o mea eseese e eseese e le gata i le foliga ma le lanu o laulaau, ae faapena foi i le maualuga ma le itu o le tuputupu aʻe o le 'au. E tatau ona maitauina i le mafanafana ma le malulu o vaomatua e masani lava ona i ai se foliga lanu ma foliga malie, taʻalo ma lanu mai le lanumoana-lanumeamata i le samasama-lanu enaena, lea e maua ai se vaaiga ofoofogia. I le le lava o le susu, o nei mea matagofie uma e vave ona mou atu, e peiseai o loo ufiufi i se mafiafia o le efuefu.

O sui masani o le vaomatua o le:

  1. Klimatsium.
  2. Mn
  3. Ptilium.
  4. Sphagnum
  5. Rodobrium
  6. Gilokomium.
Matou te fautuaina e faitau e uiga i le auala e taulimaina ai savali i luga o lau 'upega tafaʻilagi.

Laʻau Aʻau

O le vaega pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le ogaumu (e oʻo i le 15 senitimita), lea e tulaʻi agai i luga, e tele taimi e totoina i itu eseese, ma o le mea moni e pei o se tamai laau. O le "ogalaau" ma "lala" o lenei laau ua tumu i laulaau laititi, lea, pe a vevela, taaalo ma lanu samasama lanumoana-lanu.

E te iloa? O le mea e mataʻina ai, e mafai ona faʻavevela e le tino e tusa lava pe ua maeʻa ona malolo. O le mea lea, i le 2014, sa maua ai e saienitisi ni vaega o mea malulu i le itu i Saute. O latou tausaga na fuafuaina i le 1530 tausaga. Pe a ma le lua pe tolu vaiaso na faʻaalu i totonu o se mea faʻapipiʻi ma ni tulaga talafeagai, e amata ona tupu le galu. Faatasi ai ma le au failotu o lenei mea na tupu o se lagona.

O le vaega pito i lalo (lalo) o le 'au e fetolofi, e tumu i filo o le rhizoid e le mafaamatalaina. O le faʻapipiʻiina, e fai ai se ituaiga o fesoʻotaʻiga, i ona faʻamau o loʻo tutupu aʻe ai vao o le pito i luga. O le pusa tioata laupapa e tu i luga o le uumi umi i le mumu ma e aofia ai le 12 i le 15 spores.

E masani lava ona maua le pine i luga o vaega o loʻo faʻamalamalamaina i vaomatua, vaovao susu, lata ane i laufanua, vaitafe, ma le talafatai o vaituloto.

Mileni

I lalo o lenei igoa e natia ai se ituaiga atoa o moa, e faʻailoa ai le silia ma le fasefulu ituaiga.

O sui sili ona taatele o lenei ituaiga e pei ona taua i lalo:

  • midi, po o le masina o le masina;
  • monumene mnium;
  • luga po o vaomatua;
  • o le numera o le averesi;
  • le manatu autu;
  • mnium zinclidea.

O le mea autu o le masina o le keneto e tele (e oo atu i le 5 mm) laʻau o le oval shape, e nofo fua i totonu o le tasi vaalele mai itu e lua o itu i luga o le 'au e tasi, e le silia le lima senitimita le umi.

E te iloa? O le maofa o le mea moni o suauu ola o laulaau o le omonium o loʻo i ai i le vaalele lava e tasi. I se isi faaupuga, o le laupepa e aupito sili ona mafai ona gaogao - naʻo le tasi le cell.

I le tau vevela, o laulaʻau o le omoni e matua vevesi ma faʻaititia tele. O loʻo i ai se pusa ovale, o loʻo tautau mai se lanu samasama, e le sili atu ma le 3 senitimita. O se pusa e mafai ona seleseleina mai le 17 i le 30 spores (e fuafua i le ituaiga).

E tufatufa atu Mnium i soo se mea, aemaise lava i totonu o vaomatua, i le taimi lava e tasi na totoina ai vaomatua pine i le susu. E masani lava ona nofo i luga o maʻa ma pamu tuai, o lanu lanumeamata lanumeamata.

Aoao atili e uiga i le tuputupu ae o le lotoa (puʻu lauuʻu).

Ptilium

I totonu o vaomatua pine ma vaomatua (o taimi uma lava ma se pine o pine) e mafai ona e maua se tasi o manulele e sili ona lauiloa - o le poulilium. E ui lava i lona tufatufa lautele, e toetoe lava a le avea ma se talipupuni maumaututu i luga o le eleele, e manaʻo e nofo i le pito i lalo o laau, e fai ma mea e tasi, ae o vaomatua mafiafia o lanu samasama samasama po o samasama-lanu meamata ma se paʻu vela. O ptilium e iai le vaʻaiga o le gaʻo (e mafai ona oʻo atu i le 20 simita), mai le tele o laʻau faʻapitoa e faʻatulagaina ma laʻau o loʻo agaʻi i itu faʻafeagai. O a latou foliga vaaia, o nei faʻatulagaga e pei o fulufulu o manulele poʻo fulu mata. O lau o lenei fatu, e le pei o le kenekone, e matua laitiiti, vaapiapi (e oo i le 1 mm), tusi, ma le tele o palau umi.

O le pusa faʻasolosolo e faʻafiafiaina, e pumoʻene mimiti, toetoe lava o taimi uma e faʻapipiʻi ai. Laʻau mumu lanu enaena mai le 2 i le 5 inisi le umi. O le numera o feeseeseaiga i totonu o le pusa e mai le 10 i le 14 fasi vaega.

Sphagnum

E tele naua laufanua i le vaomatua. O vaomatua ia o togavao, ma laufanua vao, ma fanua, ma e oʻo lava i le papa. Ae ui i lea, o le taufusi o se lalolagi faʻapitoa, tulaga ese o lona ituaiga! Ua leva ona fausiaina mo le tele o tausaga, ma e mafai ona ola mo le tele o tausaga, aʻo faʻalauteleina pea ma puʻeina ma tele atu isi teritori fou.

O le mea e ofo ai, o le galu e fesoasoani i lenei mea. E sili atu, o ona sui - sphagnidy. Sphagnum, e taua foi o le paʻepaʻe po o le moa - o se ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le fasefulu ituaiga o moss mosses, o se naunautaiga mautinoa o ia mea uma e naʻo le faagasologa o suʻesuʻega ole microscopic. O se tamai laʻau faʻalaʻau, e ufiufi foliga, e ufiufi i laulaau laititi, faʻapipiʻiina i se mea lautele. O lanu o laʻau e ese mai le lanu-lanumeamata i le lanu violē (faalagolago i le eseese). E le o iai le Rhizoids i le pito i lalo (lalo o le vai) o le vaega.

Atonu o le ae fiafia e aoao atili e uiga i mea e fai i sphagnum moss, faapea foi ma mea e faʻamalolo ai o loʻo i ai.

O Sphagnum o loʻo i ai se vaega faapitoa o mea e le masani ai e iloa ai mai isi laʻau-e pei o laau totō. O le mea muamua lava o le sphagnum e tupu ae na o luga.

I le taimi lava e tasi, o le vaega pito i lalo o le aʻa (e masani lava ona nofo i lalo o le vai) e mate, liliu i totonu o le peat, i le tusa o le fua tutusa e pei o le maualuga e tupu (pe tusa ma le tasi le millimita i le tausaga). O sea ituaiga o olaga e mafai ona maua ai le ola o le sili atu ma le tasi le afe tausaga (mo se faʻamatalaga: o isi meaola ola e le sili atu ma le 10 tausaga).

E te iloa? O le Vitamp Vitmoor (Siamani) ei ai se peat layer e tusa ma le 18 mita le loloto, ma o ona tausaga e tusa ma le 2,000 tausaga.

O le isi vaega o sphagnids o le tuufaatasia lea o meaola e puipuia ai le atinaʻeina o siama, lea e faʻagesegeseina ai le faasolosolo lelei o le pala, ma faʻateleina le faʻavaeina o peʻa. O le siosiomaga oona, i se faaopoopoga, e taofiofia ai tauva ma mafai ai ona e maua ni nofoaga fou fou.

O le isi meatotino o le sphagnum o le gafatia e galu ma taofi le vai ona o le i ai o ni motu faapitoa ma se fausaga solo. I taimi o le maualuga o le maualuga o le suavai, e mafai e lenei galu ona faaputuputu le tele o le vai, lea e mafua ai ona suia i le faapaleniina o le vai ma le faoa faamalosi o teritori fou.

Rodobrium

Rodobriy, poʻo le laʻau-rosette - o se tasi o sui o laʻau mumu, lea e mafai ona maua i totonu o le vaomatua (e masani ona vavao). Afai e lelei le susu o le tagata faʻasalalau, o loʻo maua i luga o le fausaga o le tele o laumei laiti lanu uliuli - o laʻau o laulaau, e laʻititi lava luga aʻe luga o le eleele, taʻitasi i luga o lona aʻa. O se 'au e tasi, e oʻo atu i le 10 cm le maualuga, e mafai ona totoina aʻa i luga (apical) ma vaega pito i lalo (lalo). O lapisi Apical e masani ona ola i totonu o le pusa. I le mundane vaega, o le ufiufi e ufiufiina i se fuʻa rhizoid.

O laʻau o le rhodobrium e iai se foliga o le ovoid-elongated, e oʻo atu i le 10 mm le umi, faʻapipiʻi laʻititi, ma latalata i le pito i luga - faasino. Mai le 15 i le 20 lau e mafai ona aoina i fusi taʻitasi. O laupepa o lenei lapoa e manatu tele e faʻatusatusa i isi laʻau mumu.

Afai e te tilotilo atu i le itu o le gadobrium mai le itu, e mafai ona e maitauina lona tutusa ma le pama. Pusa pusa e sii i luga aʻe o le soʻo i luga o vae mūmū mūmū, e tele lava lona foliga ma e mafai ona oʻo atu i le 18 spores.

O lenei meaola e taatele i le taiga area i le ogatotonu o le itu i saute, e itiiti ifo i le itu i matu. Lisiina i le Tusi Mumu.

Gilokomium

O lenei puʻu ua lautele lautele. E masani ona maua i vaomatua, ma e masani lava ona avea ma faavae o le galu o le vaomatua. E sili atu i le itu i mātū, o loʻo tele i vaega o le vanu ma le toafa o le Arctic.

E te iloa? Buddhist monks na fausia togalaau uma o meaola, o le sili ona lauiloa o loo i totonu o se monaseta e latalata i Kyoto ma ua lisiina o se Sitepu o Measina a le UNESCO.

O le gilokomium o loʻo i ai le faʻateleina o le telefoni e oʻo i le 20 centimita le umi, e masani ona mumu. O arc fou taitasi e tutusa ma le tausaga na sosoo ai o le atinaʻeina o fale ma o loʻo taoto i lalo o le pito i luga o le arc.

O le arc laʻau na faʻapipiʻiina i totonu o le tolu pe fa nofoaga, e fai ai se laasaga o le fausiaina o le fausaga. O le aʻa ma ona totoga o loʻo faʻapipiiina i laulaau, o lanu lanu meamata laititi e faigata ona vaʻaia ma mata ona o la latou tele. Sporonosit gilokomium punavai. O le faʻataʻavalevale ua fausia i luga o le tumutumu o le tausaga ua tuanaʻi i luga aʻe o le au laiti lanumeamata. O le pusa faʻataʻavale, pipiʻi tele, fuamoa, faʻaputu i luga o vae vaevaega laʻititi mai le 12 i le 17 spores.

O le mea lea, o meaola e matua tutoatasi ma maofa i lona malo eseese i le lalolagi aoao o laau toto. O a latou suʻesuʻega e mafai ona faʻaaogaina lona olaga atoa, ma o le tele o mealilo e tumau pea le le mautonu.

E tasi le mea e mafai ona fai mai ma le mautinoa: afai e leai ni tagata, o le a matua ese lava lo tatou paneta, aua o nei laau toto e maua mai ai le tele o faagasologa o meaola, ma e oo lava io tatou olaga faalelapotopotoga toetoe lava a le faia e aunoa ma i latou.

Faʻamatalaga mai le upega tafailagi

I le Belarus, e tupu le sphagnum i le au. Ae e manaʻomia pea ona latou alu. O lena flaxkin flax - tele, i soo se vaomatua. Ou te aoina faatasi ma "aʻa": Ou te tilotilo ma le faaeteete le pulupulu o le galu ina ia le malepelepe i oʻu lima, ma i le lava lava vaega sa ou tuuina i totonu o se ato ma ni togi. Ou te faia lenei mea i ni tusitusiga. Ona faʻapipiʻiina lea o le afifi ma o lenei pepa ua teuina i luga o loʻu faletupe. E oo lava i le taimi nei. Talu ai ona ua susu le ogaumu (ou te le faʻamagoina - e leai se mea e manaʻomia), i le taumalulu na e "uu" i le malulu, ae talu ai ona sa tumu i luga o papa, e faigofie tele i le malo malulu e maua ai taʻitasi taʻitasi. Sa ou folaina i totonu o le faletaele mo se scumbag. Afai e te manaʻomia vave le galu, vave, ona faʻafefe lea i le mafanafana (ae le vevela!) Vai mai le taʻele. E leai se mea e tatau ona tatau ona faʻafefe ai vai! E maliu ma o le aso e sosoo ai, faʻatasi ai ma lou tuputupu aʻe, e lilofia i le paʻu ma "vaʻavavemele" pala (ma e manogi le manogi). I lenei tulaga, e mafai ona e tupu aʻe i le taimi e tasi (o le a latou pala i ni nai aso). I le ola ai i luga o le galu (e aunoa ma se gaosiga), e masani lava ona ou aʻafia le hibiscus (e leai lava se "lunge"), violetiti, laau paʻu, rosa, o lea ua ou taumafai oleander. Mo ni mea laiti (e pei o violets), na ou tipiina moa i ni vaega, mo lapoa (hibiscus) - leai. E na ona ou ave laʻau o le zhmenyu, tuu aʻa i lalo i se tioata, tuu se sipi i totonu o se aluga e pei o se nila, ma totonu o le fale. A maua le aʻa, ona ou tago lea i se fusi o moa ma aʻa mai le ipu ma, i le foliga tutusa, tuu i totonu o le fagu ma sasaa i le eleele. O lona uiga, ou te le pikiina moa mai aʻa, ma ou te totoina le laau i le eleele. O lenei mea e mafai ai e oe ona tumau le susu i le eleele + o aʻa talavou, e tupu mai i le meaʻai, e sili atu ona faigofie le vili i totonu o le stratum + ituaiga, ae o le friability ma le "ea". Gibik pei o.
Cassandra
//frauflora.ru/viewtopic.php?p=71281&sid=97988adafa808167e3b847cf6ae52a3f#p71281

A ou aumaia le moa, ou te fufuluina i totonu o le vai mafanafana, tatu ma faapipii i luga o le laulau mo le 24 itula, e foliga mai e vaivai ma e manogi lelei. Pe a tafe mai laʻu vai palapala, o tamai iniseti uma ma vaega o lau laʻau e fufuluina i le vai. У меня растет мох недалеко от дачи, на краю небольшого болота, может поэтому он и погрязнее, чем тот , который растет в лесу. Я пробывала его не мыть и оставлять в пакете на балконе- он начинает плохо пахнуть и в итоге плесневеет.E ui lava sa ou faigaluega ma ia mo se taimi umi, ae o le a ou le lafoaia moa-O aʻu ma violet ma le gloxinia root vave ma 100%, ma o lea ua ou faitau atu ia Cassandra e uiga i le totoina o le hibiscus i le galu, faafetai tele lava! Ou te lei lelei galue ma ia, o le a ou taumafai moni lava.
Elena65
//frauflora.ru/viewtopic.php?p=93159&sid=97988adafa808167e3b847cf6ae52a3f#p93159