Lafumanu

Auala e togafitia ai vae ma gutu pepe i povi

O faʻamaʻi pipisi ma gutu o se faʻamaʻi matautia o povi, e matua pipisi, ma o lea e vave ona salalau, e leai ni aʻafiaga leaga e le gata mo faʻatoaga, ae faʻapea foi mo le tamaoaiga atoa. O le FMD e feaveai mai manu i tagata, ma le mea e lelei ai, e masani lava ona faʻamalolo e aunoa ma se siakiina, ae o tuusaunoaga e tupu foi, o lea e tatau ai ona e iloa le auala e iloa ai lenei faʻamaʻi i manu i le taimi.

O le a lenei maʻi

O maʻi faʻamaʻi ma le gutu o se faʻamaʻi pipisi e tupu i mea uma o artiodactyls, e aofia ai meaola, ae o manu e sili ona faigofie. E le gata i lea, o loʻo gasegase manu, e tusa lava po o le a le matua, e ui lava o manu laiti e vave ona pisia i le tino ma e sili atu ona mafatia i faamaʻi E tatau ona maitauina o faʻamaʻi vae ma gutu e salalau i le lalolagi atoa.

Mamo, punavai ma auala o faʻamaʻi pipisi

O le mafuaʻaga o le FMD o se siama faigofie o le fatuina o le protein, o lona lautele e na o le 10-30 nanometers. E aofia i le RNA-viruses, o le ituaiga - rhinoviruses, le aiga - Picornaviridae.

E tusa ai ma ona meatotino, ua vaevaeina le virus FMD i ituaiga e fitu - O, A, C, CAT-1, CAT-2, CAT-3 ma Asia-1, e tofu ma le eseesega. Ole numera o fesuiaiga e suia i taimi uma pe a aliali mai le siama ma fou.

Ma afai o se meaola ua i ai se ituaiga o le FMD, e le aofia ai le siama i se isi ituaiga o siama.

Punaoa o lenei siama:

  • manu mamai, e aofia ai i latou o loʻo i totonu o le taimi e faʻaolaina ai;
  • siama faʻamaʻi (o na povi ua leva ona i ai se faʻamaʻi, e mafai ona lamatia mo le silia ma le tausaga).

I manu mamaʻi e mafai ona iloa le siama i le susu, pala, urine ma feces, o le mea lea, o le a mafua ai le sogasoga o vae ma gutu o le tino e aunoa ma ni faafitauli e oʻo mai i le siosiomaga i fafo. O le taunuuga o lenei mea o le faaleagaina o fale o manu, savali savali, meafaigaluega eseese, fafagaina o otaota, nofoaga e nonofo ai, faatanoa, ma meaʻai.

Fanau, taavale, isi fagafao, e pei o pusi, anufe, manulele, e mafai ona ave le siama i latou lava. Insect parasites e mafai foi ona matautia. O le HIVD i totonu o le siosiomaga e umi se taimi e ola ai. O le mea lea, i luga o vaomatua i luga o mauga, atonu o le a galue malosi seia oʻo i le isi vaitau, i luga o fulufulu manu mo le 50 aso, i luga o lavalava o tagata - e oo atu i le 100 aso, ma i totonu - e oo atu i le 70 aso.

E te iloa? E i ai se gaioiga e taʻua o le "Cow Parade". I le taimi o lona faʻatinoga, o paʻu fivalasses cow painted by artists ua faʻapipiʻiina i luga o auala poʻo taulaga, pe a uma ona faʻatau atu nei foafoaga ma o tupe maua e auina atu i le alofa.

E mafai ona pisia se povi i auala nei:

  • pe a 'ai e ala i le mucosa tautala;
  • e ala i le faaleagaina o le paʻu o le uila ma vae;
  • e ala ile vaalele i le vaalele i luma o se numera o tagata mamaʻi.

Vaitaimi ma faailoga o vae ma gutu o le tino i povi

O le vaitaimi ole faʻalavelave e amata ile 2 i le 7 aso. O le faʻamaʻi e masani lava ona mamafa. E mafai ona maua e le fagota ni ituaiga se lua o vae ma le gutu o le tino - e leaga ma leaga.

Mafaufau i faailoilo o se foliga lelei ma le atinaʻeina o le faamai:

  1. Pau le fia taumafa ma tuai miti.
  2. O le vevela e alu i le 40.5-41.5 tikeri, o le membrane mucous o le gutu e vevela ma vevela.
  3. Lavea vave ma manava.
  4. Faʻasalaga uma o meaʻai ma le faʻaitiitia o le gaosiga o susu.
  5. I le lona lua po o le tolu aso talu mai le amataga o le maʻi - o foliga mai o moli (aft) i le gutu, i totonu o le isu ma luga o apaau o le isu, o le vai i totonu oi latou e manino i le taimi muamua, ona amata ai lea ona mataga.
  6. Le faʻaalia o otaota i luga o le nofoaga na faʻaumatia ai.
  7. Tele le pala, faigata le fafaga, fia inu.
  8. O le vaivai o le paʻu i le vaega o le atigivae, e leai se mea.
  9. Tachycardia ma le arrhythmia e mafai, faʻapea foʻi ma faʻalavelave popole.

O le tele o povi mamaʻi e toe faʻaleleia pe a uma le 3-4 vaiaso mai le taimi o le faʻamaʻi, i lalo o le tausiga lelei ma togafitiga talafeagai. O le tino i lenei tulaga e laʻititi - e oo atu i le 0.5%. Faailoga o foliga leaga o le FMD, i le faaopoopoga i le aphtha mucous membranes ma le paʻu, ua faapenei:

  1. O faʻalavelave tuga faʻapitoa, e aofia ai le faaletonu o le fatu.
  2. Faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le tino o le tino.
  3. Paʻu, faʻavevesi.
  4. Le manava, manava.

O le mea e leaga ai, o lenei fomu e faʻaalia i le maualuga o le tino, e oo atu i le 70%.

O siama vae ma gutu i le faʻaleagaina o le tino e matauina i le tele o taimi i tamaʻi povi. E ese le eseʻesega a Calves: i le lua o masina, e leai ni aphthae, ae o le gastroenteritis, lepsis, myocarditis, ma le ogaoga o faanoanoaga o loʻo i ai.

O tamaiti maʻi e le fia suʻeina le lanu. E mafai ona latou oti i le aso muamua, ma o le fuainumera o le tino e mafai ona oʻo i le 60%.

Faʻailoga

Faʻamatalaga o vae ma gutu pepe e faʻavae ile:

  • faʻamatalaga epizootological;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi;
  • suiga faʻaleagaina i le tatalaina;
  • suʻega falesuesue.

E taua! I le faailoga muamua o lenei faamai matautia, ia vave ona faia ni togafitiga mo le vave ona maua.

Pe a fai e povi po o tamai povi se tamaʻi vevela i le gutu, i le vaega o le u, i luga o pito, salivation, lameness, mumusu e vela meaai, e tatau ona tupu masalosalo vae ma gutu o le gutu. Mo suʻesuʻega i suʻesuʻega falesuesue, o puipui o aft ua filifilia na e leʻi amataina (a itiiti ifo ma le 5 kalama). O le mea e aoina e ao ona tuʻuina i se mea e puipuia, o le faʻafefiloi lea o le glycerin mama ma le vailaʻau faʻamalolo phosphate pH 7.4-7.6, e maua i le aofaiga tutusa.

O le isi, o le fagu faʻatasi ma le tagata puipuia e faʻamaufaʻailogaina ma, a uma ona afifi i le fulufulu mamoe, e tapuni i totonu o se fagu vai. O nei mea uma e tuʻuina atu i le vailaau talafeagai mo vailaau, faʻamautinoa le saogalemu o fuataga.

I totonu o le fale suesue, faʻaaogaina o faʻamatalaga patino eseese, o le i ai o se siama e mafua ai le FMD ua faavaeina. Afai e maua se siama, ona faia lea o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e fesoasoani ai e fuafua le ituaiga ma le fesuiaiga o le mea e mafua ai.

E tatau ona maitauina o foliga mai o moli ma le vai i totonu o le pupuʻu tautala ma luga o le uʻu o le povi e le o taimi uma e taʻu mai ai le i ai o se faʻamaʻi matautia, o le faailoga lava lea e tasi o le stomatitis ma le dermatitis, pusa ma le mala.

O faʻamaʻi pipisi o manu e aofia ai: mycoplasmosis, anthrax, necrobacteriosis, endometritis, nodular dermatitis, chlamydia, brucellosis, leptospirosis, anaplasmosis, actinomycosis.

Suiga faʻaleaga

I le tulaga o se tulaga lelei o le faamai, e pei ona tatou maitauina, o le oti o manu mamaʻi e tupu tele lava. I le suʻesuʻega autopsy o tagata ua maliliu, o loʻo i ai le aphthae ma le afaina i luga o le mucous membrane o le gutu, i le mea o le maʻi, ma le paʻu foi o le faʻata, e leai se lauulu, laugutu, nifo, leua ma le vavaevaevae.

O nisi taimi o nei liona o loʻo i tafatafa o le va. Ae i le tulaga o le FMD leaga, i le faʻaopoopoga i faʻamaoniga o loʻo i luga, ua maua ai musika o le skeletal ma le muso o le fatu. Ua faʻamautuina o le mafuaʻaga autu o le maliu o manu mamaʻi o le faaleagaina i le tino.

Pe a suʻesuʻe se suʻesuʻega i fafo o le fatu ma le faʻaogaina o le myocardium, e maua ai se tamai foci o le lanu samasama-lanu paʻepaʻe i foliga o lanu po o fasi taʻaloga eseese ma foliga.

I musele o le tua, vae, laulaufaiva ma isi, o le fiva mumua e mafai ona maua i foliga o gelatinous serous infiltrates.

I tulaga ogaoga, i le taimi o le autopsy, e iloa ai otaota, lea e faʻapipiʻi i le mea oona, mama, fatugaʻo, ate, ma oʻo lava i le faiʻai ma le taula. E mafai foi ona e maua se meaʻai i totonu o le tino o le tino, mea pipii, i puipui o le inumaga.

Togafitiga o vae ma gutu o le gutu i povi

Ona o le mea moni o loo i ai se fuainumera tele o ituaiga o le FMD virus, lea e masani ona sui, aua nei faia ni sauniuniga mo togafitiga mo togafitiga o lenei maʻi matautia. I lenei tulaga, o le mea autu - o le tausiga lelei ma le feteʻenaʻiga.

Gaoioiga lautele

O le laasaga muamua lava o le vavaeeseina o manu mamai i totonu o se isi potu. E tatau ona mama, ma lelei le ea ma se mafanafana lelei. O se moega mama ma mama e iai mea e faʻaaogaina ai le vai e tatau ona tuʻu i le fola. E mafai ona paʻu, paʻu.

E taua! I le vaitau o gasegase, o tamaʻi povi e faigofie tele i isi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, o lea latou te manaʻomia ai le tumama ma le tausiga, ina ia alofia ai foliga o le faʻamaʻi lona lua.

Fafagaina susu povi naʻo naʻo le fafaga vaivai. E fautuaina e tuʻuina atu i le failauga o le falaoamata, vao lanumeamata, silasila maualuga. Ia mautinoa ia tuʻuina atu i manu manu vai inu mama i le tele o mea.

Tulaga faapitoa

O se itu taua i le togafitiga o povi o le togafitiga o nofoaga ua afaina ai le aphthae ma le afaina.

Aua o le mucosa tautala e faʻaaogaina:

  • 2 pasene acetic acid;
  • vaifofo o le potassium pisi - 0.1%;
  • furatsilin - 0.5%;

Afai e lautele launi ma mafua ai le tiga, ona tatau ai lea o le gasegase e tatau ai ina ia mafai e le manu ona 'ai e masani.

Ina ia faia lenei mea, ia fai mea nei:

  • Novocain;
  • anesthesin;
  • copper sulphate.

Le fua faatatau o mea e aofia ai: 1: 1: 2, ma o se faʻavae e faʻaaoga ai le suauu paluga poʻo le suāuʻu iʻa. O lenei suauʻu e faʻaaogaina i vaega o loʻo afaina i le gutu ae leʻi leva ona 'ai.

Mo le faʻagasoloina o mea matuia, o le faʻafefiloi o tar ma le suāuʻu o loʻo faʻaaogaina i le tutusa tutusa, ma pe afai o loʻo i ai le mumu tele, ona faʻaaogaina lea o le iodine poʻo le streptocid i le vaifofo o le potassium. E mafai ona e uila le taele, mo lenei mea e fai:

  • formaldehyde solution - 2%;
  • vaifofo o le soda - 0.5%;
  • Creolin poʻo le Lysol emulsion - 2-3%.

O nei mea uma ua faaopoopo i pusa faapitoa i vai mama i se vevela mafanafana ma o latou povi e taʻavale i ai. O faʻasalalauga uma o loʻo i luga ua faia i aso uma.

I le faaopoopo atu i vaifofo i fafo, faaaoga fualaau faasaina mo le fofogaina o tautala.

Mo lenei faamoemoe, faʻaaoga:

  • immunolactone;
  • lactoglobulin;
  • serum mai le toto o faʻasalaga (o tagata nei ua leva ona maʻi ma toe faʻaleleia).

E te iloa? I totonu o Ausetalia, i le tele o tausaga talu ona amataina le fausiaina o povi, na amata ai ona afaina le faafitauli o le paluga: e le mafai ona gaosia e pusi laau, ona sa latou faalogo i manu a manu.

I tulaga ogaoga, o maʻi susu ua tuʻuina atu i ai le fofo o le loto mo le galue masani o le fatu. Ina ia maua le malosi, e fautuaina le tuiina o le kulukose i se auala vavalalata poʻo le tuʻuina atu i le manu o se moli o le meli i aso uma.

Puipuiga ma le tuiina o povi

O faʻamaʻi matautia e pei o vae ma gutu o le gutu e faigofie atu ona puipuia nai lo le togafitia. Ma o le taimi nei o le anti-legavia i le salafa o le lalolagi ua taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, i le tele o teritori o loo i ai se tulaga manuia. Ae ui i lea, o loʻo i ai le fofo eseese o le faʻamaʻi, o lea e taua tele ai le puipuia. I mataupu e puipuia ai vae ma gutu pepe, e 4 auala e faʻaaogaina i atunuu eseese:

  1. E le o faʻamaoniaina, o tagata uma ua pisia ma atonu e ono afaina ai tagata ua faʻaaogaina atoa.
  2. O le tui puipuia e faʻataunuʻuina atoa lava le taulaʻi o le faʻamaʻi, ma i totonu o le fale ua faʻaumatia manu.
  3. Faia faʻataʻitaʻiga masani o povi mo le faʻamoemoe o le puipuia i nofoaga e lata ane i le liona, i le fale, o tagata mamaʻi uma lava ua faʻaumatia, ma ua faia le tui;
  4. Tagata faʻamaʻi pipisi ua faʻamavaeina, tui puipui matuia ma faʻataunuʻu.

E tatau ona fai mai o le auala muamua e faʻaaogaina i na o atunuʻu ua atiaʻe ma le tamaoaiga malosi, talu ai ona o le tele o mea e faaleagaina. O isi uma o loʻo faʻaaogaina le amanaʻiaina o le tulaga, tulaga faʻafanua ma le atinaʻeina o meaʻai manu.

O nei puipuiga e aofia ai le puleaina o auaunaga tau vaomatua i tuaoi o setete, o le faʻaauau pea ona faʻatinoina fuafuaga e faʻaleleia ai le soifua mama i totonu o pisinisi a manu ma tagata. E le gata i lea, o le pulea lelei o le felauaiga o manu, o le tuuina atu o oloa ma meafaitino e gaosia e talafeagai.

E taua! O le HIVD e puipuia i le tele o vailaʻau e masani ona faʻaaogaina e vaʻaia fale, mo se faʻataʻitaʻiga, i le vailaʻau. E sili ona lelei le togafitia o faleoloa pisia ma fofo o le 2 pasene formaldehyde ma le 1-2 pasene soda.

Ma le mea mulimuli, o tui, lea e faia i luga o le tele o faatoaga ma lafumanu, ua manatu o se togafitiga sili ona lelei e puipuia ai vae ma gutu o le tino. Mo le faʻatinoga o serum hyperimmune faapitoa, faʻapea foʻi tui na maua mai i le toto o tagata faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina. Afai o le povi e tuiina mo le taimi muamua, ona maeʻa lea o le 21 aso, ona fai lea o se faʻamaʻi e tumau mo le tausaga.

I le faaputuputu, ia tatou fai mai o le papa ma le gutu o le maʻi e mautinoa lava o se maʻi sili ona lamatia o povi. E taua tele le iloa manino o ona faailoga muamua muamua ina ia mafai ai ona faia ni togafitiga mo togafitiga i le taimi, aua i le amataga, e sili atu ona faigofie ona fai lenei mea.

E le gata i lea, o le vave suʻesuʻeina ma le faʻamaonia o se faʻamaʻi FMD faapitoa o le a taofia lona salalau i luga o vaega tetele. Ma o togafitiga ma tui puipui o le a fesoasoani e aloese ai mai ia faafitauli. Tausia au povi, faʻapea foʻi lou ola maloloina!