Fua o le gaosiga

Chistyak: tausiga, galueaina, mea aoga o le laau

I vailaau masani, o togalaau eseese e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi ma maʻi, e oo lava ia i latou ua teena e vailaau faʻasaʻi. E masani lava, o nei meafaigaluega e fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o le maʻi, lea e le fesoasoani i sauniuniga faʻapitoa. I le asō, o le ae aʻoaʻo ai e uiga i se togafitiga faʻapitoa e pei o le faʻamamaina o le tautotogo. Mafaufau i le faʻaaogaina o le chistyaka i le tele o fanua, faapea foi ma lona totoina i le togalaau.

Faamatalaga faʻamalosi

E le mafai ona e faalogo e uiga i lenei laau mo le mafuaaga o lona igoa ua na o se numera faamaumauina o upu tutusa, o ia mea taitasi e taatele i se teritori faapitoa. O le mea e sili ona lauiloa o le: patagogo o le tautotogo, patacup scurf, awaylepnik, gill, fulufulu manogi, pshonka, hare salaladai, chistnik. O le Spring Chistyak o se vao vavalalata o le aiga Chistyak o le aiga Buttercup. O le ituaiga o le igoa e tasi e aofia ai foi le chisel puchukovaty ma chistyak moni, ae le faaaogaina e le tagata. O le faʻalautele e oʻo i le maualuga o le 30 cm le maualuga, o loʻo i ai se alalaʻau faʻala, o loʻo faʻapipiʻiina i lalo o laupepa laʻau. O lau o loʻo valiina i le lanu uliuli lanumoana, petiolate, ia foliga foliga o le fatu. O fugalaau e tele, e oʻo atu i le lautele o le 3-3.5 cm. O le fuga e valiina atoa i le lanu samasama mama e aunoa ma ni faʻalavelave poʻo ni pogisa. O le siakiina e aofia ai le 8-12 o petals foliga. I le pito i lalo o petals e iloa ai laʻasaga laʻasama samasama. Fugalaau e tupu ia Aperila-Me.

E taua! Afai e tupu aʻe le chistyak i lalo o le paolo, a maeʻa le fuaina o le fualaau aina e le faia.
O le fua o se fatuga tuʻufaʻatasia, lea e aofia ai le tele o nati laiti. I kosi taʻitasi e tasi lava le fatu. I se tulaga ese, e tatau ona fai mai o le faʻaaloalo tatou te talanoaina e mafai ona fenumiai ma le marsh marigold. O le eseesega autu o le le lava lea o faʻamaufaʻailoga e iloagofie i luga o le marigold i luga o aʻa i foliga o fatu. O le taua tele e tupu tele i le tau o le tau; e maua i itu i mātū, ae o le tele lava o taimi. E mafai ona maua le laau i Europa, o atunuu CIS.
O le aiga Buttercup e aofia ai foi laau e pei o: cohosh uliuli, patapupii, perenise, basilustus, ipu taele, luko vavao, clematis, ma le oso.
I luga o le teritori o le Rusia, o le a salalau solo se vaega o le Europa, mai le Kuban i le Sami Barents. Chistyak e fiafia i eleele malulu, o lea e mafai ona maua ai i totonu o vaomatua po o vao vaeluaina, i luga o le vai poʻo vasega o vao. I totonu o steppes e maua i le vavalalata i soo se vai. E masani ona i ai ni fuifui tetele o chistyaka.

Faʻavae

O le tuufaatasiga o le laau e fuafua ai lona faaaogaina i le tasi itu poʻo le isi. Ae ui i lea, o le talatalanoaga talanoaina e le lelei le suʻesuʻeina e togafitiga faʻapitoa, o lea o lona tuufaatasiga e naʻo vaega autu lava e fai ma sui - e le mafai ona tatou tuʻuina atu se auiliiliga auiliili o mea uma elemene o loʻo i totonu o le vailaʻau. O le tuufaatasiga o vaega eletise e aofia ai vaega nei:

  1. Saponins - faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa o mea totino, o loʻo faʻaaogaina e avea ma sooga eletise, faʻamautuina i totonu o le alamanuia o meaai, faʻapea foʻi ma meaʻai faʻalaʻau. O nei faʻalapotopotoga e faʻaaogaina i le gaosiga o halva ma le pia, ma o se vaega foʻi o tui eseese o se elemene faaopoopo.
  2. Carotene - lanu samasama po o le moli, o se vailaʻau faʻamalosi. E mafai ona e feiloai ia te ia i le tuufaatasiga o le tele o fualaau faisua, aemaise lava - ile koko. O Carotene o se faʻasolosolo, o lona faʻaoga e faʻateleina ai le faʻaumatiaina o aʻafiaga saoloto mai le tino. Faʻaaogaina i le alamanuia o meaʻai e pei o se faʻataʻitaʻiga lanu E160a.
  3. Asino Pepini poʻo Vitamini C - O se vailaʻau faʻasaina, o se vaega o le tele o fualaʻau ma fua. E talafeagai mo le tino o le tagata mo galuega masani a le fusi ma le ponaivi. I vailaau faʻaleaganuʻu, o le acid ascorbic o se tasi o vaega o vitamini ua faʻataʻitaʻiina i tagata e faʻaitiitia le puipuiga. E le gata i lea, o nei faʻalavelave e faʻaaogaina i le taumalulu pe a le mafai ona mauaina lenei vailaʻau mai meaai.
    Vitamin C o se vaega taua o ia laau e pei o: yoshta, moli, quince, fugalaau, kapisi Cab ma vine.
  4. Feagaiga faʻapitoa - faʻalavelave faʻafefeteina faʻatasi ma se manogi manogi ma le manava mu. O lenei tuufaatasiga na faʻaaogaina faʻapitoa i vailaʻau faʻatoʻaga mo togafitiga o manua o purulenti. O le mafuaaga mo le faʻaaogaina o lenei tino o vailaʻau faʻasaʻi ma antibacterial. I le taimi lava e tasi, o lenei vailaʻau o le mea sili lea ona leaga, e mafua ai ona oona le meaola i lenei vailaau.
  5. Anemonin - o se mea faʻapitoa, o se tioata o ituaiga eseese. O lenei vailaʻau e maua mai i laau o le Buttercup aiga e ala i vailaʻau vailaʻau eseese. O le vailaau o lona tino mama o se mea oona.
O le rhizome o loʻo i ai le maso ma suga eseese.
E te iloa? O fugalaau a Chistyka e amata ona gagau gaʻo ina ia latou ufiufi ai le vai i se taimi ao leʻi amataina le timu. O le mea lea, e ala i le vavalalata, e mafai ona e filifili pe o le ai ai se mea e vaʻaia ai pe leai.

Mea aoga

Faʻaaogaina o mea tau vailaʻau faʻaulu:

  • fomaʻi;
  • faʻamoemoe;
  • agamalu;
  • anti-inflammatory;
  • antibacterial;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • faamamaina o toto.
Aoao atili e uiga i vailaʻau faʻamaʻi e pei o le: meer, tolu-leaf watch, walker, patience, creeping bitter, centaury, astragalus, firefire, bedtraw, Lesopida, ulu o le serpentine, sosoʻo, tusi, pike, yasnotka ma Zubrovka.

Talosaga

I luga o le faavae o meatotino aoga o loʻo taʻua i luga, o mea faʻapitoa, o lona faʻaaogaina i le kuka ma togafitiga masani.

I le kuka

Talu ai o chistyak o se fatuga vave, o ona laulaau laiti, lea e faia i le amataga o le tautotogo, ua faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga o le suka. I le leai o nisi faʻapogai faʻapitoa o vitamini, o laʻau faʻamalosi e lelei tele mo salalaʻau ma soupeti. E mafai ona faʻaopopoina i soupuni lanumeamata poʻo sou tao soupeti.

I totonu o tagata faʻamaʻi

O le taimi lava lea, matou te maitauina ai e le faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo chistyk - e tusa ai, o fua uma e maua mai vailaʻau masani.

Failaʻau faʻamalolo. Faʻaaogaina e gaʻo ai gata ma faʻateʻa ese ai maʻi nei: faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi, paʻu o le paʻu, paʻu, afu fulafula. Ave 1 tbsp. l pata poʻo isi gaʻo masani, ona pounded lea ma le 3 tbsp. l paʻu paʻu. O lenei meafaigaluega e faʻaaogaina fafo i fafo. O le togafitiga e faia seia oʻo ina faaleleia le tulaga. E sili atu le kulimi paluga aʻo lei momoe.

O se teuteuga e faavae i luga o le uila. Faʻaaogaina e togafitia faʻamaʻi faʻamaʻi: jaundice, bronchitis, diathesis. Ave le afa o le sipuni sipuni o aʻa ma paʻu o chistyaka, mulimuli ane ua faaopoopo 200 ml o le uila. Kuki mo le 2 itula ile vevela vevela. I le isi itu, ua faʻaleleia le susu i le malulu ma fufulu. E tatau ona 1 tbsp. l faatolu i le aso ao lei faia taumafataga. Faʻatau. Faʻaaogaina le vai e faʻaaogaina e togafitia ai otaota. Ave 2 tbsp. l lapisi laʻau ma sasaa le 0.5 lita o le vai inu, ona faʻasolo pea lea i le 3 itula. A maeʻa le mafanafana, ona faʻamama lea o le vai. Faʻaaogaina fafo i foliga o lotions. E sili ona lelei le faia o le taualumaga i le taimi e momoe ai.

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

E tatau ona e iloa: o oloa uma mai lenei laau, lea e faʻaaogaina mo meaai poʻo togafitiga faafomaʻi, e saogalemu sei vagana ua maeʻa. A maeʻa lena, o le mea o loʻo i totonu o lau ma aʻa e faʻatupulaʻia tele, e mafua ai le matautia o le fufulu.

E taua! E mafai ona e afaina i sina vaega itiiti o meafaitino, pe afai e aoina pe a maeʻa.
Laʻau mūmū o loʻo i ai mea e sili atu ona leaga, aʻo latou faʻamaluluina i le susu. Ae ui i lea, latou te le o ese uma. O le mea lea, pe a faʻaaogaina i totonu o fualaau oona mai se chistyak, e tatau ona e tausisia lelei le metotia. Contraindications:

  • maitaga ma susu susu;
  • tausaga o tamaiti;
  • faʻamaʻi o le manava, gaʻo ma le gaʻo i le taimi o le faigata.

Tuputupu ae

E totoina Chistyak e le gata mo le gaosia o vailaau faʻasaina, ae o se mea teuteu. Afai e taua ia te oe o le lalelei e matagofie, ona filifili lea o ituaiga "Guinea Gold" poʻo le "Mamalu". O le taimi lava lea e tatau ona faamanino ai o le toe gaosia e faia na o le rhizome, o lea e sili ai le maua o se vaega o le aʻa, ae le o ni fatu e le mafai ona alu aʻe.

Mo le totoina e tatau ona filifilia se nofoaga malulu, ae le o se galu. E le afaina le taua o meaʻai o le meaʻai, ae e aoga le mafaufau i le fausaga o le palapala. O le a tupu le olaola i luga o oneone ma loams. I le tulaga muamua, o le a le lava lona susu, i le lona lua - oxygen mo le aʻa.

Siʻitia le sage, togavao ma St. John's wort i le fale.
O le faamamaina e totoina i laina, i le va o lea e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 25 cm ina ia le maua ai se totō mafiafia. E sili ona lelei le totoina o le laau i le amataga o le tautotogo, peitaʻi, afai i totonu o lau eria o loʻo i ai matagi malulu i le amataga o le tautotogo, e sili atu le tolopo le totoina seia oʻo i le faaiuga o Aperila-Me. Mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi, o le laʻau i le "malosi" e tutusa ma vao. O lona uiga e le o maʻi o ia i soo se mea, ma e na o ni mea e seasea tupu ona aʻafia ai o ia i meaola faalafua.

E te iloa? 100 g o lau o le chistyka e tusa ma le 190 mg fualaʻau C. I le taimi lava e tasi, o le manaoga masani o se tagata matua mai le 60 i le 100 mg. Mandarin, mo se faʻataʻitaʻiga, e na o le 38 mg o vitamini C mo le 100 g o oloa.

Faʻatau

Ua uma ona e iloa e mafai e se faʻamalosiga ona afaina lou tino pe afai e te aoina i le taimi sese. O le mea lea, o le a tatou faʻamatalaina pe o afea e faia ai le sauniuniga, ma le auala e saunia ai mea e gaosia mo le teuina. O le aoina o lau ma aʻa e maua i le taimi o le fugalaau, e maua mai ai mea masani, lea o le a sili ona lelei le maualuga o meaʻai ma le maualalo o le maualuga o mea oona. E le mafai ona totoina, e pei o se tulafono, aua e faigata ona ula lelei, ma o lau laau mai se togavao o le a lava mo oe.

A maeʻa le aoina o lau ma le rhizome e tatau ona faʻamago. Mo lenei mea, o loʻo faʻapipiʻi mea lapalapa i le tasi vaega i lalo o le faʻavaa ina ia le pa'ū ifo ave o le la i vaega o le laau. I le faagasologa o le faʻamago, e tatau ona e suʻeina pea lau pepa laulaau ma aʻa ina ia latou le pipii. E tāua foʻi le vevela o le nofoaga e faʻamago ai. E mafai ona e faʻagogo i totonu o le potu, ae i lenei tulaga, e tatau ona e tuʻuina atu le meafaitino i le ata. E le fautuaina le faʻaaogaina o masini eletise mo le faʻagogo.

A maeʻa lau lau ma aʻa, e tatau ona gaugau i totonu o pepa poʻo taga lino. O le isi e tatau ona teuina i totonu o se potu e maualalo le maualalo. Soifua Maloloina - 1 le tausaga. O le punavai o Chistyak o se vailaʻau lelei, lea, e ui i lea, e taua le aoina lelei ma faʻaaoga. Manatua o mea oona o loʻo i ai i aʻa ma lau, e oʻo lava i mea masani e aoina i le taimi tatau. Afai ei ai ni nai faʻamaoniga o le allergy, ia vave ona faʻaaoga le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

Faʻateleina i luga o le saite. Faʻalumaina. E ola mamao mai nofoaga susu.
Galfenok
//forum-flower.ru/showthread.php?p=179079&postcount=2

E totogo le laau i le tautotogo, pe a uma ona fuga o lau lau laau. Pe a paʻi i ai, e vave lava ona nutimomoia le fatu, o lea e faʻapupula ai le fale.
Fliora
//forum.bestflowers.ru/t/chistjak-vesennij.182666/#post-1181132