Fua o le gaosiga

O le teine ​​na tulaʻi mai (Rose Rose, rose canina, Rósa canína) faʻamatalaga faʻamaonia ma le tulaʻi i luga o le 'upega tafaʻilagi

O Rosehip o se laau matagofie ma aoga tele lea e masani ona faʻaaogaina i vailaau masani. I la tatou tusiga o le a tatou faʻamatalaina e uiga i se tasi o ona ituaiga - o le a ola le dog, e uiga i ana mea tau togafitiga ma tulafono o le galueaiina.

Faamatalaga faʻamalosi

O le dog rose na muamua faamatalaina e Karl Linnaeus i le 1753, ma lona o le igoa faasaienisi faavaomalo e tautua i le Latina e pei o Rosa canina L. O nei meaola e aʻafia i le aiga Rosaceae.

E taua! O eseese ituaiga o leva vao e mafai ona i ai ni vailaau eseese o togafitiga, o lea la ao le i pikiina pe faʻatau, ia mautinoa e faʻamautinoa po o le fea ituaiga o mea o loʻo ofoina atu ia oe.

O le laau o loʻo faʻatusalia e se ogalaau lapoa e mafai ona ola i le 2 mita le maualuga. O loʻo ia te ia ni lala o loʻo i ai; o latou fogaeleele e ufiufi i se paʻu lanu enaena po o le lanumeamata, lea o loʻo i ai le tele o mea e pei o le mea e masani ai.

O le vao e tasi ona laʻau, e aofia ai le 5-7 lapopoa lau o le laau, e oo i le 5 cm le umi. E masani lava ona i ai fugalaau e tasi, ae o nisi taimi e aoina i ni nai vaega ma o loʻo i luga o pedicels, e tusa ma le 3 cm le umi. O le lapoa o fugalaau tetele e mafai ona oʻo i le 8 cm, e valiina i le paʻepaʻe poʻo le piniki.

O fua o le vao e laiti, lapotopoto, o nisi taimi elongate-ovate. E i ai la latou lanu mumu po o le lanu mumu. O le fugalaau e tupu ia Iuni, ma o le a tupu i le masina o Setema.

O le a aoga mo oe le aʻoaʻo pe faʻapefea ona iloa se rosa mai se rose vao.

Faʻasalalauga ma faʻaoga

Ua tulaʻi le maile i Europa, Asia i Sisifo ma Aferika i Matu. O nofoaga o lona tuputupu ae o vaomatua, o fiafiaga, o faʻamalamalamaga, o laau e leai ni laau ma togavao, o faletupe o vaitafe ma vaitafe. E maua foi i luga o auala, i nofoaga tuufua.

Vailaau faʻamaʻi

O Rosehips o loʻo i ai se aofaiga tele:

  • tannins;
  • malic ma le citric acids;
  • suauu taua;
  • vitamini A, E, C, PP ma K, vitamini o vaega B;
  • fuamoa;
  • magnesium;
  • zinc;
  • manganese;
  • sodium;
  • chromium;
  • paluka.

Faaaoga i vailaau masani

Ona o le tulaga tulagaese o le laau o loʻo faʻaaoga lelei i vailaʻau. Mafaufau i mea o loʻo i ai i dogro ma pe faapefea ona e faia le vailaʻau mai ia oe lava ia.

E te iloa? I le seneturi XVIII ma le XIX, o lenei ituaiga o taifau na tulai mai o se fofo mo le mailei o dog, o le mafuaʻaga lea na maua ai sea igoa.

Mea tau vailaau

O le tele o taimi, e faʻaaoga ai le rose vao e tau ai le malulu. Ona o le maualuga o le vaitamini C i totonu o le broth, e mafai ona e puipuia le faʻamalolo, faʻaitiitia le vevela, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Laʻasaga a le laulu e fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga ma faʻaleleia le gaosiga o auupega. E faʻaaogaina mo le togafitiga o ia faʻamaʻi:

  • tale tale
  • fiva fiva;
  • pneumonia;
  • diphtheria;
  • tiga faʻamau

O le Rosehip ei ai se mea sili ona lelei o le choleretic, ma e aoga foi mo le faʻavae toto. Ona o le i ai i le tuufaatasiga o le vitamini K, faʻaleleia le tuʻufaʻatasiga o le prothrombin, e talafeagai mo le faʻamautuina o le faʻamaʻi toto. O lenei vaega e faʻatagaina ai oe e vave faʻavave toto toto.

O le auai i le tuufaatasiga o le vitamini P e fesoasoani e faamalosia ai vaʻa toto, ma vitamini B2 ma le B1 e matua aʻafia i le gaosia o le toto. Togalaau e mafai ona puipuia le atherosclerosis, ona o le faafetai i ona vaega, ua faʻamamāina toto toto mai le cholesterol.

Fesoasoani i le faʻaititia o le "leaga" o le cholesterol: apu po o sua o le suka, tamato, zuciniini, kāloti, faʻasili, laisa, sisi, masini, kelp dried, fualaʻau, suauu ma siaki.

E le gata i lea, o le fale o loʻo i ai mea nei:

  • antiviral;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • lē faʻamalosia;
  • toe faʻafouina;
  • anti-inflammatory.

O se teuteuga o rhizomes e mafai ona faʻamavae maa i totonu o le tino, ma le lauti mai laulaau e mafai ona ave e faʻamalolo ai le tiga ma faʻaleleia motilusona gaogao.

Faʻatau

Faʻapipiʻi lelei sauniuni e fautuaina mo le faʻaaogaina i faʻamaʻi o le vevela, fatugaʻo, maʻi o le ate ma maʻi gasegase o le biliary. E le gata i lea, e mafai ona onā le faʻafeʻau mo le faʻamalosia lautele.

Mo lana sauniuniga o le a e manaʻomia:

  • fualaau aina a le taifau ua tulai;
  • 500 ml o vai;
  • 20 kalama o le suka.
O fua o le eleele e faʻasaina i le paʻu, lea e lua teaseti o le mea na maua mai ua sasaaina le 500 ml o le vai vevela. Fafaga le paluga mo le 4-5 itula, ona fufulu lea ma faaopoopo le suka. Faatau 100 ml i le aso ao le i ai.

Faitau atili e uiga i mea aoga o sulu o le rose, faʻapea foi ma le aoga ma le auala e fai ai se mea e maua ai le rosehip.

Faaaoga i le togalaau

Sei vagana ai togafitiga faafomaʻi, o le rose vao e faʻaaoga lelei e avea o se mea teuteu. E tele taimi e totōina i totonu o nofoaga e lelei le susulu poʻo luga o pa puipui e faia ai se ata lafoia ma maua ai se puipui.

E le gata i lea, e mafai ona totoina rosa aganuu ile luga o se taifau - o le a iai se matagofie o foliga o se laau.

E faʻafefea ona iloa le ese mai o se taifau mai le masani

O le mea e leaga ai, ona o le maualuga ma le taugofie o se taifau, na masani ona tuʻuina atu e le au faʻatau mo se dog mai masani (May). O le eseesega tele o se taifau e tulaʻi mai, o lona uiga o loʻo i ai ni mea laiti laiti o loʻo paʻu i le paranesi. I le masani ai o se taifau masani, e tatau ona taofiofi. Mei (masani) taifau E ui i lea, e masani lava ona faʻasaʻo uma e le au faʻatau oloa ao le i faʻatau atu le laau, o le mea lea, e faigata tele ona fuafua le ituaiga.

Matou te fautuaina e faitau e uiga i le totoina o le vao vao i luga o le 'upega tafaʻilagi ma ituaiga o rose vao maualuluga, e pei foi o le faapipiiina o rosa i luga o le rose vao.

Tuputupu ae i le fale

Afai e te filifili e tuputupu aʻe lau oe lava vao vao, o le a taua ia oe faamatalaga nei.

Filifilia se nofoaga

O le filifilia o le totoina o le nofoaga e taua tele mo le isi atinaʻe o le laau. E lelei lagona o le maile i nofoaga lanu ma lelei, o lea e le tatau ai ona e totoina i totonu o se potu malulu. E le fiafia le laau i le malosi o le susu, ae e le fiafia foi ile ea vevela - o le mea lea o le faailoga e tatau ona tutusa. O le Rosehip o se laau e faʻafefiloi, e tatau ona totō vao e lata ane.

E taua! E le talafeagai vaʻaloto mo le faimalaga, aua e mafai ona oʻo atu ai le pala o le aʻa.

Totoina ma fafagaina

O le laau e totoina i le metotia o le fatu pe faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau. Mafaufau i nei auala i auiliiliga atili.

Fatu

O le aoina o fatu e fautuaina ia Aokuso - mo lenei faamoemoe o fualaau e leai ni fua ma lanu enaena o le a faia. O lenei vaitau e sili ona manuia, talu ai e leai se atigi maʻa ma fatu, e tusa ai ma lea, o le a tupu lelei.

O le tautotogo uma ma le autumn e talafeagai mo le faimalaga, ae sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i le suiga lona lua. E fautuaina e fau ile Oketopa. Fualaau le mama o le maile anufe Taualumaga:

  1. E tatau ona faia se afu i luga o le nofoaga filifilia.
  2. Tui fatu i laina.
  3. Ona efuefu lea o laina ma le humus ma le vao, ma tuu ai sina mea mamao ina ia mafai e le kapeteni ona pasia i le va oi latou.
  4. Mo le lelei atili o le germination i le oʻo mai o le tautotogo, e tatau ona faʻapipiʻi se fausaga ma toso le polyethylene i ai.
  5. O le taimi lava e te matauina ai le muamua o laʻau muamua e lua i luga o fualaau, e aoga le faʻapipiʻiina.

Afai o le totoga e fuafuaina mo le tautotogo, o le faʻamautuina o fatu e tatau ona faʻatinoina mo a latou germination aupito sili. A maeʻa ona maua fatu mai le fua, e tatau ona fefiloi ma peʻa ma oneone (1 i le 4).

O lenei paluga o loʻo tuʻuina i totonu o se atigipusa ma teuina seia oʻo i Mati i se nofoaga malulu i le vevela o le 2-3 ° C. I masina o le tau malulu, o le paluga e osofia mai lea taimi i lea taimi.

Fatu laau

A filifilia se ituaiga metotia, e sili ona lelei le toto i le tautoulu. Lelei mo lenei taualumaga o Oketopa poʻo Novema.

  1. Ua eli le lua toto - o lona loloto e tatau ona tusa ma le 20 cm.
  2. Afai o le palapala o loʻo i ai le maualuga maualuga, e tatau ona fai le kulimi fuālaʻau, faaopoopo i ai le faapalaga ma le pala.

    Matou te fautuaina oe e faitau i le auala e fai ai le faapalaga ma ou lava lima ma taga lapisi, faʻapea foi ma le auala e fausia ai se lua faapalaga.

  3. O le teuteuina o fualaʻau e faia - o le umi o lala mafiafia e le tatau ona sili atu i le 10 cm. E mafai foʻi ona faʻauʻu aʻa i 15-20 cm.
  4. O le aʻa o le laau ua faatofu i le mash massage, ua faasaʻo aʻa ma o le tulaueleele ua faia i totonu o le lua ua saunia. O le ua o le aʻa e tatau ona 5 cm i lalo o le eleele.
  5. O le taimi lava e maeʻa ai le totoina, e tatau ai ona faʻafefe le fatuina i le vai ma fufuluina le faʻaaoga i le sawdust poʻo le peat.

Faʻasa

E faʻasaina e le laau le vevela o le tau, ma o le mea lea e le manaʻomia ai le fafagaina masani. I le taimi o le vevela, o le a e manaʻomia le 2-3 pakete vai e faʻafefe ai se tasi o togavao, ma le 5 mo fua o fualaau aina suamalie. E faʻatolu ona faia le vai 3-4 taimi i le gasologa o le vaitau.

Teuteu

A maeʻa le 2-3 taʻaloga pe a uma le vaʻa, e teu le vao. Mo le faʻaleleia o le gaosia o oloa, fausia se laʻau e na o le 15-20 lala. E lelei pe afai e ese le matutua o lālā, ae le sili atu ma le 7 tausaga, talu mai le vaitau lenei ua amata ona fua fua mai lala.

E masani ona faia le teuteu i le tautotogo. O le tele o punaoa o faamatalaga e faailoa ai o le teuteuina e tatau ona faia i le tautoulu, pe a uma ona faapau le laʻau, ae le talafeagai lenei mea. O le mea moni e faapea, o vaega fou o le laau e le faʻafeiloaʻi ai lauulu ma e mate foi le vao.

E te iloa? I aso anamua na talitonu ai o le rose vao e fesoasoani i le toe faafoi o lagona le fiafia i le alolofa i tagata, ma afai e te faasalalauina palu laau i le fale, o le a fesoasoani e aveesea ai fefinauaiga i totonu o le aiga ma aumai le filemu ma le toafilemu i le fale.

Pe a fai le teuteuina, aua le faʻaaogaina - pe afai e faʻapuupuu le vao, i le tausaga a sau o le a e maua ai le tele o laau totō o le a le fua mai fua.

Seleseleina ma teuina o meafaitino mata

O fua e seleseleina i le tautoulu, i le taimi o le matua, ao le i amata le kiona. Afai o le fua o le a faʻamaʻa, o le a leai a latou vitamini ma e faigofie ona faʻaumatia i le taimi o le seleselega. Mo le fufuluina o fua, e tatau ona e ufiufi puipui ma lima. E tatau ona faʻamauina le ie, e mafai ona e faʻaaogaina se tapoleni. Faʻapipiʻi foi se pou, o loʻo i ai ni taga lapopoa. A maeʻa le aoina o mea gaosi e tatau ona faʻamago i le vevela ile 80-90 ° C. Mo lenei mea, o loʻo i ai vavalaʻau faʻapitoa faapitoa.

O fua e manaʻomia ona faʻalauteleina ia i latou i se mea manifinifi ma faʻafefiloi ai pea. Ina ia iloa le iuga o le gaioiga, e mafai ona avea ma le vaivai o le tamaititi.

O le a e fiafia e faitau le ala e faʻagogo ai aloiafi i le fale.

O fualaau mamago o loʻo teuina i pepa pepa poʻo tioata ma teuina i se nofoaga malulu mo le 2 tausaga.

Rose dog - o se laau tulaga ese e tosina atu ai le gauai e le gata o le matagofie, ae faapea foi le i ai o se aofaiga tele o meatotino aoga. Afai e manaʻomia, e mafai ona e totoina lau laau - i lenei tulaga, e mafai ona e faʻaaogaina infusions i soo se taimi, lea e fesoasoani i le faʻamalosia atoa o le tino puipuia ma fesoasoani e faʻateʻa ese le tele o faʻamaʻi.