Fua o le gaosiga

O le paʻepaʻe: o fea e tupu ai, o le a le aoga, o le taimi e aoina ma pe faapefea ona faʻagogo, pe faʻapefea ona faʻapipiʻi ma faʻaoga

I totonu o tagata faʻamuamua, o le vaomatua e pei o se paʻepaʻe, o le mea e leaga ai, e le masani ona faʻaaogaina. I le taimi nei, o vailaʻau faʻasoifua nei ua manatu o se tasi o laau e sili ona aoga o loʻo i ai se faʻamalositino i faʻalavelave uma o le tino o le tagata. O mea uiga ese o le meaʻai e tatau ona faia se iloiloga auiliili.

Faʻapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

O le paʻepaʻe, e taʻutaʻua e taua o le launiu, o le mālūlū po o le meaʻai, o se laufanua lauiloa o le aiga o Rosaceae, o lona vaʻaiga o loʻo aofia ai vaomatua ma vaega ole laasaga, ogaeleele eleele.

O le tele o taimi, e mafai ona maua ai le laau i luga o laufanua, lata ane i vai, i totonu o swamps ma isi nofoaga ma eleele mama. Meadowsweet e faatatau i laau uumi, o lona uumi e mafai ona oʻo i le tasi ma le afa mita. O loʻo i ai se fua saʻo mafiafia, ma o lau laʻau e ola e oʻo i le 30 cm le umi.

E te iloa? Mo le tele o tagata (Rusia, Uzbeks, Altaians) o le paʻepaʻe o se mea totino faʻatoʻaga. Na tuʻuina o ia i lima o se tagata ua maliu, talu ai na talitonu o le mutia na avea ma taʻitaʻi i le va o le lalolagi ma e ua oti. E le gata i lea, na talitonu tuaa o le vao e fefefe i agaga leaga, tau ma agaga leaga ma temoni.

E iai le tele o fugalaau paepae paepae e lima ma le lima o le 5 to 8 mm. O fugalaau e faʻaputuina i se faʻalautele tele, lea e maua ai se manogi matagofie, manogi, ma le faʻamalamalamaina o le ae le fenumiai ma se mea.

Vailaau faʻamaʻi

Mo o latou tulaga manaia faamalolo, o le laumua ua taua o le "togafitiga mo faamaʻi e 40." Ma e na o na uiga o le laau e gafa i le tuufaatasiga o vailaʻau, lea e tuuina atu:

  • vitamini C, B, A ma le E;
  • salicylic acid;
  • flavonoids;
  • tuufaatasiga o phenolic;
  • fatty acids;
  • fomaʻi;
  • faalcones;
  • tannins;
  • vailaʻau oona;
  • Heparin;
  • o suauu taua.

Mo le tele o vitamini C i le tuufaatasiga o le mutia e taʻua o le "aspirin natura" ma e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai le malulu.

Mea tau vailaau

O le mea e faateʻia ai, e le gata o fuga laau e maua ai mea e faʻamalolo ai, ae o le aʻa foi, o laulaau ma laʻau. O aʻafiaga o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga, faʻamalositino, faʻasalalau le galuega o le faʻaogaina o meaʻai, faʻaleleia le gaioiga o le tino, ma tauivi ma le ita.

E le gata i lea, o fugalaau e masani ona faaaoga e avea o se antihelminthic fualaau faasaina. E toetoe lava a leai ni faʻasalaga, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina e tamaiti e sili atu i le 12 tausaga le matutua e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino ma faʻaleleia ai galuega puipui a le tino.

Paroti paepae, centaury, worm St. John, mahonia lanu mumu, o le papa vaivai, o le pala, o le wormwood, le fuamū mumu, plectranthus, teu ma le chamomile o loʻo i ai foi se aafiaga faʻapitoa.

Ona o le anoanoai o suauu taua, o aʻa o le paʻepaʻe ua i ai mea taua, faamāmā le tino o le tino, puipuia leua o le faiʻai mai le matelaina o le okesene, fesoasoani i tiga faatasi. Broths ma teas mai laulaau, ola o fesoasoani fesoasoani e faʻaumatia le vaivai, atuatuvale, le lavava, faʻamaonia le moe, togafiti faʻamaʻi ma le rhinitis. I le faʻaopoopoga, o le vaega mago ole pito i luga ua faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le paʻu o le paʻu: faʻamaʻi, mumu, manua, maʻi o le tino, faʻala.

I vailaau masani, ua faʻaaogaina le laau mo le gaosia o fualaau faasaina, o loʻo faʻaalia i:

  • otaota;
  • maʻisuka;
  • faʻasolosolo;
  • maʻi pipili ma gastritis;
  • tootoo dysbiosis;
  • rūmāmatika;
  • vailaʻau faʻamaʻi ma siama;
  • vailaʻau;
  • paʻu paʻu.
Mo le togafitiga o le afaina i togafitiga masani, latou te faʻaaogaina foi se taga taele, o le taele, o se paʻu, o se mutia moe, o se salu, o se paluga, pogisa pogisa, medunitsu ma mea lelei.

E pei o vailaʻau i luga o le faavae o le paʻepaʻe e faʻaaoga ai teuteuga, meaʻai, uʻu, teas, mea e faʻaaogaina ma gaioiga.

Faʻaaogā togafitiga faʻaleaganuʻu: sāpala

I isi vailaʻau, o vaega uma o le laau e faʻaaogaina e togafitia ai faʻafitauli eseese.

Mo le le mautonu

O le Labaznika tea o loʻo i ai se lagona toʻafilemu, faʻaleaga, o le mea lea e sili ona lelei mo le tauivi o le susu. Saunia le lauti e pei ona taua i lalo:

  1. 2 tbsp. l O fugalaau fugalaau ua sasaa i luga i le 1 lita o le vai ma aumai i se vevela.
  2. Laʻau ile vevela vevela pe a ma le 10 minute.
  3. Faʻafiafia ma faamama.

Ua ave le tea ao lei moe. Le faʻaleleia atili o le aʻafiaga o le meafaigaluega e tuʻufaʻatasia ma le meli.

E te iloa? E pei o le lauti, e leai se malosi malosi o le laau, ae e i ai sona aafiaga laitiiti. O le mea lea, o le faʻafeteina o le atuatuvale o le atuatuvale, mo se faʻataʻitaʻiga, atuatuvalega, popolega mamafa, popolega, ua fautuaina e faʻaaoga se fualaau mai le totoina po o le ava malosi.

Ma se malulu

O le mea moni, i le aso e tasi, o le teuteu o fugalaau ma aʻa o lau o le eleele fesoasoani o le a fesoasoani i le taulimaina o le malulu ma le isu. Mo lana sauniuniga o le a e manaʻomia:

  • 0.5 lita o vai inu;
  • 1 tsp mago mago ma totō aʻa.

E sasaa vao vao i vai inu ma vevela mo le 30 minute i totonu o se vai vai. Tuʻu le susu e tuʻu ai, ona faʻamaʻaʻaina lea, faaopoopo i le vai i le uluai voluma. Ave le fualaau faasaina 15 ml aʻo leʻi 'ai, tolu taimi i le aso.

I le tulaga o le fulu ma le malulu, fugalaau, anemone, marigolds, amaranth, lyubku e lua-lili, suamalie, togafiti vao, cumin cine, aniani, cranberries, garlic, cardamom, catnip, purple and rosehip.

Faatasi ai ma le edema

Pe a fuafua togafitiga masani tusitusia ile deema e faaaoga ai togafitiga faafomai o fugalaau teuteu:

  • 1 tsp fugalaau mamago e sasaaina le 0.5 lita o vai inu, ia tumau pe tusa o le tasi le itula.
  • Faʻasusu faʻamama ma ave i luga ½ tbsp. l faatolu taimi i aso uma ao lei faia taumafataga. E aveeseina ai le tele o le vai, lea e mafai ai e oe vave ona aveese le edema.

Lelei atoatoa e fesoasoani e aveese faʻamalosi o le vale, lea e saunia mai se tincture faʻaitiitia.

Mo herpes

O fomaʻi fomaʻi e faʻavae i luga o le ulu sinasina e fesoasoani i le faatea ese o paʻu o le tino, manuʻa, togafiti. Ina ia saunia, ia faʻafefiloi 20 g o le paʻu mago, magogo ma le 100 g o le petrolatum pharmaceutical. Faaaoga le meafaigaluega i luga o vaega ua afaina i le tele o taimi i le aso seia maeʻa le faamalologa.

Mo tiga i totonu o sooga

Pe a faʻamalosia faʻamaʻi o sooga e faʻaaoga ai le afu o aʻa o le lau o le fanua. Mo lenei ave 1 lepp. Malosiaga mai aʻa o le ulu sinasina, sasaa le 1 ipu fufulu vai ma tumau i se mea pogisa, mago mo 8-10 itula. E mafai ona e faʻaaogaina se vevela.

Faʻaaogā lenei fua mo le tasi aso, vaeluaina le fualaau o le 100 ml. Mo le gasegase ma le gasegase, faʻaaoga ni faʻamalosi mai laulaʻau ma aʻa o le laau. E i ai a latou aʻafiaga faʻaleaga, faʻaitiitia le tiga.

Mo paʻu paʻu

Meadowsweet e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi paʻu: rashes, haki, siama, maʻila, ulia, dermatitis. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se fuga o laau afu: 5 tbsp. l fugalaau matutu ma aʻa sasaa le 1 lita o vai inu ma tumau mo le tele o itula. Faʻafefete solo le paʻu i le tele o taimi i le aso.

Ina ia umi se taimi, ia faaopoopo sina ava malosi. Le faʻamamaina o kulus ma maʻi o le tino e fesoasoani i le ufimata: 1 tbsp. l mea eleʻele malogo ua palu ma le 1 tsp. honey, 1 tsp. leona tipolo.

Afai o loʻo e faʻamaʻi i oloa gaosi, o le a suia i le oatmeal. Fai lenei Masochka i isi aso uma, seia oʻo i le mea e manaʻomia. O le pulupulu o le falaoamata e sosolo i manuʻa, faʻala, paʻu.

Sauniuniga o vailaau faafomai

Ina ia mafai e le laau ona taofiofi ona mea uma e faʻamalolo ai, e tatau ona aoina lelei ma faʻagogo. O le aoina mai o mea gaosi amata e amata ia Iulai ma Aokuso. O fualaau ma lau o lauusiusi e seleseleina i ni nai aso ao lei amataina le fugalaau o fugalaau pe i le amataga lava. E tatau ona aoina i lalo o le vaitaimi o lo latou galue malosi. O le vaega o loʻo i luga o le eleele ua faʻapipiʻiina ma ogo i luga o le auala, i lalo o le paolo, pe a uma ona vavae ese vaega ma pala. A gagau le laau, aua le punou, ona mafai lea ona ave i totonu o taga lili po o ipu tioata.

Ae o le rhizome, ua eliina i le faaiuga o le autumn, pe a uma le vaega atoa o luga o le eleele o le a oti. O aʻa e faʻamamaina palapala, mago ma na o le nutimomoia. Taofi mea mama mama mo le 2 tausaga. Ae ui i lea, e sili atu ona aoga i le tausaga muamua.

E mafai ona ou faʻaogaina le maʻitaga

Togafitiga ma le tiname pepe pepe e manaʻomia ai le lapataiga maualuga. O le faʻaaogaina o laʻau e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalosi, lea e matua le manaʻomia mo tamaitai o loʻo tauaveina se tamaititi, ona o le lamatiaga o le afaina o le pepe.

E taua! E ui lava ile maualalo o ona aʻafiaga, ae o le mea totino e aʻafia i le gaioiga o fualaau oona. O nisi o ona vaega e mafai ona mafua ai faʻafitauli o le maʻi, faʻaalia i foliga o fulufulu, leisa, vevela, vomia.

I le tutusa ma lenei mea, e mafai ona avea le alalaʻau ma se punaoa o vitamini C, faʻamaonia le soifua maloloina o le pepe ma le lumanaʻi, micro ma macro elemene. I lenei tulaga, e fautuaina e ave i ni nai laasaga, pe a maeʻa feutagaiga muamua ma le fomaʻi.

Contraindications

Algae, faatasi ai ma le tele o mea e faʻamalolo ai, ei ai ni faʻamaʻiloga e tatau ona manatuaina ina ia le afaina ai le soifua maloloina. E le fautuaina le faʻaaogaina o togavao, aua ei ai le malosi e faʻaitiitia ai le mamafa.

O le taliaina o infusions poo le lauti mai le laulau oona o le a faʻalavelaveina ai faafitauli o le masaniga masani ona o le tele o ana meatotino. E faʻaaogaina lava lea i tagata o loʻo mafatia i le totoina o le toto vaivai, o le thrombophlebitis, thrombocytopathy.

O tagata e maua le faʻaaloalo i le laau ma le faʻalepale tagata taitoatasi e tatau ona musu e faʻaaoga fualaau faasaina e faavae ile fale faigaluega. O faʻamalositino e fesoʻotaʻi foʻi ma le tagofia o fualaau faasaina i le taimi o le gasegase o gastritis, gasegase gastric ma maʻi maʻi duodenal.

E taua! E matua faasaina le faʻaaogaina o labaznika oloa mo tamaiti ei lalo o le 12 tausaga. Tamaiti e sili atu i le 12 tausaga e mafai ona faʻaaogaina le laau ma le faʻaeteete. Afai ei ai se avanoa, ona sili atu lea ona sui i isi sauniuniga faafomaʻi.

O le paʻepaʻe o se togafitiga faʻamalolo faʻapitoa lea i nisi tulaga e mafai ona suia atoatoa fesoasoani fesoasoani faʻapitoa. O le mea lea, afai e leai se faʻailoga, e tatau lava ona e taumafai i le togafitiga o maʻi. O le tagata e filifilia le soifua maloloina ma le soifua manuia o loʻo faatalitali mai i le lalolagi moni ma le faʻapitoa o mea faʻalelei ma ona mea aoga aoga.