Fua o le gaosiga

Alfalfa: auala e faʻaaoga ai o se itu

"E le mafai ona tatou faatali mo le alofa tunoa mai le natura, o le aveesea mai ia te ia o la tatou galuega" - o upu a le tagata lauiloa olaola ma le faatupulaia I.V. Michurin na avea ma se faailoga o se vaitaimi atoa o uiga faatau tagata i oa faalenatura. O le naunau e ave atili le taʻitaʻia o le faʻaogaina o fanua lafulemu ma le faʻafefe o le faʻamaʻiina o vailaʻau faʻasolosolo faʻatasi ma a latou fomu. O le "fesoasoani muamua" aoga mo le toe faaleleia o tulaga o le eleele o gaosiga o laau toto.

O le a le taua o le itu ile itu

O nei o fualaʻau lanumeamata ei ai mea eseese, faʻamautinoaina le saogalemu o laʻau mananaia.

  • O le i ai i le laueleele o anufe ma ituaiga meaola ninii e faʻaalia ai lona "soifua maloloina". Faʻasaga o meaai ia mo nei tagata fai fua.
  • O le aʻafiaga o aʻafiaga o nei laau totō "aveʻesea" elemene masani mai le eleele loloto palapala, ma lagolagoina le eleele i se tulaga mataga, ma maua ai le oxygen access.
  • O meaʻai uma o lanu lanumeamata e manaʻomia mo le tuputupu aʻe ma le fuaina o laau totō e faʻaputuina ma taofiofi i luga o le pito i luga o le eleele, o loʻo iai le aʻa o latou "uarota".
  • Fesoasoani lanu meamata e puipuia le eleele mai le malulu i le taumalulu, ma mai le vevela tele i le taumafanafana, ma mai aafiaga leaga o le matagi ma timuga. O le mama o meatotino o fualaau aina lanu lanumeamata e fesootaʻi ma le faʻamamaina o le palapala mai nisi pathogens masani ma faʻamaʻi.
  • O le tuputupu ae umi o nei "fugalaau olaola" matagofie i luga o eleele le talafeagai, vaivai, ma faaleagaina, ua mafai ona toe faaleleia lo latou gafatia ona fuaina.

E taua! O vaega e faʻataʻitaʻi galuega patino i luga o ituaiga eleele eseese: latou te faʻamalosi le oneone, ma faʻamago.

  • O le vave faʻapupulaina o le lanu lanumeamata e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea e mulimulitaʻi ma pei o meaʻai fagafao.
  • O le tele o laau e le faatagaina vao e aliali i luga o latou teritori.
  • O nei fualaʻau lanu meamata latou te manumalo ai i le faʻamalosia o le eleele, faʻamaʻaina i latou i le nitrogen, potassium, phosphorus, calcium, sulfur. E mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻamalolo vai mo le faʻamaina o laau.

Alfalfa i le itu: o mea lelei ma mea leaga

O se tasi o sui aupito sili ona mataalia o le faasologa o le itu o le alfalfa - o se aganuu masani o le aiga legume.

E te iloa? I le natura, e sili atu ma le 100 ituaiga taʻitasi ma ituaiga o mea totino o lenei laau ua lauiloa.

O le fiafia i le tuputupu ae o le alfalfa e pei o se itu itu o loʻo fai mai ai se tele uiga lelei.

  • O ia, e pei o lemu uma, o se faleoloa lelei ma le punavai o le nitrogen. O lenei faagasologa e faʻaauau, ma o aʻa ma toega o le lanu meamata e taua.
  • O se aʻafiaga lelei o aʻafiaga o aʻafiaga, faʻapipiʻi ile eleele, maua ai le faʻaauau pea o le ea ma le susu.
  • O lenei vao e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa i le taimi o lona tuputupu aʻe. E malulu-e puipuia: o le vevela mo lona aʻafia e mafai ona ausia le 3-5 tikeri. O le faʻasusu vai e le manaʻomia, ona o aʻa e maua ai le susu. O lea e mafai ona tatou fai atu o lenei laau toto o le lāmala. Ma a maeʻa timuga, o le a sili atu mea uma e faʻamoemoeina.
  • O se tasi o aoga aoga o le alfalfa e pei o se itu itu e mafai ona taʻua o lona mafai gafatia le eleele. Ma i le tulaga o lona saturation i elemene eletise, o lenei mea totino e tutusa ma le gaʻo.
  • Afai e te ola i le alfalfa mo le sili atu i le lua tausaga, e mafai ona e faʻaleleia atili le tulaga o le vaivai, le amanaia le fanua. Pe a moaina i le tausaga muamua, o le a manuia le fanua, ae o le gafatia atoa o le lanu lanumeamata e le faʻaaoga.

E te iloa? I le tausaga muamua o le tuputupu aʻe, o aʻafia o le alfalfa e tupu i le 1.5-2 mita. I le tausaga lona lua, latou te ulu atu i le loloto o le 3-4 mita. Ma afai o lenei laau e tumau i le tasi nofoaga mo se vaitaimi umi atu, ona oʻo lea i le umi mita le umi o aʻa.

Faatasi ai ma mea o loʻo taʻua i luga, o lenei aganuʻu e iai ona tosinaga poʻo ni mea faʻapitoa o lona galueaina.

  1. O fualaau aina e lauiloa ma taugata, lea e na o le tuputupu ae i tausaga taʻitasi.
  2. O le masina muamua ina ua uma le luluina o le sili lea ona faigata i le vaitau o le vavao, lea e manatu e umi. Manaomia le sapalai o susu, le tatalaina. I lalo o isi tulaga, e le mafai e le alfalfa ona aʻe i luga, pe aʻe i nofoaga.
  3. O le totoina o lenei fesoasoani lanu meamata ile eleele malosi pe o le suauu e manaomia ai le sapalai o le lime application. A le o lea, o le a le mafai ona maua ai le tele o lanu meamata, ma o le mea lea o le aoga o lona nofo ai i luga o lenei fasi fanua o le a faaititia i se tulaga maualalo.

O laau toto e pei o oats, buckwheat, mustard, phacelia, ma le lupine o loʻo faʻaaogaina foi e pei o fualaʻau lanumeamata.

Tekinolosi gaosiga

E pei ona i ai i soʻo se pisinisi, i le faagasologa o le olaola o le alfalfa e pei o se lanu lanumeamata, o loʻo i ai tulaga manaʻomia mo lenei tekonolosi.

O a fua e toto ai

Ina ia maua le maualuga o le aoga mo le fausiaina o eleele, e tatau ona e manatua o loʻo i ai laau totino o "paaga", ae o loʻo i ai ni mea e le fetaui. O lenei mea taua e taua tele le mafaufau i ai pe a filifili e faʻaaoga fualaʻau lanumeamata i luga o se vaega eleele. Lucerne e sili ona totoina pe a uma le sana, pateta, togavao o le taumalulu, ma aʻa. I luga o nei palapala, o le kapeti, radishes, radish, tamato, cotton, ma fua o fatu o le a maua ai se seleselega matagofie.

O le a le taimi ma le auala e toto ai le itu

Ae e te leʻi faʻaaogaina fatu o le alfalfa e pei o se itu itu, e tatau ona e sailia le taimi e totoina lelei ai ma pe faʻapefea ona saunia lelei le palapala. I le tautoulu, o le nofoaga ua filifilia mo lenei faamoemoe e tatau ona eliina pe lūlūina i le loloto o le 25-30 cm. Afai e foliga mai o lenei fasi fanua o loʻo faʻamatalaina i le maualuga o le eleʻele poʻo le saline, ona fautuaina lea e fai le faʻavaivai poʻo le faia o le gypsum aʻo leʻi eli.

I le tautotogo, o le vevesi o loʻo faia e faʻasaga ai luga o le palapala ma taofi le susu, ona totoina ai lea o le alfalfa. Talu ai ona o nisi o ona ituaiga o loʻo i ai ni fatu laʻitiiti, ina ia mafai ona tufatufaina atu i luga o le eleele, ua faia ina ia faia faatasi ma le oneone. O le uluai totoina o fatu o fatu saito, vevela, ona faʻaaogaina lea o le faʻasalalau faigofie o fatu lalata.

O le loloto o le afifiina o fatu o le alfalfa e le tatau ona sili atu i le 2 cm. E masani lava, a uma ona lulu, ina ia mafai ai ona faʻamaonia le palapala i lenei eria, o se mea faʻapitoa poʻo se mea e faia ile fale e pasi. Talu ai ona o lenei togalaau e aʻafia i itu taua ma o le sili ona taua o lea mea e maua i le lona lua ma tausaga mulimuli ane, e sili atu le tatau ona totoina i fanua ua le amanaiaina.

E mafai ona e lulu le alfalfa e pei o se sider mai le tautotogo i le autumn. O le tulaga autu mo le lelei o le germination - o le i ai o le susu. E sili le lelei o le totoina o vao i le amataga o le tautotogo. A uma, pe a uma le taumalulu, e tumu atoa le palapala ile vai.

E taua! Mo le lelei atili o le germination, o fatu o le alfalfa ua faʻamagoina i le la ma faʻaleagaina ma le mautinoa le amio saʻo o le atigi.

Faʻafefea ona tausi

O le faʻateleina o le faʻamamaina o faʻatoʻaga o le alfalfa e mafai ona taʻitaʻia ai le tupu aʻe o vao. E masani lava ona susu mai le susu mai suauu ma auala mai i le loloto o le eleele. E ono mafai ona faateleina le tele o le fugalaau i ofu o minerale aʻo lei totoina aganuu agavaʻa. O le mea e leaga ai, e faigofie lava i le paʻu paʻu, pipiʻi, fusarium. I faʻamaʻi muamua o le faamaʻi e tatau ona togafitia i le taimi nei fualaau aina Bordeaux.

O afea e moa

O le taimi muamua e fuga ai le fugalaau lanumeamata 50-60 aso talu ona toto. O le vaitaimi lea e tatau ona moa ma tuʻu ai mo le pala, pe aoina i luga o le faapalaga, poʻo le faʻaaogaina mo le fafagaina o lafumanu. O le taimi mulimuli o le a fuga ai Alfalfa i le 30-40 aso. E leai se mea e tatau ona tatou taofia ai le tulaga o lenei tu ma aga faaleaganuu mai le faigata, aua o le a faigata ona faʻapipiʻi aʻa i totonu o le eleele e pei o se mea faʻaleniina. O le taimi o le suiga o le a tolopoina ma o le a le aumaia ai le manaʻoga manaomia i le taimi manaomia.

O le mulimuli i tekinolosi o le totoina o mea filifilia, tapenaga o le eleele, fua o le fua, togafitiga lelei ma le taina o le mutia o le a fesoasoani i le tuputupu aʻe malosi o le alfalfa, ma faʻaolaina ai le eleele i meaʻai, faʻaleleia lona faʻaleleia.