Apple laau

Laʻau o le laau Apple "Meaalofa i le au faifaatoaga": uiga, togavao agrotechnology

O le tele o fai togalaau e fia vaʻaia pea aʻau o fualaau aina ma fua o le faʻaoga lautele e mafai ona teuina i le taumalulu. O nei uiga lelei e eseese ituaiga o Siberia "Faʻamanuiaga i tagata fai togalaau."

Faʻasologa o talaʻaga

O lenei ituaiga na fafagaina i le aai o Barnaul i le 1959 e le Research Institute of Horticulture e faaigoa ia Lisavenko MA. pe a pasia le tau o le taumalulu ma le maualuga o le fua mai o fualaau o le "Laletino" ma le tau o le taumafanafana o le laau o Kanata "Melba", lea e maualuga ona uiga lelei.

O le taunuuga o se ituaiga o fualaau ova e vave ona fua, lea e puipuia mai le malulu ma nisi o faamaʻi, ma e manaia le aisa o apu.

O foafoa o le ituaiga "Meaalofa i le au fai togalaau" na avea ma L.Ju. Zhebrovskaya, I.P. Kalinina, T.F. Kornienko, N.I. Dorokhina, G.V. Chupin. Na maua i le lautele o loʻo i Sisifo Siberia ma Altai, ae na tupu manuia i le tele o isi itulagi.

Mataʻutia o meaola

E tusa ai ma le faʻamatalaga o le ituaiga, o le lelei o le apu o le "Meaalofa i le Faatoaga" e maualuga maualuga, malosi o le taumalulu, teteʻe mai le paʻu ma le matagofie o le tofo ma le lelei o apu. O mea le lelei o lenei ituaiga e aofia ai le le lelei o le faapalepale i le lamala, ma le gata i lea, faatasi ai ma matagi matuia tele, e mafai lava ona galo le laau.

Faʻamatalaga o le laau ma paipa sili ona lelei

O lenei laʻau tele, o le maualuga e le sili atu ma le tolu mita. O loʻo faia ai le pale o le uʻamea vavalalata ma le tele o laʻau mumu-lanu mumu lea e tele tausaga, fua ma le tao mo le faʻavaeina o fua.

O le taumalulu-malosi o ituaiga eseese ia o apu: "Moscow solo", "Paʻu kirimoni", "Paʻu oona", "Antey", "Medunitsa", "Orlov" ma le "Ural bulk".
O pine tetele e ola saʻo, e tutusa le mafiafia, lanu enaena, e iai se tamai laititi ma se foliga lapotopoto o le tipi. Laʻau faʻamalo faʻatasi ma se puʻupuʻu puupuu i pito, petioles umi ma le faʻamalosi. E tutusa la latou lanu, lanu uliuli ma e le mafai ona iloa mai le pito i lalo ole laupepa.

O le apu o le apu "Meaalofa i le fai togalaau" e faʻaleleia ai le tagata lava ia ma o se isi foi avanoa. E le manaʻomia ni elemene iniseti, e faʻaalia lelei lava i totonu o laau taʻitasi.

Fualaau Faʻamatalaga

Fua o fua laititi e oʻo i le ogatotonu o Setema, faʻaaogaina lautele. O lona uiga, alu mo le tipi, sua, mago ma teuina. E mafai ona teuina mo le fa masina.

O pi o lenei ituaiga e tele, ma o lo latou mamafa o le 60-100 kalama. O fua lanu, mafolafola palale e maua ai se lanu lanu-paʻu o lanu samasama-lanu meamata, e tele lava e ufiufi i paʻu mumu. O nei mumu mumu e paʻi atu i apu i se foliga lanu.

I totonu, e sinasina, ma se lanu lanumeamata lanumeamata, e lelei le fatuina, mafiafia. O fualaau fuamalie o se manogi manogi ma se manogi manaia suamalie. E tusa ai ma le fua o le 5-fua, o le tofo o le ituaiga "Meaalofa i le Faatoaga" ua fuafua i le va o le 4.5 ma le 4.8.

O le suka i totonu o apu o le 13.3%. I le faaopoopo atu i suga, 100 kalama o pulupulu o loʻo i ai mea nei:

  • Pectins - 5.30%;
  • Titids faʻamaonia - 1.22%;
  • P-active substances - 300 mg;
  • Tannins - 60 mg;
  • Vitamin C - 25 mg.

Tuuina atu

O lenei ituaiga o fualaau toto. O le uluai seleselega mai le apu e mafai ona seleseleina i le lona tolu po o le fa tausaga, pe tusa o le ogatotonu o Setema, ae o lenei ituaiga e maua ai le maualuga o fualaau aina (30 kilokalama mai le laau) e le muamua atu i le ono tausaga talu ona totoina.

Mo faʻatoʻaga faʻatoʻaga, o le fuainumera o fua o le gaosiga e 125 pasene i le hectare. Faʻatasi ai ma faʻatauvaga talafeagai, o le fua o le gaosiga e mausali, tausaga ona o le faʻaleleia o le tagata lava ia ma le taumalulu o le eseese.

Auala e filifili ai pe a faʻatau

E masani lava, e totoina fatu laau totō i le eleele i le tautotogo ma le autumn. E sili le lelei e faʻatau ai i latou i le taimi muamua nai lo le vaiaso talu ona tulaʻi. E fautuaina e faʻatau i fale tausimai poʻo nofoaga i le tutusa o le tau.

A filifilia se fua, ia taulai atu lou mafaufau i mea nei:

  • e sili atu le filifilia o tamaʻi talavou (1 poʻo le 2 tausaga) - e sili atu ona latou maua aʻa;
  • o le aʻa e tatau ona lava le atiae, o aʻa e maloloina, e aunoa ma le pala ma le tuputupu ae;
  • aua nei faʻatau ni laau e foliga mai e le lavava, mago, e manaʻomia ona i ai ni uiga o le meaʻai poo le eleele;
  • e tatau ona lamolemole ma e saoloto mai le faaleagaina;
  • E fautuaina e faʻatau se fatu laau e aunoa ma le totoina. O le fatu laau lea na faʻamalo mai le tumutumu e le toe talafeagai mo le totoina.
Faʻatau vave ona faʻatau laau aʻo leʻi totoina, e tatau ona tuʻu i le vai mo le tele o itula.

E faʻapefea ona totoina se apu i luga o le fasi fanua

O nei ituaiga mea faʻalauiloa e maualuga le malosi o le toe faʻaleleia, ae tatau ona totō lelei.

Taimi sili ona lelei

E mafai ona totōina aʻau laititi i le eleele i le amataga o le tautotogo (Mati-Aperila) poʻo le ogatotonu o le autumn (Oketopa), faʻalagolago i le fesuiaiga o le tau ma le tau.

E te iloa? O le tala o le "apu auro", lea e maua ai i latou na maua ma latou aai, talavou e faavavau, o loo maua i tala o toetoe o tagata uma o Europa i Sisifo.
E masani lava ona totoina e le Faatoaga laau i le tautoulu, aua o lenei mea e tele se taimi mo le fetuunaiga ma sauniuniga mo le tuputupu ae o le vaitau, ma i le tautotogo o loo i ai le tele o faalavelave. E fautuaina e toto laau i le tautotogo i na o nofoaga mago ma timuga malulu.

Filifiliga ma le sauniuniga o le 'upega tafaʻilagi

O le filifilia o nofoaga e tulaʻi mai ai e matua taua tele. E sili ona lelei le filifilia o se la e le o iai ni faʻailoga e leʻi tupu muamua ai laau pe na malolo le eleele mo le tausaga pe lua pe a uma ona toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia. Afai e le mafai ona maua sea ituaiga nofoaga, ona suia lea o le eleele i le lua mo le totoina. E le tatau ona latalata le va o le eleele i le 1-1.5 mita, a le o lea e tatau ona faia se mea e taofia ai le pala o aʻa.

Afai o loʻo i ai i luga o le itu i saute ia mafanafana mafanafana ma vevela vevela, e tatau ona e totoina apu i luga o le itu i matu, ma i itu i mātū ma le malulu ma vevela malulu, filifili itu i saute. O laau Apple e le fiafia i eleele papa po o eleele ma otaota, latou te fiafia i le meaʻai.

E taua! E tusa ai ma le Polokalame a le Iunaite Setete o Ukrainian Horticultural Society, o laau srednerosly ua totoina mai le lua mita mai le moega, o laau uumi - tolu mita, laau afu - tasi le mita.
O le totoina o lua e mafai ona muaʻi tilotilo mo 1-4 vaiaso aʻo lumanaʻi le faʻatauina o tipu, aʻo le pito i luga e lafo ese mai lalo. Latou teli se pu e tusa ma le tasi le mita le lautele ma 60-80 cm loloto.

O le faatoaga o le a maua ai le laau i meaʻai i tausaga o lumanai, o le mea la lea o le lafumanu papaʻe o le palapala mai le lua eliina ua fefiloi ma le humus, peat or compost, o le meaʻai. Mo le totoina o loʻo fautuaina e saunia ni mea faʻaopopo mai le pefu ma le mineral fertilizers (superphosphate). Afai o le eleele o eleele palapala, ona faʻafefiloi lea o le palapala palapala i le oneone. Aʻo oneone - faʻapipiʻiina le susu ile palapala.

Faʻasologa ma fuafuaga

O le mamao i le va o ogalaau o laau toto e tatau ona maua mai le 3.5 i le 4 mita. Afai o le apu i le togalaau e tasi, o isi laau po o laau toto e tatau ona ola e sili atu nai lo le tolu pe fa mita.

Pe a oʻo i se lua e tusa ma le tasi vaetolu o lona loloto, e faʻafefiloi le faʻafefiloi palapala palapala ma le faʻaopoopoga o le pefu (250 ml) ma le 200-300 grams o le superphosphate. O se fatulaʻau ma le totoina o le pi e tuʻuina lelei i totonu o le lua, e faʻasaʻo lemu aʻa ma faʻafefe le palapala i le aʻa aʻa.

E te iloa? O Celts ua taua o le parataiso o Avalona, ​​o lona uiga "o le eleele o apu."
O se sosoʻo ua nonoa i se pulu sauni. Condense, fausiaina le liʻo lata ane, vai, ma ia mautinoa o le ū o le kesi e maualuga le 5-6 cm i luga o le eleele. O le pu i luga o le laau e mulimulitaʻi e tusa ma le 5 cm ma se mea talafeagai (humus, peat, straw, leaves, upps, etc.).

Vaʻaia togafitiga taimi

I le taimi muamua, e tatau ona faʻamaina lelei le fatuina o le fatu. I tausaga o loʻo mulimuli mai, o le tausia o le apu e aofia ai le tausia o le eleele ma le faʻamalosia o le fafaga, lavalava talafeagai, togafitiga e faʻamaʻi ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi, faapaleina o pale ma le puipuiga mai le malulu ma le toʻi.

Faʻaleleia eleele

O vai laiti e fafagaina pe a mu le palapala i totonu o le pu faataamilo i le apu. E sili atu ona matutua laau e faʻafeinu mai le tautotogo e toetoe lava o le kiona muamua.

Taimi masani faʻavaitaimi:

  • nai aso ao le i fuga;
  • pe a faaauau le ovary maualuga;
  • i le taimi o le faatumuina o fua;
  • pe a uma le pa'ū.
Afai o le taumafanafana e matutu, ona tatau ai lea ona faʻasalaina le faʻasusuina, aua o lenei ituaiga e le taliaina le lamala.
E taua! O le tele o le vai mo le faʻaleleia o le vai e faalagolago ile tausaga o le laau. Mo le apu ile lua tausaga muamua o le olaga, 4-5 pakete vai ua lava, ae mo le fua o le laau fua, o le fua o le vai e 7-10 pakete.

O le palapala o le porolovvolnogo e tatau ona mulimulitaia - o le a puipuia mai le vevela, faʻatagaina e taofi ai le susu, faʻaleleia le lelei o le eleele ma faʻaitiitia le veleina.

O le mea lea, i le amataga o le tautotogo, i le eli loloto i tafatafa o le ogalaau, e tatau ona e taoto se apa o mulch. E le tatau ona faʻaaogaina e pei o le mulch i lalo o le apu apple, siasi, paʻu ma paʻu o laau oona, aua e mafai ona suia le aoga o le eleele.

O le mutia i le va o laina na lūlūina pe totōina se faʻafefiloi o mea nei:

  • laʻau felelei;
  • vao vao;
  • lanu mumu;
  • 'aina o le ryegrass.
I le autumn, o le eleele o le tafatafa o le lio e tatau ona eli loloto (i le loloto o le 6-8 cm) faatasi ai ma le mulch.

Laʻei pito sili

O fua o fualaau aina e faalagolago i mea faaopoopo o loʻo faʻaaogaina i lalo. I le amataga o le lua tausaga i le amataga o le tautotogo, o fualaau laiti e faʻamafa muamua faʻatasi ma mullein infusion, ma ia Me-Iuni latou te fafagaina le fafagaina mai fugalaau faʻapitoa.

I le amataga o le fuga, o le pakete o fugalaʻau (compost) poo le humus) e aumai i lalo o le fua o le laau ma e mulimulu le palapala. I vaitau mulimuli ane, faatasi ai ma le saofaga o le tautotogo o mea oona, latou te faia le laʻau tanu ma fugalaau-potassium mineral fertilizers ma faʻalauiloa atu le palapala.

Ina ia faia lenei mea, i le taimi o le eliina i le tautoulu, 30 kalama o le potassium sulphate ma le superphosphate e lua, o le ipu o le pefu ua faʻaofiina i lalo o le laau.

E taua! E le fautuaina le auai i le fafagaina o apu i le faʻamaʻi faʻamalolo, pe a faʻafefe i latou e faʻaitiitia ai le tetee o laau i le malulu ma faʻaitiitia ai le ola o le fua.
Apu talavou i tausaga e aunoa ma ni fualaau aina e fai ai le fafaga fafaga lua, fafasi i le urea (35 kalama i le bita lita 10-lita). O lenei togafitiga e faia i le taimi lava e maeʻa ai ma le masina.

Togafitiga puipui

O lenei vailaʻau e tele le puipuia i le paʻu, ae i taimi timuga e mafai lava ona aʻafia i le paʻu palapala. O loʻo i ai se avanoa e maua ai se siama siama e le mafai ona faʻamalolo, ona tatau ai lea ona sosolo ma susunu le apu oona.

O meaola faalafua e mafai ona mafua ai le faaleagaina tele o fua. E mafai ona aʻafia le apu i luga o le afu ma se fagu, lea e tatau ona lafoaia i le taimi lava e maua ai i luga o le ogalaau (tipi ma ufiufi le manua i le copper sulphate ma le pitch garden). O togafitiga faʻapitoa e puipui ai le laau mai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E masani ona aofia ai faiga nei:

  • faia o ofu talafeagai;
  • saʻo paleni o le pale;
  • pulupulu gutu ma le copper sulphate.
E taua tele le aveese o lau paʻu ma fualaau 'aina mo le taumalulu, aʻo latou fausia se siosiomaga manuia mo le fausiaina ma le tuputupu ae o faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le paʻu, ma e fesoasoani foi i le toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia o vao ma o latou gaʻo.

Paʻu ma le faapaleina o le pale

Aʻo tausia se laʻau apu, o galuega e pei o le teuteuina o lālā ma le faʻatoʻaina o pale. O nei togalaau e fesoasoani i le fuaina muamua o apu, faʻateleina fua, faʻaleleia le ola ma maua ai puipuiga faaopoopo mai le malulu. Teuteuina i le tautotogo po o le autumn.

O le uluai teuteuina o le taimi muamua e faia i le amataga o le tautotogo i le tausaga talu ona totoina le fatuina i le eleele. O lala lamolemole e tipiina ma se tagata faʻamalosi, ma e sili atu le mamafa i se vaʻa. O le tipiina o lala o loʻo faʻamaʻiina e faʻaaogaina ai se vaifofo o le copper sulphate, ona tuʻuina atu ai lea i se togafitiga faʻapitoa, e taʻua o le pitch garden. I lenei tulaga, o paranesi tuai o loʻo faʻatautaia vave e le pa, ma le tupulaga - i le aso e sosoo ai. I le taimi o le totoina o se laau talavou, o laau apu e faʻapuʻupuʻu ai le ata tele, e le teuteuina le laau mai le tasi i le tolu tausaga, na o le lavea ma le vaʻaia o tipu.

Ua toto le apu ma ua tele lala ua aliali i luga, ua vaelua pe lua vaetolu o le umi atoa. E le tatau ona liliu i luga le pale i luga o lala o loʻo totoe.

E i ai lala, o loʻo i ai pupu i fafo, ma o mea o loʻo i totonu o le pale ua aveesea, aʻo latou faʻamalosi. I le tautotogo, o paranisa e malulu i le taumalulu, o laʻau mamaʻi ma malepelepe ua teuteuina, ua faʻapipiʻiina le pale mo le sili atu le saoloto o le susulu o le la ma le ea.

O le teuteuga e faia i le autumn mai ia Setema ia Novema ao le i amataina ni matagi malulu. O tamaʻi tamaʻi meaʻai na faʻamamaina sina mea itiiti i luga o le vaitau o le taumafanafana. O laau e sili atu ma le lima tausaga le matutua, tipi ese pine i le tolu.

Afai o le apu e itiiti lona siʻitia, ona manaʻomia ai lea o le teuteu malosi. O le teuteuga o le Autumn e aofia ai le aveeseina o laau malogo mago, vaivai ma gau i totonu o le palealii, faapea foi lala e tupu mai i le pale po o le paranesi autu i se pito sili ona mataga. Faatasi ai ma le fesoasoani o le teuteuina o paina o lala o le faia lea o le pale o le apu. Mo le ituaiga telefoni "Meaalofa i le au fai togalaau," o le mea e masani ai le teuteuina o le seleni - e le talafeagai le lalagaina. I luga o le ogalaau o le apu lago ai lala e tolu pe fa o le skeletal, o loʻo i ai i le tulaga o le maualuga.

I luga o le pito i lalo, e le sili atu ma le lua wili e totoe i se mamao e 40 i le 60 cm mai le isi. Afai e le ola le laau talavou, ona vavae ese lea o le pito i luga e tusa ma le 0.5 mita. Faatasi ai ma lenei tulaga, o le pale o le pale ua faatulagaina i itu tolu ma o le pale e talitutusa lava ma foliga masani o le apu.

Puipuiga mai le malulu ma rodents

Ua fautuaina ia Apple ia puipuia mai le malulu, pe a oʻo ile malulu -10 ° C. O le vave lava e mafai ona ala mai se fale malulu i le tau malulu ma faʻamalolo, lea e mafai ona oʻo atu ai i le kiona mulimuli ane.

Aoao pe faʻapefea ona teuina se apu mo le taumalulu mai le malulu ma le oona.
O laau o Apple e mafai ona ufiufi i le tele o mea e faʻaaogaina ai meaola: agrofibre, lagona o le taualuga, ata tifaga, uʻu, lala laau. O sea puipuiga o le a le mafai ai foi ona maua ai le oona i le laau, aua i le taumalulu e mafai ona matua afaina ai le apu i mata, maunu, ma mea leaga. Pristvolny liʻo mo le taumalulu o se ufitia lelei ma se mafiafia anufe o mulch. Pe a pa'ū se aofaʻi o le kiona, e tatau ona e lafoina i lalo o le laau ma faaopoopo ai i lea taimi ma lea taimi ina ia mafai ona ufiufi pea le apu.

O fualaau laiti e mafai ona ufitia uma i le kiona. Pe a vevela, aua e te faanatinati e tatala le ogalaau, aua e mafai ona toe foi mai matagi malolosi i le tautotogo.

E taua! E le talafeagai le puipuia o le fatu o le apu mai le kiona i le itu i saute, aua o lenei mea e mafai ona fafaguina le vaitau tuputupu ae o le laau i se taimi e le o iai ma mafua ai ona maliu.
Aua e te faanatinati e sosolo le laau ua malo. Afai o le apu na teuina aʻa ma lala laititi, ona mafai ai lea e se tasi ona fausia se pale i le fuga o le laau ma selesele le seleselega pe a mavae le tolu tausaga. I nofoaga i saute, o le ogalaau o roi ua afifiina i se upega faapitoa.

Faatasi ai ma le mataituina lelei o ituaiga o apu o le "Gift to gardeners", o le a maua ai se togalaau matagofie o apu, i totonu o togalaau aina, lea ua teuina mo se taimi umi. E le gata i lea, o apu e le gata o fua masani mo le kukaina, ae o se puna foi o antioxidants, vitamini C, A, iron, potassium, calcium, sodium, magnesium, phosphorus, ma isi.

E te iloa? Na suʻesuʻe e tagata suʻesuʻe i le University of Cornell i le Iunaite Setete le mafai gaioiga o se apu o le apu e puipuia ai le kanesa o le kanesa. O se malosi malosi na maua i le na o le tipi ese. O lenei fualaau e le tele naua vitamini, ae o loʻo i ai le tele o antioxidants, lea e le faʻaumatia i taimi o teuina. Latou te puipuia o tatou tino mai le kanesa, maʻi cardiovascular ma mai le matua.