Laʻau

O se vaaiga lautele o le lavelave o galuega o le togalaau ia faia i le masina o Mati

O tagata uma o le taumafanafana ma o latou togalaau o loʻo tulimatai atu i le tautotogo o aso e amata ai le vaitau fou. Ae tele lava i le masina muamua o le tautotogo i luga o le kalena ua faaalia ai se suiga o le vaitau. Ae o le mea moni, o loʻo faʻaauau pea fulu, o kiona e taoto, ma e foliga mai e leai se mea e fai i le togalaau. O le mea moni lava, ua leva ia Mati, ua lagona lagona o le vevela, ua faʻalauteleina le aso, ma o loʻo amata lemu le amata o le sulufaʻi o laau. O le mea lea, o nisi galuega ia Mati i totonu o le togalaau o loo faia pea. E le tele naua i latou e pei ona i ai ia Me, ae o le fuaina mai o fualaau aina suamalie ma le tele o fugalaau o laau teuteu e sili ona faalagolago i le tausiga o Mati.

Faʻapefea ona faʻaaoga le kiona i lou avanoa?

I se tau le lelei, o le kiona e taoto i totonu o togalaau e tusa ma le afa o Mati. Ae talu ai ona o le ao, o le a le mafai ai, susu ma mamafa. Afai o lala o laau ma vao (aemaise o tamaiti laiti!) Ua ufiufi i pulou manogi, faaofu oe lava i se tootoo ma tuu ese. O le mamafa o le mamafa o le kiona paʻu e faigofie lava ona momotuina lala, ona latou te le i mauaina le gafatia ma tumau ai pea le pala, maisa.

E le tatau ona e solia le kiona i luga o le mutia ma lalo o laau, a le o lea o le a faʻafefe ai le palapala susu ma poloka le avanoa o le okesene i aʻa

I nofoaga laugatasi e tuʻuina ai le alavai, e aveeseina foi le kiona ma faʻamamaina ai faʻaoga vai. E leai se aogā o le manava o loʻo i ai iinei, o lea e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻamamāina o le eleele aʻo lumanaʻi.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻaaoga uma le kiona i luga o le fogaeleele i le lelei. Ave ese le palapala mai le moega ma se suisa kiona, ina ia latou mafanafana vave, ma taoto i totonu o le ogalaau o lio o laau. O le a ia taofia le televave o le faasolo vave o aʻa, lea ia Mati e matua matautia lava. E vave ona vevela le eleele malulu, ma e mafai ona tafe le tafe aʻo leʻi uma le po. Ma o le ola, o ala e fafagu ai e matua nofouta lava i le vevela o le vevela ma vave faʻafefe. Faatasi ai ma se aofaiga tele o le kiona, vaeluaina i le va o laau, fugalaau ma moega i le strawberries.

O le kiona malulu le po i le po e liua i se pusa tioata o le aisa, lea e tatau ona tuʻia i le tele o nofoaga ma togalaau e faʻamaʻi vave ai

Afai o oe i se mea e fufulu ai fatu, lala mo le tui, ona lafo atu lea o le kiona i luga ia i latou, ma fufulu i le sawdust i luga. O na mea o le a atagia ai ave o le la ma faʻagesegese ai le liusua o le "kiona" kiona. O i latou e le i ai se taimi e selesele ai le seleselega mai le pa'ū e mafai ona vavaeina i le taimi nei, pe a faʻapea o le tausaga nei e le o le malulu tele le taumalulu (e le laʻititi ifo i le -25 °). O loʻo natia i totonu o le paʻu o le kiona e tasi ma se pulou o le selu i luga.

I eria o loʻo i ai se malulu malosi, e aoga tele le fatuina o le kiona. O le a latou lavea le kiona i le taimi o le suavai, ma o le a maua e le eleele le tele o susu. Ae o vao totogo e puipuia mo le taumalulu, rhododendrons, hydrangeas ma isi mea e vevela ai le vevela faatasi ai ma le oʻo mai o aso mafanafana e tatau ona tatala, tatala le ea i aʻa. I lenei tulaga, o le ae puipuia le faʻavaeina o le siama, lea e fiafia i nofoaga faʻamalologa e maualuga le maualalo.

I le gasologa o le aso, i lalo o le ata o lapisi malulu, ituaiga o vaʻa, lea e faʻataʻoto i luga o laau i le po. Ina ia aloese mai le malie, tatala le ata i itu uma e lua

Se seti o fua e puipuia ai le mu i laau

Talu mai ia Mati, o le vevela o le vevela e masani lava ona matauina mai le itiiti i le po i le 10-12 ° i le aoauli, e le mafai ona vave vave ona suia le pailate i sea pulega. O se taunuuga, i lalo o ave o le la, lala ma lala e maua ai mu, ma i le po - o le kiona. Ina ia puipuia le togalaau mai le faaleagaina, o le amataga lea o Mati (ma e le o le a oʻo i le Eseta!) O lena tautotogo o le fufuluina o laau ua faia. E mafai ona e faʻatau le lime ma faʻafeu i le vai inu, pe mafai foi ona e faʻaaogaina se vali vali. Aʻe i se aso toʻafilemu i se vevela lelei i le auala.

O le paʻu manifinifi o laau talavou e afaina tele i eseesega i le po ma le ao, e fautuaina ai e faʻamalosi i le vave e mafai ai.

I le faʻaopoopoga i le ogalaau, o le nila o laau faʻamalosi faʻasili e matua nofouta i le aso o Mati. O le a latou malulu gutu -40 °, ae i lalo o le vevela o le la o le a vave ona susunuina lala sili ona vaivai. O le mea lea, i le amataga o Mati, o le conifers rare (thuja, juniper, etc.), ma mai i le evergreen - boxwoods e tatau ona ufiufi i mea e le o lalagaina pe afifiina nusipepa ma nonoa.

Fuafua togafitiga ma togalaau togafitiga

I le taimi o le taumalulu, o nisi o laau e mafai ona faaleagaina i le tulaga o lua o le kiona, lala laau malulu, ma le galu. Aʻo lei amataina le tafe, e tatau ona togafitia ma faʻamalolo manua, ma o mea uma e faʻamaʻi e tatau ona vavae ese.

O manuʻa e faʻamamaina i se naifi seia oʻo mai le laupapa ola maloloina, faʻafefiloi ma le sulfate copper (10 kalama i le lita o le vai) ma ufiufi i ituaiga o togalaau. Afai e te mauaina se vaifofo o le vailaʻau faasinika i luga o le faʻatau, e faʻavaveina le faʻamalolo. Faatasi ai ma lenei mea, o loʻo tiʻetiʻeina vaega o le paʻu, ona faʻataunuʻuina ai lea o isi togafitiga.

Ina ia siaki po o fea paranesi e paʻu i le taumalulu, na o le tipi ese pito ma vaai i le fafie. Afai o le malamalama, o lona uiga e ola, pe a liua enaena, tipi atili.

Ia Mati, ua oo i le taimi e totogo ai le seleselega e aveese ai le frostbitten po o lala tuputupu ae le talafeagai. I lenei tulaga, e tatau lava ona e faatali mo le mafiafia o le vevela i luga aʻe o zero.

O fea lala e teuteuina:

  • faasee
  • talepe i lalo;
  • lalo ifo;
  • sosogi-ma e foliga foliga lanu uliuli;
  • tuputupu ae i totonu o le palealii;
  • lea o le koluse ma pipii atu i isi.

Taumafai e tipi ina ia leai se toe o totoe. Vaʻai le nofoaga ma se togalaau.

E masani lava ona faʻapipiʻi vao vao i le tautoulu, ma ia Mati latou te faasaʻoina ai mea e le o iloa. Oti ese lala o fualaau aina o fugalaau, o lala tuai o currants ma gooseberries. O pito i luga o lala fugalaau laiti ua faapuupuuina e le 10 cm ina ia tele ai vine.

O laʻau teuteu e teuteu foi, ma mafaufau i lala ua faʻamaisa i le taimi o le taumalulu. Afai i le autumn e te leʻi maua se taimi e teu ai le gasegase, lilac, jasmine ma isi laau totō e amata ona fuga vave, ona lelei ai lea e aua le paʻi atu ia i latou. A le o lea, o le a ola le vao. Afai latou te lemu, ona faapuupuu loa lea i le mea e amata ai le mea ola. Pe a teuteuina so o se laau, o le otaota e vave ona mu pe paʻu ma tuʻu i totonu o se lua faapalaga.

Puleaina o pest - sauni muamua

O le taimi lava e amata ai le suamalie o le kiona, o le a latou tuua ni pu ma ulu atu i totonu o potu ma fale teuoloa. Ina ia faʻaumatia ia taʻi, o loʻo faʻaputuina saito i totonu o nofoaga faʻatafunaina i le togalaau poʻo isi paʻu e faʻaaogaina.

O ituaiga uma o meaola faalafua o loo malulu i le paʻu o laau ua faaleagaina i metotia ma metotia faaletino. Mo lenei mea, o se fusi faʻapitoa faapitoa e fai i luga o ipu taʻitasi.

Afai i le taumalulu o ogalaau o laau tetele e ufiufi i mea e faʻaoʻo ai e puipuia ai mai le malulu, ona oʻo lea ia Mati o le a aveesea ma suia i fusi faʻamalosi

A maeʻa ona toe faʻaleleia le maualuga o le falemaʻi (sili atu ma le 5 ° C) i luga o le auala, o le togalaau uma lava e faʻapipiʻiina i iniseti. I le taimi lava e tasi, o fualaau mo le puipuia o faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, Bordeaux vai, e mafai ona faʻaopopo i le fofo.

Mo laʻau vaivai, e le o vailaʻau e faʻaaoga, ae togafitiga i le vevela. Gooseberries, e sasaa mai currants mai le suāsusu, taumafai e oso i paranesi taʻitasi. Suavai malulu - 70 °. Mo moega i le strawberries, e lava le 60-tikite ua lava.

Galuega i le afa lona lua o Mati

A uma ona liu le kiona, o nisi o laʻau ma vao e mafai ona faʻaalia le vaega pito i luga o aʻa. O le a mafai ona aveeseina mai le eleele pe a alu le susu. Ina ia tausia lelei le fale, e tatau ona mulimulitaʻi aʻa uma o aʻafia ma peʻa pe humus. Ae muamua, o le laau ua "toto", o lona uiga. Latou te taumafai e toe foi atu i lo latou nofoaga muamua i le eleele, faʻafefe lemu i lalo le eleele ina ia maua ai lalo o aʻa.

O le vao vao ua manaʻomia foi le tausiga. E tatau ona faʻaaoga lapisi ua tafe i le taumalulu. Tau lava o le faʻaaogaina o se moli mama e oso i le eleele. A leai, e mafai ona toso mai le tele o lau vao mai le palapala susu. Afai ua aliali mai paʻu paʻu, sasaa nei mea. O se kiona e leʻi mafaufauina o le a faʻamalosia ai fatu, ma o le a latou totogo faatasi.

E oʻo atu i le ogatotonu o Mati, e fautuaina e faʻapipiʻi fale manulele pe afai e te manaʻo e faatosina manufelelei e puipui au mea totino mai faʻamaʻi. E lua ni falesa manu e lava e tausia ai se togalaau e 10 eka.

O le lua o starlings o le a laveaʻi le 'upega tafaʻilagi mai le tele o anufe ma meaola faalafua o laau, o lea aua le soona paie i lalo o se manulele i le taumalulu, ina ia mafai ona e tautau i le togalaau i le amataga o Mati

I le faaiuga o le masina i le maeʻa ai o le palapala, faʻapipiʻiina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi. Latou te faʻamalosia le vave faʻalauteleina o lauʻau ma laʻau.

O vine ma rosa i le faaiuga o Mati e mafai ona faʻasaʻoloto mai le malulu malulu, pe afai o le kiona na iu lava ina tuua au meatotino.

O le taimi lava e tuua ai e le kiona le togalaau ma vevela lemu, e mafai ona e totoina vine, rosa, fugalaau, malati i luga o tausaafia

E pei ona mafai ona e vaʻaia, ia Mati, e le popole tagata fai togalaau. Ma afai e te manatu o lenei masina latou te amata ona totoina fatu, fufulu fasi laau, ona maua ai lea e tagata e ona le pupuʻu faafitauli.