Ituaiga o Apple

Eseese laʻau apple "Vasyugan": uiga, togafiti faʻatoʻaga

O le laau Apple "Vasyugan" e faatatau i ituaiga o laau o le apu, lea ua avea ma tagata e sili ona lauiloa ona o lona tulaga vavalalata, faatoʻaga, vave ma le foliga masani. Ma o le "Vasyugan", i se faaopoopoga, ei ai foi le maualuga o le tetee i le kiona. Seʻio tatou tilotilo totoa i lenei ituaiga.

Faʻasologa o talaʻaga

O uluai ituaiga apple apple na o mai i Europa mai le konetineta Amerika i le 1964. Ma o le ituaiga Vasyugan na fafaga pe a ma le tolusefulu tausaga talu ai, i le faaiuga o le 80, i le Moscow Institute of Horticulture e ala i le sopoia o Brusnichny ma KV-5.

Sa vave ona alofa le Apple i le au faifaatoaga mo lona matagofie o fualaau suamalie suamalie, tausiga taugofie ma le malulu. O suʻega o le ituaiga na faʻauʻu i le 1995, ma mulimuli ane na amataina le amataina o le faʻatoʻaga.

Mataʻutia o meaola

O laau Apple "Vasyugan" e maualalo, tele fualaau aina. Ona o le faapuupuuina o galuega faatino ma le toesea atoatoa o lala, e foliga mai o fua e ola saʻo i luga o le ogalaau o le laau.

E taua! Puipuia o faamai ma meaola faalafua o le apu "Vasyugan" Taulimaina o laau faʻamaʻi ma iniseti.

Laʻau faʻamatalaga

O lona lauʻau laʻitiiti e oʻo i lona maualuga i le matua o le 6-8 tausaga, ae le sili atu i le tolu mita. O le pale ua fausia e avea ma se ogalaau e tasi, e aunoa ma le itu lala ma le tele o lau laau. E aluese saʻo Kollyach mai le fala. Ona o le le lava o itu o le itu, o le laau e nofo i se vaega laitiiti, o se avanoa pe a tupu ae i ni tuutuuga faatapulaaina, mo se faataitaiga, i le atunuu. O se vaega o le ituaiga o le faateleina o le malosi o le kiona: "Vasyugan" e tausia lelei le vevela e oo atu i -42 ° C, lea e mafai ai ona ola i tulaga o latitudes i matu. E le gata i lea, o foliga masani o le eseese o le a avea ma matagofie matagofie o soo se togalaau.

E mafai foi ona e fiafia i nei laau teuteu e pei o le: Nedzvetskogo apple tree ma ituaiga "Royalties", ma ituaiga ituaiga kolonovidnye o ituaiga tupe ma le Peresitene. O ituaiga eseese o pears, plums, apricots foi o loo i ai se ituaiga kolin.

Fualaau Faʻamatalaga

O le faʻamatalaga o le fua o le ituaiga apple apple "Vasyugan" e faapenei:

  • mamafa - 100-150 g;
  • foliga - faʻasolosolo, faʻaloloa;
  • lanu - samasama-lanumeamata ma se lanu mumu lanu mumu;
  • o le pulupulu e suamalie, lelei-fatu, paʻepaʻe poʻo sina mea manaia;
  • tofo - suamalie, tumu;
  • o le manogi e manaia.

Tuuina atu

O fua o fualaau aina mai le sefulu tausaga talu ai o Aukuso i le amataga o Setema. O le seleseleina o fua, pe a lelei ona teuina, e mafai ona teuina mo le 30 aso. O le fua o fua o le tasi matua matua e 5-6 kilokalama, maualuga - e oo i le 10 kilokalama. O fua e faigata tele ma faʻafeiloaʻi femalagaiga. Latou te maua se tofo masani ma faia lelei i soo se ituaiga. O fua muamua o faailo e ono aliali mai i le tausaga muamua, ae o le laau e amata ona fua moni i le lona tolu po o le fa tausaga talu ona totoina ma faʻaauau ona faia mo le tusa ma le 15 tausaga. Ina ia maua pea le fua mai le faatoaga, e aoga le totoina o laau fou i le sefulu tausaga.

Faʻamatalaga ituaiga o apu o le "Rozhdestvenskoe", "Ural Bulk", "Krasa Sverdlovsk", "Orlinka", "Orlovim", "Zvezdochka", "Kandil Orlovsky", "Papirovka", "Screen", "Antey" , Rudolph, Bratchud, Robin, le Red Chele, Mamalu i Tagata Maliliu.

Auala e filifili ai pe a faʻatau

E sili atu ona lelei le faʻatau o togalaau i tausi tausimai mai tagata faʻatuatuaina o loʻo i ai pepa talafeagai mo a latou oloa. Pe a faʻatau se vaʻa e siaki le fatuga ina ia le matutu pe faʻamaʻi aʻa. I le i ai o stains poʻo soʻo se faʻamaʻi pipisi e tatau ona lafoaʻia lenei faʻasologa. E le aoga le faʻapolopolo ma le faʻatauina o laau i nofoaga uma, aua o tupe e teu i le fatuga o le a sili atu nai lo le totogiina o se fua maualuga o fua lelei.

E te iloa? O le pulu a Apple e aofia ai flavonoids ma polyphenols, lea e le o faʻamaʻi-oxidants e aʻafia ai le kanesa.

Tulafono mo le totoina o laau tipi i luga o le saite

O le applear applear "Vasyugan" e manaʻomia ai le totoina lelei ma faʻaleleia atili:

  • tausiga e tatau ona faia e faʻasaoina ai le fatu o le apical, talu ai e leai ni itu o le apu;
  • pe a totoina laau e manaʻomia ona faʻapala;
  • pe a uma ona totōina e tatau ona sasaa vai i luga o le laau.

Taimi sili ona lelei

O le taimi sili e faʻatau ma totoina ai fatu o le tausaga e tasi o le tautotogo, e pei o le afa lona lua o Aperila poʻo le amataga o Me. I lenei tulaga, e mafai ona vaʻaia le fua muamua o le seedling i lenei tausaga, ae ui i lea, e tatau ona aveese muamua fugalaau ina ia aua le faʻaitiitia le laau. O le isi vaitau e tatau ai mo le totoina o laau o Setema-Novema.

Filifilia se nofoaga

E talafeagai le totoina o laau i le filemu ma le le mautonu o tulimanu o le togalaau, talu ai e fefefe pea ia laau laiti i le malulu. E pei o kolari apple uma, e lelei le Vasyugan e totō i luga o se laufanua lamolemole, lelei i le mea e mafai ai mai eleele muʻu ma eleele malulu. O lenei laau e lagona le le fiafia i luga o le mauga, o le la ma i nofoaga o loʻo latalata atu ai le eleele i le 1.5 mita mai luga o le fogaeleele. O le palapala i le eria e tatau ona i ai le eletise, o pelenozem eleele e fetaui lelei, talu ai ua tumu i latou i meaʻai uma talafeagai mo le atinaeina o le apu. E le gata i lea, e tatau ona i ai le avanoa faigofie i laau, e pei ona manaʻomia ai tausiga faʻaauau.

Sauniuniga o le nofoaga ma fualaau

Filifili ma le faaeteete ia laau filifilia le toesea o faamaʻi ma le faaleagaina. E vave lava ona mamago aʻa e mafai ona toe faʻaleleia e ala i le umiaina mo le aso pe lua i totonu o le vai. Afai e tele mea totō i le nofoaga ua filifilia, ona tatau ai lea ona faʻaleleia le eleele e ala i le faaopoopo o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faapalaga. A maea lea e tatau ona e eli se fasi fanua lelei. O le lua mo le totoina e tatau ona saunia muamua (10-15 aso aʻo lei totoina), talu ai ona o le palapala e mafai ona pala ma faamanualia ai le fatu.

Faʻasologa ma fuafuaga

O le lua mo le totoina e tatau ona tele (e le itiiti ifo ma le 0.9x0.9x0.9 m i le lapoa) ina ia mafai ai e le aʻa o le fatuina ona faigofie ona fetaui i ai ma le laau e leai ni meaʻai. Pe a eli se lua, e tatau ona lafoaʻieseese le vaega eleele papaʻe o le eleele. Afai e mamafa tele le eleele, ona tatau lea ona tuʻuina mai vai mai le oneone paʻu poʻo le iliili i le pito i lalo. Ona tuʻuina lea o 3-4 pakete o le faapalaga poo le humus, superphosphate (50-100 g) ma fugalaʻau paʻu (50-80 g) i totonu o le palapala lalelei palapala. O le falaoamata Dolomite (100-200 g) o loʻo faʻapipiʻi foi i le eleele eleʻele. O le mea e tupu ai le faʻafefiloi o loʻo tuʻuina i totonu o lua. E tatau ona totoina laau i se mamao e le itiiti ifo ma le 0.5 mita mai le tasi ma le isi ma se mamao maualalo i le va o laina o le 1 m. O le aʻa o le apu e tatau ona laʻititi i luga o le eleele. A uma ona totō, faʻaleleia le tele o laau.

Vaʻaia togafitiga taimi

E tusa ai ma ona uiga, ole a manaʻomia e le Vasyugan apple columnar ia togafitiga faʻapitoa i le vaitau ina ia mafai ai ona puipuia ona uiga lelei.

E taua! "Vasyugan" - o se tasi o nai ituaiga eseese, faʻalelei faʻapitoa i itu o le itu i matu ma le umi ma le malulu.

Faʻaleleia eleele

Vasyugan ei ai sona aʻa aʻapaʻu, lea e manaʻomia ai le faʻamalosia atili o le suāsusu nai lo le laʻau masani. O le lelei i lenei mataupu o le faʻaaogaina lea o le faʻavaivai. Ae ui i lea, e le aoga le fausiaina o le laau, aua o le faaleagaina o le vai e tau atu i le pala o aʻa o le laau. Afai e le mafai ona faʻapipiʻi le suavai, e tatau ona faʻafefeteina le laau ile 3-4 aso i le taimi vevela ma le vevela ma tasi i le vaiaso - i isi taimi. A uma ona faʻamalosi, e tatau ona e mulumuli le pristvolny liʻo i vaovao, lea ua aveeseina mo le taimi o le taumalulu. Talu ai ona o vaivaiga o aʻa o apu, e le tatau ona tatala le eleele o siomia ai i latou, e tatau ona e taina. Mo lenei mafuaʻaga, ua totoina faʻatoʻaina fatu i luga o laau, ia e faʻaeteete lelei mai lea taimi i lea taimi. Nai lo o meaʻai, e mafai ona e totoina mea manogi - lemonia o le lima poʻo le dill, lea, e le gata i lea, o le a avea ma puipuiga faaopoopo mai faʻamaʻi.

Fafaga

O le fua o le togalaau e faʻatatau tonu lava i fugalaʻau, o le mea lea i le tautotogo e tatau ona e manatua e faaopoopo ai le eletise, lea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o laau totō. O le punavai o le nitrogen e mafai ona - humus, faʻafefe o manulele ma fugalaʻau. A faʻaaogaina le togafiti fou, faʻamafanafanaina laau i le tautoulu. I le faʻaopoopoga, ao lei amataina ma pe a maeʻa faʻalaʻau o laau aisa e tatau ona faʻaaogaina le fugalaʻau. Ma o se tasi o gaoioiga e saunia ai le togalaau mo le taumalulu o le faʻaofiina lea o le superphosphate. I le auala, faleoloa faʻapitoa e ofoina atu sauniuni o le fafagaina o soʻo se laau totō ma laau.

Togafitiga puipui

Ina ia puipuia faʻamaʻi o le apu, e tatau ai ona faʻaalu i taimi uma faʻamaʻi ma fomaʻi ma iniseti. E tatau ona faia lenei mea faalua i le tausaga - i le tautotogo aʻo lei oʻo mai fugalaau muamua, ma i le taimi o le autumn - pe a uma le seleselega. I le avea ai o se puipuiga mai le paʻu, e togafitia ai laau o le tautotogo ma le vai o Bordeaux. O le meafaigaluega lava lea e tasi ma le "Fundazol" o le a fesoasoani i le tau faasaga i isi faʻamaʻi o apu apple - eleʻele eleelea ma le ele.

E te iloa? O fatu o le apu e tasi e aofia ai le fua ole aso o iodine, lea e talafeagai mo le gaioiga masani o le fatu ma le faiʻai.

Paʻu ma le faapaleina o le pale

O le teuteuina o ituaiga "Vasyugan" ei ai nisi o mea: talu ai e le manaomia e nei laau ni itu, e aoga le tipiina i ni pusa se lua. I le faaiuga o le tausaga muamua o le tuputupu ae, e iai ni pine e tele i luga o lenei laupepa, lea e tatau foi ona teuteuina. O le mea lea, i le taumafanafana o le lona tolu o tausaga talu ona totoina, o le a amata ona fua mai laau toto e le o peritomeina, ma o le uati teuteuina o le a aumai ai ni nai laauiti laiti. Afai o le malulu ua faaleagaina le pala o le apical, ona tatau ai lea ona aveese uma totō fou, sei vagana ai le sili ona aoga, ma ia togafitia nofoaga na tipi i le lime.

Puipuiga mai le malulu ma rodents

O le apu, aemaise lava i le tausaga muamua talu ona totoina, e tatau ona puipuia mai le malulu ma le tele o meaola e ala i le afifiina i lālā paranesi, vaovao po o laupapa. E taua le tumau o le malulu mai totonu ma leai ni va.

O se puipuiga lelei tele mai iumu, o se faasologa foi o le uaea uamea, lea e puipuia ai laau taʻitasi i le maualuga pe a ma le 120 cm ma tanumia i le eleele i le loloto o le 30 cm. E le gata i lea, e toatele le aufaifaatoaga amateur e faaaoga upega uumi lapopoa pe tipi ni fagu palasitika.

E le gata i lea, i le taumalulu, e mafai ona e lūlūina lelei le liʻo o le apu ma le kiona. A e ui i lea, pe a solia i luga o le kiona, e tatau i se tasi ona matua faʻaeteete e le faʻaleagaina le aʻa o le laau o loʻo lata ane i luga.

E ui i le faigata o le tausia o le ituaiga o Vasyugan, e ala i le totoina o nei laau, o le ae maua ai ni taunuuga sili ona lelei i le avea o ni fualaau suamalie suamalie, manogi ma vave. Ma o foliga vaaia e le masani ai o laau o le a avea ma elemene matagofie o lau togalaau.