Apple laau

Aukilani o le "Jonagold": uiga, lelei ma le lelei

O le laau Apple "Jonagold" mo le sili atu ma le tasi le sefulu tausaga e aofia ai le tele o ituaiga taatele ma lauiloa i le lalolagi. Na ia talafeagai lelei ona talia lea tulaga ona o ona uiga lelei, lea o le a tatou iloiloina i le tusiga.

Faʻasologa o talaʻaga

"Jonagold" - ituaiga o le apu, na totoina i le 1943 i Geneva (USA) ona o se taunuuga o le sopoia o ni filifiliga se lua - "Golden Delicious" ma "Jonathan". Ae i le taimi muamua, e leʻi maua e lenei tagata le tele o le lauiloa, ma talu mai le 1953 i Amerika, ua galo ia i latou, ua taofia ai soʻo se suʻesuʻega. O uluai fua tele o le apu "Jonagold" na aliali mai i le 1960 i le maea ai ona salalau i le teritori o na atunuu Europa e pei o Belgium ma Netherlands.

O foliga mai o lenei ituaiga i le teritori o le USSR e sau i le amataga o le vaitau o le 1970, ma talu mai le 1980 ua uma ona sui ai i totonu uma o faalapoto- potoga a le Soviet Union e aunoa ma se faatagaga. I le ogatotonu o le 1980, o le apu a le "Jonagold" na pasia se suega manuia o gaosiga i luga o le teritori o saienisi o le vaomatua-steppe ma steppe o Iukureini. I luga o le au skeletal i le itu i Saute Polesie, sa suʻeina se ituaiga mo le faʻamafanafana.

Laʻau faʻamatalaga

O laau Apple "Jonagold" e aofia ai i le vave ona tuputupu ae ma le malosi o laau toto. E tusa ai ma le faʻamatalaga, o sui talavou o le ituaiga o loʻo iloga i se pale paleni lautele, lea, i le aluga o taimi, ua liua ma avea ma se mea e tutusa ma le vaitama o lala. O le faʻatulagaina o lala skeletal e fesoʻotaʻi ma le ogalaau e fai ai se lautele, toetoe lava ile saʻo. Beregoobrazovanie o lenei ituaiga e mafaufauina o le tau, ma le le mautonu o fatugaʻo i luga atu o le averesi. O fua i luga o laau ua faia e le gata i luga o kolchatka, ae faapena foi i fualaau aina suamalie ma tuputupu ae faaletausaga.

Lafoaia o le apu o le apu e tatau ona faaeteete pe a filifilia ni ituaiga, ia faamasani ma uiga o apple trees Melba, Ola, Kandil Orlovsky, Papirovka, Nedzvetskogo, Antonovka, Sisifo i matu.

Fualaau Faʻamatalaga

O lapisi e tele tele pe sili atu nai lo le fuainumera, ona o le mamafa o le mamafa e tasi e 170-230 g, e le seasea ma ni mea faataitai e mamafa i le 250 g. O fua e fua mai i foliga lapotopoto po o se foliga laititi, o le tasi itu-tino ma le lipine lemu i totonu o le ipu fua.

O le pi o apu e i ai le vafiafia, lamolemole lauulu, e matua gaosia i se pusa. O le lanu pito i fafo o apu o loʻo tuʻuina mai i lanu lanumeamata ma lanu samasama ma se lanu lanumoana lanumoana lanumoana lea o loʻo i ai le tele o latou fogaeleele.

I totonu o apu o loʻo faʻamatalaina e se mea e sili ona manaia, malie ma le vevela ma se uila samasama. Latou te tofo i le suamalie-suamalie ma sina laititi. I le tulaga lautele, o le tofo o lenei ituaiga e fuafua i le 4.6-4.8 points.

E te iloa? Ona o le maualuga o le fua "Jonagold" o loʻo i le 10 pito sili ona lelei o apu i le lalolagi.

Manaomia o le malamalama

Pe a totoina fatu mo le maualuga e maua e taua tele le iloiloina o manaʻoga mo le moli. O le laau Apple "Jonagold" e faatatau lea i ituaiga malamalama. O le mea lea, o le nofoaga mo le totoina e tatau ona susulu ma tatala i le la pe a mafai ai.

Manaomia o le eleele

Aʻo leʻi faʻatau se fua o le tele o apu o loʻo manaʻomia, ia mautinoa o loʻo faʻamalieina lelei e le eleele i luga o lau 'upega tafaʻilagi. Talu ai o le apu o le "Dzhonagold" e faatatau i ituaiga o meaola, o le eleele mo le totoina i le mea muamua e le tatau ona mamafa, sili ona leaga ma oneone oneone. E le faatagaina ai le eleele, o le maualuga o le eleele eleele e maualuga atu i luga o le 1.5-2 mita i luga.

Faʻasalaga

"Jonagold" o se sui iloga o ituaiga eseese o le triploid. O lona uiga, mo le tele o gaioiga, o loʻo manaʻomia le 2 ituaiga o eletise. I lalo o le tulaga o le saolotoga e palotaina i luga o le laau, e le sili atu i le 20% o fua o loo afifiina, pe itiiti foi. O le sili ona lelei ma le faʻamaonia o eletise mo laau apu "Jonagold" e aofia ai le "Gloucester", "Aydared" ma le "Elstar".

Fruiting

"Dzhonagold" e faatatau i ituaiga skoroplodnyh, talu ai o uluaʻi fua ua aliali mai i le lua poʻo le tolu tausaga talu ona totoina. I le lumanai, o laau e fua mai i tausaga uma.

E taua! O tulaga o le tau i le taimi o le fausiaina o le ovary ma le fuaina o laau e leai se aoga i fua o lenei ituaiga.

Gestation period

O le upu aveeseina o le fua o fua e amata i le afa lona lua o Setema. Aua nei e popole pe afai e le foliga mai e matua lelei apu. I le taimi e aveese ai mai le laau, e tatau ona i ai se lanu samasama-lanu moli ma se lanu piniki. Ae aua e te fefe i lenei mea, ona o le tagata faatau o le fualaau aina ua uma ona i ai i le masina o Ianuari.

E taua! Aua le 'aina ni fua mai le laau o loʻo i ai se lanu lanumeamata.

Tuuina atu

O le fua o le apu o laau "Jonagold" e maualuga ma e matua faateleina. O le mea lea, o fualaau o le 7-8 taumafanafana e avatu le tusa ma le 15 kilokalama o apu, 9-12 tausaga - 40-50 kg, ma o laau o le 20-30 tausaga e fanau mai le 60-100 kilokalama i le tausaga mai le tasi laau.

Malosiaga ma le teuina

O le fuaina o fualaau taumafa e maualuga le maualuga. Pe a faʻasaoina lelei e le faʻatauina o a latou faʻatagaga. E mafai ona e teuina le fualaau aina e ala i le faaaogaina o filifiliga e lua:

  • i totonu o le pusaaisa i le vevela o le 2-3 tikeri o fua e teuina seia oʻo ia Aperila.
  • i le teuina, cellar - seia oʻo ia Fepuari.

Faʻamaʻi ma faʻafefe o manu

O le mafaufauina o ituaiga o apu o le a le lava le puipuiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I le tetee atu i le paʻu, ua i ai ona avega. Mo faʻamaʻi faʻalavelave ma faʻalavelave mo apu o le paʻu paʻu. Ona o le maualalo o tulaga o le tetee, e tatau ona fesoasoani pea i laau e taulimaina lenei ituaiga o faamaʻi. I le tautotogo "Jonagold" e faʻaaogaina le fofo o Bordeaux. I le vaitau pe'ā uma ona faʻatūina ni pulupulu ma aʻo leʻi fugaina laau e tatau ona suʻeina i ni mea faʻapitoa e iai le paʻu.

O le faigata o le taumalulu

O le faigata o le taumalulu e le mafai ona taʻua o se malosiaga o lenei ituaiga, e laʻititi ifo i lalo poʻo le latalata i le maualalo. Laʻau e tutū i luga o mafutaga faʻatafunaina ma le vevela o le vevela. I tulaga matuia o le tau, o le a maua ai e le laau le faaleagaina, ma ua maeʻa ona le umi ona toe faʻaleleia, lea e aʻafia ai le faʻaitiitia o latou fua.

E te iloa? I le vaitau o le 1980, e le mafai ona toe ola laau i le maeʻa o le malulu tele o le malulu i Polesie o Iukureini. Ina ua mavae ni nai tausaga, sa leleaina i latou.

Faʻaaoga fua

O fua o lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina o fualaau aina e faʻaaogaina lautele. E lelei tele e le gata i le fou, ae faʻapea foi i ituaiga uma o le faasaoina - suamalie, compotes, pateta paluga, lapisi, faʻasao. O le manaʻo tele mo fualaau 'aina "Jonagold" e fai ai ni mea e gaosi ai meaʻai pepe ma o loʻo faʻaaogaina i latou i le paʻu vevela.

Pe a totoina apu, e tatau i le tasi ona tausisi i tulafono o le totoina, fafagaina, faamamaina, teuteuina, totoina.

Malosiaga ma vaivaiga

A maeʻa ona suʻeina uma uiga taua o laau o le apu "Jonagold", e tatau ona faʻamaonia o latou tulaga sili ona lelei ma le le lelei. O malosiaga iloga o lenei ituaiga o mea nei:

  • fualaau tetele ma foliga matagofie ma uiga o le tofo;
  • fua maualuluga ma mautu;
  • muaʻi alofa;
  • maualuga le mafai ona feaveaia;
  • umi le teuina;
  • faʻaaogaina lautele i le kukaina.

Ae i le tele o tulaga lelei o loʻo i ai faʻafitauli:

  • maualalo faʻamaʻi pipisi;
  • le lava le faigata o le taumalulu.
E ui lava i vaivaiga o le apu "Jonagold", o le tele o tulaga lelei na faʻaalia ai i le lalolagi atoa, ma o le tele o taimi e manaʻomia ai ona fua.