Fua o le gaosiga

Knofofiya: galueaina, tausia, toe gaosia.

O se malolo mai fafo mai Aferika o loʻo i ai le igoa e le masani ai, o Knifofiya e mafai ona avea ma teuteuga o lau togalaau. O se fugalaau e le masani ai e foliga lelei ma o se laau tuufua i luga o le mutia, ma i totonu o laau toto ma isi fugalaau e fugalaau. E mafai ona avea o se mea teuteu o se togalaau poʻo se tafega o se vaituloto.

Faamatalaga lautele o lanu ma ata

O Knifofia (kniphofia) o se mea e masani ai, o le ituaiga o togavao matagofie o fua o le aiga Asfodelova (Asphodelaceae) o le aiga Xanthorre (Xanthorrhoeaceae). O se mea faʻalelei tele lenei i lau lanu lanu meamata-lanu meamata, lea e avea ai ma se mafiafia. E foliga mai o fugalaau e lelei tele le fugalaau, e tusa lava pe leai ni fugalaau. I le vaitau Iulai-Setema, o se uumi umi, leai se mea e aliali mai mai le ogatotonu o le laupepa, i le pito i tua o le mea o loʻo i ai se puipui tele.

O le gaʻo o le kopapone o loʻo faʻaputuina i totonu o le sultanoid poʻo le faʻasolosolo. O fuga o loʻo i luga o le puipui e fuga malie, ma, e faalagolago i le ituaiga ma le numera o le kyhonia, o le puaʻa e amata mai le tumutumu pito i luga, pe mai i luga aʻe o le tumutumu. Afai tatou te vaʻaia fugalaau taitasi, ona foliga mai lea o se logo. O se mea ofoofogia o le faʻaaogaina o patopati o le gafatia e sui lanu: o le lanu muamua o le pua e mumu, a, ao fuga mai le fugalaau, suia i le moli ona sosoo ai lea ma le samasama samasama ma lemoni.

E te iloa? O Knifofiya e faaigoa lona igoa mai le XVIII senituri, ma ua faaigoaina e faamamaluina le fomaʻi Siamani, faifeʻau, faipule o le Iunivesite i Erfurt, Johann Jeron Kniphof. Sa faapitoa o ia i fatu laau ma o le muamua na ia faamatalaina lenei fugalaau.

Ituaiga ma ituaiga

O lenei ituaiga e aofia ai le 75 ituaiga o knolofiya, o le tele o ia mea e maua i na o tulaga masani o le afaina o Aferika. O ituaiga nei o loʻo faʻaleleia i le ogatotonu:

O le togafitiga o Knifofiya o se vaega maualuga. O fugalaau o lenei vaega e ausia le maualuga o le sili atu i le lua mita, ma o le tele o inflorescences e 25 cm. O lenei meaola na totogia i le amataga o le XIX seneturi, o ituaiga nei e sili ona lauiloa:

  • tamaitusi tamaitusi "Martian";
  • tamaitusi tamaitusi "Eskimo";
  • komilo Macowan;
  • "Dr. Kerr Lemon".

O le eseʻesega i ituaiga e faʻavae i luga o lanu eseese o inflorescences.

E taua! O lenei laau e mafai ona maua i ai igoa e pei o le piemu, kniphofiya, butnokeptrum.

O le togavao o hybride - eseʻesega eseese o le faʻalelei, faʻafefeteina faʻavae, e faʻavae i luga o le pupukaisi. O ituaiga nei mai lenei vaega e sili ona lauiloa:

  • Maea;
  • Papa;
  • "Katinaina";
  • Atlanta.

E te iloa? O le maualuga pito sili ona maualuga - o le tamaitusi lenei a Thompson, o lau fugalaau e tupu e oʻo i le tolu mita le maualuga.

Knukolama Tukka e puupuu, o lona maualuga e le sili atu i le 80 cm, o le tele o le inflorescence o le 15 cm. O Tukka o le pusa aupito sili ona malulu, o le a faʻafoʻi vaivai i suiga o le vevela. E mafai ona tupu i luga o se windowsill. O ituaiga taatele o lenei vaega o:

  • "Ava";
  • "Celiano";
  • "Fleming Torch".

Totoina ma togafitia togalaau

Talu ai o fugafuga vevela e pei o Aferika ma e le itiiti ifo i le la o le Madagascar o le fanau mai o fugalaau fugalaau, e tatau ona amanaia pe a totoina se mea taua.

Filifilia se nofoaga

Mo le matagofie o Aferika, o le la ma le malamalama i le aso atoa o se mea e manaʻomia mo le faʻaleleia masani. I luga o nofoaga paolo, o le tusi tusi ua leai sona lanu, ma o lona alualu i luma e lemu. E le fiafia i faʻataʻitaʻiga. E tupu le lelei i eleele maualalo ma e le faʻafefeina le susu.

Soo

O lenei aganuu o le a fetaui lelei ma eleele oneone e lelei le fuga ma faʻamaʻa. O le tele o le fossa e faalagolago i le laau lava ia - o le a le tele. I le pito i lalo o lua e tatau ona salalau le alavai, ona fai ai lea o eleele laulelei.

E taua! Ua fautuaina le faifaatoaga ia tuʻuina atu ni lapoa lapoa e latalata i le tulaʻi mai o le tamaitusi pe mulimulitaʻi foi i se mea lanu uliuli. O nei taʻiala o le a taʻitaʻia ai le mea moni e lelei le mafanafana o le eleele.

Faʻasa

Knifofiya - faʻaleagaina le toto, lea e le manaʻomia ai le faʻasusu. E sili atu le gasegase o Knifofiya i le sili atu o le susu, o lea e sili ai le totoina i luga o nofoaga maualuluga po o vaega foi ma le suavai lelei.

Laʻei pito sili

I le tautotogo, i le taimi lava e aliali mai ai laulaau lanumeamata muamua, o le manaia o loʻo faʻafefiloi ma le faʻamaʻi faʻamalosi. A maeʻa sina taimi, e mafai ona e faia le fugalaʻau faʻapitoa i le ituaiga o humus, compost, peat.

A maeʻa le fugalaau, ona fafagaina lea o le tamaitusi i fugalaʻau, e aofia ai le potassium poʻo le efuefu, ina ia maua ai le faʻaleleia atili ma sili atu ona lelei.

E mafai ona e fiafia i nei ituaiga o laau teuteu ma fualaau aina mo fugalaau: fescue, fofail, miscanthus, fizostegiya, vaovao vao.

Tausiga

Filifilia o se nofoaga mo le tamaitusi, totoina ma togafitiga mulimuli ane i le malae vaʻaia, e tatau ona e mulimulitai i tulafono faʻapitoa. Faʻatau talafeagai le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina ma le faʻamalaina, teuina o laau - o vaega ia e tolu e aʻafia ai le atinaʻe o aganuu, o lona fuga.

O le teuteuga e faia i le tautotogo, a maeʻa ona aveese le fale (pe afai o le fale ua sulu i totonu o le eleele avanoa). Aveese frostbitten, vaega lanu samasama o le vao. A maeʻa le ottsvetet, ona aveeseina lea o ona aʻa i lalo o le aʻa. E leai se uiga e aoina mai ai fatu mai laau totō o tutupu aʻe i totonu o tatou latitudes, ona o latou faʻapipiʻiina ma e le faʻatoʻateleina uiga o le tina.

Togi

I vaega taʻitasi o fesuiaiga, o le taumalulu o le kulika o loʻo faia i auala eseese. I totonu o le itu i saute o le lauiloa aloaʻia i le avanoa, ae tatau ona ufiufi mo le taumalulu. I le taimi o le tautoulu, o laina laʻau e fesoʻotaʻi e puipuia ai le susu mai le ulu i totonu o le togalaau, faʻafefete i laʻau pe ufiufi i laulaau, ma e mafai ona mafanafana le ata tifaga. Pe a faʻaaogaina le ata tifaga e tatau ona maua ai ni pu; E mafai ona faigofie ona e lolomiina le ata i le eleele, ma tuu ai va. Faatasi ai ma lenei faavaa, e mafai e le laau ona faapaleni gutu ma faailoga e oo i le -15 ° C.

I le pito i matu, o le tamaitusi mo le taumalulu i le lauʻeleʻele avanoa e le o totoe: e tatau ona eliina, tuu i totonu o se pusa o loʻo i ai le eleele paleni ma se alavai lelei. Tulaga faʻamaualuga i totonu o potu ma le vevela e le sili atu i le 8 ° C.

Faʻaleleia o aganuu

E faʻalautele le ulu o Knifofiya e pei ona tupu mai i fatu, ma o le vegetatively. O le auala muamua e sili atu ona mamafa ma itiiti le lauiloa, talu ai i totonu o la tatou latina e le lava aso mafanafana e maua ai fatu pula, o le mea lea o le auala lona lua e masani ai.

Fatu

Mo le totoina tutoʻatasi, na o le faʻatau fatu e faʻaaogaina. I le afa lona lua o Mati, latou te lūlūina i le faʻafefiloi o eleele (soʻo, e na o le lelei lava o le susu, e le gaʻo ma ola maloloina). Ina ia faʻaleleia le faʻamaina o fatu, o le pusa faʻatasi ma mea totō e ufiufi i se ata tifaga ma tuʻu i lenei tulaga mo 2-3 vaiaso. Mai i lea taimi i lea taimi, e tatau ona lafoaia se fale kesi e tatau ona faʻaaogaina ma faʻaleleia ile eleele.

E faasolosolo malie ona totogo laau totō i le vevela o le potu, ma pe a lua laʻau o loʻo faia, e totogo ai laau i ni atigi pusa eseese. I le masina o Iulai, sa totoina i se nofoaga na fuafuaina mo ia. Tupu i lenei auala, e fuga mai le fugalaau i le tolu tausaga.

Vaeluaina o vao

O se auala faigofie e toe gaosia ai lenei aganuu. O se tagata matua matutua i le tolu tausaga le matua e fai ma teineiti, o loʻo faʻaaoga mo le fausiaina. I le amataga o Me, o le vavae ese o tama teine ​​mai le togavao ma se naifi malosi e faia. O le tipi ua mamago ma lilo i le malala. A maeʻa ni nai itula, ona totoina lea o laʻau i vaieli ua uma ona saunia, ua tumu i le faʻafefiloi o le eleele. O vaiaso muamua, seʻia oʻo le aʻa o le laau, e faʻamalolo tele, ma ao faasolosolo - tasi pe faalua i le vaiaso. E manaʻomia foi le fatuina o se paʻu le tumau mo le fatuina. Na tupu le ulu o Knifofiya i le vaevaeina o le vao, fuga i le tausaga na sosoo ai.

Suiga

O Knifofiya o se laʻau faʻapitoa, o lea aua nei faʻafeiloaʻi mai lea nofoaga i lea nofoaga. O lenei taotoga o le a tauamiotonuina pe afai e te maitauina i lenei nofoaga na amata ona tiga le fale.

Maʻi ma faʻamaʻi

I le avea ai o se tulafono, o le gasegase e maʻi e seasea ona lava. Faʻatasi ai ma le faʻatoʻilaloina o iniseti e 'ai ma inu pepe (aphid, thrips, spider mite) e togafitia i iniseti.

Faʻateleina le susu poʻo le susu, o le tamaitusi e mafai ona pisia i se faʻamaʻi e pei o le pala. Ina ia faafetaiaʻia lenei sasa, e tatau ona togafitia aʻa ma se pese. Afai a maeʻa le faʻataunuʻuina e leai ni faʻaleleia vaaia, e tatau ona e aveeseina le faʻaleleia mai le fugalaau, ina ia le aʻafia isi laau.

Faʻatasi ma isi laau

Pe a fatuina ni fugalaau e faʻaaoga ai fugalaau kapatoka, e tatau ona amanaʻia mea taua o le tausiga o le laau, o le tele o le faʻasusu, maualuga o le laau, vaitau ma le umi o le fuga. O le tele o tuaoi o Aferika o le:

E le gata i lea, mo le teuteuina o lau moega fugalaau, o le a fetaui lelei laau toto: karite karite, podophyll, ripsalis, stephanandra, hymenocallis, santolina, pusi pa
  • irises;
  • Sage;
  • gypsophila;
  • lupini;
  • Eremurus;
  • tahlia;
  • meaʻai teuteu;
  • salvia

O lenei tu ma aga masani e le faigata ona tausia, aua o lona galueaina i luga o le 'upega tafaʻilagi e le tau faʻaaluina le tele o le taimi ma taumafaiga, ma i lalo o tulafono uma mo le tausiga o le laau - o fugalaau manaia o le a suia lau togalaau, faʻamaina.