Fua o le gaosiga

White poplar: uiga ma foliga

E ui lava i le ita tele o tagata poplar fluff, ae o loʻo tumau pea le malosi o nei tagata faʻapitoa. Muamua lava, e taua mo megacities ma nofoaga tau pisinisi. Ae le gata i le mea moni e faapea o le laau e faia le galuega a le biofilter mamana, e iai foʻi mea e faʻamalolo ai, o se fale lelei o le meli ma o se fale taua tele. O le a le mea se ituaiga siliva o poplar, o le a le aoga mo le tuputupu aʻe, ma pe mafai ona faʻaaoga - faitau e uiga i mea uma mulimuli ane i le tusiga.

Isi igoa

I nofoaga autu, o le laau ua filifilia i lona igoa aloaia. "poplar paʻepaʻe" poʻo le gagana latina Pópulus álba. Ae o le olaga i aso faisoo o lenei poplar ua taua o le siliva, sinasina-paʻepaʻe, sesega papaʻe, lea e tauamiotonuina i le valivali o le paʻu.

E te iloa? E tusa ai ma tala anamua a Roma, o poplar paʻepaʻe ua avea o se laau paia talu mai le taimi o Hercules. Talu mai lena taimi, ina ua faatoilaloina Cacus i totonu o se ana na totoina e nei tagata maoae, Cacus, o lala poplar e faatusa i le manumalo.
E masani foi ona faaaoga le laau "Abele", o se faapuupuuga o le upu Latina "albellus", o lona uiga "paʻepaʻe." I nisi o tusitusiga, o igoa "Poplar Bolle", "Bachofen Poplar" ma le gagana Latina e maua: White Poplar, Silverleaf Poplar, Silverlarlar.

Lafoga

O lenei laau totoa o se laau e olaola vave-ola Poplar genus ma ulu o le ulu. I se auiliiliga auiliili o le poplar taxon, ua faailoa mai ai e le au fai togalaau le matagaluega o le Flowering or Angiosperms of the Malpighiyevetna order.

I le faʻaopoopoga i le poplar paʻepaʻe, e aofia ai foi i le aiga o le willow le vao o le vao ma ona ituaiga: tagi, 'oti, uʻamea, spherical ma faʻalelei atoa.

Laʻau faʻamatalaga

O foliga vaaia o le laau o lona vaomatua ma maualuga o se lanu malamalama, lautele lapopoa po o le lapotopoto. O faailoga lauiloa ia e faigofie ona iloa ai le laau. Sei o tatou iloiloina le faamatalaga i nisi auiliiliga.

Paʻu paʻu

Laʻau e atiina ae maualuga i le 16-30 m. Pe a faatusatusa i se pale e amata mai le eleele, e foliga mai e puupuu le pusa. O le maualuga o lona umi e 1.5-2.5 m. I le pito i lalo e mamafa, ma vavalalata i le ogatotonu o le pale, o lala ia e tutusa ma laau.

E te iloa? Ina ua mavae le tolu selau tausaga o le galueaiina o poplar paʻepaʻe, na faasaina le laau i Connecticut. O le mafuaʻaga o lenei mea o le tele o le pollinosis na mafua mai i lalo. I le faʻaopoopoga, i le tele o setete, o le fafie e taua o vao vao.

O fualaau talavou e maua le paʻu lamolemole lea e pei o se mea faʻafefeteina o lagona. O laau matutua e iloga i luga o le ogalaau o se siliva siliva po o sina lanu lanumoana. O laau tuai e mafai ona iloa i vaʻaiga loloto ma paʻu pouliuli, lea e masani ona avea ma tagata uliuli.

Lea

I le tautotogo, laʻititi, laʻau-foliga, foliga o fuamoa e aliali mai i luga o lala o le poplar paʻepaʻe. Ma i luga o paranesi tuai, e leai ni laʻei ma e manaia, ma i luga o tamaiti ua ufitia i latou i sina tamaʻi susu. Mai ia i latou o loo i ai laupepa o ituaiga eseese. O nisi faʻataʻitaʻiga atonu o le a fai ma faʻataʻitaʻiga, o isi - oval, egg-shaped, multipartic. Faʻatasia uma nei faʻavaʻavaʻaina o fomu tetele, lapopoa ma lanu pepa. Mai i luga o lanu lanumeamata ma lamolemole, ma mai lalo - siliva-lagona. E oʻo atu ia Novema, o le lanu samasama e lanu samasama, e mafai ona liu enaena i le vaitau timuga. Ae o le uiga o le Apelu o le paʻu o laulaau e amata i se pale lanumeamata. I le averesi, o laulaau taʻitasi e oʻo ile 12 cm le umi ma oʻo atu i le 10 cm le lautele. E faʻapipiʻi i le paranesi i se pusa paʻu pupuu.

E te iloa? Faʻalagolago i tulaga o le faʻatoʻaga ma tulaga eseese o le siosiomaga, poplar e mafai ona suia le kenera mai le tamaitai i le tane ma le isi itu.

Fugalaau

E faalagolago i tulaga tau, o le a fuga mai le laau i vaiaso mulimuli o Aperila-amataga o Me. E masani lava o lenei vaitau e faʻatasi ma le fuga o laʻau.

Faatasi ai ma le tele o aafiaga o le laau, lea o ni tautaliga e oo atu i le 8 cm le umi, e iloagofie ai e tagata o le vailaau le va o tane ma fafine. Muamua o loʻo faʻaalia i le lanu enaena ma le susuga o le terracotta stamens, ma le mea lona lua - e ala i lanu lanumeamata-lanumoana. E le gata i lea allergens na o laau ma fugalaau fafine. A maeʻa le palotaina, o fatu e faia i totonu ia i latou, lea e oʻo lava i le taumafanafana ua matua atoa.

Fua

O Achenes ei ai le foliga o se pusa vaiti. I vaega muamua o le atinaʻe, e lauiloa i latou i se lanu meamata lanu meamata ma se fausaga lamolemole. I le tele o le matua, o la la lanu e maua mai ai lanu enaena vaivai. I le taufaaiuiuga o le taumafanafana, o le fatu e suia atoa le pogisa. Latou te vaʻavaʻai atu i le lua o numera o valves, mai laʻititi laʻititi ma ni filo umi i lalo o le mea e sasaa ai fafo.

Faʻaʻau aʻa

O faailo masani o le siliva poplar root system mana ma umi. E atiina ae e faʻalagolago i uiga o le physico-kemikolo o le palapala. I nofoaga malulu, o aʻa fibrous o loʻo i luga o laulau, ma i totonu o le oneone ma le oneone, latou te faʻalauteleina i le mamao e mafai ai, e oʻo atu i le susu. I le pito i lalo o le ogalaau e masani lava ona tupu mai pine. E mafai foi ona maua i se mamao tele - 20 m mai le tina.

O nisi mea

O le mea moni, o poplar siliva e tele uiga taua. Mafaufau i le sili ona manaia oi latou.

Faʻatulagaga lautele le maualuga

O nei laau e mafaufauina e le toatele e avea ma tagata tino ese. O pa maualuga pito i luga e ausia le maualuga o le 60 mita. I a tatou latitudes kopi i lalo 19 m e le maua. O le maualuga o le ogalaau tuai e mafai ona oʻo i le lua mita i le lautele, ma o le pale ua tusia i le 35 m.

I tulaga i le taulaga, e matua talisapaia lava ia ituaiga o poplar paʻepaʻe. O le mea moni, e tusa ai ma le fomaʻi o suʻesuʻega faʻasaienisi o le National Botanical Garden na faaigoa ia N.N. Grishko o le National Academy of Sciences of Ukraine, Peter Bulakh, o le a vave ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le fesuiaiga o le vevela ma le tuputupu ae o tulaga. E le gata i lea, ona o lala e agai i luga ma le palealii maualuga, o loo i ai le avanoa e faasaoina ai ma faamamaina ai le tele o voluma o le ea eleelea e ala i taavale afi. Fai mai le saienitisi e mafai e le poplar foliage ona ufiufi le paʻu omea ma o le taʻitaʻi i le lisi o laau e tusa ai ma le malosi o le faamamaina o le ea.

E te iloa? A maeʻa le poplar, paʻu ma lindens o loʻo i ai i le tolu pito sili ona faamamaina le siosiomaga.

Tului tuputupu ae

Pe a e tilotilo i luga o palala lapopoa, e foliga mai i latou maualuga e tutupu e faavavau. Ma, e fesuisuiai, o le tuputupu ae o le siliva ma isi ituaiga o meaola e faamaumauina naʻo le amataga o le limasefulu tausaga. O laau tuai e faʻagesegese lo latou atinaʻe, ma i le 10-20 tausaga latou te le toe tuputupu ae.

I le tasi taimi i eleele lafulemu, o le poplar pyramidal silver reaches lona maualuga i le vave o le 25 tausaga. Mai le taimi e tulaʻi ai e tupu i luga taʻitasi i luga ile 1 m, ma i le lautele - e 40 cm.

I le taimi nei, e mafai ona e mafaufau i le saoasaoa lea e tutupu ai metabolic processes i luga o filo filo. E matua aoga ma mafai ona toe ola e tusa lava pe malepe le ogalaau i le taimi o se afā.

Faʻavaitaimi

E masani lava ona ulavale tagata taʻavale e ola ai laau seia faʻatagaina i latou i luga o fafie ma laupapa. I lenei mea malie malie, ioe, ei ai le mea moni. Ae afai e te le amanaiaina le paʻu o le poplar, o le vaeluaga o le poplar e fuaina i le tele o seneturi. O aso nei ua faapea mai saienitisi e tele laau ua ola. sili atu ma le 400 tausaga ae e i ai foi tagata taʻi 600-tausaga.

E taua! O laau poplar e le fiafia e tauva mo avanoa mo o latou aʻa, ma e ese foi i le tufatufaina atu o le malosi. O le mafuaʻaga lea e le fautuaina ai i latou e vaʻa latalata atu i le 15 mita mai fale. O le aʻa o le laau e mafai ona faʻaumatia lalo ole eleele ma alavai, faʻapena foi ma faavae o fale ma alavai palapala. O le poplar e sili ona lamatia i luga o le eleele.

Tulaga tuputupu ae

Sa masani ona talanoa tagata faasaienitisi i le ola lelei o le siliva siliva. Sei o tatou vaai po o le a le aga sili ona talafeagai mo se vaitau olaola lelei.

Tufatufaina ma nofoaga

I aso nei, ua lauiloa Apelu e uiga i poplar i luga o konetineta uma e aunoa ma se faʻaopoopoga. O le laau e mafai ona vaaia i totonu o le vaipanoa, Metitirani, vaʻalele lelei ma faʻafefe. O lona nofoaga e toetoe lava o le itumalo atoa o Eurasia, e le aofia ai Scandinavia. O vaomatua vao e maua i autafa o vai, i vaituloto, vaitafe, povi ma vanu. I vaega o steppe e lelei tele mo i latou ona tutupu i luga o eleele suamalie. Ma i vaega papa, o nei tagata tino ese e mafai ona aʻe i le mita mita le maualuga i luga o le sami.

E masani lava, latou te nonofo faatasi ma ituaiga susu o le poplar, elm, alder, tamarisk, ae mafai ona tuu na o oe.

Soʻo, manaʻo ile susu

O mea faʻaleleia, susu, faʻamalama ma suavai lelei ma le faʻamalositino o mea lelei o se nofoaga lelei mo poplar paʻepaʻe sese. Ae i le le maua o sea lelei, e mafai ona faamalieina le fale i eleele malulu ma eleele alkaline, tumau i maʻa papaʻu, loma mamafa, ma o le a maua ai foi le taua i luga o le palapala ma pala.

E taua! O le laau e matua nofouta i le teuteuina.
O le laau e faamalieina atoatoa vaitafe lata ane ma vaituloto po o vai fetafeaʻi. E le gata i lea, o le aʻa e le afaina i le tele o lologa. Ae o le faapalelaina o le lamala o le laau o le averesi.

Manaomia o le malamalama

Masalo o le pau lea o le tulaga taua e taua mo laʻau alofa. E alofa tele i le malamalama o le ultraviolet ma e manaʻomia. E mafai ona faʻafetaui i le penumbra, ae i tulaga faʻapea o le a faʻagesegese lona tuputupu ae. E ui, o le faʻamasinoina e le tele o poplar, o le ata lafoia e le faʻafefe ai ia te ia.

Faʻafefe o le aisa

E faamanatuina e le 'au fomaʻi le maualuga tetee o laau i le maualalo o le vevela. E mafai ona faigofie ona suʻe ile -30 ° C.

O le vine, birch, larch, paina cedar Siberia, aspen, juniper, willow, elm ma le oak, faapea foi ma poplar paʻepaʻe, o laau malulu e malulu, o loʻo i ai le malosi e faʻafeiloaʻi ai gutu gutu.

Tofiga

O le faʻaaogaina o se fatu laau fou e matua faigofie lava. I totonu o le itulagi, o lenei faiga e mafai ona faia e le metotia o le fatu, ma i vaʻalele lelei, faʻaaogaina vegetative o le poplar siliva e sili atu ona faʻaaogaina. E faia i le faapipiiina poʻo le vavae ese o aʻa. O le a tatou malamalama i mea faʻapitoa i nisi auiliiliga.

E taua! O fatu poplar e leai se aoga pe a mavae le tausaga. O tulaga sili mo lo latou teuina o le malulu ma le maualalo o le susu.
Afai e te fiafia i suʻega faʻapitoa ma o se tagata e faʻafesoʻotaʻi lelei ma mautinoa, ona mafai lea ona e maua se avanoa i le luluina o fatu. Ae ia na o le sauniuni lava ia sili atu ona lelei mai ia i latou i le maeʻa ai o le aoina. O le taimi lena e te manaʻomia ai le seleseleina o pusa falaoa ma faia le lūlū.

Ua faia lenei mea masini susu. A lūlūina fatu i fafo, e manaʻomia se moega, e aunoa ma le faʻatali mo ni vaovao, e ufiufi i se fasi manifinifi o mulch straw. O le mea o le a taofia ai le susu ma puipuia le saito mai le tau ma le taina e timuga.

A aliali mai laau, ia tuʻuina atu ia i latou le malamalama lelei. A uma mea uma, i lalo o le paolo o le a latou malosi malosi i fafo, e vevela ma vaivai. O ia tulaga e mafai ona faʻaumatia tupuaga i aso muamua pe a uma le germination.

Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa e tuu atu le fiafia i le metotia o fatuga e faaaoga ai pusa pe mama. I lenei tulaga, e te le manaʻomia le vavaeina o le mama i totonu o pusa taitasi. Ae afai e le faia lenei mea, ma tuu le poplar seedlings e totō i luga o le togalaau, o taumafaiga uma o le a le aoga. O le manatu o le a le manuia, ona o le aʻa o le laau e le fiafia e tauva mo le avanoa, meaai, susu ma le la.

E taua! I le vavaeeseina o meaʻai, ia mautinoa e tofu i latou taʻitasi ma le 2-3 leafy buds.
O auala e gaosia ai laau, o le faapipiiina o le faigofie. Mo le mauaina o se fatuga fou, e tatau ona saunia mea e totoina ai ia Mati. E masani lava ona faia lenei mea mo lapisi tetele, o le mea lea, o se vaega atoa o lala apical e tipiina, pe a uma ona nonoa ma tuu i totonu o se fagu vai. I le auala, o vai e manaomia e oʻo i le afa o le gafatia. Ona faʻamamāina lea o mea uma i totonu o le pusaaisa seia oʻo ina totoina. I le avea ai o se tulafono, e tupu i le tausaga lona lua o Aperila.

O le faagasologa lava ia e aofia ai le totoina o avanoa i se auala e lua vaetolu oi latou e tanumia i lalo o le eleele, ma e 1 le fatu o loʻo manaʻomia i le pito i luga. O le masina mulimuli ane, o le ai ai ni aʻa laiti. Mo lenei mea e taua le mataʻituina o le susu ile palapala.

Faʻavae vavae - faʻalavelave faigata ma faʻalavelave. E masani lava, e muta i le toilalo, ona o le faaleagaina o le tamaititi i le taimi o le teteʻa mai le aʻa.

Faiga teuteu

O matagofie lanu-lanu lanumeamata-siliva o laʻau ma le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe tuʻuina atu ia te ia se mea teuteu ese. E matagofie le laau i taimi uma o le tausaga. O le mafuaʻaga lea e masani ona faʻaaogaina i le togalaau faʻatoʻaga e fatuina ai ni mea e fai, faʻataʻitaʻiga o tala.

E te iloa? O le hectare taʻitasi o le fanua o Abele e sefululima tausaga e sili atu i le 200 m³ o laupapa.
O le laau e fetaui lelei i le fausaga o nofoaga vai, e mafai ona ola faatasi ma isi laau e eseese tele le lanu ma le tuua toatasi.

Faatasi ai ma ituaiga sili ona lauiloa o ituaiga siliva o:

  • globosa - o se laau-toto tuputupu ae ma faatulaga lelei i le tulaga o lala lapopoa ma laulaau laititi;
  • tagi (pendula) - e eseese i se mea maualalo ma lala paʻu i lalo;
  • Richard (Richardii) - o loʻo faʻaalia i se lanu samasama o se lanu matagofie;
  • snow white (var.nivea) - foliga foliga mataʻina ona o le kiona-paepae paʻepaʻe o lau, lea e feteenai ma le siliva siliva.

Talosaga ma meatotino

O paʻepaʻe paʻepaʻe e le gata o se teuteuga mataʻina o paka tetele ma gataifale, ae o se laʻau matagofie o le meli, o se mea faʻamalolo mo tagata ma manu, faʻapea foi ma mea taua o fale. Sei o tatou auiliili auiliili pe o le a le mealilo o le tulaga ese o le laau.

Faʻaleleia fanua

I lalo o tuutuuga o le vaʻaia megacities o le volume krone e talisapaia. O le laau e masani ona faʻaaogaina e avea o se puipuiga o le afi, faʻamalosia o le gataifale. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le tetee o le aganuu i matagi malosi malolosi. Ae, o le mea e leaga ai, o lenei malosi e faʻaleagaina pe a atoa le sefulu tausaga.

Ua aʻoaʻoina tagata e faʻaaoga le malosi o aʻa o poplar paʻepaʻe. O le mafuaʻaga lea e masani ai ona iloa i luga o le oneone i tafatafa o vai.

E taua! I le tulaga o le tele o laau toto o se ituaiga o poplar, e fautuaina e matau le mamao i le va o ogalaau o le 3 m, ma mo laina lapopoa, e tatau ona i ai i le va o laina, ma a maeʻa le 5 m latou te totoina se fatu fou.

Mea tau vailaau

Afai e te ave uma le poplar siliva, o ona lau, laʻau ma pito i fafo o fafie e manatu o le suamalie. E tusa ai ma le au saienitisi, e taua tele pepa laulaʻau e ala i le i ai o le vaitamini C, e mafai ona faaopoopo le falaoamata i falaoamata mo le taoina o falaoa, ma o le paʻu e faʻamalieina ai le tiga, faʻaogaina o le inflammatory, ei ai se vailaau faʻamaʻi, diuretic, astringent ma le malosi.

Sa maua Salicylates i luga o le vaega o le poplar stem, o mea ia o le gaosiga o le tele o painkillers, e aofia ai aspirin.

Pharmacology e faʻaaogaina tele le paʻu laau mo le gaosiga o se numera o sauniuniga faafomaʻi mo le rūmate, gout, ogāsegasela, tiga o le lumbar, faʻaleagaina o le mea oona, fiva, anorexia, paʻu mata, faʻavaivaia lautele o le tino.

Vailaau faʻapitoa Fautuaina le tele o fualaau e faʻaaoga ai meafaitino poplar mo le togafitiga o manua o le pallentes e le faʻamalolo, abscesses, faʻamaʻi o le ooto, vavalaʻau ma le malulu.

E taua! O nisi tagata faifaatoʻaga ua fautuaina ina ia faʻaaogaina le maalili malulu mai laulaʻau ma lālā talavou o paʻepaʻe paʻepaʻe o se tagata e faʻaleleia le tuputupu aʻe. O le vaifofo e faia e ala i le fufuluina o meaʻai mataʻetaʻe lelei i vai masani mo le aso.

Medonos

Pe a fuga mai le poplar, o lafu e fafaga i ona lala mai soo se mea. O le mea moni e faapea o le laau e maua mai ai faʻataʻitaʻiga lelei. Ua matauina e Beekeepers o le poplar siliva ua na o se mea faatauvaa itiiti lava e le mafai e ona tagata ona gaoia. O le pollen mai alii ma tamaitai e salalau e le matagi. Ma e oo lava i le vaitau o le vavao, e toʻatele ua muimui, faitioga e uiga i allergies mafua mai le poplar fluff, ae e matua faigata lava ona aveese le laau. O lenei faʻalogo ma le siosiomaga, ma tagata e pule i pusi o pusi, ma laubalisi.

Laʻau faʻaaogaina

O lenei mea e eseese vaivai, mama ma kruplovernostyu. E faigofie ona galulue ma ia. I totonu o le fafie o loʻo faʻaalia e se lanu samasama manino. У старых экземпляров оно становится бурым и твёрдым. Заболонь по сравнению с ним менее прочная.O loʻo i ai le tele o susu e tosina ai sigi, iniseti. O se taunuuga, o lenei vaega o le laau e masani lava ona le amanaiaina.

I totonu o le fale gaosi oloa, ua toe faʻaaogaina le poplar paʻepaʻe mo le faia o pepa, pulupulu, liliu ma le laupapa, laupapa, plywood, fale, laupapa, fale faʻapipiʻi, mea faʻapipiʻi.

E le gata i lea, o le paʻu o le laau ua maua lona talosaga. E masani ona faʻaaogaina lanu samasama ma lanu paʻu.

Ae o le sili ona taua o poplar paʻepaʻe mafai ona faʻamamaina le ea ma faʻasao tele le tele o le okesene. O nei uiga lelei e sili atu ona malosi nai lo taimi le tumau e fesoʻotaʻi ma le felelei lele i soo se mea. Ma e na o tamaitai kopi na faasalalauina, ma na o alii e faʻafeiloaia i le aganuu.