Potatoes

Totoina lelei o pateta mo le taumalulu

O le seleselega o pateta o se punavai o le mitamita mo le fai togalaau ma musuia ai le mautinoa i le lumanaʻi, ae o le taunuuga o le tele o masina o taumafaiga e faigofie ona faʻaumatia ma le le lelei o le teuina.

Sei o tatou mafaufau i auala e teu ai pateta.

Vaitaimi o le seleseleina pateta mo le teuina o taumalulu

E pei ona e iloa, o le eliina i luga o le seleselega e amata mai i le amataga o Iuni-Iulai, ae ui i lea, e le mafai e tamaʻi tubers ona faʻafeiloaʻi mo se taimi umi, aua latou te leʻi lava se paʻu o le paʻu. O le taimi o le seleselega faaiu o le "falaoa lona lua" e faalagolago lea i le tau ma luga o ituaiga eseese, ae e masani lava ona latou totoina le seleselega pe tusa o le amataga o le autumn.

E talitonuina o le pateta E mafai ona eli pe a paʻu i luga. E masani lava ona faia e le faifaatoaga se taofiga o le totoina o tubers, ma e faavae i luga o latou tulaga, tau (sili atu ona eli i se aso lelei) ma o latou lava aafiaga, latou te fuafuaina le aso o le seleselega.

E te iloa? O le ituaiga o pateta aupito sili ona taugata i le lalolagi o La Bonnotte. O lenei ituaiga o loʻo ola i luga o se motu Farani o Noirmoutier, e lata i le talafatai Ausetalia. O le tau o mea taumafa i le lotoifale e tusa ma le 500 euros i le kilokalama, o le tele o le seleselega e le silia ma le 100 tone. O fuālaʻau e matuā faʻapitoa, o le tofo e suamalie, ma o se meaʻai lelei, e iai le tofo o lemoni.

Faamama sauniuni mo le teuina

O le seleselega na seleseleina aʻo leʻi teuina e tatau ona faʻamago. Afai ei ai ni aso manino, ma o le eleele o le togalaau e oneone, e mafai ona mamago fatu i le togalaau, ave i latou i se nofoaga e tasi. O le faagasologa o le a ave ai ni nai itula, o le pateta lava ia e maua mai le matutu ma mama mai eleele oneone.

E sili atu ona tele, o le pateta ua mamago i lalo o se faʻavaa po o totonu o fale fale - o lenei mea e puipuia ai le faʻatoaga o fualaau aina mai vanu o le tau. E tasi pe lua aso e lava mo le pipiiina o le eleele e faʻapalapala mai fatu ma faʻamago ai o latou paʻu.

E te iloa? I totonu o vaomatua ole vaomatua, e mafai ona e mauaina le Solanum wrightii Tasi potato, e 15 mita le maualuga. E moni, e le o iai fatu o lenei laau.
A maeʻa le mago, tuʻu le pateta i totonu o se potu pogisa mo nai vaiaso - i le aofaʻi (e sili atu i le afa mita le mamafa) poʻo totonu o taga. A o faagasolo lea taimi, o le a faʻafefeteina le paʻu o pateta, ma i se faʻaopoopoga, o le a aliali mai faʻamaʻi o fatuga taitasi. I le maeʻa o sea vaitau o le puipuiga, e faʻapipiʻi fatu, aveese faʻamaʻi maʻi ma faʻamaʻi tino, ma mulimuli ane ua saunia le togalaau i le taumalulu.

Tulaga o le teuina o le patato

Ina ia mafai lelei ona teuina pateta, e taua tele le matauina o le puleaina o le vevela. O le maualuga o le vevela o le + 3-5 ° C, ao le mea taua o le tumau lea o lenei vevela i le taimi atoa o le teuina. I se vevela maualuga atu, e totogo le fatu i le taimi, e aʻa ma le talafeagai mo le taumafaina e tagata, ma o le pateta tioisa e tofo malie ona o le fatuina o le suka ma le suka i totonu.

O le potu e teu ai lava e tatau ona pogisa, vavae ese mai i meaola, faatasi ai ma le vevela ma le ea. O le fola o le faleoloa e lilo i le oneone - e faʻafefe lelei ai le susu. Isi mea e gaosi ai susu mo le fola. E matua le fautuaina e ufiufi le pito i lalo o le faleoloa ma le linoleum, slati, e sima ai - o nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le susu ma le tupu aʻe o le fuga.

E taua! O le faʻalauteleina o le malamalama faalenatura poʻo le faʻaogaina o le moli e taʻitaʻi atu ai i le fausiaina o le solanine i le toto pateta. I fafo, e faʻaalia ai o ia lava o le greening o tubers.

Ituaiga o le teuina i eseese vaults

Teu tubers i le tele, i se faʻaauau faifaipea, ma i totonu o taga po o pusa. E sili atu ona faigofie le teuina o pateta i totonu o se koneteina nai lo le tele. Afai e filifili e teuina le pateta i totonu o atigipusa, e tatau ona i ai atigipusa i le teuina ina ia saoloto le vaalele i le va oi latou. E mafai ona faʻapipiʻi pusa i le maualuga atoa o le potu. Pe a faʻapipiʻi i totonu o taga ma le tele, o le maualuga o le pateta ua tuʻuina i luga o le faavae o le tele o fatu, faʻapea foʻi ma le amanaʻia o tulaga o le ea. O palu pateta ua sasaa atu i le maualuga o le 1.7 m, ma o meaai e oʻo atu i le 2.2 m. E tatau ona utaina pateta i totonu o le faleoloa, ia faaeteete ia aua le faaleagaina le fatu, lea e mafai ona taitai atu ai i le pala ma le leaga.

I le tautoulu, natura faafetai tele mo le tautotogo ma le taumafanafana, ma, ina ia mafai ai ona ola mo sina taimi umi i lana lava seleselega, e aoga le iloa pe faapefea ona teuina kaloti, suauu, paluka, beets, cucumama, aniani, sana, ma le kalaka.

I totonu o le lua

O se auala faigofie lenei e teu ai le seleselega, ae, e ui i lea, e masani lava ona masani ona faia, mo se faataitaiga, i fale o le taumafanafana. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina i aso uma i pateta o loʻo teuina i lenei auala e faigata. O le a tatou malamalama i le auala e teuina ai pateta i le lua. O le teuina o le lua ua faapipiiina e pei ona taua: i totonu o se togalaau poʻo se isi nofoaga talafeagai, e manaʻomia lou eli se lua pe tusa ma le 2 mita le lautele ma le 1.5 mita le loloto. O le pito i lalo o lenei lua e tatau ona ufiufi i vaovao matagogo 30-40 cm, e le sili atu. Ona liligiina lea o pateta i totonu o lenei teuina, ae le o le pito i luga, e tatau ona e alu e tusa ma le 40 cm mo le pito i luga o vao. A uma ona tuʻuina le pito i luga o vaovao, ona tapunia lea o le lua i le pito i luga o le laupapa ma ufiufi ile eleele e oʻo i le 80 cm. Fautuaina e faia ni pu i totonu o le lua, e ui e le talafeagai lenei mea.

I luga o le faletusi

Afai e leai se nofoaga e teu ai pateta sei vagana ai i totonu o lona fale mautotogi, ona avea lea o se nofoaga talafeagai mo lenei mea o se faapaologa, pe afai, ioe, o lenei faletalimalo e malo ma tapunia. I lenei tulaga, o fatu e sili ona teuina i atigipusa.

A o le teuina o pateta, o uiga o le laau toto o se faʻaaliga faapitoa, o lea e taua ai le iloa o le a le ituaiga pateta o le ae teuina - Kiwi, Gala, Rosara, Good Luck, Anna Koroleva, Golubizna, Adretta, Zhukovskaya Early, Rocco, Ilinskaya, Nevskaya, Slavyanka.
O le teuina i totonu o se atigi pusa e taʻu mai ai ni filifiliga se lua.: i le tulaga muamua, e mafai ona e faʻaaogaina se pusa laupapa o fualaau aina mo fualaau faisua; i le lona lua, e faʻaaogaina se fagu atoa, o loʻo faʻaaogaina ai le vevela.

O le teuina i pusa masani e le maua ai ni masini ma ni masini faaopoopo. Tau lava o le tuʻuina o pateta i pusa ma ufiufi i fulufulu i luga. O ia teuina e mafai ona tatalia le vevela e oʻo i le -10 ° C. I luga o le feʻaveʻaʻi lelei ma se faapaleni puipui, e mafai ona teu paluga i totonu o taga, faʻasala solo solo i lalo oi latou, ina ia le salalau le palapala, ma ufiufi ato i paʻu. Mo se tau sili atu ona ogaoga, o le filifiliga lona lua e sili ona lelei. O lenei mea e manaʻomia ai ni ata se lua e faia i le laupapa, plywood poʻo le ufiufi. E tatau ona faʻafaigaluegaina le tasi i le isi e pei o le matryoshka. O se pusa laʻititi e faʻaaoga saʻo e avea o se potu e teu ai fatu. O se atigipusa telē e faʻaaogaina e avea o se potu faʻavave faʻavave.

I le va o puipui ma le pito i lalo o pusa e tatau ona avea ma se avanoa e le itiiti ifo ma le 5 simetimita, lea e tumu i le pulu. O lenei koneteina e tatau ona tapunia ma se tapuni. O le pito i fafo o lenei fausaga o loʻo faʻaleleia i le linoleum poʻo soʻo se isi mea e puipuia ai le susu, mo se faʻataʻitaʻiga, palasitika poʻo le uʻamea malosi.

Ma le mea mulimuli: ina ia tumau pea le vevela i totonu o le teuina, e lua mita e 15-25 watt ua faʻapipiʻi e avea ma elemene faʻamafanafana. E aofia ai naʻo le malosi o le mafanafana, ma e tatau ona pogisa i se mea opaque. O lea pusa e mafai ona faʻapipiʻi i luga o le fogafale avanoa.

I totonu o le potu

E talitonuina e sili ona lelei le teuina o pateta i totonu o le pulou - o lenei metotia ua lauiloa o se tasi o sili ona aoga. Ina ia saunia le pulou mo le mauaina o le seleselega, e tatau ai, muamua lava, ia faʻamamā mai i meaʻai. E fautuaina le vaʻaia o le potu e ala i le faʻamamaina: lua kilokalama o le lime fefiloi ma le 200 kalama o le copper sulphate ua faaopoopoina i le sefulu lita o le vai, e tatau ona faʻafefiloi uma nei mea ma o puipui ma le taualuga e tatau ona faʻamaeʻaina i le fofo e maua ai.

E taua! Afai e le faʻauluina le faʻapalapalaina, e mafai ona avea le vaomatua ua afaina i le miti pateta, o aʻaʻo ia e faʻaleagaina ai fatu. E le gata i lea, o le aʻafiaga o faʻamaʻi faʻaleagaina o pateta o le a matua faateleina.
E tusa o le vaiaso mulimuli ane, a maeʻa maeʻa le paʻu paʻepaʻe, e tatau ona e siakia pulou ma faʻaleleia uma faafitauli, pe afai ei ai. Ma le isi, faʻamautuina o le potu e teu ai pateta. E mafai ona avea ma se mea e teu ai ni atigipusa, po o ni fata mo ato e le o faʻafesoʻotaʻi ma le fola ma puipui, poʻo le faia foi o talone. O itu o lenei fausaga e le tatau foi ona paʻi i le fola ma puipui. E tatau ona i ai se va i le va o laupapa e faʻaleleia ai le lele. Uʻu le pito i lalo i oneone poʻo vaovao.

I le pito i lalo

E teuina paluga i totonu o le fale i lalo e toetoe lava o le auala e pei o totonu o le potu. Mo le puipuiga lelei o tubers e manaʻomia ai le tutusa o le paʻepaʻe. Ae, talu ai o esega o lalo ifo e ese mai le pulou, e tatau ona mataʻituina le lelei o le maualuga o le 70-80% ma le vevela o + 3-5 ° C. E taua foi le puipuia o fualaau aina mai soʻo se moli, aua o lona aafiaga i taimi uumi e taʻitaʻia ai le faʻamalolo o le solanine i fatu o pateta, o le mea lea latou te faʻafiafia ai.

Ituaiga o koneteina mo le teuina o pateta mo le teuina

E mafai ona teuina paluga seleseleina i le tele, ae o pusa e faʻaaogaina mo le teuina. O le ituaiga laupepa pito sili ona lauiloa o se ato, manino poʻo le mimiti. O le vaega mulimuli e sili ona lelei, aua e maua ai le lelei o le lele.

Pusa, both wooden and plastic, e faʻaaogaina lautele mo le teuina. O pusa nei, o se tulafono, ua fuafuaina mo le tusa ma le 10 kilokalama o pateta. O laau laupapa e faia i paʻu; o loʻo faʻapipiʻi i luga o puipui ma le pito i lalo mo le lelei o le mafanafana ma le vaaia o le mea e teu ai. Mo pusa palasitika, o puipui ma le pito i lalo o loʻo faia i manoa mo le faʻamoemoe e tasi. O nisi taimi, i le i ai o se tootoo i totonu o le fale teu oloa, faʻaaoga pusa o meli faʻalua. I le faaopoopo atu i pusa teuina, o koneteina lapoa e faia i fasi laupapa laupapa e tasi e faʻaoga mo le teuina. E mafai ona faʻasolosolo pe faʻalanu. I le vaega pito i lalo o pusa fagu, e masani ona saunia se faitotoa mo le faigofie ona aveeseina pateta o loʻo teuina iina.

O tekinolosi faʻaonapo nei e leʻi faʻaaogaina se tulaga le taua e pei o le teuina o pateta. I le taimi nei, mo nei faamoemoega, ua ofoina atu e le au faatau se ituaiga o meaʻai laiti, ua taʻua o pusa vevela poʻo ogaumu. O ia masini e faʻamalosia e le eletise, latou te tausisia se vevela, lea e mafai e le tagata faʻaoga ona faʻatonutonu.

O le gafatia o se tele-cellar e masani ona 200-300 lita. E mafai ona faʻamalosi ma fetuunai, mai se mea faapitoa. E fesuisuiai e lelei ona o le taumafanafana latou te gagau ma e le mafai ona vaʻai seia oʻo i le tau.

Tulafono faavae mo le teuina o pateta

Ina ia faʻamautinoa le faasaoina o le pateta, e tatau ona e tausisi i tulafono patino. E pei ona taʻua i luga, o fatu e seleseleina e tatau ona faʻamago ma tuʻimomomoina, ma e tatau ona faʻamalieina ia vili. E sili atu ona aoga le teuina o fatu i totonu o pusa o le 10-15 kilokalama, lea e mafai ona tuʻuina atu ai se laulau (o le a puipuia mai le susu tele) i luga o pateta. Ina ia faʻaitiitia le totoina o fatu, latou te ufiufi ai apu, peitaʻi o nai pusa.

O le mea lea, faatasi ai ma sauniuniga talafeagai mo le teuina o le pateta ia lava, faapea foi ma le faʻaaogaina o se nofoaga talafeagai e teu ai pateta ma le usitaia o tulafono patino, o le puipuia o le seleselega o le a mautinoa.