Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona fatuina togalaau i totonu o le kiona ma le avanoa avanoa?

O a metotia e le faʻaogaina ai fai togalaau e totoina ai se seleselega maloloina ma mauoa i totonu o latou greenhouses poʻo luga o poloka tatala! E aofia ai ma le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina ai le suavai, filifiliina ma le faʻaeteete fomaʻi mo le fafagaina masani o laau totō, ma le puipuia lelei mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae, i le faaopoopo atu i nei tulaga faʻamaonia ma le faʻamaonia, o loʻo i ai se isi mea e le sili atu le aoga - o le faʻatoʻaga (pasynkovanie) fualaau faisua. Ma i le asō, o le talanoaga o le a faʻaaogaina pe faapefea ona fai lelei se fualaau suamalie suamalie e taʻua o le Bulgarian pepa, i tulaga eseese e tupu ai.

Faʻatulagaga o nofoaga

O le faʻavaeina o laʻau pepa laiseti o se togafiti faʻapitoa, ma o lona taunuuga e faʻamoemoe e maua ai le maualuga o le gaosiga. O le faʻatinoga e faʻatinoina e ala i le aveʻesea vave o le tele o fualaau laʻau mai laau totō, ina ia faʻamautinoa ai le lelei o saturation o fualaau aina i le lumanai ma meaʻai.

E te iloa? Green, lanu mumu ma le lanu samasama e eseese tele i la latou tuufaatasiga, o le tele lava ina ia faigata tele ona taʻu atu i le aiga e tasi. Green vegetable - aveese le sili atu cholesterol mai le tino, samasama po o le moli - e aofia ai le tele o vitamini A (sili atu nai lo Karoti), ma mumu - mafai ona tauva ma le saogalemu i le citrus i le aofaʻi o le vaitamini C.

Pe a manaʻomia

O le maualuga o le vao e taʻalo i le pito sili ona taua i le gaosia o fualaʻau Bulgarian. Ma, i luga o mea uma, mo le faʻataʻitaʻiga, e tele ma ituaiga o ituaiga e sili ona manaʻomia e faʻaumatia ai vaovao le aoga. E tatau foi ona manatuaina o le faagasologa o le faatulagaina e tatau ona faia i na o ituaiga ituaiga o pepa, e tusa lava pe o fea e totoina ai e le faatoʻaga (i luga o le laufanua poʻo le fale kiona), e aofia ai:

  • ituaiga muamua, togavao lea e oʻo atu ai i le faʻatautaia o tomai i le 100 aso;
  • alalaʻau tele (e tusa ma le 135 aso);
  • tuai ma matua tuai, ua amata mai le 145 aso i le 160.
Vaʻai i ituaiga sili ona lauiloa o le pepa: "Bogatyr", "Gypsy F1", "Habanero", "Anastasia", "Ratunda", "Claudio F1", "Ox's ear", "Orange Miracle" ma "Kalefonia Miracle".

Pe a oʻo mai

Ma afai e tatau ona faia e ituaiga umi mea faapena, o le a le aoga na o le faʻaogaina ma le eseese o ituaiga meaola. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o laʻititi laʻititi e maua ai pupuvaʻa vaivai ma le leai ni fua e le afaina ai le fafagaina o le ogaumu autu. O le mea lea, i le tulaga o laau mama, e mafai ona faia e aunoa ma le fausiaina.

E taua! Faʻaauau le faʻaaogaina o laʻau po o le vao o le pepa e naʻo le tulaga o le totōina o laau totō, pe a vavalalata laau, vavalalata le tasi i le isi, e leai se malamalama o le la.

Tulaga ma foliga

O le faagasologa o le faia o se laau pepa i le malae vaovao poʻo le fale lauʻeleʻele e tatau ona tupu e tusa ma le tele o tulafono ma laʻasaga, ae o avanoa tatala ma greenhouse e fai sina eseesega mai le tasi ma le isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tulaga ese o le ola i totonu o greenhouses o le vave vavave o fua muamua, ae o isi tulaga mo le lelei o le totoina e tatau ona matauina.

Fatuina

Pe a tutupu le Bulgarian pepa i totonu o le eleele vevela, o fatu o fualaau faisua ia Mati e totoina i ni pusa faapitoa, ma o le eleele e faʻamaʻaina i le faapalaga, ma ufiufi i le puipui tioata i le maualuga o le maualuga o +21 ° C. I le isi itu, o laau totō e totogoina e tatau ona aʻafia i totonu o fagu, pe a faʻaaogaina lelei le faʻaleleia ma faʻamalosia ia taualumaga i le vevela o + 18 ° C. O se mea taua i le vaitau o le totoina o fatu tuʻuina atu le malamalama sili ona lelei mo le 12 itula i le aso, afai e tatau ai, e mafai ona e faʻaaogaina moli moli faapitoa.

A maeʻa le vaitau o le fatu, o le a faʻafeiloaʻi tuusao i le kiona, lea i le taimi o le totoina e tatau ona faʻamautinoa ai le mamao i le va o vao (40-50 cm), e pei o le Bulgarian pepa fiafia tele avanoa avanoa.

O laasaga muamua o le pine e faia i le taimi e faʻapipiʻi ai laau e tusa ma le 15 inisi le maualuga. Mo ia ituaiga laau toto, o vaega o le tuputupu ae o le apical e aveeseina uma muamua ina ia faʻamalosia ai le faʻalauga ma amata le mamanu saʻo.

Greenhouse

I totonu o greenhouses green vevela (aemaise lava le polycarbonate), i le avea ai o se tulafono, o laau toto e sili atu ona sili atu nai lo nofoaga tatala, ma o lea e manaomia ai sili atu le mataʻina ma le maelega faʻatulagaga:

  • aveesea o taamilosaga laulauina;
  • aveeseina o le fugalaau (muamua);
  • teuteu pepa pito i lalo.
O le muamua muamua ma le matua (o le uluai poloaiga), i se aofaiga e le sili atu i le 4, ua faia i luga o le laau i le taimi tonu e tusa ma le 10 laupepa e faia i luga o le laau. E manaʻomia e le fai togalaau le filifilia mai ia i latou se paʻu sili ona malolosi, ma vave ona vavaeeseina uma mea na totoe, ma maua ai se fafie V. A maeʻa, ona amata ai lea o le totoina o lala ma le skeletal, lea e mafua ai lala o le poloaiga lona lua, ona sosoo ai lea ma tui, lea e maua ai se seleselega sili atu (2 pe 3 taimi i le vaitau).

I totonu o ia ituaiga vavae, e manaʻomia le tuua o se tasi, o le sola sili ona malosi, o le mea e totoe e te manaʻomia e teu, e le galo foi e uiga i le aveeseina o ituʻau ma tumau na faʻaalia i nofoaga o internodes. E na o le tasi le fua o le pepa mo le lelei ma le masani ai fafagaina e tatau ona tuua 2 laʻau - i luga o le autafa ma pito i tua, o le mea lea, o le laʻau 1 i le lala o le lala o le a fafagaina le 1 fua.

Afai e te manaʻo e ola i se mea e sili ona lelei, ia e iloa pe faapefea, pe afea ma pe faʻapefea ona fafagaina pepa i totonu o le fale lauʻeleʻele.
I le maea ai o le faʻatinoga o le fuafuaga ua fuafuaina, lea, e tusa ai ma le tele o agronomists, ua sili atu ona faamanuiaina, o le a tupu lelei le togavao ma maua se seleselega lelei e na o le talafeagai lava le faia o asiasiga faʻavaitaimi o le laau ma vave faʻaumatia otaota e leai ni fua ma e masani lava ona lafoaʻi faatasi ma le itu laau, lea e masani ona tupu i lalo ifo o le amataga o le faʻalauteleina o le ogaumu.

O le laasaga e sosoo ai o le natia i totonu o le falemalama o le a aveeseina o le pale (fugalaau), e pei o le fua, lea e tupu mai i le vavae, faʻaosoina le gaosia o mea inhibitors e le laau. Ona mafai ai lea ona e galo e uiga i le malosi, suamalie ma fua tetele. I le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe, pe a ma le masina, e manaʻomia le togafitia o le faʻaaogaina o fautuaga i le taimi lava e tasi - o le a iai se aoga aoga i le saoasaoa o le ola o le pepa ma le faateleina o le fuaina mai, faapea foi le taofia o le tuputupu ae o le vao. Laʻau, pulupulu, pupuvao avanoa ma fugalaau, o loʻo i ai i luga o atigi ulu, e tatau ona aveese i aso uma e tolu.

E taua! Aʻo leʻi amataina le pine fuafuaina, e tatau i se tagata ona faʻamautinoa e mama meafaigaluega i le togalaau e puipuia ai faʻamaʻi faʻatoʻaga eseese, faʻapea foʻi ma le ola maloloina o fua o le faatoʻaga.

Tatala avanoa

O le laasaga muamua i le fausiaina o vao laau i le malae, o le mea muamua lava, o le aveesea lea o le palealii, o le a sili atu ona lelei le tuputupu ae ma le atinae o le aganuu filifilia. Ona pasynkovany na faia i lenei faasologa:

  • Taʻu teuteu isi fuālaau. Pe a mavae sina taimi, o laulaau e aliali mai i luga o pepa e totoina i le avanoa, ma a vave loa ona oʻo atu le numera i le 10, e le tatau ona aveese lala e le tatau ai mai laau totő, ma tuʻu ai 2-3 vaʻai lelei.
  • Ole vaʻaia o vaʻaia e tatau ona aveeseina e ala i le aveeseina o mea faʻapitoa.
  • O lanu e maualuga atu nai lo le laulaau muamua e tatau ona vaʻaia.
Faitau le auala e tausia ai le pepa pe a uma ona toto i le eleele.
O le fuafuaga ua taua i luga e tatau ona toe faia pe a totoina se togavao ua faia, aua, afai e te le faaauau pea ona aveese nisi fasi laau, o le a matua vaivai le vao ma o le a le aumaia ai taunuuga faamoemoeina, i lenei tulaga - fua lelei. E le gata i lea, o sea galuega e faia: o fugalaau e totoina i vaega o aoga, e tatau foi ona aveese, faapea foi ma le leai o ni fua, e leai se aoga, e mafai ona vaaia i tafatafa o le amataga o le suluina o le ala autu.

Fautuaga ma togafiti

Faʻatasi ai ma le timing pin of pepper in greenhouse or open field, o le a le sili atu le manaia e faʻalogo ai nisi o fautuaga taua lea e faaputuputu i le au fai togalaau masani io latou olaga atoa:

  • Afai i muamua laasaga e leai se tasi ae o ni nai mai i le toto na tupu i luga o laau toto, e tatau foi ona aveese atoa, mulimuli ane o le a tupu atili ai vao.
  • O le fualaau faisua, lea ua tupu i totonu o se fale kesi vavalalata, ua i ai se vaitau umi o le tuputupu ae, o lona uiga e tatau ona tipiina i luga o laupepa e ola i luga o le ogaumu autu. E le gata i lea, o maʻi ma manuʻa e tatau ona aveesea;
  • O le vaeluaga lata mai o laʻau e le manaʻomia e tatau ona faia e tusa ma le 45 aso ao leʻi oʻo i le seleselega mulimuli, mulimuli ane e tatau ona tuua na o le vao.

Ina ia faʻamalosia faʻamalosia le malamalama na maua mai lenei mataupu, e fautuaina foi e faamasani oe lava ia vitio fesoasoani lea o loʻo tuʻufaʻatasia i polokalame o le faʻamautuina lelei o laau toto:

  • //www.youtube.com/watch?v=e0FW-Ty-_UA
  • //www.youtube.com/watch?v=78qAelcIUsA
  • //www.youtube.com/watch?v=cNZRj_1mhs4
E te iloa? Faʻataʻitaʻiga i le Iunivesite o Kansas State, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le pepa e masani ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le kanesa i le gaosiga o tagata ulaula.
I le taimi nei, pe a uma ona e iloa pe faapefea ona saʻo lau peckck i greenhouses poʻo nofoaga tatala, e mafai ona e agai saogalemu i le tuputupu ae lelei ma le sao o le salati fualaʻau, e aunoa ma le fefe i le lumanai fua tele.