Faʻatoʻa totoina laau toto

Manuia: tuputupu ae, totoina, tausi

O le faia o la latou lava togalaau poʻo le teuteuina o latou fanua mo fanua, o le tele o tagata e gauai atu i latou i le vaomatua o lo o taatele i lo tatou tau, ae o loʻo sailia se mea e le o iai. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le mea o le aisa, o fea e tupu ai i tulaga masani, ma faamatala ai foi manatu autu o le totoina ma le tausia o le laau.

Faamatalaga ma le ata

Kandyk - o se fugalaau manaia ei ai le aniani, o le aiga Lily.

O le maualuga le maualuga o le laau e 10-30 cm, peitaʻi, pe afai na faia ni tulaga lelei mo le kandyk, ona oʻo lea i le 60 cm le maualuga. O laulaau i le pito i lalo o le va o le puaa e lanumeamata pe ufiufi i lanu enaena. O le pusa o le ovoid.

E taua! O Kandyk e masani ona taʻua o le "nifo o le taifau", ae le o se isi igoa, ae na o le igoa o se ituaiga mea ese.
Ae o le laʻau, e masani lava e na o le tasi le polo e fufulu ese ai le laau, e seasea ona mafai ona e vaʻai i ni mea se lua. O petals e umi (pe tusa ma le 2 cm), valiina i le piniki, lanu viole po o le samasama. Na maua foi fesuiaiga i le lanu paʻepaʻe. Fugalaau e faia i le faaiuga o Aperila po o le amataga o Me, e fuafua i le tau.

O le fua o loʻo faʻatusalia e se atigipusa ma sina aofaiga o fatu.

I le natura, o le kandyk ua salalau i Amerika i Matu, Europa, Iapani, i saute o Siberia, faapea foi i le Caucasus. I lalo o le natura masani, o se laau laʻau e taatele i luga o mauga, e lata i le loli o le kiona.

Nofoaga

O le a amata ona tatou tuputupu ae i le filifilia e ala i le filifilia o se nofoaga e toto ai, e faavae i luga o mea e fiafia i ai laau toto, ma ia gauai atu foi i le natura masani.

Filifiliga o le nofoaga

O la tatou fugalaau e le o se mea e felafolafoaʻiina e uiga i le malamalama, ae o le faafeagai - e sili ona fiafia i nofoaga lafoai. O nisi taimi e matua faigata lava ona maua se laau e mafai ona totō i le pito i matu, i lalo o le pupuni o laau tetele. O lea la, aua o le kandyk o le nofoaga atoatoa.

A e filifilia se laupepa e manaʻomia ona e gauai atu i le eleele palapala ma le toomaga. O le nofoaga e tatau ona faʻamafola. E manaʻomia vave le galu o le maulalo e pei o le fugalaau e le faʻafefe vai inu.

E taua! Kandyk fuga i luma o luma o le palealii palealii faapaleina i luga o laau, o lea e le tatau ona e popole i le leai o se malamalama.

Filifiliga eleele

O le filifiliga lelei o le a mama, susu le eleele ma le tele o peat. E tatau foi ona e mautinoa o le mea o loʻo i ai se mea e gaʻo pe palamole, ae le o le mea e faʻavae pe le faʻaituau.

E taua le matauina o le maea e tutusa lelei le toleniina uma o le malulu ma le malosi malogo mai le palapala, lea e tuusaʻo tonu ma tulaga masani o le tuputupu ae. Mo le sauniuniga o le faʻafefiloi palapala, matou te manaʻomia ni vaega se tolu: lau lauʻeleʻele, humus ma le oneone. Ina ia ola vave le laau ma fuga lauulu matagofie, 150 kene o superphosphate, 30 kalama o le pata o le potash, 200 kalama o le fala o le ponaivi ma le 100 kalama o le papa o eleele o loo faapipii i le tasi sikuea o palapala.

E mafai ona e faʻatau se fugalaau faʻapitoa i se faleoloa fugalaau, ae e tatau ona faʻatalanoa ma le tagata faʻatau ina ia mautinoa o le atinaʻe o vaega autū e talafeagai mo le kandyk.

E te iloa? Mai le kandyk bulbs latou te saunia le ava malosi, lea na suia muamua e le pia i aso malolo o Tatar.

Faʻamasinoga

Kandyk, e pei ona taua i le faamatalaga, o se laau o le bulbous, o lea o le a tatou totoina ai pusa, ae le o fatu, ina ia faigofie ai le faagasologa ma ia faaleleia le ola.

E faʻatatau i tulaga o le tau, o le tulaueleele e tatau ona faʻatinoina ia Iuni, sili atu i le afa lona lua. Kandyk na toto i vaega o le 3-4 fasi vaega e tusa ai ma manaoga o loʻo faamatalaina i luga (e tatau ona ufiufi le nofoaga). O nai faafitauli laiti e tulai mai pe a filifilia le loloto o le totoina, aua o ituaiga o loʻo ola i Amerika ma Europa e totoina i le loloto o le loloto. Mo lenei mafuaʻaga, pe a faʻatau mea e toto ai, saili le igoa sao ole ituaiga, pe a le mafai ona taliaina le laau.

O ituaiga o Europa ma Asia, faapea foi i latou e ola i Rusia, fanua i le loloto o le 10-15 cm, e tumau ai le va i le va o laau toto o le 15 cm. O laau aina Amerika ua totoina i le loloto o le 16-20 cm, ma tausia le mamao ua faamatalaina.

E taua! E leai ni pusa puipui, e leai se sili atu i le 24 itula e mafai ona i fafo atu o le meaʻai. Laʻau moa po o le galu o loʻo faʻaogaina mo le teuina ina ia faʻaauau pea le ola ola seia oo i le 20 aso.
A uma ona totōina, e tatau ona mulimulu le palapala i se fasi manifinifi o le selu, paʻu pe vevela. Ia mautinoa ia sasaa le vai i le eleele ma susu, ae le o le susu tele.

E taua le manatuaina o le tulaga taua i se tasi nofoaga e le sili atu i le 6 tausaga, pe a maeʻa, e tatau ona vavaeese tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi, o loʻo faia i luga o le autu, ma faʻafeiloaʻi i se isi nofoaga.

Totoga Laʻau

Na matou talanoaina le nofoaga masani o le kandyk, faamatala le totoina ma le filifilia o se nofoaga talafeagai, ia tatou talanoa nei i le tausiga o se laau i le fusi Alpine.

Malamalama

I luga, na matou talanoa e uiga i le totoina o se fugalaau i le paolo. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga uma laau ma laau uumi, faapea foi ma isi laau totō e lafoina ata.

O faʻamalamalamaga e tatau ona faʻasalalauina, o le susulu mai o le la o le a faʻaumatia ai le taʻutaʻua, o lea ia leai se mea e le totoina i nofoaga tatala ma aua le aveesea ia laau totō e faʻafeoloolo ai le mea faʻapitoa.

E te iloa? I le taimi muamua, o pamu o le laau sa faʻaaogaina e avea ma aphrodisiac.

Tulaga o le vevela

Faʻalagolago i le ituaiga, le maualuga ma le maualalo o le maualuga e mafai e le laau ona faʻafesoʻotaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Siberian kandyk e le faʻavaivai i le vevela e oʻo atu ile -50 ° C, ma o le Caucasian e lagona le manaia i le vevela maualuga, aua e le gata i le Caucasus, ae latalata i le talafatai o le Black Sea. O le kansan Iapani e ola mai i gutu e oʻo i le -16 ° C, ae ui i lea, o le vevela maualuga o le taumafanafana e solia ai.

E taua! E le fiafia i suiga faafuasei i le vevela.
E faʻavae i luga, e taua le faia o se filifiliga e lagolagoina ai le tasi poʻo le isi ituaiga, ma o tulaga i lau eria e sili ona talafeagai.

Faʻasa

E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia i le taimi atoa o le tuputupu ae o le laau, ona faʻaititia lea o le tele o le suāsami i se mea pito i lalo ina ia saunia ai le fugalaau mo le taumalulu. E taua le vai i vai mama, e le faatagaina ai le faʻaleleia o vai.

Totogi

E le tatau ona maualuga le suavai, a le o lea o le a amata ona afaina le fugalaau, o lona uiga, o le faaopoopoina mai o se fagu vailaau o le a na o se afaina. Afai i totonu o lau eria o loʻo i ai pea le maualuga o le maualuga o le suamalie, ona sauniuni lea mo le mea moni o le kandyk o le a masani ona togafitia mo maʻi faʻaleaga.

I le fale, e mafai ona e tuputupu aʻe i luga o se mea e pei o le - freesia, lapupastrumrum, zephyranthes, gladioli, lilies, daffodils.

Laʻei pito sili

I le tautotogo, e tatau ona patipisi paluga ma fugalaupapa fugalaau ina ia mafai ai ona fuga le fugalaau vave ma togi ese le puipui. O le isi mea, faʻaaoga fugalaau mo fualaau totō, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa.

Suiga

I le amataina, o le fugalaau e faʻafeiloaʻi ai se mea e faʻapipiʻi ai ma le tiga, e sili ai le le faia lea i tausaga taʻitasi, ae ia vave totoina. Afai e te manaʻo e vavae ese tamaʻi tamaʻitaʻi i le faʻatusatusaga, ona faʻatali seia maeʻa le pupuʻu, ona amata loa lea ona toe suia.

O lau 'upega tafaʻilagi e mafai ona teuteuina i fugalaau e pei o le kiona, laau o crocus, gladioli, lilies, daffodils, tulip, licorises, alumini, hionodoksy, montbritias, proleski, dahlias.
O manaʻoga uma mo le 'upega tafaʻilagi ma le sui e faʻasaoina. Aua nei galo ia faamama le nofoaga fou mai aʻa o vao ma mulch le eleele.

Tofiga

O ituaiga o kandyk i Amerika i Matu e faatoa mafai ona faʻaleleia e le fatu, o lea o le a tatou talanoaina atili ai le toe gaosia i se auala gafa, lea e talafeagai foi i isi ituaiga e aunoa ma se faʻasesega.

Filifiliga eleele

E tatau ona tutusa lelei ia vaega o le eleele e pei o le totoina o pulu. E tatau ona maitauina e fiafia le anufe i fatu o le kandyk, o lea ao lei luluina e tatau ona e mautinoa e leai ni iniseti i luga o le fasi fanua, a leai o le a e le faatali mo lau laau.

E te iloa? O pulu o nisi o ituaiga o Candida e faʻaaogaina i meaai poʻo le sauniuniga o vailaʻau.

Malamalama

Mo le lūlūina, e sili atu le filifilia o se penumbra ina ia maua ai e le tipu le aofaiga tonu o le vevela ma le malamalama. Afai o le luluina o loʻo faia i lalo o le palealii o se laau, ona le tatau lea ona matua vevela ma tuʻuina atu le la.

Faʻamasinoga

O le totoina o fatu faatoa seleseleina o loʻo faia i laina o le 5 cm ma se laina o le 10 cm. O le loloto e le sili atu nai lo le 3 cm. E tatau ona fufuluina fatu ile lau laʻau na maua i totonu o se faleoloa poʻo le faʻamaʻaina muamua mai meaola faʻapitoa. Ma le isi, ave le vai inu ma faatalitali mo fatu laau e aliali i le tautotogo.

E taua! O fatu e le fefefe i le malulu, o lea e le manaʻomia ai ona ufiufi moega mo le taumalulu.

Laʻei pito sili

I le faaiuga o Aperila i le tausaga e sosoo ai, o pine e foliga mai e tusa ma le 4 cm le maualuga. Afai o nisi mea faataitai e maualalo le "maualuga", e tatau ona e faʻaaogaina fugalaisa, a le o se mea e teʻi i tua i le lumanaʻi o le a manaʻomia ona faʻamauina.

E taua le matauina o fualaau e amata ona fuga mai na o le 4-7 tausaga, lea e fesootaʻi ma se faagasologa uumi o le atinaʻeina o pulu, e le mafai ona faatelevaveina faʻamaʻi faʻamalolo pe tuʻuina atu humus.

Faʻaaogaina i le mamanu

O Kandyk e foliga sili ona lelei ma isi galati. O ia tulips tutusa lava ua tuufaatasia lelei ma le "Alpine" fugalaau. E tuʻufaʻatasia ma isi fugalaau totogo ona o lona fugalaau umi, lea e 15-21 aso. E masani ona faʻaaogaina i togalaau poʻo le teuteuina o le vao, ma faʻaaogaina ni mea e faʻaaogaina e fai ai falala.

O le taimi nei ua e iloa le ituaiga o laau pulu e mafai ona totō i totonu o le togalaau pe faʻaaoga foi e fatu ai se paʻu alpine.

Matou te fautuaina le faʻaaoga saʻo o pusa mo le totoina, aua o fatu e manaomia ai le tele o punaoa ma le taimi, ae ui i lea, o le gaosia o gafa o le a fesoasoani ia te oe e fatu ai lau lava ituaiga o le a tupu i lau eria.