Tuputupuina tipu

Tulafono faavae ma tulafono masani o le totoina o kapisi i luga o le eleele

Kapisi o se tasi lea o fualaʻau autu o fualaʻau. Ua totoina i le toetoe o atunuu uma o le lalolagi mo le faamoemoe o le taumafaina, ma e avea foi o se vailaau togafitiga ma teuteuga. O le mea moni e leai se togalaau fualaau aina e mafai ona faia e aunoa ma le kāpeti o loʻo fautua mai o le tausia o lea mea e le faigata tele. Ae ui i lea, o le seleselega tele e mafai ona maua mai na o le faʻavaeina o le faʻamalosia lelei ma le faʻasusu. Fautuaga i le tele o taimi e inu ai le kapisi i le avanoa i le vevela ma i le tau masani, ua matou filifilia mo oe i lalo ifo.

Tulaga mo le fafaga

Kapisi manaʻomia le taumafaina o le susu. O le mea moni o le aʻa o se mea itiiti, ae o le laupepa e malosi tele. O laʻau e maua ai le tele o vai, ae le aʻafia aʻa i le galuega o le faʻaleleia o le susu.

Faamasani oe lava i tekinolosi o ituaiga o kapisi: Beijing, broccoli, cauliflower, kohlrabi, pak-choi, kale, romanesco, kāpuni lanumumu, savoy.

E moni lava lenei mea i le taimi malogo, talu ai o loʻo iai le aʻa o le kapisi i luga o le eleele papaʻe, lea e muamua faʻapalapala i le vevela. O le mea lea, o le fafagaina e taua tele ma talafeagai mo lona atinaʻe masani ma le lagolago i le ola. O le pulea lelei o le vai e tau atu ai i le tuputupu ae masani o lau o le lotoifale, o le fausia o se ulu lapopoa o kapeti ma le faaputuputuina o le tele o masini.

Faʻaleleia fualaau faisua ua fautuaina. i le taeao po o le afiafi. O lea e mafai ai ona e aloese mai le mu, aua o le la o loʻo i ai pe leai foi. E le gata i lea, i le taimi o le malologa, e vave ona vavao le susu mai le palapala, ma o le laau e leai se taimi e lava ai.

Manaomia vai

Kapisi mataʻutia ma le mamafa i luga o vai. O le le lelei o le vevela o le vai e mafai ona mafua ai le le manaomia. Faʻasalaga i le vai malulu e oʻo atu ai i faʻamaʻi, faʻalauteleina le atinaʻe o totoga taʻitasi, maliu o laʻau laiti tele, ma isi. E le gata i lea, o le tausisia o le vevela o le suavai o le a taua tele i le taimi o le fatu ma i le tulaga o le totoina ua uma ona totoina i fanua.

E taua! Manaoga mo le faʻataʻitaʻiga o le vai mo le faʻavaivai e tutusa lava mo ituaiga uma ma ituaiga o kāpeti ua totōina i totonu o le nofoaga tatala pe tapuni.

O le mea lea, amata i fualaau aina, ia tatou faia o se tulafono e faʻaaogaina ai na o sina vevela mo le faʻavaivai. mai le 18 ° C i le 23 ° C. O le mea lea ua taua o le "vevela o le potu". E mafai ona ausia na tulaga e ala i le sasaa muamua o le suavai mo le fafagaina mai se tap i se pakete ina ia vevela masani ai. E taua tele le leai o se suavai, talu ai o le faʻasaina i vai vevela e le manaʻomia foʻi.

Aʻo leʻi teuina le vai, o le a e siakiina se isi mea taua - o le faʻafeinuina e tatau ona faia i na o vai inu. E talafeagai foi mo le faʻaleleia o vai ma vai mai vai.

E faʻafia ona suʻe le kapisi

I le faaopoopo atu i le vevela o le vai mo le faʻaleleia o le vai, e fiafia foi le au fai togalaau i le tele o taimi e tatau ona inu ai le kāpeti. A uma mea uma, o lenei laau toto e alofa ma e le o maua le tele o le susu, e ono mate pe leai foi fua o gaʻo. O le tele o le fafaga o le a faʻalagolago i le tele o faʻasologa:

  • mai le matua;
  • luga o le ituaiga;
  • luga o le palapala.
E le gata i lea, o le a eseese e faʻalagolago i le vaitaimi o le atinaʻeina o faʻatoʻaga.

E te iloa? Sa talitonu saienitisi o le igoa o le kapisi e mai le Eleni anamua ma le Roma upu "Kaputum", o lona uiga o le "ulu". E i ai foi lomiga o le tuaa o le igoa o le fualaau aina o le upu "cap" (ulu), o le au Celts.

Faʻalagolago i le taimi matua

Toto muamua e tatau ona faʻamaina pe tusa o le tolu i le fa taimi i le vaitau, i le laʻititi ma le tuai o le lima i le ono taimi. O le taimi sili ona lelei o le faʻavaivai:

  • mo le vave kapeti: lua aso talu ona totoina, pe a mavae le 8-10 aso mulimuli ane;
  • mo le tuai o kāpeti: o le taimi muamua - i le aso o le totoina, o le lona lua - i le maeʻa ai o le vaiaso, o le lona tolu-lima - i le vaega o le fausiaina o le pusa, le ono-valu - i le vaitaimi o le ulu ulu, le lona iva-sefulu - pe a faʻapitoa le ulu.

E te iloa? O le Kapisi o loʻo i totonu o fualaau faisua, o ona sui sili ona paʻia itulau o le Guinness Book of Records. O le kāpeti paʻepaʻe tele na tupu e American John Evans. Sa mamafa lona 34.4 kilokalama. O le tagata lava lea e tasi o lo o umia faamaumauga mo le tele o le fualaʻau failele - e mamafa le 14.1 kilokalama.
O le tuputupu ae o ituaiga muamua, e tatau ona faamautinoa o le maualuga ole palapala palapala e le pa'ū i lalo ifo o le 80%, tuai - e le itiiti ifo ma le 75%. Mo uluai ituaiga, o le sili ona malosi e tatau ona faʻamalulu ia Iuni, mo nisi taimi - ia Aokuso. Le le lava o le susu e afaina vave ai ituaiga vave.

Mai le vaaiga

O le tele o le faʻavaivai e faalagolago malosi i le ituaiga o kapisi. Matou te popole i matou fautuaga ituaiga paʻepaʻe. Afai o loʻo e mafaufau pe faʻafia ona faʻafeinu le failaʻau, ona fautuaina lea e faia i vaiaso taitasi, ile tau vevela - faatolu i le vaiaso. Laʻu fautuaina - 10 lita i le 1 sikuea. m

Aʻo tupu le kāpeti, e toʻatele o loʻo mafaufau pe tatau ona fufulu fualaau, nai lo le faʻamafanafanaina, pe faapefea ona faʻapolopolo le fua.

Manumumu mumu - o se tasi o le sili ona mataʻutia o le lā, ona o loʻo lelei ona atinaʻe aʻa. O lenei kapisi e tatau ona fafagaina e le aunoa.

Aʻo tuputupu ae broccoli o le palapala e tatau ona faʻamamaina i taimi uma. E tatau ona faʻamautinoa e susu le 40-centimeter layer. E faia faʻasalaga i vaiaso taʻitasi. Faaaogaina o le suavai - 12-15 lita i le 1 sikuea. m

Kohlrabi ma Brussels manaʻomia masani, tele ma masani ona faʻavaivai. Fautuaga fautuaina mo nei ituaiga meaola e mafai ona mafaufauina e pei o mea ua faatonuina mo ituaiga meaola.

Pepa o Beijing faʻafeinu i le loloto o le 20 cm vaiaso. O le auala sili e fafagaina ai le fugaina.

Mai le ituaiga eleele

O fualaʻau fualaʻau ua totoina i luga o eleele eleele e manaomia ai le lima i le ono vai i le vaitau. Mo le mamafa ma le malulu o eleele, e manaʻomia ai le faʻaleleia faifai pea - tolu i le fā taimi i le vaitau.

O le 'ai o le kapeti e alofaina e le gata ia i tatou, ae faʻapea foi i le tele o meaola faalafua: aphid, whitefly, bear, scoops, slugs, flears.

Mai le vaitau o le atinaʻe

Afai e te fiafia i le fesili pe faʻafia ona e inu le kapisi pe a uma ona tulaʻi, ona tatau lea ona faia i le lua i le tolu aso. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tasi le mea e manaomia e le itiiti ifo 2-3 lita i le taimi pe 8 lita i le sikuea 1. m. O le malosi o le a manaʻomia mo le lua i le tolu vaiaso.

O le faamamaina silisili o fualaʻau fualaau e talafeagai i le taimi o le faʻavae ma le tuputupu ae o ulu. O le taimi na totoe, o le fuainumera o fesuiaiga e faasolosolo malie ona faʻaititia. O le a lava lea i le vaiaso. I lenei tulaga, ua faateleina le tele o le vai 12 lita i le 1 sikuea. m.

O le tafe o le susu i le laau e tatau ona mautu. Afai i soo se laʻasaga o le atinaʻe e le lava, o le a aʻafia ai le fualaʻau. O le mea lea, mo se faataitaiga, o le le lava o le susu i le vaega o le vaʻaia, ma le faʻavaeina o le tele o le suāsusu, o le a taʻitaʻia ai le tuputupu ae malosi o laʻau i totonu ma, e tusa ai ma le lalagaina o fafo. O le mea lea, o le a tulaʻi mai i luga o le fualaʻau.

A maeʻa le faʻavaeina o ulu, lua pe tolu vaiaso aʻo lumanaʻi le seleseleina, e tatau ona taofi le susu o le palapala. O ituaiga meaʻai eseese e taofi le fafagaina o se masina aʻo leʻi seleina.

E taua! O le maualuga o le susu e mafai foi ona oʻo atu ai i taunuuga le lelei. E faʻateleina ai le vaitau o atinaʻe o kāpeti, faʻaleagaina ona uiga faʻaleleia e ala i se faʻatonuga tele, faʻaitiitia le umi o le tausia lelei.

Kapisi ma le faʻavaivai

Ua fautuaina le Kapisi e faʻafeinu i ni auala se tolu:

  • i tafatafa o moa;
  • faʻasusu;
  • malolo.

E lelei tele i le vai se fualaau faisua i se lauʻeleʻele matala i le auala pa'ū. A uma ona toto le fualaʻau, e tatau ona tuʻuina se paipa faʻavaivai. E fautuaina e tausisia mea nei:

  • laina faʻatoʻa - 1.6 cm;
  • vaitaimi ile va o vai - 30 cm.

O le fua faatatau o le fua o le vai mo uluai ituaiga ao lei amataina le fausia o ulu e 55 lita i le 1 sikuea. m, ao faagasolo le matua o ulu - 70 lita i le 1 sikuea. m. Mo ituaiga meaʻai mulimuli ane, o lenei fua faatatau o: muamua i le ulutala - 90 lita i le 1 sikuea. m, i le vaitaimi o ulutala - 100-110 lita i le sikuea 1. m

O le maualuga o le maualuga o le eleele e lei faʻaaogaina mo le vave kāpeti i le vaega aʻo leʻi amataina o le 80% HB, i le taimi o le ulutala e 90% HB. Mo ituaiga o mea mulimuli, o nei tulafono o le a: 75% aʻo lei amata, 80% - i le vaega o le ulu.

O le eleele palapala susu mo vave ma tuai ituaiga: aʻo le i faia ulu - 25-30 cm, i le taimi o le fausia o ulu - 35-40 cm.

O le umi o le faʻavaivai mo ituaiga uma o fualaau faisua e tatau ona: ao le i faia ulu - 3 itula, ao faagasolo le vaitaimi o le faʻavaeina o ulu - 2-2.5 itula

Taʻaloga faʻasalalau:

  • i vaomatua-steppe vaega - lima-ono (i le susu timuga), ono-fitu (i se tausaga malogo);
  • i vaega o pasita - 8-11 (4-6 aʻo leʻi amataina, 4-5 i le tuanai).
O le vaʻaia e taofia i le lua i le tolu vaiaso aʻo lei selesele.

O le va i le va o le faʻamaʻi e tatau ona mai le 8 i le 10 aso. O fetuunaiga i le faasologa ua faia e fuafua i le tuufaatasiga o masini o le palapala ma le i ai o le vaitau.

E te iloa? E le i faʻamautuina pe o le a le mea tonu na avea ai le laau ma tupuaga o kapisi. E tele ni tala e uiga i lenei mea. E tusa ai ma suesuega a nisi saienitisi, o le talafatai o le Sami Metitirani e tatau ona avea ma nofoaga fanau mai. O isi e foliga mai e manatu o le fualaau faisua ua salalau mai le teritori o Georgia i aso nei.

Le tuufaatasiga o le fafagaina ma le fafaga

E lelei i le faʻatinoina o vai faʻapitoa faatasi ai ma ofu pito i luga. Aʻo tuputupu ae pisinisi, tasi pe lua NPK20 feedings o le a manaʻomia. I le taimi lava e tasi, i le taimi o le faʻaluaina lona lua, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le eletise ma faʻateleina le tele o le potassium.

I le fale e tatau ona faia lua i le fa dressings. E tatau ona tuʻuina faʻasusu ma le faʻamaʻiina ma le vaʻaia o le palapala.

Kapisi o se mea taua tele ma fualaau fualaʻau aoga. O loʻo aofia ai le tele o vitamini (A, B1, B6, C, K, P), fiber, enzymes, phytoncides, gaʻo, micro-ma macroelements (phosphorus, sulfur, potassium, calcium, ma isi), ma i le taimi lava e maualalo-kalori, meaʻai oloa. O le tuufaatasiga o vailaau oona na mafua ai le faʻaaogaina o le laau i togafitiga masani ma le cosmetology.

O le tuputupu ae o se togalaau e faigofie, ae o le tele o le taulai atu e tatau ona totogi i le faasusu. A aunoa ma le tausisia o le pulega o le suavai i luga o se seleselega lelei e le tatau ona faitauina. Ma pe faʻapefea ona e inu le kapisi, ua uma ona e iloa.