Fua o le gaosiga

Siberian Iris: o se faʻamatalaga o ituaiga fou ma lauiloa

I totonu o moega o le taulaga, ua leva ona i ai i le irises se tasi o tofiga sili. Long stems, fugalaau e le masani ai, o lanu o loʻo taofia ai se lanu felanulanuaʻi i le taumafanafana atoa, tausiga e le manaʻomia ai se gauai faapitoa - o uiga taua ia e fiafia tele i ai le au fai togalaau.

Ua vaevaeina Irises i ni vaega se lua - ulavavale ma le faʻafefe. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le tulaga patino o le fesoʻotaʻiina o vaʻaia - e uiga i Irises Siberia. O se tulaga iloga o Irises Siberia o lo latou maualuga - o le laau e mafai ona ola e oʻo i le 120 cm.

O le tafaoga o fugalaau e mauoa i lanu moana, lanumumu, lanu viole, atonu e paʻu enaena ma moli. Ina ia sili atu ona masani i le Siberia irises, sei tatala le lisi ma fuafua ituaiga sili ona lelei o lenei ituaiga.

Alba

Orisisi Siberia o le ituaiga o Alba e oʻo atu i le maualuga o le 120 cm, o fugalaau e 6 cm le lautele. O paʻepaʻe e paʻepaʻe, ma se lanu violē ulaula. O lenei ituaiga e fuga mai ia Iuni. Irises o lenei ituaiga e le lelei - e tele mea e mafai ona tupu pe a totō i nofoaga lafulemu ma i lalo o le paolo.

"Bate ma Suge" (Pulu ma Suga)

E maualuga le 80 cm le maualuga o le laau. O paʻu pito i luga e paʻepaʻe, o le pito i lalo e lanu samasama, lanu-lanu, o le lautele e 11 cm. I le tausaga muamua e faasolosolo lemu, ae e tupu tele. A totoina, e taua le matauina o le va i le va o fugalaau.

O tagata fai togafiti poto, ina ia mafai e le togalaau ona fiafia i lona fugalaau i le taumafanafana uma, togafiti, masini, rogers, levere, astilba, arabis ma le laina Saina e lata i le irises.

Big Ben

"Big Ben" e oʻo atu i le 80 cm. O le fugalaau o loʻo i ai le paʻu lanu violē, o le lautele o le siama e 7 cm. O lenei iris ua tupu ia Iuni. A e totoina oe e te manaʻomia e filifili vaega e malamalama ai.

"Wisley White" (Wisley White)

I le maualuga, o lenei ituaiga o irises e oʻo atu i le 60 cm. O fugalaau o lenei ituaiga o Iris Siberia e iai lanu paʻepaʻe, ma se lanu samasama i lalo o petals, o le lautele o le 7 cm le umi.

"Tulaga Faalua" (Double Standart)

O le maualuga o irises e oʻo atu i le 1 mita, ma fugalaau e oʻo i le 15 cm. O faʻamalologa e lanu violē ma se nofoaga samasama, lea e maua mai ai viole violē, o petals o se vailaʻau e le mafolafola e tele. E fuga mai ia Iuni - Iulai.

E te iloa? I le vaitau mai le 1900 i le 1976. e sili atu ma le 500 ituaiga o irises na fafagaina e le au faifaatoaga.

"Cambridge" (Cambridge)

Laʻau maualuga - 70 cm, fugalaau e oʻo ile 7 cm, o lo latou malu o le lanumoana lanumoana, ma se lanu samasama i le pito i lalo o le petal. Mo le tuputupu ae lelei ma le tele o fuālaʻau pe a totoina e tatau ona filifilia se nofoaga lelei. Siberian Iris ituaiga eseese "Cambridge" e malulu ai le malulu, e le fefe i matagi malulu i luma o se aofaiga tele o le kiona.

Concord Manunu

O le maualuga e mafai ona oʻo i le 1 m, o le lautele o le eleʻele e 14 cm. O fugalaau o le Siberia irisisi Concorde Crash o le lanu violē i lanu, ma se nofoaga samasama samasama i lalo o le petal. Faʻaleleia lelei i se paolo. Fugalaau e tupu ia Me - amataga o Iuni.

"Moon Silk" (Moon Silk)

O lenei ituaiga e ola i le maualuga o le 90 cm, o fugalaau e ola i le 10 cm. O paʻu i totonu e paʻepaʻe ma se paolo malulu, o petaseti pito i lalo o le lanu samasama ma se moli moli i le faavae.

O le pito o le petals e vaʻaia. Siberian Iris, o se Moon Moon Silk, e amata ona totoina ia Iuni, e fiafia i nofoaga lelei poʻo le malu puipuia.

Salem Witch

O le maualuga o le irises "Salem Witch" e 80 cm. O mea e tutupu mai e oʻo i le 8 cm, e iai se lanu uliuli, o peti pito i lalo ma se laina paepae. O lenei meaola e fuga mai ia Iuni. E fiafia o ia i le la, ae e faʻafeiloaʻi foʻi le paolo.

E taua! Irises e mafai ona ola i se nofoaga e tasi e aunoa ma se gaioiga mo le silia ma le 10 tausaga. E vave ona tupu, o le mea lea o le mamao i le va oi latou pe a totoina e tatau ona itiiti ifo i le 70 cm.

Silver Age

O le laau toto e oʻo atu i le 80 cm, fugalaau e iʻu ile 10-12 cm. O mea e faʻaleagaina ai e lanumoana, ma o loʻo iai se fale auro laititi i le pito i lalo o le petal. Fugalaau e amata mai ia Me ia Iuni. E sili i penumbra. O se paolo malulu malu e mafai ona maua ai laʻau laʻau.

Lulu Susulu

O le maualuga o irises e 80 cm, o fugalaau e ola e oʻo i le 12 cm le lautele. O fugalaau e lanu violē, ma se piniki piniki, ma se lanu samasama samasama i le pito i lalo ole petal. Mamoe ia Iuni. E ola lelei i vaega matagofie, ma i totonu o le paolo.

"Super Money" (Super Money)

E tupu le maualuga i le 80 cm, o fugalaau e tele, 14 cm le lautele. O peti pito i lalo e lanu enaena, o paluga pito i luga e lanu moana. E fuga mai ia Iuni. E tupu lelei le paʻu.

E te iloa? I le 1920, na faatulagaina ai le American Iris Society, lea e resitalaina ai ituaiga eseese o irises, faʻasalalau ai faʻamatalaga eseese e faatatau i nei fugalaau, ma faʻatuina ai se taui mo le ituaiga sili ona lelei.

Tycoon

O le maualuga o ituaiga irisisi "Taykun" - 90 cm, laʻau mumu ninii, lanu samasama-lanu samasama i lalo o petals, 13 cm le lautele. O se tulaga uigaese o le "Taikun" o le itu lea o le tuputupu ae o petals - latou te ola aʻe. O le fugalaau e amata ia Iuni, e tupu lelei i se paolo.

E taua! Siberian irises e sili i le eleele subacid. E faasaina le faaopoopo o le lime i le eleele aʻo le i totoina.

Hubbard

O le maualuga o le laau e 80 cm. O fugalaau o Siberia "Hubbard" iris o le lanu violē ma se filo lanu violē, o loʻo i ai se fasi lanu paʻepaʻe samasama i le pito i lalo o petals, e oʻo atu i le 11 cm le lautele.

O le fugalaau e amata mai i le faaiuga o Me - amataga o Iuni. E matua tupu lelei i le susulu o le la ma i lalo o le paolo. E talia toleniga o le taumalulu i le malae, ae i le taufaʻaiuiuga o le autumn, e tatau ai ona tipi le laulaau i le 15 cm i luga aʻe o le palapala.

White Swirl

O lenei ituaiga e tupu i le 60 cm le umi o le fugalaau e 14 cm, o le kiona ua paʻepaʻe i le lanu, lanu samasama samasama i le pito i lalo o le faʻalavelave. Mamanu "Mamalu Paʻe" i Iuni. O lenei ituaiga e sili ona fiafia i nofoaga o le la, i le paolo o le numera o inflorescences ua matua faʻaitiitia.

Shirley Pope (Shirley Pope)

Laʻau maualuga e oʻo i le 70 cm, fugalaau e lautele - 9 cm. O fugalaau e lanumoana ma se lanu paʻepaʻe i le pito i lalo ole petal. E fuga mai ia Iulai. Mo le tuputupu ae lelei e talafeagai lelei e pei o le la, ma le ufitia o le paolo. I lenei tusiga na matou taʻua ai ituaiga sili ona lelei o Iris Siberia, ma o le ata ma faʻamatalaga auiliili o laau toto o le a fesoasoani ia te oe e faia le filifiliga saʻo.