Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tupu le hawthorn

I le totōina o se meaʻai i totonu o lau faʻalapotopotoga, o le ae maua ai e le gata o se mea teuteu i le faʻaogaina o fanua, ae o se faleteuoloa o mea faʻamalolo faʻamalolo. Faʻatasi ai ma le maualuga o laʻau totō ma nofoaga filifilia lelei mo le totoina o le tausiga o lenei laau o le a faaititia i se tulaga maualalo.

O fea ma le auala e totoina ai le vao, mea e tatau ona e iloa e fausia ai se pa puipui, auala e selesele ai fualaau aina aoga ma fualaau aina - o le a tatou faamatalaina uma mea mulimuli ane i le tusiga.

Filifiliga nofoaga

O se vaega taua o lenei laau le lelei o le gafatia e fetuunai ai i soo se tulaga. O le a ola le laau i le la ma le paolo. E i ai le tele o vailaau e faapalepale. E mafai ona e iloa i latou e ala i le lanu o laupepa laupepa: o le sili atu le pogisa, o le faigofie lea e agavaʻa le aganuu i le toesea o le radiation ultraviolets.

Afai e te fuafua e teuteu lau togalaau ma fugalaau faʻapitoa, ma e selesele foi le seleselega, e tatau ona faia le filifiliga e fiafia i le vaega o le la. O laupapa malolosi o fualaau laiti ma matutua ua le mafai ona mu e tusa lava pe umi le tumau i le susulu o le la.

E faapitoa lava latou te aafia ai ituaiga eseese eseese, lea o lo o paolo ai i lalo o le lanu ma liliu ai lanu meamata. E le mamao mai le la, soʻo se ituaiga o vao o le a na o lau laʻau, ma o le ae le vaaia fugalaau ma fua.

E te iloa? Sa latou totoina le laau i aso ua leva. Latou te tilotilo i le laau mo se taimi umi, muamua na tupu lava e pei o se mea teuteu. O le Farani sa mafai ona talepeina nei tala, o le mea muamua e amataina le tele o togalaau mo le seleseleina o fualaau. I aso nei, o lenei tu masani na vavalaina e Saina, Turkey, Algeria ma atunuu Metitirani, lea e manatu o le sili ona tele o tagata gaosi.

I le faaopoopo atu i le moli, e taua le amanaʻiaina o mea taua o le palapala ma lona gaioiga oona. O le laau e sili ona fiafia i le faʻamalosia i le humus, mea e le paleni poʻo sina mea faʻapitoa. E ui lava e mafai ona fetaui lelei i le mamafa o le loam ma le mativa oneone, i lenei tulaga, o le puipuia o le atinae e le maalofia.

Fai mai tagata popoto, o le eleele e sili atu le calcium e manuia mo le totoina o vine. Afai e le o maua, e tatau ona faia fetuunaiga. Aloese mai le siosiomaga oona, pe a oʻo i le timu ma faʻafefe vai ma le ea malulu e aoina.

E taua! O le lelei mo le hawthorn o se faʻafefiloi o le eleele ua saunia mai vaega tutusa o peat, hardwood or land sod, sand sand, lime ma humus.

Filifiliga o fualaau

O se fatuga maloloina lelei e iloga i se aʻa malosi lelei, se lamolemole, e oʻo lava ile ogalaau ma le 3-5 skeletal branches. Ina ia iloa le lelei o le hawthorn, suʻesuʻe ma le totoa, ma faʻalogo i le faʻamatalaga o loʻo i lalo:

  1. O aʻa e tatau ona fou ma faʻafefiloi, e leai ni nodules, galls, sisi masalosalo, mea e faʻaaogaina ma mea faʻapitoa. Ina ia siakiina, fai sina laititi o laasaga laiti - e talafeagai mo le totoina o masini, o le a maua mai le laupapa fou i le nofoaga o le faaleagaina.
  2. O le ogalaau e mafai ona taua o le agavaa pe afai e leai ni faʻalavelave faʻainisinia ma ni tino e le mafai ona malamalama i ai, o lona paʻu e tusa lava pe lamolemole.
  3. O le maualuga o le toto e tatau ona fesuiaʻi ile tasi ma le afa mita. O ogaoga maualuga o aʻafiaga e aʻafia aʻa, maʻi ma nofo mo se taimi umi e aunoa ma le tuputupu ae.
  4. Mo le aʻafia o se mea sili ona lelei o ni fatu o le 3 tausaga. O laau e sili atu i le 4 tausaga le matua e le fautuaina e toe totoina, e pei o lapisi e loloto le rhizomes. Tuusaunoaga o faʻataʻitaʻiga ua tupu aʻe i totonu o pusa tetele. Pe a faʻapipiʻi mea e teu ai na o le tatalaina lava, ina ia le faaleagaina le aʻa o le laau.

E te iloa? O tagata anamua o tagata Eleni na talitonu i le malosi o le vao o le hawthorn. E mafai ona vaaia lala o lenei aganuu i luga aʻe o faitotoa faitotoa uma. Na talitonuina o lenei uiga na te tulieseina ai temoni ma isi agaga leaga, e oo atu ai i maʻi ma le toilalo.

Mo femalagaaiga uumi, o le aʻa o le mea e totoina ai ua afifiina ma se mea susū ma le polyethylene. I se isi itu, e mafai ona e ufiufi le mea susu i totonu o se fasi pepa palasitika ma tuu se fatugala i totonu. O le filifiliga mulimuli o le a mautinoa ai le ola malosi mo le tele o aso.

E faʻapefea ona toto le hawthorn

O le Hawthorn ua manatu o se laau e sili ona taua, o lona totoina ma le tausiga i le fiafia e oo lava i le sili ona pisi ma le lava fai togalaau. O le tulaga lenei pe a mafai ona e totoina se laau ma manatua na o sina taimi, pe a oo mai le taimi e selesele ai fua. O le a tatou malamalama pe faʻapefea ona faʻatonu lelei le totoina o laau toto.

Aoao e uiga i metotia taʻutaʻua o le faʻaleleia o pepe i le fale.

Taimi

E toatele e fiafia e iloa le aʻafia o fatu i le tautotogo, pe a faʻatutuina le mafanafana o le tau i fafo ma o le lalolagi e lava le mafanafana. O lenei vaitau e amata i se mea i le lua tausaga o Aperila. E talitonuina o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e ola vave vave, e maua ai ni aʻa malolosi ma fausia ai se meaola oona. O nei manaʻoga e fesoasoani i se laau poʻo se togavao faigofie atu i le taumalulu.

E taua! Afai e te faaopoopoina se fulufulu lauiloa pe a totoina le hawthorn, faaopoopo mea e lua 2-3 vaiaso aʻo lei amataina le fatu, ia mautinoa e faʻafefiloi ma le meaʻai, ona sasaa lea. A leai, o aʻa o le a oʻo i ogaumu mu.

O isi o loʻo faatalitonuina le sili atu o faamanuiaga o le totoina o le autumn, talu mai le laʻitiiti talavou, na tatui le eleele, ua lava le taimi e maua ai se taʻaloga paʻa ao le i amata le tau malulu ma ola i le eleele. Ma e sili atu foi i le hawthorn, lea e lauiloa mo ona aʻa malolosi. Faatasi ai ma le amataina o vevela, o nei mamanu ua vave ona tupu. I lenei tulaga, e tatau ona fuafuaina le tulaueleele i le ogatotonu o Oketopa, i ni nai vaiaso aʻo lei muamua le kiona.

Ua faasoa mai e le au poto manatu o na tagata ma isi. I lo latou manatu, o le vaitau e tulaʻi mai e le o se mea e sili ona taua mo le hawthorn. O le mea taua o le lalolagi e le malulu, ma o le tau na mafai ai e le laau ona fetuunai i tulaga fou. E maitauina foi e manaomia e le totogo le totoina masani o le susu o pristvolny holes ina ia puipuia ai laau mai le faamamaina.

Sauniuniga i le nofoaga

O le laasaga sauniuni i le faagasologa o le totoina o le hawthorn atonu e tutusa le taua i le filifilia o se nofoaga talafeagai ma mea lelei e totoina ai. E amata i le taimi muamua. Pe tusa o le tasi le masina ae leʻi foina.

E taua! Pe a faʻamaʻa, o fualaau o le hawthorn e leai se tannins, o se taunuuga o le a mou atu ai le tofo o le astringery.

Muamua lava, o le eria o le a ola ai le vao i le lumanaʻi, e manaʻomia ona eli i luga.

Ona tofotofoina lea o le eleele ua alu ese mai le 20-centimita loloto mo le eletise. I le fale, e mafai ona mafai ona faia i le laulau vailaʻau masani. O nai mataua o le vai na taoto i luga o se polo laititi. O ona foliga ma le faalumaina o loʻo taʻu mai ai se siosiomaga maʻaleʻale.

O le a e fia iloa pe o le a le ituaiga eleele o iai ma le auala e mafai ai ona e fuafuaina lona aoga.

Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻamaʻi le palapala i le falaoamata o le dolomite, le lime, sima pefu poʻo le tuai. O le aofaʻi o mea e faʻaaogaina e faʻatatau i le tikeri o le faʻamaʻi. I le averesi, o le 1 mita sikuea o le a manaʻomia mai le 150 i le 300 g o le paʻu.

Pe a sauni le laufanua, e mafai ona e eli se taimi malolo mo le tulaueleele. O lona telē e sili atu lona faalagolago i le aʻa. O le laau i totonu o le lua e le tatau ona pupuʻu ma e tele foi le vateatea. I le averesi, o le fua o le lautele ma le maualuga o le pu e tatau ona i totonu o le 70 cm.

E taua! Pe a sauni le lua e tulaʻi ai, tuʻu le pito i luga o le eleele i luga o se isi paʻu. E aoga mo le sauniuni o le faʻafefiloi o le palapala, lea e momoe ai aʻa.

Faʻamau se vaega o le alavai i le pito i lalo, i le tulaga o le a faʻalauteleina ai le kele, iliili, piliki piliki poʻo taʻalo gaʻo ua mafai ona taʻalo, faʻatumu le faʻalauteleina i se mea lelei mo le tolu.

A uma le manipisi, ia ufiufi lenei nofoaga i le afifi palasitika, faʻamautinoa ona pito. I le taimi o le totoina, o le microflora e manaʻomia mo aganuu gaosia o le a faia i totonu o le lua.

Faʻamasinoga faʻalelei

O le totoina o loʻo faʻatinoina i totonu o vaomatua sauniuni ina ia i ai lona aʻa aʻa i le maualuga. Aua nei galo e muamua ona faasaʻo le rhizome, sasaa ma tapena le palapala ile lua.

O nisi o fai togalaau ma lenei faamoemoe e luluina ai le fatuina, ao faatumuina le uila o loʻo faia i aʻa. I le maeʻa o le galuega atoa, ua toe faʻamamaina ogalaau o vaieli, ua ufiufi i se fasi manifinifi (e oʻo i le 5 cm) o le peat poʻo le isi mulch.

Pe a fuafuaina se tauʻeleʻele, mafaufau i le tele o voluma. I laufanua nofofua, ua fautuaina e le au atamamai e toe foʻi ese mai ogalaau o laau tuaoi e oʻo atu i le 2 m. Ma afai e te mafaufau e fausia se pa ola mai laau talatala, e tatau ona e faʻatusatusa i vaʻa 15-20 cm.

Mo nei faʻamoemoega, e manaʻomia e tagata e umia eleele le mea e tasi-pest ma prickly hawthorn species. E tatau ona feliuliuaʻi le laʻau sili ona lelei.

E taua! O mea mai meaʻai faʻasolosolo e le talafeagai e pei o le hawthorn mulch. O le mea moni o le taimi o le faʻamalosia e faʻaleleia ai le faʻamaʻiina o le palapala, lea e aʻafia ai le laau.

O loʻo i ai se isi auala e tusi ai se faailoga puipui. E aofia ai le totoina o laau i se mamao o le afa mita le tasi i le isi i ni sauniuni faapitoa.

E faʻapefea ona tausia le hawthorn

E le manaomia e le fale le tausiga faʻapitoa ma le poto faʻapitoa. E mafai ona faʻaleleia ona foliga vaaia ma fua mai e ala i le faia masani ma le faʻamamaina o le eleele, fafagaina faavaitaimi ma le faʻafefe. O le a tatou malamalama i nisi auiliiliga o mealilo autu a le au fai togalaau.

Faʻasalaga, veleina ma faʻamalo

A oʻo ina maua le tele o vai, pe a oʻo i aʻafia o le hawthorn, o le a faʻapupulaina le faʻalavelave o le atinaʻeina o faʻasalaga. O le aganuu e le manaʻomia ai le faʻamalosia i taimi uma, talu ai o le tele o ona ituaiga e mafai ona faʻaleleia le lamala lelei. O latou aʻa e atiina ae loloto loloto e fafaga ai le ogalaau i meaʻai ma le susu.

O le mea lea, o laau matutua e le mafai ona faʻafeinuina, ae e manaʻomia e tamaiti laiti ni gaioiga faaopoopo. Laʻau e faʻamaluina i na o vaitau o le leai o se timu, e sasaa pe tusa ma le 2-3 pakete vai vai i lalo o paʻu taitasi.

E taua! Ina ia mafai ona fulafula tele le vao, ma o le a le malepelepe, e tatau ona inu le laau i le taimi o le fuga, ae maise lava o lenei fautuaga e talafeagai i le taimi o le taumafanafana.

Tusa lava pe o le a le matua o le hawthorn, e taua tele le faamamaina o vao faataamilo i le totoina i le taimi, tatala ma mulch le palapala. Faʻatasi, o nei galuega e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le faʻaleleia ma le paleni o aʻa, aua nei faatagaina le susu e faʻaalu, ma faʻaleleia le foliga matagofie o le togalaau.

Laʻei pito sili

Faʻamatalaga, o lenei faiga mo le tamaititi e faʻaaogaina na o tagata e ana le tausiga oeo loʻo i ai le taimi avanoa. E le lelei le aganuu, o lea e mafai ona faia e aunoa ma ni fesuisuiai, ae i lenei tulaga, o loo i ai faailoga iloga o le tuputupu ae lemu o tipu ma le leaga o le teuteu.

O mea taumafa faaopoopo e manaomia mo ituaiga eseese uma. Le faʻaleleia o le seleselega, o le taimi muamua lea e fafagaina ai i le amataga o le tautotogo, le lona lua - pe a fuga le hawthorn, ma le lona tolu - i le taimi o le matua o vine.

E lua taimi e fautuaina ai le faʻaaogaina o vailaau faʻaaogaina. E faia i le tautotogo ma le autumn. I tulaga uma lava, o vaifofo o vailaau oona e sasaa mai i aʻa, lea o le moa moa, mullein, humate ma le faapalaga e lelei. E le gata i lea, o le luʻu o le urea i totonu o se pakete vai poʻo mea faʻapitoa o mea tau minerale o le a le faalavelave. Le mea lelei, o fomaʻi e ese.

E te iloa? Sa fefefe tagata Celt i le hawthorn ma e leʻi totoina i faatoaga. Na talitonuina e mai le laau e foliga mai o maʻi, fula ma fomaʻi uma. Mo se taimi umi sa fesootai ma le pogisa ma le leaga.

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

I tulaga taugofie o le tau, ua lamatia ai le hawthorn: pepefly-boyar, miti paʻu, moa, apu apu ma aphid, lea e tuu ai fua i luga o laula ma fafaga i le sua o vine.

O le laau ua leai sona foliga maloloina, o ona laulaau ua maeʻa ma ua pala, ma ua amata le laulaau o lau lauulu. Ina ia laveaʻiina le aganuʻu mai le faʻasoesa, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se iniseti. Aktara, Aktellik, Bi-58. Ua faamaonia e le fou o latou lava lelei.

I le tulaga o le tausiga le talafeagai ma le tele o le inu i aʻa o le laau e mafai ona amata ai se maʻi faʻaleaga. Manatua e faigofie i le tulaga lautele o le vao po o le laau. O ona lau e amata ona mamae ma liu samasama.

Pau lava le auala o togafitiga o le taofi uma o vai ma faʻaopoopo soo se mea malie i aʻa. E fautuaina e tagata tomai faapitoa: "Acrobat MC", "Abiga-Peak", "Alirin B", Mixed Bordeaux, "Gamair", "Skor", "Topaz", "Fundazol".

Seleseleina ma teuina

O le tele o phytotherapeutists latou te faia le togafitiga ma fualaau oona ma vine vine i le tutusa lava; o le mea lea, latou te fautuaina le teuina o meaʻai i meaʻai i le taimi.

Faamasani oe lava i auala eseese o le seleseleina ma le teuina o le hawthorn mo le taumalulu.

Fua o le seleselega talafeagai i le amataga o le fuga. Ona selesele atoa lea e seleulu pulu palalaʻau e iai le manogi manogi ma le vevela. Ua fautuaina e le au togalaau le aoina o fugalaau atoatoa, aloese mai le oso. O le mea moni, o le taimi o le faʻagogoina o le a faʻapogisaina ai, lea e aʻafia ai le afifiina o vailaʻau faʻataʻitaʻi o mea e faʻaaogaina.

E taua! O le Hawthorn i le telē tele o loʻo i ai se aafiaga malosi i le totonugalemu o le atuatuvale ma le cardiovascular systems. O le iʻuga, o le loto o le tagata e faʻagesegese lemu ma o le tali atu i le mea o loʻo tupu e matua faʻatuai tele. O le mea lea, mo togafitiga togafitiga, ua fautuaina e ave le vaifofo ma sauniuniga e faavae i luga i ni fua talafeagai (i totonu o le 20 mataʻu).

Ua vavae vine i vaiaso mulimuli o Setema, pe a uma ona mumu ma vaivai. I nisi o ituaiga, o fualaau aina vave e amata ona malepe (mo se faataitaiga, ituaiga Arnold). O le mea lea, mataʻituina le tulaga o le seleselega ma taumafai e aveese mai le vao aʻo leʻi amata le tau malulu. I fualaau paʻu, ua faaitiitia le aofaʻi o le vaitamini C, lea e aʻafia ai o latou fale faʻamalolo.

Saunia ni meaʻai matagogo i le tau vevela. Ma a timu pe a pa'ū le timu, faʻatali seia maeʻa le laau. A maeʻa le seleseleina, fugalaau fugalaau ma fualaau aina e faʻamago i se mea i le fale, e ese mai le susulu o le la. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e faʻaaoga eletise eletise, faʻatulagaina le vevela ile 40 ° C. I le tulaga mulimuli, o le faʻamagoina e tatau ona faia mo le 2 itula.

O le a aoga ia te oe le aʻoga e uiga i le faʻamalolo o meatotino o le hawthorn.

Teu le mea faigaluega e fautuaina i totonu o pusa tioata tapuni. Ia mautinoa le tapunia lelei o le tapuni, e pei o le hawthorn e faʻaleleia lelei le susu. O le ola o le ola o le 1 tausaga, ma o vine e mafai ona faasaoina seia oo i le 2 tausaga.

E taua! O tagata e mafatia i le maualalo o le toto maualuga e le o malosi le togafitia o togafitiga faʻasolosolo ma sauniuni ma meaʻai.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le mealilo autū o le tuputupu ae o se laʻau matagofie ma lelei o le alofa ma le tausiga. Ma i le tulaga o le hawthorn, o se eletise maualalo e lava mo se puipui matagofie po o se laau e tasi e fuga i lau togalaau, lea o le a faafetai ia te oe i le autumn mo fualaau faamaloloina.