Fua o le gaosiga

Toto ma tuputupu ae elm

Elm (elm) - o se laau tele, lea e mafai ona oʻo i le 40 mita le maualuga ma le 2 mita le lautele. E aofia ai i le aiga o elm, o loʻo i ai se ogalaau saʻo ma se pito i luga. Ma le tausiga lelei, e mafai e le laau ona ola e oʻo atu i le 300 tausaga!

Faʻamatalaga

O le paʻu o se tamaʻi elm e iai sona lauulu lamolemole ma o lona lauulu lanu enaena, ma o ona tausaga ua pogisa ma ua ufitia ai i vavae. I fafo, elm foliga o le oak po o le mulberry. Ae o le elm e iai lona laulaau lauulu ma faigofie ona iloa fualaau aina, o lea e le mafai ona fenumiai ma se isi lava mea. O fua o le lapisi, lapisi lapisi, ma se fatu i le ogatotonu. O fua e amata i le amataga o le taumafanafana, ma amata ona fua mai le laau ile tausaga i le 7-8 tausaga. O foliga o laulaau o le elm e tusi, e le o se mea tutusa, o laulaau o le elm ua pauu. E amata ona fuga o Elm i le amataga o le tautotogo, o le taimi lea e maua ai ata matagofie o lenei laau, faapea foi ma fugalaau ma laulaau. Aʻo leʻi ufiufi le laau i le laʻau muamua, o le a amata ona tupu aʻe mai i ona lala le tele o lau o laau. Latou te fuga i ni fatu o fatu, ma o le a salalau atu i latou e le matagi i le itu lata ane.

Elm ei ai sona tino malosi malosi e alu i lalo o lalo. O nisi aʻa e tupu maualuga pe ua tuleia mai i lalo e isi aʻa, o le mea la lea e tele aʻa o le laau.

O le mea e tupu ai elm

Tufatufa atu i luga o auvai, vaitafe, fanua valevalenoa, i mauga, lata ane i vaituloto. O se tasi o mea autu o le elm laupapa o le tetee i le pala pe a faʻafesoʻotaʻi le vai, o lea e tupu tele ai i tafatafa ane o vai eseese.

Malamalama

E mafai e Elm ona ola i le paolo, ae fiafia i nofoaga lelei. E faʻatupulaia aemaise lava le lelei i le ea fou ma le susulu o le la. A oʻo ina tupu aʻe i totonu, e tatau ona tuʻuina atu i ai se malamalama ma lava lelei. A uma mea uma, afai o le tasi itu o le elm o le a sili atu le malamalama nai lo le isi, o le a faʻauʻu le laau i le itu o le moli. E mafua lenei mea ona ua paʻu'ū tumutumu pito i luga, ma ua o mai fou e sui.

Soo

E fiafia Ilm i eleele lafulemu, o eleele lelei e lelei ai le susu. E le gata i lea, o le eleele e tatau ona faʻamalolo ma e aofia ai le tele o mea faʻalapotopotoga. Ae o nisi ituaiga o meaola e mafai ona tupu i eleele suamalie ma nofoaga malulu.

E te iloa? O le meatotino a elm e tetee ai le fesuiaʻiina i luga o le faafesootai i le vai na faaaogaina i Europa i medieval, lea na faia ai paipa vai mai elm tuni e mama mai totonu. E le gata i lea, sa faʻaaogaina le laau elm e fausia ai lagolago o le uluai Bridge Bridge (ae o lenei tetee i le pala i totonu o le vai ua leiloa pe a faʻafesoʻotaʻi ma le eleele).

Vaega o le totoina ma le fausiaina

O le totoina o laau e totoina i le eleele lafulemu, lafoaia ma fou lea e aofia ai alkali. I le lumanaʻi, o le totō lelei o le a faʻaleleia le tausiga o laau. A e totoina, ia mautinoa e faʻaopopo le lime, lea o le a faʻaleleia ai le alalaʻau mo le laau ma faʻatamaoaigaina ai elemene e pei o le nitrogen, magnesium, calcium ma fuluʻi.

Vaʻaiga o le elm e masani lava fatu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aoina fatu i le vaiaso pe a uma le seleselega ma totoina i totonu o se atigipusa. E tatau ona lelei le palapala, e le aoga le tanu o fatu, e moni 2-5 mm loloto.

Aoao pe faʻapefea ona faʻalauteleina se vine ma se fatu acacia.

O le a fautuaina e faatumauina le maualuga o le eleele mo le lua vaiaso talu ona totoina, ma ia ufiufi ai foi le koneteina ma le afifi palasitika e fausia ai se lau mafiafia ma tulaga lelei e faigofie ona pulea. I totonu o se eleele lafulemu e tumu i minerale, ma le lelei ma le faʻamafanafanaina, o le laau e tupu i le vaiaso talu ona totoina.

E le gata i lea, pe a faʻalauteleina laau, e faʻaaogaina le tipi. E seleseleina le seleselega o le tautotogo, ona gaosia lea e ala i meaʻai e fesoasoani i aʻafiaga o aʻafiaga. I le isi itu, e tatau ona tuʻuina i totonu o le vai ma faʻatali mo aʻafiaga. A maeʻa aʻa muamua, e mafai ona totō ni lapisi i se eleele ua saunia lelei.

Faʻasa

Faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le vegetative, o le fafagaina o le elm e tatau ona masani. Ae a uma ona teuteu, e tatau ona faatapulaa le vai. O le mea taua o le eleele e tatau ona susu. I le taumalulu, e seasea maua le vai.

Laʻei pito sili

Fafaga le elm faatasi ai ma le fugalaʻau faʻasaina i totonu o le 2 vaiaso. E le gata i lea, ina ia mautinoa le faʻaleleia o le eleele, oneone, maa paʻu, faʻapalapala palapaila e faʻaopoopo i le tutusa. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona tuʻuina atu meaʻai ma meaola ninii o loʻo i totonu o le eleele faataamilo i le laau, o meaai lelei mo i latou o le a pauu lau o le laau ma mea e le suia (weeds, compost). O luga o laei e faʻalagolago i mea o lou eleele. Afai e faʻamaoaigaina ma minerale ma meaʻai, ona le manaʻomia lea o faʻamaʻi faapitoa.

Afai o lau laau e manaʻomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi mea taumafa, i mataupu taua, e mafai ona e faʻaogaina luga o laei e ala i laulaau. I lenei tulaga, o meaʻai uma lava e sili atu ona vave faʻavaveina nai lo le fafagaina o aʻa. E tāua pe a uma le talosaga foliar e le tatau ona i ai se timu mo le itiiti ifo i le 3-4 itula ina ia maua ai e le laititi le taimi e faʻaaoga ai mea aoga uma.

Faʻavaeina o le Crown

O le krona na faʻatalanoaina mai ia Ianuari ia Aperila, ma faia ai le taumafanafana uma. Faatasi ai ma le fesoasoani a le uaea, e mafai ona e avatu le pale i soo se foliga. E naʻo le tatau ona faʻamautinoa e le tupu aʻe i totonu o le paʻu, o isi sikola o loʻo i luga o le laau, lea o le a tumau e faʻavavau. Ua totoe le uaea mo le tausaga. O le mea lautele, elm o se laau e le lelei ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. E talia e Ilm le teuteuina o laulaau, ae e le sili atu i le tasi i le 2 masina poo le 3 tausaga, e tatau ona e mafaufau i le ituaiga o laau.

Faʻasalaʻau oe lava i le teuteuina o vine, cherries, peaches, pears, apples, plums, apricots.

Ina ia avea le tele o falesa ma maloloina, e tatau ona e:

  • e masani ona faapuupuu pine laau i le vave o le matutua;
  • ia fausia ma tausia le umi o le umi o le laʻau, o le uumi e tatau ona i ai le foliga o le laau e tausia saoloto, ma o le laau e le o soʻo se mea;
  • "Susulu i luga" - aveese lala e le o ni lau, ina ia maua ai le paleni paleni sili atu meaʻai. O le tipiina o ia lala e manaʻomia ai pe a lelei le faʻapalaina o le palapala ma aofia uma minerale talafeagai. I lenei tulaga, o le a vave ona tupu vave laau fou, aua o le laau e mama. O ia galuega e faia i le vaitaimi atoa o le tuputupu ae. O le tipiina e tatau ona faia ina ia tuua se laulaau i lalo o le tipi, e aunoa ma le faaleagaina o le fatugaʻo, lea e tatau ona liliu i le itu o le tuputupu ae. E fesoasoani le malamalama e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le ea ma le malamalama i totonu o le pale;
  • aveese otaota matutu ma le pala lea e aliali mai i le taumafanafana.

Vaʻaia lelei ma teuteuina taimi tuai o laau tuai i lau togalaau faʻatoʻaga. O le mea lea, o fualaau aina e amata ona maua mai ni fua matagofie ma suamalie.

Maʻi ma faʻamaʻi

Mataʻutia matautia "Faʻasolo mai Dutch elm". O le anufe e afaina ai vaa i lala ma le ogalaau o le laau. O se faailo o le maʻi o ni lau o le laau. Ae tusa lava pe leai, o le laau e ono mafai ona pisia, ae i le faigofie. I lenei tulaga, o le a mamae i tausaga taʻitasi taʻitasi. O lau o le a faasolosolo ona fuga ma pauu i le taimi muamua. Mulimuli ane, o le a oti le laau. I le taimi nei, o lenei faʻamaʻi ua mafua ai le faʻaumatia o le aiga o elm i vaomatua-paka vaʻa. Afai e te le faia fua e togafitia ai le anufe, e mafai e le faʻamaʻi ona faʻaumatia le faitau aofaʻi o le aiga elm.

E te iloa? O le fulu (Ophiostoma) na faailoaina i le amataga o le 20 seneturi i Holani, o lea la o le igoa o le faamaʻi. Ae ui i lea, e talitonuina o le fuga na aumai i Holani mai Asia i Sasae, ona salalau lea i Europa ma Amerika i Matu.
Ae paga lea, o nei aso e leai se auala e faʻafefe ai lenei faʻamaʻi. I le avea ai o se puipuiga, e tatau ona e faatulaga se vaalele ma faia se asiasiga faatulagaina o le laau. E le gata i lea, o laau taʻitasi e mafai ona puipuia e ala i le tosoina o se sigicide i le pito i lalo o le ogalaau.

O le isi mea matautia mo elm o le talita - o se iniseti, lea e foliga mai e pei o pimples po o tuputupu aʻe i lala o se laau. O foliga vaaia o nei meaola faalafua ua maua ile lanu paʻepaʻe po o samasama i laulaau. Afai e papaʻe le lanu, o lona uiga o se paʻu masani, a faʻapea o le enaena. O lenei iniseti e mafai ona afaina tele ai le laau, e pipii i lala, fualaau aina, laulaau, ogalaau laau ma faʻalavelave ai le gaoioi o le vao. Ua muta le fua o le laau ma ua faavaivaia lemu, ma ina ua mavae sina taimi ua matua mate lava.

Afai e ogaoga le aʻafia o se laau, ona tatau lea ona sosolo ma susunuina ina ia le aʻafia isi laau.

E taua! E mafai ona aʻafia le paʻu o le lala o loʻo faʻaaogaina e pei o se mea faapipii. O le mea lea, o le mauaina, e tatau ona e siakiina fualaau mo le i ai o se meaola.
O le tuputupu ae o se laau e pei o le elm e umi, ae le o le taimi e faʻaaogaina ai. Afai e te mulimulitai i tulafono faavae o le galueaina ma e le faatagaina le faʻaalia o meaola faalafua, ona tupu aʻe lea o se tagata ola maloloina ma matagofie o le a avea ma mitamita o lau 'oa.