Fua o le gaosiga

Faʻaleleia o le kalave i le dacha

E toetoe lava a le mafai ona maua se fale mafanafana lea e leai ni mea totino teuteu e ola. E masani lava o ituaiga fugalaau eseese. Mo tagata o loʻo mafaufau i le fesili pe faapefea ona teuteuina o latou fale mafanafana poʻo fale tumaoti, matou te fautuaina e faʻalogo lelei i le kalave, lea e lauiloa foʻi le mutia. O le Gravilat o se fugalaau lauolaola, o se tasi o le aiga Rosaceae. E manaia ma fuga lauulu i le vaitau o le taumafanafana atoa. E le gata i lea i le tusiga o le a tatou faʻamatalaina atili auiliiliga e uiga i sea ituaiga laau, mafaufau i ata o ona ituaiga eseese, saili pe faapefea ona totōina i le eleele tatala ma saili pe faʻapefea ona tausia lenei manaia.

Faamatalaga faʻamaʻi ma ituaiga meaola

O le Gravilat o se teuteuga teuteu o loʻo i ai laina saʻo o lanu lanu meamata, e oʻo atu i le 70 cm le umi. O laʻau e ufiufi i laʻau mamanu o loʻo aoina i le roetette. I le pito i luga o laulaau o se fualaʻau ulu, lea e tele lanu moli, lanu mumu po o fuga samasama.

Mai se mea mamao, o lenei manaia e talitutusa lava ma se mea taua, ona o le kalava e tutusa ma le mauoa ma lanu. I le fesoʻotaiga ma le le faʻaaogaina o tekonolosi faʻatoaga, faʻapea foi ma le teuteuina o foliga vaaia, o lenei laau e matua fiafia tele i tagata fai togalaau.

E pei o le gravilatus, o le aiga Rosaceae e aofia ai foi kerry, Volzhanka, fugalaau uli, ma le hawthorn.
I aso nei, e tusa ma le 50 ituaiga o lenei laau teuteu, o le sili ona lauiloa o nei:

  • Gravilat o Chilean. O le laau e maualuga tele, e mafai ona ola e oʻo i le 60 cm. O le rosette laʻau e tele. Mai i le taimi o le tautotogo, ua fausia ai le ponuncle, lea o loo tuuina atu i foliga o fugalaau laiti. E le gata i le faigofie ma le pala, o lanu lanu samasama poʻo le mumu. O le taimi vavalalata e masani lava ona umi. O ituaiga e sili ona taatele o lenei vaega laiti o le Fireball ma Aurelia. O le tele o ituaiga meaʻai Mai Tai e lauiloa.
  • Gt e mumu mumu. O se ituaiga tau o le taumalulu-malulu. O le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 50 cm. O fatugaʻau e laʻitiiti lava, ma o fugalaau e lanu tele. Fugalaau e aoina i mea laiti laiti. O le vaitaimi o le tele o fuālaau e amata i le vaiaso muamua o Iuni. O le ituaiga sili ona lauiloa ma lauiloa o lenei ituaiga o Red Dragon, lea e lauiloa mo ona fugalaau fugalaau.
  • Mr. hybrid. E aofia ai ituaiga eseese na maua mai le filifilia o ituaiga eseese. E tele ituaiga o ituaiga muamua, o le sili ona lauiloa o le Sunrise Double (Terry) ma le Tinker Bell.
O se uiga iloga o lenei tulaga taua o le i ai o se aʻa lanumumu lanumumu lanumoana.

Soo se fai togalaau ua masani lelei i se mea totino, e tusa ai ma lona aoga, e iloilo ona foliga ma, i le aluga o taimi, ua faatulaga e taitaia le galueaina o le vine mai fatu i lana togalaau togalaau.

E te iloa? O le laau o le Gravilat e masani ona faaaoga i vailaau mo le sauniuniga o ituaiga vailaau eseese. O nei vailaʻau e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le matamuli, faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o manua, ma e mafai foi ona tauivi ma le gaʻo ma le tale.

O fea e tupu ai le kalave?

O le tuputupu ae o lenei fugalaau e le o se taimi e faʻaaogaina ai. O lenei togalaau laʻau faʻapitoa e matua faʻalelei lava.

E sili ona lelei le totō i le amataga o le tautotogo, pe a uma ona faʻaleleia le eleele, ae leʻi amata ona fuga mai pupu.

Malamalama

Filifilia se nofoaga mo le totoina o se fugalaau, e taua tele le gauai atu i le tikeri o le malamalama o le upega tafailagi. Mo lenei lalelei, laufanua matala ma le la e sili ona lelei. E faʻatagaina foi le totoina i luga o ni vaega malulu.

O le a e naunau e faamasani i ituaiga o tusitusiga.

Soo

Afai tatou te talanoa e uiga i le palapala, e taua le iloa e toetoe lava o ituaiga uma o le vevela e le mafai ona faapalepale i le eleele. Ona o le maualuga o le susu, o le aʻa o le fugalaau atonu e amata ona pala. O vaega o loʻo i ai le vai e latalata i luga o le eleele o le a le talafeagai mo le totoina o iliili iina.

Afai e leai se isi filifiliga, e mafai ona e totoina le laau i luga o se moega maualuluga pe faʻaopopo atili le oneone i le eleele, ma faʻaleleia ai le palapala ile laitiiti. E ui lava i le le mautonu o lenei tulaga taua, o le palapala e manaomia e maua ai se vavalalata, susulu ma malamalama. O le fugalaau e le fiafia i le eleele eleʻele.

E te iloa? O rhizomes o le kalaupapa e faʻaaogaina e fai ma mea manogi. Mai ia mea ia faia ni taimi mo aano o manufasi, iʻa ma fualaʻau. E le gata i lea, o ia ituaiga o taumafataga e faʻamavaeina e mulimuli i le faʻataʻitaʻiga o lauti. E masani ona faaopoopo le Rhizome i le pia, kvass ma isi meainu. E mafai ona tuʻuina atu i le uaina le tofo o le vermouth i faʻamatalaga o moli paʻu ma maʻalaʻau rhizomes.

Tulafono faʻavae

Auai i le totoina o nei laau e manaomia ia Mati po o le amataga o Aperila. E fautuaina e faʻaopopo sina peʻa i le eleele, faʻapea foʻi ma le faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻatau mo le puipuia o faʻamaʻi eseese.

Faʻapipiʻi oe e te filifilia se la e manaia ma lelei, e tatau ona maualalo le palapala ile palapala. O le tapenaga o le eleele mo le totoina o se fugalaau e aofia ai le eliina o le palapala ma le faailoaina o le oneone i totonu, o le a maua ai le alavai. O le faʻaitiitia o le eletise o le a fesoasoani i le fafie laau, ma e tatau foi ona faaopoopo i le palapala.

Afai ua susu le eleele, ona mafai lea ona toto i totonu sei vagana ai ua tafe le vaitafe, talu ai ona o se ituaiga o ituaiga o loʻo tupu lelei i ia tulaga. E mafai ona e faʻatinoina le faʻaleleia o alavai ma fai sina siʻitia o moega. E fautuaina le totoina i se mamao o le 15-20 cm o le tasi vao mai le isi.

E faʻapefea ona tausia le faʻaleleia

E ui lava i le tulaga le taua o le laau, o loʻo i ai pea le tele o manaʻoga mo tausiga a le tagata lava ia. O le a matou tuʻuina atu ni faʻamatalaga autu e uiga i lenei mea, ina ia oʻo lava i se faleoloa i vaomatua e mafai ona ola i lenei matagofie matagofie i lana togalaau togalaau.

Tausiga ma le tausiga ile eleele

E tatau ona maitauina e faapea o se laau faapena e mafai ona faʻafetaiaʻi le faʻaleleia o le faʻavaivai e aunoa ma le faʻaleagaina o lona atinaʻe. Ae e tali lelei lava i le fafaga. I taimi o vevela, e tatau ona faʻafeinu i taimi uma ma tele.

E masani lava, e tatau ona faʻamautinoa e le paʻu le vai ile eleele. O mea uma lava e tatau ona i ai i le faʻalelei.

E taua! Afai, a maeʻa le lamala, ona amata lea ona magoto le kalavilatum, ma o lona vaega eleele e foliga mai ua matua faaleagaina, e le tatau ona manatu e le mafai ona lavea le laau. O le tele o vaiinu masani e mafai ona toe faʻafouina le manaia.

Fertilizer

O le mea pito sili ona talafeagai o le faʻamafanafanaina o minerale, ia e aofia ai le NPK faʻapitoa (nitroammofosku). O loʻo faʻapipiʻiina meaʻai ma elemene o le potassium, nitrogen ma fuamoa. Fertilize le laau e tatau ona faalua i le vaitau. O ia manipulations o le ai ai sona aafiaga lelei i ona fua.

Teuteu

I se tulaga lautele, e le manaomia e le laau le teuteu. Ole faʻataʻitaʻiga lea o le a manaʻomia i mataupu pe a manaʻomia ona toe faʻafoʻiina sina mea itiiti, poʻo le aveeseina o fuga ua le toe tupu. O le teuteuga o le ai ai se aafiaga lelei i le tulaʻi mai o ni vaovao fou ma laau totō.

E taua! I le tautoulu, ao leʻi amataina gutu, e fautuaina e vavae ese le eleele vaega o le kalave, ona mulutulu lea i le laʻau poʻo le laʻau o laau.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi le kalave ile vaevaeina o le vao

E faʻaleleia le viliina e le vavaega vegetative o le matua matua vao. O le faʻatinoga lava ia e faʻatinoina i le 3-4 taimi i le tausaga. E tatau ona vaʻavaʻai vavae ese le tamaititi ma vaega o aʻa mai le vao vao. O lenei faiga e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo po o le autumn, i le faaiuga o le fuga. O le tipi o le a aʻafia lelei pe a totō ile 20-25 cm mai le tasi i le isi.

E manaʻomia foi ona e faʻafefeteina le palapala ma i se taimi talafeagai e faʻafefe ai le saite. E leai se manaʻoga e faʻalauiloa atu nisi faʻaopoopoga mo le totoina o le laau.

E ui lava i le mea moni o le kalava e leai ni tulaga faʻapitoa mo tulaga faʻatupulaia, ae e tali lelei i le tele o auala faʻatautaia. E aofia ai tapenaga o le eleele, faʻamautinoa le faʻaleleia o le suavai.

E le tatau foi ona faatagaina le gaosia o le eleele. Afai e lelei le alavai, ona tatau lea ona faʻaleleia le eleele i vaiaso uma ma matua tele, ae le faatagaina le faʻafefeina o vai ile luga.

O tuaoi lelei

O le vaneina o le vane e faʻaaogaina e avea o se mea teuteu e mafai ona ufiufi ma faʻamalosia le matagofie o le togalaau masani. E le masalomia, o loʻo i ai le tele o laau totō o le a fetaui lelei ma lenei faʻalelei. E aofia ai:

  • peonies;
  • phlox;
  • logo;
  • meaʻai.
Mo le tele o tausaga, o le fugalaau o le gravilatum, lea na talanoaina i le tusiga e uiga i le totoina ma le tausiga, e masani ona faʻaaogaina e teuteu ai le pito i luma o se paʻu alpine. O le mamafa o le vaitafe o le a sili atu ona teuteuina o le matafaga o le faatanoa, e aofia ai le faʻaogaina. O le malosi o le kalaupapa o le a sili atu le manaia i eleele fefiloi ma vavalalata. Ma afai e te filifilia ituaiga o laau totō, e faʻavae i luga o vaitau o lo latou fuga, ona mafai lea ona e fiafia i le matagofie o sea ituaiga seia oo ia Oketopa. O le laau e le o se mea e sili ona mataga, o lona uiga e le gata o se tagata fomai fai togafiti poto, ae o se tagata amata foi o le a mafai ona tupu i luga o lana fuafuaga.