Fua o le gaosiga

Aisea e tulaʻi mai ai Tana ma pe faapefea ona faʻaumatia?

O nisi o fualaau suamalie ua i ai se uiga e pei o totogo. O lenei mea e aumaia ai le tele o faafitauli i le au faifaatoaga ma e matautia tele mo le laau lava ia aua e afaina ai le seleselega. O fualaau e totogo mai le aʻa autu e mafua ai le faaleagaina o le laau, ao latou fafagaina ona mea aoga. O se taunuuga, o le tina e totogo lemu.

O a laau e foliga mai?

Laʻau e vaivai i lalo o le aʻafiaga o ni mea taua (eseesega o le vevela, tulaga o le tagata) pe na o le oti mai le matua e sili ona faigofie i lenei tulaga. E le gata i lea i totonu o le togalaau e le o se mea e le masani ai o moli lilac. Ina ia mafai ona faʻaumatia, e tatau lava i taimi uma ona eli ese aʻa uma i se mea sili ona lelei. A maeʻa lena, e mafai ona e amata totoina isi laau toto.

E taua! O le tele o taimi o lenei faafitauli e iloa ai o ia lava i fualaau aina (plum, cherry), faapea le poplar, birch, ma le lilac bushes.

Faʻamaumauga o

O le tulai mai o aʻa o lona uiga o le laau e le oi le tulaga sili ona lelei. Ina ia puipuia oe lava mai le tulaʻi mai o ni vaovao fou, e tatau ona iloa le mafuaʻaga o mea tutupu. Mafaufau i mafuaaga sili ona taatele o le faʻaalia o laʻau.

Faʻasaʻo mea sese

Faʻaalia o aʻa ona o le totoina lelei. E tusa ai ma tulafono, e tatau ona tuʻu le nofoaga o tui i le loloto o le 10 cm i lalo o le palapala. A le o lena, e mafai ona maua le malamalama ile la o le la, lea e maua ai se faailo mo le faʻatauga e uiga i le avanoa e fausia ai lona pale. Ina ia faasaʻo lenei faafitauli, e tatau ona e fufuluina aʻa i se vaega eleele.

Faʻaleagaina le paʻu ma lala

Faatoʻa pe a tipiina lala i le taimi o le toe gafa.

O le ae fiafia foi e fia iloa pe aisea ma pe a sili atu ona lelei le totoina o laau fua ma auala sili e totoina ai laau aina i le tautotogo.
O lenei mea e mafua ai le le atoatoa i le gaosiga o fualaau o laau, lea e mafua ai se aofaiga faatapulaaina o mea e maua ai le avega mo le aʻa. A fai le toe faʻafoʻiina, ia faʻaeteete ma aua le aveesea le tele o lala.

Faʻaleagaina faʻapitoa foʻi e afaina ai le faʻaalia mai o le vaʻa. O manuʻa e tatau ona faʻamamaina i le taimi ma togafitia e le paʻu. E masani lava ona galo i le au fai togalaau le aveeseina o le lavelave mai ata. O se mea sese masani lea e masani ona faaleagaina ai le paʻu i le tuputupu ae o le laau. O le mea lea, o le aʻa e le mafai ona maua meaai i le atoatoa ma o lea e aʻago ai. Faaleagaina o laau i le taimi o le malulu. E matua faigata lava ona latou matauina.

E na o le lua poʻo le tolu tausaga e mafai ai ona taofiofi ma faʻamalosi le cortex, faʻaleagaina e faʻamaʻi eseese. O le laau e amata ona magoto, lea e mafua ai ona amata aʻa i ni aʻa fou.

Suga ma faʻatau

Faʻasalaga faʻatauvaʻa ma faʻatau. E i ai nisi faʻalavelave i le metabolism o meaʻai. O le faʻamoemoeina o se faʻafitauli faapena i le taimi nei, e matua faigata lava, atonu e sili atu ile tausaga.

O lenei mea sese e aofia ai le vaivai o le tuputupu ae, samasama o laulaau i luma atu o le taimi, o le mafai ona tetee atu i le kiona e faʻaititia, e faʻamago le vaʻa. O nei mea uma e mafua ai le oti o le laau.

Soloia o totogo

O tausaga uma lava, e tatau ai ona tauivi fugalaau ma fai togalaau i vine. E le lava le aveeseina o se pupu tatupu, talu ai ona o ona aʻa i le eleele, lea e ave ai meaʻai ma maua ai ni fanau fou.

Ina ia faʻaumatia le tele o fua o fualaau aina - cherries, apples, pears, plums - ma ia faʻagaloina lenei faafitauli e faʻavavau, e tatau ona faia ni faʻataʻitaʻiga.

O le faʻavaeina o ni vaʻai fou o loʻo tupu i le mataupu pe a oʻo le laau i soʻo se taufaʻatau. O le mea lea e manaʻo ai le laau e faʻaauau le i ai o ona lava ituaiga. Ina ia faʻaitiitia le fua o le totogo, e tatau ona e mulimuli i fautuaga mo le tausiga o laau:

  • faaaoga se rake nai lo le eliina;
  • i le taimi o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le vai;
  • pe a uma ona aveese nisi lala, ia togafitia le nofoaga ma se vaifofo faapitoa poʻo sauniuniga.
E tatau foi ona faʻamautinoa e le taoto le laʻau paʻu i le eleele. Latou te manaʻomia ina ia aveeseina ina ia latou le faatagaina ni laau fou e ola.

E te iloa? A o lei faia le taumafataga o le taeao, o le Masiofo o Elisapeta II e ai i taimi uma lua pauna e ola i lana togalaau ma e mitamita e taua o Brompcon.
E lua metotia o le faʻaumatiaina o laau toto: o le auala faʻainisinia ma faʻatasi ai ma le fesoasoani o vaovao. Manatunatu ia i latou taʻitasi i nisi auiliiliga.

Auala faʻapitoa

O le tali pito sili ona talafeagai e aveesea ai le laau, mo se faataitaiga, o cherries i le eria, o le auala tusi. Ae ui i lea, o lona faʻatinoga e manaʻomia ai le lapataiga ma le saʻo o taga:

  • Aveese laʻau e tatau ona i ai i uluaʻi faailoga o latou foliga vaaia, ina ia latou le maua se taimi e faʻamalosia ma maua ai le malosi.
  • O le teuteu masani e le lava. O le ai ai pea se aʻa i totonu o le eleele, lea e mafai ai ona tupu mai ni toto fou.
  • E tatau ona vavae ese lanu i le latalata i le mea e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, ia eli se tamai pu latalata i le laau ma aveese le tuputupu ae. Afai e le lava le malosi o pupu, ona mafai ai lea ona toso mai le eleele. I le mea e le tatau ona faʻaosofia ai le tulaʻi mai o ni vaovao fou, i soo se tulaga lava, aua nei tuulafoaia le toto pe a uma ona aveese.
  • A maeʻa le lafoaia o "fanau e le o manaʻomia" i le nofoaga o le ogalaau e tatau ona faʻaogaina le togalaau, lea o le a puipuia ai le laau ma taofia ai le fausiaina o ni vaovao fou.
O le faʻaaogaina o auala nei e le gata ina ave faʻamalosi ai vao e le o manaomia, ae ia puipuia ai foi lona tupu. Ina ia faia lenei mea, ave le palasi ma eli i le eleele i le loloto o le afa mita. O le isi auala o le totoina i tafatafa o se laau paolo (chestnut, maple).

E taua! Mo le lelei, e mafai ona e faʻaaogā le vai inu e faʻasamaʻi le eleele faʻataʻamilo ma tuusaʻo i le pou. I le leai o se tulaga e le faaopoopo i ai le masima i le vai, aua e ono faʻaleagaina ai le vailaʻau o le palapala.
O se taunuuga, o le a taofia e le laau le tuputupu ae ma o le a laveaiina oe mai popolega e le tatau.

Faaaogaina o vaovao

O le faʻaaogaina o vaovao ua manatu o se auala e sili atu ona faigata ma matautia o le faʻaumatiaina o vaovao. Ae e tatau ona matua faʻaeteete, aua e mafai e le gata ona tauaveina le aveeseina o le lapisi, ae ia aʻafia foi le laau lava ia. O le taʻiala o le gaioiga o ia vailaʻau o loʻo faʻatatau tonu i le tau faasaga i le vaʻa. O aʻafiaga e aʻafia ai naʻo faiga e le manaʻomia, ae le faʻaleagaina le laau.

A maeʻa lana gaioiga, e faʻapalapala le vailaʻau i le palapala ma e leai se aafiaga leaga i le siosiomaga. O lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina e aveese ai totogo e oʻo lava i luga o laau e pei o cherries ma pulu.

O le a aoga ia te oe le aoao atili e uiga i ituaiga ituaiga o herbicides.
Mo ituaiga taitasi o laau e le o manaomia e iai lona lava fualaau faasaina. Mo le aveesea o totogo, o le faʻaogaina o le masima amine 2,4-D e sili ona talafeagai. O lona fofo e tatau ona faʻaaogaina i laulaʻau.

O le faʻamaina o le butyl ether e aʻafia lelei i le tuputupu ae o laau toto. Le taofi o vao o vao mutia, faʻaaoga le simazin, lea e faʻapipiʻi ona aʻafia. I le tasi le hectare o le eria o le a manaomia pe tusa o le 2-5 kilokalama o ia mea. Mo le puipuia o le paʻu mai le faʻaalia i pana, o loʻo i ai se auala faigofie lava. Mo lenei mea e te manaʻomia na o le tasi le mea. O le tumutumu o le tumutumu ua ufiufi i se 3 cm le masima o le masima, lea e tatau ona ufiufi e puipuia mai aafiaga o mea i le tau o le tau.

O le masima e faasolosolo malie lava, e tatau ona faaopoopo i nisi taimi. O lenei metotia e le afaina i le paʻu, e na o le afaina ai o le toto fou.

O le faʻaaogaina o vaovao ua saogalemu atoatoa mo tagata. Ae peitai, aua nei galo e uiga i tulafono saogalemu i le taimi o le galuega. E mafai foi ona e faʻaaoga le fesoasoani a tagata atamamai.

E tatau ona ou tape?

E masani lava, o pine e faʻaaogaina mo le fausiaina. E fesoʻotaʻi lenei ma tau maualalo ma totogi. Afai e te le faʻalavelave ma tausi lelei lau togalaau, a maeʻa 2-3 tausaga e mafai ona e matauina foliga o nai laau laiti. O fualaau e pei o le peleni ma le plum, e mafai ona fausia ai ni aʻa malolosi. E tatau ona maitauina o le faʻaaogaina o na aʻa e fautuaina mai na o ia lava ituaiga o fualaʻau. O le mea moni e faʻapea o ia laau e eseese mai fusi. Afai na totō muamua muamua laʻau po o cherry, o le a iai isi mea i fafo atu o le latou tuputupu aʻe: lanu, lapopoa o lālā ma pulupulu.

E te iloa? E tele fatuga e mafai ona totō i le moega lava e tasi, o le a puipuia e le tasi le isi mai faʻamaʻi.
O se isi lava mea na o ia lava-o le fatuina o fatu, lea e tumau ai mea uma e tutusa ma le tina.

A o le i ai se fualaau, ia mautinoa o le laau e maloloina atoa ma lelei fua.

O le totoina o laau e tupu ia Setema po o le amataga o le tautotogo. Mo lenei matafaioi, o le atoatoa o laau lua tausaga, lea ua uma ona faʻamalosia e faʻamalosia le aʻa. E masani ona latou ola i le mamao e 2-3 mita mai le laau. O le kilivaina e tatau ona faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa.

O le faʻaaogaina o pulu e pei o le faʻatoʻatelega atonu e foliga mai o se filifiliga lelei ma le tamaoaiga. Ae e leai. O le tele o taimi, o laau e ola aʻe i nei vaʻa e leai se seleselega tele.

O le faʻaaogaina o aʻafiaga o tipu e afaina ai le tina, ua amata ona faʻavaivaia, o le fuainumera o fua o faatoaga e faʻaititia. I le uma, o le faʻavaeina o laʻau ua faʻaalia muamua le leaga o le tulaga o le laau. O le mea lea, e lelei tele le faʻateʻaina o foliga mai o laʻau.