Fua o le gaosiga

Gravillus ituaiga

I le natura, o lenei matagofie matagofie o le aiga o Rosaceae ua fai ma sui o le tusa ma le limasefulu ituaiga. O nisi oi latou na faʻalauiloaina i aganuu, o isi e mafai ona vaaia o se vao i luga o konetineta uma o le lalolagi sei vagana ai Antarctica, ae o isi o loʻo i luga o le vateatea.

I le olaga i aso faisoo, e masani ona taʻua le laau "Avens", "aʻa aʻa", "vivishnik". E faʻaaogaina e tagata le rhizomes, laʻau ma fugalaau o nisi ituaiga o kuka, togafitiga faʻaleaganuʻu ma e oʻo lava i galuega. Mafaufau i se ata faapitoa, o le a le mea e teu ai, o ituaiga ma ituaiga e fautuaina mo le totoina o le togalaau, ma e maua i igoa o fualaau faasaina.

Aai

O le taulaga o Gravilat (Géum urbánum) e le tupu i luga atu o le 60 cm. I tulaga leaga leaga, o ona togi e le mafai ona oo i le 30 inisi le maualuga.

E te iloa? I Suetena, ua umi se aganuu e faaopoopo ai aʻago o laumei o le aai i le taulaga i beer, uaina ma vermouth. E talitonuina o lenei vaega e puipuia ai mea inu mai le sili atu o le suauu ma avatu ia i latou se tofo tulaga ese ma le manogi.
O le faʻalauiloa o loʻo i ai se aʻa e le o gatasi, o lau laʻau lauolaola, e tupu saʻo i se paʻu paʻepaʻe vaivai i pito. O pusa laulaʻau o Basal ua i ai ni petioles ua i luga ma e aofia ai le 3-9 lau i le foliga o se ogatotonu o loʻo i ai le maualuga o le taʻavale. Fugalaau fugalaau e aliali i le faaiuga o le tautotogo ma faaauau pea ona faʻaalia i le taumafanafana. I fafo, latou te laiti, e masani lava o lemoni poʻo samasama samasama, ma ni peti e 5, lea e mafai ona iloa ai le tele o pulou umi. I le amataga o le tautotogo, e mamago fatu, lea e pei o se masiiti mafiafia e pei o se mailei umi.

O le laau e aofia ai tannins, glycoside, o suauu taua, acid ascorbic, vitamini A, o le maso ma le gums. O nei vaega ua i ai se aoga aoga i le tino o le tagata, o le mea lea, o tagata e seleseleina le aganuu e avea o se mea faafomai. O vailaʻau faʻavae e faʻalagolago i ai e fesoasoani i le faʻamalosiina o le tino puipuia o le tino, faʻamalolo manuʻa, taofi le toto, ma maua ai foi le faʻataʻitaʻiga ma le telefoni.

E taua! Gravilat vao e selesele i le tautotogo, pe a aliali mai muamua fugalaau, ma aʻa ona eli ae lei tupu pe tuai le tau.

Vaitafe

Vaitafe Gravilat (Géum rivále) o meaola lamatia. E mafai ona e mauaina i fanua o vaomatua, lea e masani ona manava, suamalie ma tele i meaʻai. E le gata i lea, e masani ona maua i luga o faletupe o tino vai ma vao vao. E le fautuaina le vao e taʻe, aua o loʻo lisiina i totonu o le Red Book of Ukraine.

O le Tusi Mumu e aofia ai foi: crocuses, snowdrops, paʻu, mea e taʻele ai le suasusu, suauu paluga, moa-pine, multiflorum cotyles, lua saved dacha, willow goat.

O lenei meaola, e pei o isi uso, o loʻo i ai sona aʻa malosi malosi, o loʻo tuʻuina faʻamafanafana faʻamafanafana ma le moli faʻamafanafana ma se faaputuga eletise. O le umi o le totogo, e fuafua i tuutuuga o le germination, e oʻo mai i le 25 i le 80 cm. O laʻau o le vaitafe gravilatum o loʻo faʻafefeteina foʻi, e lima ona vae, ma le pito i luga ma le petioles.

Fugalaau e tafe, e pei o se tamai logo ma le lanu violē lanu enaena. Buds tatala i se mea i aso tuai o Me ma ua mou ese atu ile 20 aso. I le ogatotonu o le taumafanafana, e amata mai i le ogatotonu o le taumafanafana se paʻu laititi violē e afua i luga o le uumi o palaʻau ma fua o fua.

E te iloa? Gravilat o se fale lelei o le meli ma se iniseti masani. O ona aʻa e faʻaaogaina i le gaosiga mo le gaosia o le lanu uliuli, lanu mumu ma le lanu enaena, faʻapea foʻi ma aʻa nutimomoia e faʻaopoopoina i marinades ma meaai faʻapena e avea o se mea manogi.

Tamer

Gravilat tame (Geum rivale) o se tasi o nai ituaiga o meaola e faʻaaoga mo le teuteuga o vaituloto. E masani lava ona totōina e pei o se tala o le aganuu, aua o ona fugalaau laiti e le mafua ai le fiafia. I fafo atu, o lenei laau totoa faʻatasi ai ma laʻau mūmū sesega o lanu mumu ma le paʻu ma mūmū laulaʻau paʻu. Aganuʻu amata ona fuga i le tautotogo o le tautotogo. Ona oʻo lea i luga o ponaivi, lea e masani ona atinaʻe e oo atu i le 70 simetimita le maualuga, o lanu piniki mumu-kulimi ma pulu mumu e aliali mai. Pe a fuga le kalavilatum, e pipii pistils i luga o vae uumi. I le aluga o taimi, latou te faia ai se fatu o le vao.

O le laau e na o le fatu fatu e toe gaosia. O le salalau o fatu e faafaigofieina e tagata ma meaola, talu ai ona o le umi o nifo o le fua e pipii mau i seevae, lavalava ma fulufulu mamoe. Mo le ituaiga meaola e tele naua le fatuina o le tagata lava ia. O le lauiloa e iloga i lona faigofie. Ina ia mafai ona totoina i tulaga o togalaau, e tatau ona i ai ni mea lelei ma malamalama i nofoaga malulu ma le tele o micronutrients ma le susu i le eleele.

E taua! I taimi muamua o le tuputupu ae o le vaitau, o le faʻaleleia o totonu o le fale o se rosette o lapisi lapotopoto e manuia le sulu. I le tautotogo, ua mate le lausiu tuai, ma i lona tulaga ua aliali mai ai papatusi laulaua fou, lea ua pauu. I lo latou nofoaga ua faʻaopoopoina ai le faʻaaliga o le taumalulu.
O le aganuu vao e le mafai ona teuteuina lau togalaau. Mo ata lanu meamata e sili atu ona talafeagai:
  • "Album" - ua tuʻufaʻatasia i fugalaau paʻepaʻe, e oʻo i le maualuga e oʻo i le 2,5 cm.
  • "O Leonard's Variety" - tosina mai ai le tele o fugalaau mumu.
  • "Lionel Sox" - faʻaalia e samasama.

Alepo

Gravilat Alep (Geum aleppicum) e iloa e le tele o herbalists o se mea e faʻamalolo ai. E seleseleina i vaomatua vavao e taofi le tafetoto, faʻaitiitia le fiva, togafitia le le mautonu, epilepsy, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, afaina o le faai ma le gutu, ma le soʻo. O tagata e fiafia i le kuka e fiafia tele i aʻagogogogogogogo, lea e maua ai le manogi vevela-painoni. O le paʻu manogi e faʻapipiʻi i le paluga, ma laʻau laiti - i soupeti ma salakeke. E mafai ona e aoaoina le mutia mai se mamao, ona o ona aʻa malolosi e tupu i le 70 inisi le maualuga. I fafo, latou te saʻo, ma sina paʻu lanu mumu ma le mafiafia, pulou faigata. O laulaau o basal, faʻapipiʻi i petioles uumi, e aofia ai le 3-6 paila o foliga e pei o ni keke, o laʻau e sili ona malosi. Ia Me, e tele fugalaau lanu samasama e iai le limamita e oʻo i le 25 mm o loʻo faʻaalia i luga o laʻau umi.

E taua! O togafitiga faʻalaʻau e faʻasaina mo tagata e maua i le thrombophlebitis ma le faʻasolosolo.

Fori

Moi Gravilat (Geum fauriei) o se umi umi, faʻalaʻaulaʻau faʻatasi ma se vaʻavaʻavaʻa malosi, o le laʻau o le basal i luga o le gaugau gaugau. I le sefulu tausaga talu ai o Me o loʻo i ai ni tamai samasama lanu samasama ma le maualuga o le 15 mm. Fua o le globose, e oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana. I totonu o le vaomatua, o le ituaiga o meaola e maua i latū lelei i Amerika i Matu, faʻapea foi i Iapani, Saina, Kamchatka, ma le Atu Kuril. O le manaia o loʻo i ai le maualuga o le malulu ma e matua le ogatasi lava i tulaga o le totoina.

Mauga

Mountain Gravilat (Geum montanum) e taatele i atunuu Europa. O se laau lauolaola lauolaola lenei, lea o loʻo faamatalaina i lalo o laʻau laiti (e oo i le 30 cm), laʻau mumu mafiafia ma fuga lanu samasama. I le faailoaina atoa, e le mafai ona oo atu i le 2.5 cm le lautele o le lautele. E aliali i le faaiuga o le tautotogo ma olaola i le ogatotonu o Iuni.

E taua! O togafitiga masani a Tibet e fautuaina e aveese tamai povi ma masini ma le fesoasoani o aʻa fou o aʻa.

O fugalaau e masani lava ona luluina ni meaʻai i mixborders ma togalaau. I le faʻatoʻaga o le fale, e sili atu le fiafia i luga o le laufanua, e le fiafia i le taʻavale, faigofie le malulu i le malulu 30-tikeri ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, lea e tosina ai tagata fiafia.

Apu

Gravilat hybrid (Geum x hybridum) o se ituaiga o meaola e faʻapipiʻiina ituaiga uma o meaʻai ma fualaau. O iinei e mafai ona e maua ai ni suli o le toetoe o ituaiga uma lava e iloa, ae o le tele o taimi o loʻo i ai mea e maua ai le ulaula ma le mumu. O auivi taitasi e tulaga ese. O mea masani i totonu o na mea e maua ai le maualalo o le malosi o le kulimi, le faʻaleagaina o le eleele ma le faʻatupulaia o tulaga. O lenei kulupu o tamaʻitaʻi na paʻu'ū alofa i le au faifaatoaga mo le aoga tulagalua ma se vateatea lautele o le a faamalieina ai mea uma.

O ituaiga eseese e:

  • Golden West - taugata mo fugalaau lanu samasama lapopoa faatasi ai ma le tele o gaʻo.
  • Fire Opal - e tu mai i luga o fugalaau paʻu lua lanu moana.
  • Ruby - o loʻo faʻaalia e fugalaau tele-sized carry.
  • Gladys Perry - feteenaʻi maliega i le fefaʻasoaʻiga o mea feʻaveaʻi ona o le seti o lanu mumu matuia.
  • Mrs. J. Bredshaw - o le ituaiga sili ona tauleleia ma sailiili, aua o loo i ai ni fugalaau manaia matagofie o lanu mumu sesega.
E taua! O gaioiga uma e faʻaaogaina le leaga ile eleele. I totonu o togalaau aina, o le faafitauli ua foia ma le fesoasoani a le pushonki masani, falaoamata o le lolomita, le pefu o le pefu po o le paʻu masani. Ina ia faʻaleagaina le siosiomaga i mita sikuea o le nofoaga ua filifilia e tatau ona e faia mai le 150 i le 300 g mea.

Chilean

Chilian Gravilat (Geum chiloense) o loʻo faʻaalia e fualaʻau ua totoina e oʻo atu i le 60 cm, faʻatasi ai ma se laupepa lapopoa o laupepa e le o ni pine, o se pipi malosi ma le lanu violē-lanu moli. O foliga o fugalaau e talitutusa lava ma laititi rosa. I le lautele, latou te oʻo atu i le 3 cm. O le lauiloa tele i vaiaso mulimuli o Iuni ma fiafiaga i le manaia o le ola seia oʻo i le tuai o le autumn. Atonu o lenei mea sili ona teuteuina o mea uma na lisiina i luga. Ona o le matagofie o laʻau, o le laau e lelei tele i le amataga o le vaitau tuputupu ae ma i lona pito i luga. O le ituaiga na totoina pe a ma le 200 tausaga talu ai. Fugalaau fugalaau i aso nei, faʻafetai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga, fai se tele o ituaiga o laʻau tele e faʻalauteleina mo le faʻaogaina o le fanua:

  • Lady Shtradeten - e fuga i le lanu samasama atoa.
  • Fusipaʻi - o loʻo i ai ni mea manogi mataʻutia, o fugalaau taʻitasi e oʻo ile 4 cm, o le fugalaau e tumau mo le 2 masina.
  • Goldball - o lenei lalelei e tu i tumutumu auro, o le fuga lea e tumau pe a ma le tasi ma le afa masina.
E taua! O vailaʻau faʻasolosolo o vailaʻau e mafai ona teuina e le sili atu i le tasi le tausaga.

Rossa

Gravilat Rossa (Geum rossii) e ese mai i ona itu auai i le faateleina o le tumau o le fatu. I le vaomatua, o le laau e ola i totonu o laufanua papaʻe i Amerika i Matu ma e oo lava i le tundra arctic. I fafo atu, o se laau laʻau-paranesi, e oʻo i le 30 cm le maualuga, faʻatasi ai ma fuālaʻau vevela, se fuālaʻau tele ma le paʻepaʻe. O le umi ole tumutumu e oʻo ile 1 cm. O le laau ua lelei ona fetuutuunai i togalaau, ae le o le manaomia o tulaga eleele, e fiafia e ola i ni vaega lelei. Pe a faʻatupuina le totoina o se vaega vavalalata, e oʻo atu i le 35 cm. O le isi fesuiaiga lelei o le fomu o le tetee atu i le kiona - o le aganuu e mafai ona ola i le taumalulu e oʻo lava ile 35-tikeri malulu.

Triflorum

Gravilat triflorum (Geum triflorum, Sieversia triflora) i le natura o le natura o loʻo ola i lafulemu susu ma nofoaga papa. O fafo atu, o le faʻalauteleina o se ogalaau vaivai e oʻo i le 30 cm lautele. O le tulaga faapitoa o le fomu o loo taoto mai i fugalaau e pei o le fuga o le lanu samasama lanu samasama. O paluga e ufiufi i se uumi vaʻavaʻa umi, ma malosi tele. Buds o loʻo faia i le pito i luga o le ponuncle. O latou fuainumera e eseese mai le 6 i le 12.

E te iloa? Muamua, o le laau na taua o le kariofillat, lea e fesootaʻi ma upu faʻamalosi, lea na faʻaaogaina e le au failaʻau o le Vaitau Tutotonu. I le aluga o taimi, na faafaigofie ai e tagata le upu e le mafaamatalaina, ma tuua ai i tua le masani "gravilat."
I le togalaau faʻatoʻaga e faʻaaogaina ai le laau mo le faʻapipiʻiina o tuaoi, faʻavave, faʻapea foi ma le faia o fugalaau i luga o laʻau. O tuaoi sili ona lelei mo faʻailoga o ni phloxes, peonies, puʻe puʻe, meaʻai. E le gata i lea, i totonu o le togalaau faʻatasi ai ma le auai o le kalaupapa e mafai ona e fatuina se togalaau togafitiga.