Apple laau

E faʻapefea ona totoina le apu i le tautotogo

O le faapipiiina o le apu o se auala sili ona lelei o le faʻaleleia o pisinisi, lea e mafai ai e oe ona maua se ituaiga tulaga ese o le fua o le laau, ma maua ai se olaga lona lua i se laau tuai poʻo le teuina o se ituaiga apu eseese. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou faamatalaina pe faapefea ona totoina se laʻau i lea laasaga i lea laasaga i le tautotogo ma pe oa auala o le faapipiiina e tatau ona faʻaaoga.

Faamanuiaga o le faapipiiina o apu i le tautotogo

Aua nei manatu faatauvaa i le taua o le tui i fua o nei fua o laau toto. Otserenkovanie e mafai ai ona e foia se tele o galuega taua. O tulaga taua o le faapipiiina o le toto o se laau e faapenei:

  • O le faimalaga e faʻaleagaina ai le aganuʻu, faʻamaʻoina tuʻutuʻu o loʻo faʻasolosolo, toe faʻafoʻi palealii taʻitoʻatasi.
  • Toe faʻafoʻisia se oti, faʻaleagaina (mo se faʻataʻitaʻiga, rodents) laau.
  • Faʻateleina le fuaina o fualaʻau i le maualalo o le tuputupu ae ma faʻavaveina le fuaina o fua i le maeʻa o le faʻatoʻaga.
  • Faʻatagaina oe e aumai ni meaʻai, ituaiga vao, faʻapea foʻi ma faʻatoʻateleina laau e le masani ai.
  • Tuuina atu le avanoa e aumai ai fualaau aina fou fou.
  • Faateleina le tetee atu o le laau i maʻi eseese ma meaola faalafua.
  • Faateleina le aʻafia o le kiona o ituaiga "aano" apu.
  • Taofi le tofo ma foliga vaaia o le ituaiga.
  • Lavea avanoa i totonu o le togalaau (nai lo laau e lua, e mafai ona e faia i le tasi, e lua ituaiga eseese o apu ua totoina).
E te iloa? E mafai ona ola le laau Apple i le 12 mita le maualuga. O ituaiga eseese o lenei togalaau (e oʻo i le 2 mita le maualuga) na gaosia e le au faifaatoʻaga mo le faigofie pe a selesele fua. I aso nei, o laʻau o le a mafua mai i se pea i le telē o le ulu o se pepe fou.

O a laau e mafai ona totō i luga o le apu

O fualaau siliva mo apu o le apu o ni fatu laau toto o laau toto poʻo laau matutua. Otserenkovanie tipu e mafai ona faia i luga o le "taina" talavou, eli i totonu o le vaomatua pe ola mai fatu.

E iai foʻi isi filifiliga mo aʻafiaga:

  • talo;
  • taʻavale;
  • blackishberry (aronia);
  • viburnum;
  • quince;
  • hawthorn
  • E taua! Pe a totoina se apu i luga o ogalaau o se isi laau, o lona uiga, i luga o le "non-native" stocks, ia manatua o nei ituaiga o tui e puupuu pe a faatusatusa i le faapipiiina o le apu i luga o le apu.

    Metotia o le faapipiiina o apu

    E mafai ona totō Apple i le tautotogo i le tele o metotia. Matou te tuʻuina atu auala sili ona faʻamaonia e faʻaalia ai iuga sili ona lelei:

    • Budding - O le faʻagasologa o le faapipiiina o le apu o loʻo momoe ma fafagu (faia mai ia Me ia Iuni).
    • Sueina o le Graft - faʻatulagaina o le faʻasologa e ala i le tipiina (mo fualaau aina i Mati, mo fatu laau i Aperila).
    • Faʻasalalauga (faʻapitoa ma faʻaleleia) -i le faʻauʻuina (faʻapipiʻi mai ia Mati ia Aperila, aʻo leʻi tafe le sua).
    • Tafa o Gasegase tui - sisiina o le faapipiiina (o galuega e amata mai i le faaiuga o Me, i le vaitaimi o le fulafula o mata).
    • Vaʻaia mo le paʻu - Se isi ituaiga ituaiga o seleselega (e faia mai ia Aperila ia Me, ao tafe le suavai).

    E masani ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le auala nai lo isi, talu ai e aʻafia ai le faʻaaogaina o tumutumu (poʻo, e masani ona taʻua i latou e fai togalaau o "mata") ae le o le vaʻaia.

    Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga i le faapipiiina o pears ma vine.

    Faʻatauga o le vaʻaia

    Ina ia amata, saili pe faʻapefea ona saunia ni apu apu mo le faapipiiina. E manaʻomia ona na o laau ola maloloina lelei e maua mai ai fua lelei ma le tuputupu ae. O le inoculum e tatau ona sili atu ma le tasi le tausaga.

    3-4 laʻau e tatau ona i ai i luga o vavaega, o lea ave i latou mai le ogatotonu o le paranesi. Otioti le 'au ina ia oo mai le pito i luga i le mata. Faʻasolo le vaega pito i lalo o le paranesi faʻalagolago i le auala o le faapipiiina.

    Amata ona faʻatau oloa faʻatasi ma le amataina o tamai fulufulu, i le sefulu tausaga muamua o le taumalulu. O le malulu i le vevela e le maualuga atu nai lo le -10 ° C o le a fesoasoani e faʻamalosi le fafie, faʻamalosia ma mafiafia. Faʻamau le mea tipi ma tuʻu i totonu o se atigi apa ma oneone. Teu le mea faigaluega i lalo ifo i le + 2 ° C.

    Afai e te le maua se pito i lalo, afifi le tipi tipi i se susu susu ma taofi i se nofoaga lelei seia oʻo ina pa'ū le kiona. Ona tatala lea o lala laau, faasaoloto mai latou mai le mea susu ma tuu i totonu o le kiona.

    I le tulaga o le vevela o le vevela, e liua lemu le tafe, ufiufi i latou i mea faʻaaloalo (mo se faʻataʻitaʻiga, peʻa poʻo se vao).

    O nisi o fai togalaau ua fautuaina e taofi apu i totonu o le pusaaisa. Mo le faia o lenei mea, afifi ai lala ile mea susu poʻo le afifiina o palasiti ma tuʻu i luga o le fata o le pusaaisa.

    A faʻapipiʻiina laau, e masani ona faʻaaogaina se fusi maʻa.

    Laʻuina o le apu: laasaga i lea laasaga

    O le faʻaaogaina o le apu o se mea taua tele, e masani ona faatusatusa i se taotoga. O le mea lea, filifili le auala e sili ona faigofie mo oe ma mulimuli i taʻiala taʻitasi.

    Budding (tui puipui)

    1. I le tautotogo po o le faaiuga o Fepuari, saunia pupu mai le laau.
    2. I le amataga o le tautotogo, ave se fatuga tasi se tasi (pufhole) na faia mai le fana i le taumafanafana.
    3. Toto fatuga i luga o le ogalaau poʻo le lala o le laau. O lenei mata o le a amata ona tuputupu ae ma o le a avea ma faavae o se fana fou i le taimi nei.
    4. Afai ua le manuia le tui, e mafai ona toe faia le taotoga i luga o le oloa lava e tasi.

    Budding o le auala aupito faigofie lea o le faapipiiina o apu i le tautotogo ma e lelei tele mo faifeʻau fou. O le maualuga o le soifua maloloina o fatuga e matua maualuga.

    O le faʻatinoga o le a itiiti sina taimi o lou taimi. I le faʻaopoopoga, o le a manaʻomia se laʻititi o le inoculum: e na o le tasi le seleseleina o se mea taua.

    Sueina o le Graft

    1. Vaevae le fasi fanua ma se toʻi malosi i le loloto e tusa ma le 10 cm.
    2. Fai se itu e tasi itu poʻo le faʻataʻalua tafatafa o itu i se itu maoaʻe. O le faʻamoemoeina o le faʻasalaga e le masani ona galue, ae afai e te manuia, o le manuia e mautinoa.
    3. Ufiufi laulaʻau o fasi pepa i se togalaau vao, ma afifi le nofoaga o le tui ile lava ata. Afai e manaʻomia, afai o le sulu i le vaevaega e faʻavaivaia le vaivai, fai se faʻamalosi faaopoopo.

    O le faʻamaʻiina o laau o le apu i le vaeluaina o loʻo faia i le tautotogo, aʻo leʻi oʻo i le amataga o le vaitau vegetative, pe a malolo pea laau. I lenei auala, e mafai ona vavae ese le apu i luga o se toeaina, ae o loo malosi pea le laau.

    E taua! Afai o loʻo e totoina i luga o se lala faʻapipiʻi, o le tipi e tatau ona i luga. Mulimuli ane, e le faʻamavaeina le paranesi fou i le mamafa o le fua.

    Faʻasalalauga

    Mo le tautotogo o le apu, pe a oʻo i le limite o le paranesi ma le faʻataʻoto, e faʻaaogaina faigofie faigofie:

    1. I luga o le fusi ma le rootstock, ia faia ni cutuga e tolu cm le umi.
    2. Faʻasolosolo malie le paʻu vave i le isi.
    3. Faʻamautinoa le fesoʻotaʻiga ma le faʻamaufaʻailoga poʻo le faʻamau.
    4. Lisi pito i luga o le ogalaau ma se togalaau vali poʻo se vali.

    Faʻaleleia le faʻaleleia:

    1. I luga o le itu, i luga o le fusi ma le faʻatauga, fai se meaʻai e tipi ma tipi i le tasi vaetolu.
    2. Faʻamamaina ma le faʻaeteete le sulu i totonu o le faʻatau. I le mea e le mafai ona vavae ese ai le tui ma e le saofagā i lona faʻaopoopoga, aua le faʻafeiloaʻi loloto le sulu.
    3. Afai o le vaega e faʻapipiʻi ma o le nofoaga fou e eseese o latou tuaoi, taumafai malosi e faʻapipiʻi le cambium i le isi itu ina ia tapunia le lumen.
    4. Talosaga tui puipui i se ata. Ole seleselega pito i luga e ufiufi ai le togalaau.

    E masani ona faʻaaoga le faʻaleleia atili o le faʻasologa. O lenei metotia e maua ai se sootaga malosi atu o le vavaeina o se tasi laau ma le ogalaau o le isi. O lea sootaga e mafai ona mafua mai i le i ai o le "laulaufaiva" - o se tipi faaopoopo i le tipi.

    I le pito i lalo

    1. I luga o le fafie, faia se faʻalavelave faʻafefe.
    2. I luga o le paʻu o le fusi teuteu, ia faia ni faʻasalaga se lua o le ituaiga umi. Faapipii le siata i lenei vaega, faʻafesoʻotaʻi pito ina ia faʻatasi le kamepi.
    3. A amata ona tupu le tipi, aveese lona pito i luga ma se naifi faapipii.
    4. O le nofoaga na faia ai le jigging, nonoa i se ata tifaga, ma ufiufi vaega i se togalaau.

    E taua! Aua nei faʻaaogaina le faʻamatalaga tape mo lenei galuega. E sili atu ona faigata, e aofia ai mea faʻaleagaina, e puipuia ai le telefoni mai le atinaʻeina, ma puipuia ai le faʻavaveina o le tui.

    Tua o le paʻu

    1. Tipiina Faʻasalaga ma le faʻaeteete se paranesi tele, i lenei nofoaga o le a faia ai le tui.
    2. Fufulu ese le mea na vaeluaina. Faamama le pito tipi o le paranesi ma se naifi malosi i le lamolemole. Mo se ola lelei o le aʻa e manaʻomia ai foi sina tamaititi.
    3. Fai se tipi. Otioti le ogalaau umi ma vaapiapi. O lenei mea o le a faafaigofie ai lona ulu atu i totonu o le sulu.
    4. Ulufale i le afifi. E manaʻomia le tuleia i lalo o le paʻu ina ia mafai ai ona maua uma iina. O nisi taimi e fautuaina ai e le Faatoaga ia faia se tamai tauau i luga o le pito i luga o le tipi. E fesoasoani lenei mea e faʻagata ai le alualu i luma o mea faʻaaoga.
    5. E lelei uma ona nonoa se ata tifaga.
    E te iloa? O le togalaau o le apple e lata i le 5 miliona hectares o eleele, o lona uiga, o laau uma o fualaau aina e lua o le apu. O tagata autu o apu i le lalolagi o Saina, Amerika ma Turkey.

    Faʻamatalaga sese

    Le isi tausiga o le apu

    O faʻamalosaga faʻamausali e manaʻomia ai le tausiga faaopoopo. I le mavae ai o le 20 aso, o tupuaga faaleaganuu e tele atu i se vaega o le cambium, ma lala. O le mea lea, o le tulafono autu o le tausiga ia vave ona aveese lala e poloka ai meaʻai i le totoga totoina. E le gata i lea, aveese laʻau e ufiufi ai le fusi.

    Vaʻavaʻai lelei le faʻapipiʻi, ma ina ia aloese mai faʻamau i le taimi o le faʻaleleia o le atinaeina o shoot, e sili atu le tatalaina.

    Afai o le tui ua tupu i se saoasaoa vave, e tatau ona faʻaitiitia le tuputupu ae e ala i le faapipiiina o le apex.

    Aoao atili e uiga i ituaiga o apu sili ona suamalie e tusa ai ma iloiloga a le fai togalaau e pei o le Cinnamon Striped, Moscow Pear, Paʻu Silver, Lobo, Antey, Candy.

    O faifaatoaga faʻapitoa e faʻamaonia le tele o mea masani masani na faia e le au amerika pe a faapipiiina laau apu:

    • O le au faifaatoaga e masani ona ave lala (tipi) e na o le 1-2 laumua (mata) mo le lalagaina i le pito i tua, ae tatau ona i ai pe a ma le 3-4 tafaoga.
    • O se mea sese foi o le toe gaosia o le apu e ala i le fafaguina o se togi fagua. O le mea faʻapipiʻi e tatau ona avea ma se fatu (pipi) na faia i le taumafanafana na teʻa nei.
    • E masani lava, o le le amanaiaina o le mama, teuina o loʻo faia faʻatasi ma le fesoasoani o suʻesuʻega ua afaina. E le taliaina lenei, o meafaigaluega uma e tatau ona mama.
    O le mea lea, o le tausisia ma le tausisia o faatonuga ma taimi faatapulaa, o le a le faigata le faagasologa mo le faapipiiina o apu i le tautotogo, ma faamasani i ituaiga eseese o tui, o le a mafai ona e filifilia le filifiliga sili ona talafeagai mo oe lava ia.

    Mo amataga, e sili atu le faʻaogaina o le auala vavae, lea e matua faigofie ma aoga. Le manuia i au togafitiga o togalaau!