Potatoes

Potatoes "Blue": uiga eseese ma uiga o le galueaiina

O le filifilia o pateta mo le totoina i totonu o le atunuu poʻo se fasi fanua o se mea e sili ona taua, aua o le ituaiga saʻo o le ki lea i se seleselega lelei. O aso nei e tele ituaiga eseese o lenei fualaau faisua, ma e eseese uma lava mai le tasi i le isi, o le lanu, lanu, lapoa ma isi uiga.

O le ituaiga "Blue" ua maua ai le lauiloa i le tele o faifaatoaga mo lona faigofie i le galueaiina, matagofie o le sauniuniga ma le tofo lelei o tubers. I a tatou tusiga o le a tatou masani lelei i le pateta "Blue", o le a tatou aoaoina le faʻamatalaga o lenei ituaiga ma o le a mafai ona tatou matamata i ai i le ata, faapea foi ma tatou iloiloina auiliiliga mai le au fai togalaau e uiga i lenei ituaiga.

Faʻamatalaga

O lenei ituaiga na fafagaina e le au Farani, ma o le 1993 na ulu atu ai i le Setete Setete o le Malo o Rusia. E iai sana mafutaga i laʻititi laʻititi, ona o le vaitau o lona tuputupu ae o le vaitau e amata mai i le 80 i le 100 aso i le maea ai o le faʻaalia o uluaʻi fuālaau.

Totoina o pateta "Blue" i lau togalaau, i le taimi o lona fugalaau, o le a maua ai se ituaiga o le kuluni. E tele lanumoana lanumoana, o nisi taimi pale-paauli fugalaau e fai i luga o vao o lenei aʻa, lea na fuafuaina ai le igoa o le ituaiga. O le vao latou te oʻo atu i le maualuga, ae o latou o se laʻau faʻamalosi ma laʻau lanu meamata lanu meamata. E tupu lapopoʻa le vavalaʻau - o le mamafa o le fua o le pateta e fesuiaʻi mai le 90 i le 150 g. E i ai lona foliga o le oval, o le beige ma le tele o mata laiti. O le paʻu lava e manifinifi, ma se moli manoa ile luga. O le aano o pateta e paʻepaʻe, vaivai, o loʻo i ai le maualuga o le manava ma le mausali lelei. O ia pateta e lelei mo le faʻaleleia o le ea.

O fuga o le pati, e ese mai le manaia, e maloloina lelei foi. E aofia ai le tele o le potassium, calcium, phosphorus, magnesium ma le uʻamea. O vitamini e pei o C, B, B2, B6, B PP, D, K, E e tumu i gaʻo siama, meaola ma meaola faʻapitoa: malic, oxalic, citric, kofe, chlorogenic, ma isi.

E te iloa? O le potato sili ona taugata i le lalolagi ua taʻua o le "La Bonnotte", na tupu i le motu o Noirmoutier. E matua manaia ma lelei. O le kilokalama o ia pateta e tau e tusa ma le 500 euros.

Vaega o le tuputupu aʻe o ituaiga

Potatoes "Blue" mo ona uiga sili ona matagofie o le ituaiga na mauaina le tele o tali lelei mai le tele o fai togalaau. I le filifili ai e tuputupu ae io latou moega, e aoga le faamasani i uiga o le ituaiga.

Fanua

Nofoaga mo le tulaueleele e tatau ona matala, malamalama lelei ma faʻamafanafanaina e le la. E le tatau ona fuafua mo nei vaega i lalo o laau poʻo se pupuni. E le talafeagai foi laufanua maualalo, pe a faʻapea o ia ituaiga meaola e pei o fogs ma le vai e masani ona masani ai.

Ia mautinoa ia mafaufau i le suia o fua o le fanua pe a totoina pateta. E lelei mo ia o nofoaga ia kukama, kapisi, soʻo sekila, ma laau faʻasalalau uma na faʻaaogaina e ola ai. Aua le toto pateta e sui ai tamato ma pepa.

E taua! Afai ua atofa se nofoaga faapitoa mo pateta i lau togalaau ma e te totoina lenei fualaau faisua i lea tausaga ma lea tausaga, ia mautinoa e totoina le fanua ma le tagata lanumeamata pe a uma ona selesele le seleselega e sosoo ai. Paʻu paʻekeke e lelei mo lenei mea.

Sini o le eleele

O le vasega "Blue" e ese mai i le le lelei o le eleele. E manuia le alualu i luma i itu uma o le atunuʻu ma ei ai le tomai lelei tele e faʻafetaui i tulaga eseese. E tupu lelei i luga o le oneone ma eleele palapala ma se lanu vavalalata. O le tulaga autu mo le lelei o le germination o le vevela o le palapala e le o lalo ifo o le 7 tikeri Celsius. E fiafia tele le pateta i le eleele lafulemu ma o le a matua faʻafetai tele mo le faʻaaogaina muamua o minerale o le moega ao lei totoina.

E te iloa? O le manatu o pateta e le faʻapulaaina i aʻa o le aʻa, lea e tupu faʻapitoa i luga o moega ile eleele. O laau toto e totoina i soo se mea i motu o Amerika i Saute. Latou te oʻo i le 15 mita le maualuga ma fua mai ai lanu violē-uliuli ma fualaau aina i le tausaga atoa.

Totoina o tulafono eseese o le fausiaina o Rusia

Mo le tuputupu ae tatau ma se seleselega lelei o pateta pe a totoina e tatau ona mulimuli i nisi o tulafono faigofie.

Le taimi sili mo le tulaueleele

E faavae i luga o molimau a le au faifaatoʻaga na latou mauaina le "Blue" pateta mo i tatou, ma luga o manatu faaalia mai le au fai togalaau ua uma ona totoina lenei ituaiga, o le amataga o Me o le taimi lelei lea mo le totoina o pateta i le eleele. Afai o le tausaga e mafanafana ma i le ogatotonu o le tautotogo ua maeʻa le tau vevela, e mafai ona faia le tau i ni nai vaiaso na muamua atu.

O le mea autu e le o le faʻatuaiina o lenei faiga: talu ai ona ua misia se vaiaso pe lua, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le a le lelei le teuina o pateta, o le pasene o siama o loʻo i totonu o tubers o le a faʻaitiitia, pe o le a le mafai lava ona tupu. E le gata i lea, i le tuufaatasiga o pateta ua leva ona totoina, o le tele o le palapala e sili atu le maualuga.

Sauniaina ma le totoina o pateta

Muamua lava, e tatau ona faapea e lua auala e toto ai lenei aʻa: mauga ma tuaʻoi. E faʻaaogaina alavai e tagata o loʻo nonofo i itulagi ma le maualuga o le suavaia, ma ua totoina i luga o luga o luga o luga. E taua le aua le faʻafefeina le fasi fanua ma pateta, ina ia mafai ai e 'aʻa ona' ai saoloto ma fai fua. E masani lava o le mamao i le va o laina e tausia mai i le 70 i le 90 cm, ma le va o vao - 30 cm. I totonu o moega, o loʻo faʻalauteleina le pateta e tusa o le 6 cm, ao luga o le loloto o le loloto e oʻo i le 8 cm.

A o leʻi tuʻuina se pulou i totonu o le lua, e lafoina i totonu o le lua ni manua po o se faapalaga, ma e mafai ona e faaopoopo i ai le faʻalelei o manulele ile foliga o le paʻu. O nei mea uma e faʻafefiloi faʻatasi ma le eleele ma faʻafefeteina ile eleele ile lua sikimita. A maeʻa lena, e faatofuina le pulumu i totonu o le pu e tupu aʻe, tanumia, ma o le eleele e ufiufiina i se fagu. Afai o le pateta mo le totoina e lapoa tele - e tatau ona tipi i ni vaega.

E taua! Afai o le tau o le eria mo le tuputupu ae e vevela tele, e mafai ona e faʻaaogaina ma e le o totoina fatu. Mo lenei mea, ua faateleina le loloto o le tafe mai i le 10-12 cm.

E faʻapefea ona tausia le "Blue"

A uma ona i ai le fatu i le eleele, e tatau ona e faatali muamua mo le fuālaau muamua, ona sosoo ai lea ma fua, ae o le taimi lava lea e tausi ai au laau. O le tausiga o le ituaiga "Blue" o se tulaga masani mo fua o laau.

Faʻasa

O lenei ituaiga meaola e le o se meaʻai ma e le manaʻomia ai le faʻafefeteina masani. E matua tupu lelei e tusa lava pe leai se susu, o lea e mafai ai ona e faʻafefe o ou moega pe a manaʻomia, faʻavae i tulaga o le palapala ma tulaga tau. I le averesi, o le a tele taimi i lenei vaitaimi atoa.

O a latou mea faʻapitoa o le faʻatupulaia o ituaiga pateta taʻitasi o Rosara, Irbitsky, Gala, Adretta, Koroleva Anna, Luck, Kiwi.

Luga ma matala

O le tafia ma le tatalaina o taimi masani e talafeagai mo se fualaau e pei o se pateta. O nei auala e faʻaleleia ai le tafe o le ea ma minerale i aʻa, ma faʻamalosia ai foi le tuputupu aʻe o aʻafiaga faʻalautele, lea e matua faateleina ai le maualuga o fua o le aʻa. Lotoga o le ogalaau o le togavao ma tatala le pito i luga o le eleele e tatau ona faia pe a uma ona fafaga pe timu, pe a uma ona faʻafefe uma le palapala i le eleele, ae leai se taimi e faʻamago ai. O le puipuiga lea o le faʻaogaina o mea manogi i le fogaeleele pe a uma ona susu.

Laʻei pito sili

E matua fiafia tele le kuka i le totoina o fanua, ma o le ituaiga "Blue" o le a matua faafetai lava ia te oe mo le fafagaina vave. O lenei mea e mafai ona faʻatinoina i auala eseese e faʻaaoga ai mea eseese o meafaitino:

  • Manulele manu. Aʻo leʻi faʻamaualuga vaovao vao e faʻamamaina i se vaifofo o lenei meafaigaluega i le vai i le fua o le tasi i le sefulu.

  • Korovyak. I le avea ai o se mea faʻaleleia mo le faʻaleleia o le vai, latou te saunia le tagata e mulimuli ai: 1 lita o le suamalie fou + 10 lita o le vai. Aʻo leʻi faʻaogaina, e tatau ona faʻamalosi le vai.

  • Laʻau o laau. Mo lenei mea talafeagai soʻo se mutia, lea e sasaa mai i le vai ma le fuga. A maeʻa lena mea, faʻafefe i le lanu enaena enaena, vai malulu. O lenei faiga e aoga mo vao pateta ia Iuni, pe a latou manaʻomia le suka.

  • Urea Mo le 10 lita o le vai e tatau ona e ave 200 g o Uria, 300 g o le potassium monophosphate ma le 10 g o le apocidic acid. Faatasi ai ma lenei fofo, e mafai ona e fafagaina laau pe a uma ona aliali mai pine muamua, ona sosoo ai lea ma le lua vaiaso seia oo ina tupu. Aʻo leʻi oʻo i le taimi muamua e tatau ai ona faʻalua le faaluaina o le sooupu i le vai.

  • Superphosphate. 100 g o le oloa ua faʻafefeteina i le 10 lita o le suavai ma o loʻo faʻasalalauina le vao mai le amataga o le ola ae leʻi seleseleina.

  • HUMATE +7. 10 lita o vai mo le 2 g o le fualaau faasaina. Togafitiga ma lenei mea faigaluega o le amata lea pe a oʻo mai le laʻau lona 4 i luga o le laau. Vaʻaoga - 2 vaiaso.

Faamai ma meaola faalafua o ituaiga eseese

O le osofaʻi i le tele o faʻamaʻi o se tasi o mea taua o le pateta "Blue". E atagia lelei ai faʻamaʻi e pei o le kanesa, paʻu, rhizoctoniosis, Alternaria, Y virus ma le tele o ituaiga o pala. Ae ui i lea, i le malulu o le tau, o lenei ituaiga o loʻo i ai le lamatiaga o le tuai ona paʻu.

Afai e tupu lenei faalavelave, e tatau ona e saunia le tali lenei: 10 lita o le vai, 150 g lemu ma le 100 g o le copper sulphate. Po o le 10 lita o vai mo le 40 g o le fualaau faasaina "Hom". E aoga le togafitia o laau ma nei auala i faailoga muamua o le pipisi o le pipisi. Ae le sili atu nai lo le 20 aso ao le i manaʻomia ona selesele.

Pe a faʻaaogaina e chlorosis se vaifofo o le sulphate manganese i le vai (5-7 g i le 10 lita). O faailoilo o faʻamaʻi pipisi i lenei faʻamaʻi o le a paʻu ai laulaau ma le lanu uliuli lanu enaena o le tino vascular system of the plant.

Mai le pest potato lauiloa - o le Colorado potato beetle - O le a ou fesoasoani i fualaau faasaina e pei o le "Commander", "Iskra DE" ma le "Mamalu". O le togavao mulimuli e tolu ona tau. E faasaga i le urosa o loo i ai se auala sili ona lelei "Medvetoks". E mafai ona e faʻatau nei vailaʻau i soʻo se faleoloa faapitoa ma e tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete faatonuga aʻo leʻi faʻaaoga.

Mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi e masani ona vela vao ma pateta, e puipuia ai le tuputupu ae o vao vavalalata i vao. O nei iniseti laiti e masani ona nonofo latalata i le mutia vao.

Le lelei ma le le lelei o le "Blue"

Matou te lisiina mea lelei uma ma mea le lelei o ituaiga pateta eseese "Blue".

O ona lelei e aofia ai:

  1. Maualuga maualuga i faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi.
  2. Faʻafitauli o le matagi.
  3. Maualuga maualuga (mai le selau sikuea mita e mafai ona e aoina i le 1.5 tone pateta)
  4. Fetee tetee
  5. Malosiaga maualuga e fetuunai ai i tulaga alualu i luma tulaga ese.
  6. Le mautonu i le eleele. O le naunau e tupu ma fua mai i luga o le eleele ma maualuga maualuga le vai.
  7. Le tofo o pateta
  8. Fefaʻatauaiga o pisinisi.
O mea le lelei e aofia ai le avanoa faʻavaeina o ogaoga ma mea faʻasolo i totonu o fatu i nisi vaitau.

O le ituaiga "Blue" e talafeagai ma le alofa o le tele o fai togalaau, o ona pateta e iloga e uiga lelei, ma i latou uma e ola i luga oo latou moega mo le tele o tausaga, fautua i isi ia avea ma tagata manaia lenei mea lelei, le lelei, faigofie ona ola ma tausi fualaau faisua ma totoina togalaau.