Apple laau

Matou te lalagaina apple apple i le tautotogo

O le taumalulu e vave ma vavalalata i lau togalaau, faʻatasi ai ma le matagi ma le vevela, o se osofaʻiga o meaʻai ma meaola faalavela e faʻafefe i le paʻu.

O nei mea uma e mafai ona faʻaleagaina lau toga opu.

O le ae maua le mafuaaga mo le faʻamaʻaina o laau o le apu, pe faʻamaeʻaina i le tautotogo, auala e faʻamaeʻa ai ma pe faʻapefea ona puipuia lau togalaau mai mea le lelei e ala i le fufuluina lelei o laau.

O le a le mea mo?

Ina ia mafai ona malamalama i le mafuaaga o laau papaʻe, e aoga le taʻu atu sina mea e uiga i lo latou paʻu. Mo se laau, o le paʻu e pei o le paʻu mo tagata. E feagai muamua ma tulaga leaga ma le lamatia o le siʻosiʻomaga muamua ma puipuia ai totoga i totonu. E tele naua tulaga le lelei mo fafie: vevela faʻafuaseʻi o le vevela, matagi, afu ma la o le la, o le aʻafiaga o meaola faalafua ma nifo o le meaʻai. O le paʻu o se laau e mafai ona susulu pe vevela, e afaina ai, e le afaina ai ma e le mautonu. E faʻapea foʻi le faaleagaina o le paʻu o le tagata, o le afaina o le paʻu e mafua ai le pisia o faʻamaʻi ma meaola faalafua i totonu o le laau, lona faʻavaivaia, le mago ma le oti.

Mo lenei mafuaaga, e tatau ona puipuia le paʻu o laau.

Ina ia puipuia ma manaʻomia le paʻu paepae, e mafai ai ona e:

  • puipuia le paʻu mai mu - i le taumalulu ma le amataga o le tautotogo, pe a leai ni laʻau e avea o se puipuiga masani mai le la;
  • puipuia le apu mai le fesuiaiga o le vevela ma taofia le tafe o le paʻu;
  • puipuia le apu mai le gaioiga a meaola iniseti, lea e taatia ai le pito i totonu o le paʻu.

E te iloa? Ua faʻatulagaina le limite i luga o le vaituloto ona o le faʻaopoopoga o toega o meaola (e masani lava mai shells). O le mea sili ona malosi o le faʻavaeina o le gaʻo na tupu i vaitaimi o Silurian ma Jurassic.

O se mea sese le togafitia o le fufuluina o laau o le apu o se fale teuteu. Ua matauina e le au fai togalaau ua iloa o le paʻu o le paʻu o le paʻu o se mea lelei puipuia.

O le a le taimi e tatau ona faʻamaʻaina ai apu apu?

Fai mai le Faatoaga o le tele aoga e faʻamafanafana laau lua pe tolu taimi i le tausaga:

  • O le autu ma le taua tele o le lalagaina o laau o loʻo faia i le tautoulu i faaupuga nei: mai ia Oketopa ia Novema;
  • faafouina, toe faʻapaʻuina o laau i le tautotogo e faia i luga o ia aso - mai le faaiuga o Fepuari i le amataga o Mati;
  • o le lona tolu o paʻepaʻe ua faia ia Iulai.

Afai e te manaʻo e toto se toga o le apu, ia e faamasani i ituaiga eseese o apu: puupuu, columnar, vave ma le tuai, ma le taumalulu.

I le tautotogo

Manatunatu pe a faʻafefea le faʻamamaina i le tautotogo.

Latou te faia i totonu Fepuari - amataga o Mati, i se taimi e mafai ai e se ogalaau ona mafanafana i le vevela o le 11ºC i le ao, lea e saofaga i le vave o le sua. I le taimi lava e tasi, o le taumalulu ma le amataga o le tautotogo o ni malulu malulu, pe a oʻo i le vevela e mafai ona pa'ū i le -10ºC, o le a mafua ai le suamalie o le sua, faʻanoanoa o le tino ma le faʻavaeina o le faʻamaʻi.

Paʻu paʻepaʻe e faʻaaogaina i ogalaau o laau aʻau ma skeletal lala, faʻamalosia lelei ia ave o le la, fesoasoani e puipuia le paʻu mai le vevela ma puipuia le apu mai le vave ala.

I le tautoulu

Seʻio tatou vaai pe afea e faʻamaeʻa ai le apu i le tautoulu. O loʻo faʻamamaina i lenei taimi o le tausaga e sili ona taua. O fua o laau o le apu e aunoa ma lenei faiga e le gata ina aveesea ai o latou foliga teuteu, ae e mate foi, talu ai o fesuisuiaʻi mataga i le vevela i le tautoulu ma le taumalulu e oo atu ai i le ogaoga o le faaleagaina o le paʻu o le apu.

E manaʻomia le paʻepaʻepaʻe i totonu Oketopa-Novemaaʻo lei amataina le kiona. Afai o loʻo e faʻamauina lelei le paʻu paʻu, o le togalaau o le a puipuia saʻo mai gutu malulu, mai le faʻavaeina o le malulu i luga o lālā ma ogalaau, faʻapea foʻi mai le fiaʻai fiaʻai o loʻo 'ai le paʻu o apu.

Aoao atili e uiga i le tausiga o lau togalaau o le a manaʻomia i le tautoulu: cherries, pears, peaches, vine, currants.

E manaʻomia le faʻamaeʻaina o tamaʻi meaʻai

O laʻau laiti ma le paʻu lanumeamata ma le fausiaina o laupapa e fautuaina. aua le faʻamalosi. O le mafuaaga autu mo le teenaina o le paʻepaʻe o le faʻamamaina o le paʻu e mafai ona susunuina le paʻu le lelei o le laau ma saofagā i le vaalele o le paʻu o le laau ma fafie. Talu ai ona o lenei mea, o faiga faʻasolosolo e faʻalavelaveina i fualaau laiti.

Ua fautuaina le au fai togalaau e faʻamaeʻaina uma tagata matutua ma le apu laʻitiiti. Afai e le faʻamaeʻaina uma apu o le apu, ona mafai ai lea e le freezers ma le lava ona faaleagaina le fatuina e sili atu nai lo le faʻamamaina. Ina ia aua nei faaleagaina le laau o le apu pe a fufulu, e tatau ona e pipii ia fautuaga:

  • Faʻafeiloaʻi le faʻaogaina o le vai fofo sauniuni.
  • Nai lo o se fofo o le lime, e mafai ona e faʻaaogaina se vailaʻau faʻapitoa poʻo se paʻu pepa mo laau.
  • E mafai foi ona e faʻaaoga se biomask siliva.

E te iloa? I senituri XVII-XVIII, o le lime o le autu autu lea o le fausiaina o fale ma malumalu. E le mafai e tagata lautele ona gafatia e fau se fale o le maʻa, ae o le lalagaina o le fale sa avanoa.

O musika e sili ona lauiloa o le paʻepaʻe

E mafai ona faʻamaeʻaina aʻau laʻau manogi i le tele o mea faʻafefiloi. O le mea autu o le maeʻa o le valiina o le paʻepaʻe, e mafai ona manava ma e lemu lemu. O faʻafefiloi faʻatasi ai ma ia tulaga faʻavae e aofia ai mea nei: paʻu o le lime, vai vali-vai, vailaʻau faʻasaʻa.

Ina ia mafai e le fefiloi pipisi ona pipii lelei atu i le paʻu o le apu laʻitiiti, mafai ona faaopoopo:

  • susu;
  • sapalai tagamea;
  • omea;
  • Pelu paʻu;
  • casin kelu.

O auala mo le faʻamamaina e mafai ona e saunia e oe lava. O nisi nei o fualaau faigofie mo le faʻamamaina o le laʻau o apu, ma o le a matou taliina le fesili: faʻapefea ona faʻamaʻaina le apu i le tautoulu.

O le tuufaatasiga o le paluga e tatau ona aofia ai vaega o ituaiga e tolu:

  1. Uiga e tuʻuina atu ai le paʻepaʻe (penisina poʻo le lime).
  2. O le auala e faʻapipiʻi ai le fofo i le paʻu.
  3. O lona uiga e le faʻaaogaina (faʻaaoga masani le suauu sulfate).

E taua! E tatau ona matua paʻepaʻe le paʻu paepae. E leai se isi lanu e puipuia ai laupepa laiti mai le vevela ma suiga o le vevela. Le mama i le sili atu.

Ina ia mafai ona saunia se fofo paʻepaʻe, e tatau ona faʻafefiloi mea uma e tusa ai ma le filifiliga na filifilia. O mea uma lava e faʻamafanafanaina seia oʻo ina lamolemole.

O le fofo sauniuni e le tatau ona mamafa tele, a leai, o le a solo ese se papaʻu mafiafia o le paʻu paepae. O se faʻafefiloi o vai e faʻafefe i luga o le apu. O le fesuiaiga saʻo o le fofo ua saunia o le taimi lea e 2-3 mm le mafiafia o le paluga o loʻo faʻaaogaina. 1st filifiliga:

  • 2.5 kilokalama o le lime;
  • 1 pakete vai;
  • 0.5 kilokalama o le copper sulphate;
  • 0.2 kg casein kelu.
Filifiliga 2:
  • 2.5 kilokalama o le lime faamama;
  • 1 pakete vai;
  • 0.3 kilokalama o le copper sulphate;
  • 1 kilokalama o le ele;
  • 1 le fasi pulu povi.
Laasaga lona tolu:
  • 2.5 kilokalama o le penisina;
  • 1 pakete vai;
  • 10 pasene leotele falaoamata.
4th filifiliga:
  • 2.5 kilokalama o le penisina;
  • 1 pakete vai;
  • 10 sipuni tele o le fasimoli.
5th filifiliga:
  • 2 kilokalama o le penisina;
  • 10 lita o vai;
  • 0.2 kilokalama o le omea.

E taua! Ina ia aua nei paʻi atu mata ma muse i le paʻu o laau, e tatau ona faaopoopo le 20 g o le acids carbolic i le vaifofo i le pakete o le fofo ua saunia.

Tulafono o le taualumaga

Mafaufau pe faʻapefea ona faʻamamaina le apu i le tautoulu ma le tautotogo.

Afai e leʻi faʻamaʻaina le taumalulu mo le taumalulu, ona oʻo lea i le tautotogo, e ese mai le faʻamaeʻaina o le apu, e tatau ona saunia ai skeletal branches ma le ogalaau o laau. E sili atu le faʻaalia o taualumaga nei i luga o se timuga, aso leaga.

E tatau ona amata le apu saoloto mai le paʻu ua otiIna ia faia lenei mea, salalau le ie poʻo le uʻu uʻu i lalo o le laau ma ave i luga o se fasi uʻamea laupapa e faigofie lava ona i tua. E tatau ona fai le gaʻo atoa ma le tolu o lala skeletal. Mo le galuega, e mafai ona e tago i totigilima tuai, ma o le fulufulu o le exfoliated e sili atu ona mu. A maeʻa ona faʻamamaina le paʻu, e tatau ona tuʻuina faʻaumatiamo lenei mea, i se aso susulu, togafitia le shtamb ma le pito i lalo o lala i ni auala faapitoa: o se fofo e 5% o vitio lanumoana po o HOM, Abigaik-Peak, Oksikh.

O le totoina lelei e faia i se moli (lelei) mai se mamao mamao, ina ia faia ai e le vai se puao, lea e faʻalelei ona faʻapipiʻi i luga o le paʻu, ma e le faʻafefe ai. E tatau ona faia le suasusu i le taeao, o le afiafi e magoto ai le apu.

E le manaʻomia le faʻamaʻi faʻapitoa i tausaga taʻitasi ma sauniuniga e aofia ai le 'apamemea, talu ai o loʻo faʻalautele le uamea i totonu o le laau ma o lona faʻatonuga e avea ma mea oona i le apu. I le puipuia o lau togalaau mai i se mea uiga ese, e tatau ona e suʻeina se fasimoli ma se paluga o mea e le afaina i le laau, ae faʻamamaina le paʻu e le sili atu ona leaga, ma togafitiga o le fungicide.

O fomaʻi e pei o le "Delan", "Fiafia", "Poliram", "Albit", "Skor" o loo tauivi ma faʻamaʻi apu.

Ina ia faʻamaloloina manuʻa ma le maʻe, ia na faia i le faagasologa o le faʻaaogaina o fafie, faaaoga le pusa o le togalaau "RanNet", e aofia ai le sulfate paʻu ma le humate. Talu ai o le paʻu e le o le malulu o le suavai, o le faʻatinoga e faia i le tau vevela.

Ia fautuaina foi le faʻaaogaina o le faapipiiina o le "BlagoSad" i le gaosiga o Iukureini, lea e lelei ona tali atu i le au fai togalaau. O loʻo faia i luga o se mea e masani ai le gaʻo ma faʻapipiʻi lelei i luga o le ogalaau.

A maeʻa uma galuega sauniuni, faʻaauau le faʻatinoga. O le maualuga o le maualuga e fuafuaina e le fua: o le totoa atoa ma le tolu o lala skeletal. O laau matutua o loʻo faʻamamaina i le maualuga o le 1.5-1.8 mita, ae i le faʻataʻitaʻiga, e taumafai fai togalaau uma e faʻamaʻe maualuga.

I le tulaga lautele, o le faagasologa o le faamamāina i le tautoulu ma le tautotogo e toetoe lava tutusa.

A maeʻa ona faitauina lenei tusiga ma mulimulitaʻia fautuaga faigofie, e mafai ona e faʻaleleia lau togalaau ma lelei ona teuteuina, ma o le a ia totogia lau seleselega malosi.