Fua o le gaosiga

Scilla (scilla): totoina ma tausia i le togalaau

Scilla i le vaomatua e masani lava. Tufatufaina i Asia, Europa ma Aferika. E aofia ai ituaiga fugalaau e oo atu i le 90 ituaiga. E iloa e 20 ituaiga o nei laau toto e nonofo i le teritori o le USSR muamua.

Faamatalaga o le scilla

O Scylla o se faʻatoʻaga faʻapitoa lea e aʻafia ai le aiga Hyacinth. E totogo Scilla i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e paʻu ai le kiona, ma o le vevela e alu i le 7-10 tikeri.

E te iloa? O lenei laau o se ephemeroid. O loʻo i ai se sapalai o meaʻai i totonu o le pusa ma faʻaalu le tele o lona ola i lalo o le eleele, ao oʻo mai le vaitau e oʻo atu i le 1 masina.
O le scilla e tupu malosi, o laulaa muamua e aliali mai, sosoo ai ma tumutumu, lea e fuga pe a maeʻa le Scylla. O le vaega autu o lenei ituaiga o meaola e tupu ae le amata ona fuga mai i luga o laau. Ae o loʻo i ai ituaiga meaola e fuga i le tau vevela poʻo le amataga o le tautoulu. O le tele o taimi mo mea teuteu latou te ola ai i le vaomatua, ma o le autumn e le lauiloa i lenei tulaga.

Ua tupu Scylla i nofoaga eseese:

  • i totonu o le lautele ma vaomatua fefiloi;
  • i le steppe;
  • mauga;
  • vaomatua-steppe;
  • i vaega o mauga maualuga, e oo atu i le 3600 mita.
Sei o tatou talanoa pe faapefea ona vaai le fafie. E ui lava i le mea moni o Scylla e tele ituaiga o ituaiga, e tutusa uma i latou. O le scilla ei ai laʻau uumi ma vene tutusa. Pulu - le autu autu o mea taumafa ma le toe gaosia o lenei laau. Fugalaau ma foliga mata, ei ai se lanumoana, lanumoana pe lanu paepae ma eseese lanu. O le pusa fualaau e aliali mai i le va o le fugalaau ei ai le tele o fatu laʻititi.

E te iloa? Scylla o le igoa faasaienisi mo Proleska. E sau mai le upu Eleni anamua o le skilla, le mea na taʻua o le laau totino, lea sa i ai muamua i lenei ituaiga.
Mo mea teuteu, o ituaiga nei o Scilla e masani ona faʻaaogaina:

  • Scilla sibirica - ua faaliliuina o Scylla Siberian. Sa nofo i le senituri XVIII. O ituaiga na fatuina i luga o le faavae o lenei ituaiga o loʻo i ai lanu papaʻe, lanu piniki, lanu viole. Fugalaau i nisi o taimi e ulu atu i luga o le 3 buds pe tasi, fuga i le faaiuga o Aperila.
  • Scilla bifolia i le faaliliuga - Scylla faalua. O se laau pupuu, tele tele o lau laau e maua ai se manogi manaia, taʻuleleia. Buds e aoina i mea e tutupu, e mafai ona aofia ai le 15 fugalaau. Na totoina i le 16 senituri. Eseese fugalaau papaʻe, lanu piniki, lanumoana lanumoana, lanumoana uliuli.
  • Scilla hyacinthoides i le faaliliuga o se porokalame e pei o le hyacinth, e aofia ai le tele o pulupulu i le tulaga, lea ei ai le tulaga ese i le vaitau o le vavave - muamua ona fuga mai fatu laiti, faasolosolo malie lava le fugalaau. E oʻo i le maualuga o faamaumauga - 80 cm.
  • Scilla litardierei - ua taua o le amethyst poo le vao fiafia. Ua manatu le Balkans o le nofoaga masani o ituaiga o nei laau toto. O lenei ituaiga ua totoina i le silia ma le 200 tausaga talu ai. Fugalaau e tupu, e le pei o isi ituaiga, i le amataga o Iuni. O le fuga e masani ona lanu moana ma se ie lanu violē. O fugalaau e aoina i le tele o inflorescences, lea e aofia ai le 70 tumutumu.
  • Scilla bucharica - o Pushkinia poʻo Bukhara Scylla. I le natura, e ola ae i itulagi maualuga. O le laau o loʻo i ai ni manua mataga e oʻo i le 15 cm le maualuga. O le pulapula o le pulumu o loo i ai se lanu moana lanu moana.
  • Scilla peruviana i le faaliliuga o se laʻau vine. Nofoaga masani - Potukale. E faʻaaoga lelei mo mea teuteu ma faʻafiafiaina i le tele o ona lauolaola matagofie. E aofia i le 100 fugalaau o le lapopoa (e oo atu i le 2 cm), o loʻo i luga o le puipui, e oʻo i le 40 cm. O le lanu o fugalaau o laau totō e mafai ona sinasina, uliuli, lanumoana, lanu viole.
  • Scilla campanulata, po o le paʻu o le logo. Lalelei fugalaau leaga e faigata ona tupu i le fale. Sa maua e Scylla lona igoa mo fugalaau, e foliga mai o se logo. O le lanu o le togavao e lanumoana ma eseese lanu: paʻepaʻe, piniki, lanu viole. Fugalaau e tupu i le faaiuga o Me. O le faʻataʻitaʻiga o le tioata o le scape ua matua tupu, o lona totōina ma le tausiga o se galuega galue, o le taunuuga e le mafai ona vaʻai.

Toto i le togalaau

Tuputupu ae lenei fugalaau matagofie i le fale e le faigata. O le mea taua o le iloa le taimi, o fea ma le auala e toto ai se scilla ina ia mafai ai ona tuʻuina atu i ai tuutuuga uma mo le atinaʻe masani ma le fuga. Ona o le mea moni e tele ituaiga o Scylla e mafai ona totō i totonu o le togalaau, o nisi tulaga atonu e eseese. Ae o le a tatou mafaufau i le tulaga sili ona lelei o tulaga o le a fetaui ma ituaiga uma o scilla.

O le tele o fugalaau pupuu e faigata ma le lelei. I le tau malulu-malosi e aofia ai le daffodils, tulip, crocuses, lilies. O le Gladiolus, o lili lalata ma dahlias e sili atu ona faigofie i le malulu. I le malulu, e tatau ona eliina i tausaga uma ma teuina i le taumalulu i totonu o le potu, totoina i le togalaau totogo.

Le filifiliga o le moli

E lagona lelei Scylla i se nofoaga lelei lava. E mafai ona ola lauolaola i le susulu o le la, latou te manaʻomia le susulu o le la nai lo le taumafanafana ma le autumn. E talafeagai foi mo le tuputupu ae o le penumbra. I totonu o le paolo o le a tuputupu aʻe ai le vaomatua, ae o le gaioiga o le a toso i luga, ma o le fugalaau o le a le tele e pei o le la. O le mea lea, e mafai ona totoina se Scylla i togalaau ia e fai ai e laau ma o latou lala le penumbra, po o totonu o se moega teuteu.

Laʻau mo le totoina o logo

O le scilla e le o se mea faigata i le vaaiga o le palapala, ae o le eleele sili ona lelei mo le totoina o Scylla e mauoa i mea tau meaola, lea e aofia ai le humus mai lau laau ma vaega o minerale. Mo le totōina i lau togalaau e fautuaina e faʻaopopo se vaomatua o le vaomatua, lea o loʻo i ai faʻasologa o paʻu laau ma humus mai lau. Scylla e le fiafia i le eleele susu, o le filifiliga aupito sili ona lelei le susu. E le gata i lea, o le laupepa e le faʻafefeina ai se laufanua lauʻeleʻele.

Faʻaaogaina tekonolosi

O le scillae, lea e fuga mai i le tautotogo, ua sili atu ona totoina pe a maeʻa, e uiga i le vaitaimi i le afa lona lua o Iuni. O Scylla, lea e fuga i le taumafanafana ma le autumn, e sili ona lelei le toto i le masina ae lei tupu. O le faaiuga lenei o Iulai - o le amataga o Aukuso.

Fatu

Afai o loʻo e fuafua e faʻaleleia fatu laau ma fatu, e tatau ona lūlūina palu fatu fatu i le taimi lava e uma ai le seleselega. Faatasi ai ma lenei totoina o le totogo o Scylla o le a tupu i le tausaga lona fa. E tatau ona lulu i le loloto o le 8 cm, o le mamao i le va o fatu e tatau ona oʻo i le 2 cm.

E taua! O le tele lava o Scylla lava latou e mafai ona faʻateleina e ala i fatu. O le mea lea, afai e te le fuafua mo lau 'upega tafaʻilagi ina ia matua tumu i fafie, pe a maeʻa, e tatau ona vaʻai fatu.
E mafai ona e faʻatali mo le fausiaina o pulu i totonu o fugalaau fatu-fatu ma faʻaaogaina mulimuli ane mo le toe gafa.

Faʻaaogaina fua

O le toe gaosia o meaola i lenei tulaga o le toe gaosia o le proleski ma pulu. Mo lenei mea totō faʻatau e faʻatau i faleoloa faapitoa. E mafai foi ona vavae ese tamaiti mai le matua matua, lea e mafai ona oʻo atu i le 4 o latou i le vaitau o le tuputupu aʻe. E ola tamaiti i vaega eseese seia oo i le taimi o le fugalaau, ona mafai lea ona totoina i le va o Scyllae. O le totoina o le pulu i luga o le eleele e tatau ona fai ai ni paʻu papaʻu, e oʻo atu i le 7 cm. O le mamao i le va o latou e tatau ona oʻo i le 10 cm.

Faʻamatalaga o le tausiga o laau e pei o le logo

Scilla - mea e le lelei le toto, ae e tatau lava ona e mulimuli i nisi tulafono i le taimi o la latou togavao. E ui o Scylla e manatu o le malulu, i le tausaga muamua pe a maeʻa ona alu ese ufiufi mo le taumalulu pulumu poʻo le paʻu.

Faʻasa

A maeʻa, e tatau ona aveese mea na faʻaogaina e le laau ma faʻafeinu ai le vai. Faʻasaina Scylla i le vaitau o le tuputupu ae e tatau ona faʻaeteete, e le pa'ū i luga o fugalaau. O le palapala ile palapala e tatau ona i ai pe a maeʻa maeʻaeʻa le pito i luga o le eleele.

E mafai ona faʻaaogāina mai le nitrogen fertilizers, nitroammofosku, ammonium nitrate ma urea (urea), mai le paluga - potassium sulfate, masima masima, ma le potassium nitrate.

Tali i le fafaga

Ina ia mafai e Scylla ona fiafia ia te oe i le tele o fuālaʻau, e fautuaina e fafagaina o ia i fualaʻau.

Mo nei faamoemoega fetaui lelei:

  • paluga falai;
  • nitrogen fertilizers.
E sili le lelei o le faʻafefeina o le palapala i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi oʻo i le fuga o le scilla. E aoga lenei mea i na ituaiga o laau e fuga i le tautotogo. Laʻau, fuga i le tautoulu, o meaʻai e tatau foi i le taimi o le toʻatoʻo aʻo leʻi tupu fua laau totō. E mafai foi ona e faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo le fafaga, mo se faʻataʻitaʻiga, "Nitrophoska".

E faʻapefea ona fai le fuga o Scylla i le aso 8 Mati ma isi malologa (faʻamalosia)

Scylla o se laau tulaga ese e mafai ona e faʻafiafiaina i le tele o fuālaau i le taumalulu. Ina ia fuga le fugalaau i le aso 8 o Mati, o le totoina o bulbs e tatau ona faia i le tautoulu, ia Novema. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se ipu e 15 cm le umi. O le totoina o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le 3 pulu i totonu o ipu taʻitasi.

Mo lenei ituaiga o tulaʻi talafeagai eleele e aofia ai:

  • laʻau papaʻe paʻepaʻe - 1 le vaega;
  • leaf humus - 1 vaega;
  • fanua lanu - 2 vaega.
A uma ona totōina, e tatau ona lafo le ipu i se nofoaga malulu ma pouliuli e nofo ai le lagi i le nofoaga malolo. Faʻalagolago i le taimi e te fuafua ai e faʻaalu oe lava i le fugalaau o Scylla, e tatau ona e tuʻuina le fagu i totonu o se mea lelei, faʻafefe (e oʻo i le 15 tikeri) nofoaga, faʻasolosolo taimi. I le vaiaso pe oʻo i le taimi muamua, o le scilla o le a faʻasaʻoina laulaʻau ma e le pine ae fuga.

O le mea lea, ina ia mafai ona tupu Scylla i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e mulimulitai i tulafono patino mo le tausiga ma le totoina o nei laau.